Κυριακή, 17 Οκτωβρίου, 2021

HSBC: «Με συμβιβαστική λύση θα καταλήξουν οι ελληνικές διαπραγματεύσεις με την τρόικα»

«Η τρόικα θα δώσει μία λύση που θα επιτρέπει στον Αντώνη Σαμαρά να πανηγυρίσει μία εσωτερική λύση»

Samaras-Troika

Με συμβιβαστική λύση θα καταλήξουν οι ελληνικές διαπραγματεύσεις με την τρόικα, εκτιμά η HSBC στην έκθεση της με τις προβλέψεις για τις ευρωπαϊκές οικονομίες το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Υπό τον κίνδυνο των πρόωρων εκλογών, η τρόικα θα δώσει μία λύση που θα επιτρέπει στον Αντώνη Σαμαρά να πανηγυρίσει μία εσωτερική λύση, ενώ την ίδια ώρα, θα διατηρεί την ευρωπαϊκή εποπτεία επί της ελληνικής προσπάθειας προσαρμογής.

Όπως διευκρινίζουν οι αναλυτές, ο κίνδυνος των πρόωρων εκλογών θα διευκολύνει την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα, παρότι αυτή εξακολουθεί να “βλέπει” μεγάλο δημοσιονομικό κενό για το 2015. Μία πρόωρη έξοδος από το μνημόνιο θα μπορούσε να ενισχύσει την κυβέρνηση εσωτερικά, συνεπάγεται όμως και προφανείς κινδύνους, σημειώνει. Από την άλλη μεριά, είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι πρόωρες εκλογές θα εκτροχίαζαν τη σημερινή δημοσιονομική προσαρμογή και θα άφηναν τη χώρα σε μία κατάσταση μεγάλης αβεβαιότητας.

Σε κάθε περίπτωση, η HSBC εκτιμά ότι η συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έως το πρώτο τρίμηνο του 2016, χωρίς την επίσημη εμπλοκή της ΕΕ, θα είναι προβληματική.

Έτσι και αλλιώς, ο οίκος τονίζει πως με δεδομένο το υψηλό επίπεδο του ελληνικού χρέους, τις υψηλές αποδόσεις και τις εύθραυστες οικονομικές συνθήκες, η στήριξη της τρόικας θα είναι αναγκαία για να αποκτήσει η Ελλάδα μια πιο διατηρήσιμη πρόσβαση στις αγορές.

Η HSBC εκτιμά ότι το ελληνικό χρέος θα αυξηθεί φέτος στο 177,2% του ΑΕΠ (από 175,1% του ΑΕΠ το 2013), για να πέσει το 2015 στο 172,4%.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του οίκου, η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει ανάπτυξη 0,6% φέτος και 2,9% το 2015, με πληθωρισμό στο -0,8% και στο +0,3% αντίστοιχα. Η ανεργία αναμένεται στο 26% φέτος και ελαφρώς χαμηλότερα, στο 24% του χρόνου.

Όπως υπογραμμίζει ο οίκος, η ελληνική οικονομική κατάσταση παραμένει εύθραυστη και υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι. Η περαιτέρω μείωση στις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων αναμένεται μεν να στηρίξει το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων, ακόμα και εάν οι μισθοί συνεχίσουν να μειώνονται. Όμως, από την άλλη, ο αποπληθωρισμός κάνει δυσκολότερη τη μείωση του χρέους.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By