Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

Κύπρος: Πετύχαμε τους στόχους που τέθηκαν, αλλά δεν εφησυχάζουμε

 Σε δηλώσεις θα προβεί αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την τελική αποτίμηση από την κυβέρνηση

eu-imfΟ Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης τόνισε την Πέμπτη ότι η Κυβέρνηση κατάφερε να πετύχει τους στόχους που τέθηκαν στη διάρκεια των τεσσάρων δύσκολων μηνών μετά τις αποφάσεις του Eurogroup, κάνοντας μάλιστα λόγο για δημοσιονομική εξυγίανση καλύτερη από τις εκτιμήσεις του προγράμματος, τονίζοντας ωστόσο ότι οι κίνδυνοι δεν παρήλθαν και υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας.

Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του Προγράμματος Στήριξης και Ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας, είπε ότι η Τρόικα διαπίστωσε ότι η Κύπρος οδεύει στο σωστό δρόμο. Ανακοίνωσε επίσης ότι αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προβεί σε δήλωση για να δώσει την τελική αποτίμηση από την Κυβέρνηση.

Εξάλλου, το απόγευμα συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπου αναμένεται ότι τα κρατικά ομόλογα που κατέχει η Τράπεζα Κύπρου θα θεωρηθούν ως αντιστάθμισμα για να αυξηθεί η ρευστότητα της Τράπεζας και μάλιστα με καλύτερο επιτόκιο από το επιτόκιο του ΕLA, όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης.

«Κάναμε τα αποφασιστικά βήματα στο μεγάλο στόχο των μεταρρυθμίσεων και τον εκσυγχρονισμό του κράτους. Δρομολογήθηκε σημαντικό μέρος των μεγάλων μεταρρυθμιστικών τομών», είπε ο κ. Στυλιανίδης.

Υπογράμμισε επίσης ότι στα δημοσιονομικά και τη δημοσιονομική εξυγίανση «φαίνεται ότι βρισκόμαστε ακόμη και λίγο καλύτερα από τις εκτιμήσεις του Προγράμματος».

Αναφερόμενος στον χρηματοπιστωτικό τομέα, είπε ότι «σταδιακά απομακρυνόμαστε από την εξυγίανση και τα περιοριστικά μέτρα και οδηγούμαστε στη σταθεροποίηση».

Όπως είπε, η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου και η έξοδος της από το καθεστώς εξυγίανσης  ήταν το αναγκαίο βήμα για την ενίσχυση του κλίματος σταθεροποίησης και σταδιακής ανάκαμψης του μεγάλου πνεύμονα της κυπριακής οικονομίας, του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Σε σχέση με τον Συνεργατισμό, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι αναγνωρίζοντας την τεράστια σημασία του και τη συμβολή του στην κυπριακή οικονομία, διασφαλίστηκε με κρατική ενίσχυση η πλήρης ανακεφαλαιοποίησή του απομακρύνοντας το ενδεχόμενο επιβάρυνσης των καταθετών.

Προειδοποίησε ωστόσο ότι υπάρχει ακόμη δύσκολος δρόμος μπροστά μας καθώς και μεγάλες προκλήσεις και κίνδυνοι.

«Ωστόσο, αυτό το εξαιρετικά δύσκολο τετράμηνο απέδειξε και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ότι η Κύπρος έχει τις προδιαγραφές, και στο ανθρώπινο δυναμικό και στο επίπεδο της εθνικής συνεννόησης – κάτι που είναι πολύ σημαντικό – για να πετύχει και να προχωρήσει μπροστά», υπέδειξε.

Ο κ. Στυλιανίδης πρόσθεσε ότι απεδείχθη, κυρίως, ότι όταν υπάρχουν ξεκάθαροι στόχοι και επιδιώξεις, χωρίς αμφιταλαντεύσεις, το αποτέλεσμα είναι πάντοτε θετικό.

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερωτήσεις για τον Συνεργατισμό, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε τη θέση ότι όσα λέχθηκαν ή ακούστηκαν περί επιτοκίου ήταν ανακριβή.

Πρόσθεσε ότι την ίδια στιγμή μιλάμε για κρατική ενίσχυση που οδηγεί σε κρατικό έλεγχο του Συνεργατισμού κατά 99%.

«Αυτό οδηγεί σαφέστατα σε πλήρη ανακεφαλαιοποίηση και σιγουριά για το Συνεργατισμό. Το τι θα γίνει σε πέντε χρόνια κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, όμως, για εμάς είναι σαφές. Τουλάχιστον ως φιλοσοφία, ως αντίληψη και ως Κυβέρνηση δεν θα θέλαμε ποτέ να κρατούνται τραπεζικά ιδρύματα υπό κρατικό έλεγχο. Σιγά-σιγά θα πρέπει να αποδεσμεύονται αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από συγκεκριμένες συγκυρίες, από συγκεκριμένα κριτήρια και παραμέτρους τη στιγμή που θα γίνει αυτή η αξιολόγηση», επισήμανε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι οι ανακοινώσεις που έχουν εκδοθεί και από την Κεντρική Τράπεζα, αλλά και το σύνολο των απόψεων που καταγράφονται στην ανακοίνωση της Τρόικα και αφορούν ευρύτερα το χρηματο-οικονομικό τομέα και την Τράπεζα Κύπρου αποδεικνύουν ότι το σημαντικό βήμα έγινε, δηλαδή πλήρης ανακεφαλαιοποίηση και έξοδος από το καθεστώς εξυγίανσης.

«Αυτό», είπε ο κ. Στυλιανίδης, ήταν το πρώτο μεγάλο αποφασιστικό βήμα και έπονται και άλλα βήματα, τα οποία συν τω χρόνω θα τα παρακολουθούμε. Εξέφρασε την ελπίδα ότι με την επαναφορά της όλης διαδικασίας διοίκησης της τράπεζας στο πλαίσιο των νέων καταθετών θα δρομολογηθούν ακόμη καλύτερες μέρες.

«Όμως, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να υποτιμηθεί το γεγονός της εξόδου από το καθεστώς εξυγίανσης. Πρόκειται για μεγάλο αποφασιστικό βήμα και ήδη φαίνεται αυτό παντοιοτρόπως και στο αίσθημα που ο απλός πολίτης συλλαμβάνει μέσα από την ίδια την καθημερνή τραπεζική εργασία στην Τράπεζα Κύπρου», επισήμανε.

Ερωτηθείς για τον οδικό χάρτη για την άρση των  περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «μέρος του οδικού χάρτη έχει ήδη δημοσιοποιηθεί με την κοινή ανακοίνωση Κεντρικής Τράπεζας και Υπουργείου Οικονομικών».

Εξήγησε ότι σε μια περίοδο, όπως τώρα, «έκτακτης ανάγκης διότι έχουμε περιοριστικά μέτρα, οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση κυρίως το ότι πρέπει να αξιολογούνται μέρα με τη μέρα, βδομάδα με βδομάδα, μήνα με μήνα, οι όλες διεργασίες που γίνονται και τα αποτελέσματα συγκεκριμένων αποφάσεων και ενεργειών».

Πρόσθεσε ότι μετά την αξιολόγηση της σημερινής απόφασης του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το Υπουργείο Οικονομικών με την Κεντρική Τράπεζα θα αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν ή όχι σε περαιτέρω άρση των περιοριστικών μέτρων.

Ο κ. Στυλιανίδης απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι για την Κυβέρνηση είναι ξεκάθαρο ότι μετά την έξοδο της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης, η τράπεζα  έχει τη δυνατότητα να θεωρηθεί ως αντισυμβαλλόμενο μέρος.

Αυτό σημαίνει, συνέχισε, ότι θα έχει τη δυνατότητα άντλησης περαιτέρω ρευστότητας έχοντας τα κρατικά ομόλογα ως αντιστάθμισμα.

Σε σχέση με την συνεδρία της ΕΚΤ  το απόγευμα, είπε ότι αυτό που αναμένεται είναι ότι τα κρατικά ομόλογα που κατέχει η Τράπεζα Κύπρου θα θεωρηθούν ως αντιστάθμισμα για να αυξηθεί η ρευστότητα της Τράπεζας και μάλιστα με καλύτερο επιτόκιο από το επιτόκιο του ΕLA.

Φέρνοντας ως παράδειγμα την Ιρλανδία, είπε ότι με βάση τα ιρλανδικά δεδομένα, το επιτόκιο από τον ELA ήταν 2,5% ενώ η ρευστότητα από την ΕΚΤ είχε επιτόκιο  0,75%.

Τέλος, κληθείς να πει αν μπορεί να διαμορφωθεί άλλη άποψη σε σχέση με την προοπτική να υπάρξει διαχωρισμός της Τράπεζας Κύπρου σε εμπορική και αναπτυξιακή τράπεζα, ο κ. Στυλιανίδης επανέλαβε ότι το θέμα θα αξιολογηθεί από τους νέους μετόχους της τράπεζας και τα νέα δεδομένα του νέου Διοικητικού Συμβουλίου σε συνεργασία με τη διοίκηση και τις εποπτικές Αρχές.

Πηγή: offsite

(Visited 1 times, 1 visits today)
By