Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022

Jony Ive: Η ιδιοφυΐα πίσω από το δαγκωμένο μήλο

Να γιατί ο Jony Ive, η ιδιοφυΐα πίσω από τα προϊόντα Apple, έχει το ελεύθερο να κάνει ό,τι θέλει στην εταιρεία.

Όλοι γνωρίζουμε τον Στιβ Τζομπς, τον Στιβ Γουόζνιακ, τον Τιμ Κουκ… Προσωπικότητες κεφαλαιώδους σημασίας στην επιτυχία του brand που φέρει την επωνυμία Apple.Να γιατί ο Jony Ive, η ιδιοφυΐα πίσω από τα προϊόντα Apple, έχει το ελεύθερο να κάνει ό,τι θέλει στην εταιρεία.

134069-apple-logo-wallpaper-68

Πόσοι, όμως, γνωρίζουν επαρκώς την περίπτωση Jony Ive, τον μειλίχιο αγγλοσάξονα που έχουμε συνηθίσει να μας παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια τα περισσότερα νέα προϊόντα του εταιρικού κολοσσού και ο οποίος χαίρει απόλυτης «ασυλίας», έχοντας το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει στην εταιρεία χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν;

Ο Ive είναι κάτι περισσότερο από έναν απλό τύπο που, ως επικεφαλής του τμήματος ντιζάιν της Apple, έχει τον τελευταίο λόγο για το τελικό αποτέλεσμα της εξωτερικής εμφάνισης του iPhone που κρατάτε στα χέρια σας.

Πέραν αυτού, έχει την απόλυτη ευθύνη των χρησιμοποιούμενων υλικών, συνεργάζεται με τους κατασκευαστές έχοντας τον τελευταίο λόγο για το πώς θα πρέπει να φτιαχτεί το εκάστοτε προϊόν, ενώ μεγάλο μέρος του χρόνου του το περνά στα εργοστάσια της Ασίας, επιβλέποντας από κοντά τη διαδικασία παραγωγής και διασφαλίζοντας ότι το τελικό προϊόν θα είναι σωστά κατασκευασμένο, σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια.

ive

Ο χρόνος που ξοδεύει για το καθαρά δημιουργικό μέρος της διαδικασίας (επεξεργασία ιδεών, μοντελοποίηση, βιομηχανικός σχεδιασμός κ.ο.κ.) δεν καλύπτει παρά μονάχα το 10% των δραστηριοτήτων του.

Το υπόλοιπο 90% αφορά στην επίβλεψη και τον έλεγχο όλων των φάσεων υλοποίησης, προσπαθώντας να βρει τον καλύτερο τρόπο εφαρμογής μιας ιδέας του.

Ενίοτε, κάποιες ιδέες του μπορεί να αποδειχθούν ακριβότερες στην πράξη απ” ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Κανείς όμως δεν του λέει ποτέ τίποτα. Χαίρει τέτοιας ασυλίας που μόνο ο Στιβ Τζομπς είχε την δυνατότητα να απολαμβάνει.

jony-ive-comic1-600

Μάλιστα, ο μακαρίτης είχε πει κάποτε, αναφερόμενος στον λειτουργικό ρόλο του Ive, ότι ο ίδιος είχε διευθετήσει έτσι τα πράγματα ώστε ο τελευταίος να απολαμβάνει τέτοια προνόμια και να κάνει ό,τι θέλει χωρίς να έχει κανέναν πάνω από το κεφάλι του.

«Δεν θέλω οι συνεργάτες μου να ανησυχούν για το κόστος. Δεν πρέπει καν να νοιάζονται γι” αυτό. Δεν είναι αυτή η δουλειά τους», είχε πει παλαιότερα ο Ive σε ένα από τα μέλη της ομάδας του στην Apple.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By