Πέμπτη, 5 Αυγούστου, 2021

Στο μυαλό ενός ξένου επενδυτή – Τι σκέφτεται για την Ελλάδα;

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αμερικανικά funds και επενδυτές προτίθενται να αγοράσουν ελληνικές μετοχές

Morgan-Stanley

Επενδυτικές τράπεζες και διεθνή hedge funds «γλυκοκοιτάζουν» την Ελλάδα, καθώς σταδιακά η ελληνική οικονομία μπαίνει σε τροχιά ανάκαμψης από την κρίση.  Σε αυτό, άλλωστε, συντείνουν δύο εκθέσεις από τις επενδυτικές εταιρείες JP Morgan και Morgan Stanley, οι οποίες αποτυπώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει για τις ελληνικές μετοχές.  Εξάλλου, το επενδυτικό ταμείο του μεγιστάνα Τζον Πόλσον (Paulson & Co) έχει σημαντικά μερίδια μετοχών στην Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank.

Μάλιστα, ξένοι αναλυτές επιχειρούν να κάνουν μια σύγκριση της ελληνικής κατάστασης με την αμερικανική «χρεοκοπία» που ταλάνισε για δύο εβδομάδες την αμερικανική οικονομία από την μερική διακοπή των ομοσπονδιών (shut down) και την διαφωνία μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για την αύξηση του ορίου του χρέους. «Εκεί, οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν όλο το χρηματιστήριο για το γύρισμα της οικονομίας με πληθωρισμό όλων των assets, ενώ εδώ προηγήθηκαν αυξήσεις κεφαλαίου με δανεισμό του ελληνικού δημοσίου» σημειώνουν οι αναλυτές.

Hedge funds, αλλά και στρατηγικοί εταίροι από την Ευρώπη θα αγοράσουν μετοχές με μακροπρόθεσμη απόδοση (long term performance). Μάλιστα, η αισιοδοξία των αναλυτών για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αντλείται από τις οικονομικές προοπτικές της χώρας,  λόγω μεταρρυθμίσεων και της ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας καθώς φέτος αναμένεται να σημειωθεί πρωτογενές πλεόνασμα (έστω και οριακά), παρ” όλο που οι εγχώριοι αναλυτές το αμφισβητούν.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί  ότι σήμερα, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, πριν καλά καλά σημάνει το καμπανάκι της έναρξης εκατομμύρια warrants της Εθνικής αγοράστηκαν εν ριπή οφθαλμού με αποτέλεσμα η τιμή του συγκεκριμένου προϊόντος να εκτιναχτεί πάνω από 20% υψηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής. Ανάλογη επιθετικότητα υπήρχε από τους αγοραστές και για τον τίτλο της ΕΤΕ αλλά και για την μετοχή και τα warrants της Πειραιώς και σε μικρότερο βαθμό για την Alpha Bank. Ξένοι διαχειριστές κεφαλαίου όντως ρισκάρουν σημαντικά κεφάλαια αγοράζοντας μετοχές και πολύ περισσότερο τα τραπεζικά warrants. Τουτέστιν, τα δικαιώματα συμμετοχής στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου της Εθνικής, της Alpha Bank και της Πειραιώς. Το γεγονός, δηλαδή, ότι  επενδύουν ρισκάροντας  σ” ένα ρευστό οικονομικό πεδίο και μια ρηχή αγορά,  σημαίνει επί της ουσίας ότι έχουν συνυπολογίσει την κατάσταση, περιμένοντας μακροπρόθεσμα κέρδη.

Morgan Stanley: «Ισχυρότερες οι προοπτικές της Ελλάδας έναντι της Πορτογαλίας»

Επιταχύνεται η επανα-ιδιωτικοποίηση των τραπεζών με την επερχόμενη άσκηση των warrants – Τα κεφάλαια που θα επιστρέψουν στο ΤΧΣ αποτελούν ισχυρό όπλο της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Oι τραπεζικές μετοχές οδεύουν ολοταχώς προς την ιδιωτικοποίηση κι αυτό αποτυπώνεται στις τιμές καθώς προεξοφλείται η επιστροφή κεφαλαίων προς το ΤΧΣ.

Και η ελληνική περίπτωση δεν μοιάζει με το Αμερικανικό Δημόσιο και την Citigroup. Εκεί, οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν όλο το χρηματιστήριο για το γύρισμα της οικονομίας με πληθωρισμό όλων των assets, ενώ εδώ προηγήθηκαν αυξήσεις κεφαλαίου με δανεισμό του ελληνικού δημοσίου. Μ” αυτή την προοπτική, η αγορά άνοιξε με άνοδο 0,94% και τον Γενικό Δείκτη στις 1.176 μονάδες.

Οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και της Πειραιώς οδηγήθηκαν σε άνοδο και έφθασαν κοντά στις τιμές εξάσκησης. Με άνοδο 17% το warrant της Εθνικής στα 1,49 ευρώ και 8% άνοδος για το warrant της Πειραιώς στα 1,03 ευρώ. Στα 4,23 ευρώ η Εθνική σημειώνει άνοδο 3,69%. Κέρδη 3,77% για την Τράπεζα Πειραιώς στα 1,65 ευρώ. Με άνοδο 1,21% η Alpha bank στα 1,21 ευρώ.Με άνοδο 0,97% τα ΣΩΛΚ στα 2,09 ευρώ και 1,39% η Τέρνα Ενεργειακή. Πτώση 2% για τον ΟΠΑΠ στα 9,08 ευρώ και άνοδο 0,77% ο ΟΤΕ στα 9,15 ευρώ.

greek_economy650

Morgan Stanley

Την ίδια ώρα την πίστη της στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας επαναδιατυπώνει σε έκθεση της με σημερινή ημερομηνία η Morgan Stanley, που διατηρεί πιο θετική στάση απ” το consensus καθώς «βλέπει» πως η ελληνική οικονομία απορροφά τα τέσσερα σοκ που αντιμετωπίζει: ανησυχίες για έξοδο απ” την Ευρωζώνη, δομικές μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομική προσαρμογή, πιστωτική κρίση. Στο πλαίσιο αυτό θεωρεί ότι τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν μεγαλύτερη ευκαιρία σε σχέση με την επιβράβευση του ρίσκου που ενέχουν.

Η έκθεση υπό τον τίτλο «Greece vs Portugal, Shifting Sentiment» επιχειρεί να κάνει μία σύγκριση στις δύο χώρες. Οι αναλυτές της επενδυτικής σημειώνουν πως αν και η Πορτογαλία είναι αυτή που προηγείται στο δρόμο για την ανάκαμψη και ότι τα ρίσκα για το βασικό σενάριο της ανάπτυξης είναι πιο «ισορροπημένα» σε σχέση με αυτά της Ελλάδας, η χώρα μας έχει επιδείξει σημαντική πρόοδο.

Μάλιστα αν και το consensus πλησιάζει τις προβλέψεις της Morgan Stanley για τις προοπτικές της πορτογαλικής οικονομίας, στην περίπτωση της Ελλάδας υπολείπεται σημαντικά, αν και οι αναλυτές προτιμούν να σημειώσουν ότι απλά υπάρχει μεγαλύτερο έδαφος για βελτίωση του κλίματος μεταξύ των ειδικών, ειδικά καθώς το rebalancing των δύο χωρών στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο πληρωμών πλέον δεν διαφέρει και τόσο.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η σταθεροποίηση του ΑΕΠ του χρόνου είναι κάτι που η αγορά δεν έχει αποτιμήσει πλήρως. Εάν οι δανειστές της τρόικα και οι πολιτικοί της χώρας συνεχίζουν να συμβιβάζονται και στα δύο προγράμματα, όπως πιστεύουμε, και υπό την προϋπόθεση ότι η εγχώρια πολιτική που ασκείται δεν διαφοροποιηθεί σημαντικά, τότε επιπλέον χρηματοδοτική βοήθεια θα έλθει.

Έτσι προτιμά σαφώς τα ελληνικά ομόλογα έναντι των πορτογαλικών, αφού διαθέτουν καλύτερη σχέση επιβράβευσης του ρίσκου, αφού προσφέρουν μεγαλύτερο χώρο για δυνητική άνοδο σε ένα πιθανό σενάριο και μεγαλύτερη προστασία σε ένα αρνητικό σοκ.

Σύμφωνα με την επενδυτική, και οι δύο αγορές είχαν ένα ράλι πρόσφατα, κάτι που δημιουργεί την πιθανότητα μίας βραχυπρόθεσμης διόρθωσης. Ωστόσο επισημαίνει στους πελάτες – επενδυτές της να εστιάσουν στην μακροπρόθεσμη αξία και στο ελκυστικό προφίλ ρίσκου/επιβράβευσης σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές.

greece_eu600

Η Morgan εκτιμά για την Ελλάδα πως:

  • Είναι πιο κοντά η ανάκαμψη. Μπορεί η πιστωτική κρίση να συνεχίζεται και το ΑΕΠ στο β” τρίμηνο να υποχώρησε επιπλέον 3,8% στο β” τρίμηνο, ωστόσο το επιχειρηματικό κλίμα κάπως σταθεροποιείται, αφού τα πολλά σοκ φαίνεται να έχουν απορροφηθεί όπως οι ανησυχίες για έξοδο απ” την Ευρωζώνη, βαριά λιτότητα και μεταρρυθμίσεις που προκαλούν βραχύπροθεσμη αβεβαιότητα για τις δουλειές και τις συντάξεις. Ωστόσο τα δομικά στοιχεία έχουν απογοητεύσει τελευταία και ως εκ τούτου ο δείκτης του ΑΕΠ δεν δείχνει μία ξεκάθαρη βελτίωση στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας στο τέλος του χρόνου.
  • Ανακτάται η ανταγωνιστικότητα όμως ακόμα οι εξαγωγές δεν επωφελούνται. Σχεδόν έχει ανακτήσει όλο το χαμένο έδαφος απ” την είσοδο στην ΟΝΕ και μετά, κυρίως λόγω των σημαντικών περικοπών στους μισθούς και τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Ωστόσο δεν έχουν ευνοηθεί οι εξαγωγές υπηρεσιών και αγαθών, που σχεδόν είναι στάσιμες. Αυτό ίσως έλθει, σύμφωνα με την ανάλυση, από αλλαγές που δεν συνδέονται με τις τιμές… πχ με δομικές μεταρρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την έναρξη μίας επιχείρισης.
  • Είναι σε τροχιά υλοποίησης του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος αν και ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι. Η Morgan Stanley θεωρεί ότι η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα φέτος 0,1% του ΑΕΠ. Ωστόσο τα τελευταία ταμειακά στοιχεία δείχνουν ότι οι συνθήκες χειροτερεύουν κάτι που θέτει σε κίνδυνο τις επιδόσεις του 2014 που ίσως οδηγήσουν σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα μόνο 1,1% του ΑΕΠ αντί για 1,5% που προβλέπει το μνημόνιο.

Σύμφωνα με την Morgan Stanley, εφόσον η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και εφόσον οι μεταρρυθμίσεις προχωρήσουν και οι προβλέψεις της τρόικα επιβεβαιωθούν, τότε θα ανοίξει και ο δρόμος για ελάφρυνση του δημοσίου χρέους απ” τους πιστωτές στο α” εξάμηνο του 2014. Ωστόσο η τελική μορφή αυτής της νέας διευκόλυνσης δεν μπορεί ακόμα να προσδιοριστεί αφού οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες.

Για να φθάσουμε όμως εκεί θα πρέπει να προηγηθούν αποφάσεις για την αντιμετώπιση ενός χρηματοδοτικού κενού ύψους 11 δισ ευρώ τη διετία 2014 – 15, που μπορεί να ανακοινωθούν ως το τέλος του έτους ή λίγο πιο μετά. Και σύμφωνα με την Morgan Stanley οι αποκρατικοποιήσεις θα συνεχίσουν να αποτελούν «κλειδί» όπως και η μείωση του δημόσιου τομέα, δύο τομείς όπου υπάρχουν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις, σημειώνει η επενδυτική.

stocks600_211013

JPMorgan

Παράλληλα, σε άλλη έκθεση της σήμερα η JPMorgan εκτιμά ότι το πρόσφατο ράλι των αγορών της ευρωπεριφέρειας θα συνεχιστεί. «Αναγνωρίζουμε ότι οι μετοχές είχαν ισχυρές αποδόσεις και υπάρχει ο κίνδυνος να απογοητεύσουν τα αποτελέσματα του γ” τριμήνου. Κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε κάποια διόρθωση», σημειώνει η επενδυτική και καταλήγει: «Οποιαδήποτε πιθανή διόρθωση πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ευκαιρία για τοποθετήσεις».

Και αυτό διότι:

α) Το πρόσφατο ριμπάουντ εξακολουθεί να υστερεί στην ακραία υποαπόδοση των συγκεκριμένων αγορών τα προηγούμενα χρόνια. Για παράδειγμα η Ιταλία έχει υποαποδώσει κατά 60% του DAX απ” το 2007.

β) Η Ιταλία και η Ισπανία θα έχουν ανάπτυξη άνω του 2% του χρόνου.

γ) Tα εταιρικά αποτελέσματα είναι τόσο πιεσμένα που οποιαδήποτε ανάπτυξη μπορεί να είναι σημαντική, δίδοντας διψήφια ποσοστά στα κέρδη ανά μετοχή του χρόνου.

δ) Η αποτίμηση της περιφέρειας εξακολουθεί να είναι ανταγωνιστική

ε) Τα spreads των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων θα περιοριστούν τουλάχιστον κατά 60 με 70 μονάδες βάσης το επόμενο 12μηνο.

Η JPMorgan προτιμά τράπεζες ως κορυφαία επενδυτική επιλογή.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By