Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021

Kate Moss, Mick Jagger και άλλοι μέσα από τα μάτια του David Bailey

Μια έκθεση φωτογραφίας του David Bailey, ενός από τους σημαντικότερους φωτογράφους μόδας του 20ού αιώνα φιλοξενείται στη National Portrait Gallery της βρετανικής πρωτεύουσας παρουσιάζοντας πορτραίτα από τις μεγαλύτερες διασημότητες του κόσμου

Η Kate Moss σε κοιτάζει με ένα δυναμικό και οικείο βλέμμα, τα μαλλιά της είναι σαν ενός λιονταριού, και παρατηρείς τις ιδιαίτερες αναλογίες του προσώπου της και το αλαβάστρινο της δέρμα. Είναι μια φωτογραφία του 2013, που τράβηξε ο David Bailey, ένας από τους μεγαλύτερους φωτογράφους μόδας στον κόσμο και η έμπνευση του Αντονιόνι στην κλασσική πια ταινία «Blow Up» του 1966.

Τα swinging sixties του Λονδίνου, η μόδα της Mary Quant και το πρώτο supermodel η Twiggy, γεννήθηκαν μέσα από το φακό του Bailey. Και τώρα η Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων του Λονδίνου αφιερώνει μια μεγάλη αναδρομική έκθεση με πορτραίτα του Bailey.

Ο Bailey βέρος Λονδρέζος μεγάλωσε στη συνοικία East End. Με το ξέσπασμα του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου πήγε στον πόλεμο και όπως συνήθιζαν πολλοί φαντάροι εκείνοι την περίοδο αγόρασε μια φωτογραφική μηχανή. Έτσι του «μπήκε» το μικρόβιο της φωτογραφίας.

Επιστρέφοντας στο Λονδίνο ξεκίνησε ως βοηθός φωτογράφου σε στούντιο της πόλης αλλά η βρετανική Vogue τον ανακάλυψε γρήγορα και από τότε ξεκίνησε μια τεράστια φωτογραφική καριέρα. Vogue, Harper’s Bazaar, Elle, Tatler, όλοι αυτοί οι τίτλοι σε διάφορες χώρες όπως Η.Π.Α., Ιταλία, Γαλλία και Βρετανία ζητούν τον μεγάλο φωτογράφο.

Τα πάρτι με τους διάσημους έδιναν και έπαιρναν και ο Bailey έγινε κολλητός με τους σημαντικότερους ηθοποιούς, ζωγράφους, σχεδιαστές μόδας και stars της εποχής.

To 1965 θα παντρευτεί την Catherine Deneuve και οι Γάλλοι θα τον μισούν για πάντα που τους έκλεψε την Ωραία της Ημέρας. Θα χωρίσουν το 1972 και συνολικά ο φωτογράφος λάτρης των γυναικών θα κάνει τέσσερις γάμους. το 1972 θα σοκάρει με την φωτογραφηση του Alice Cooper για την βρετανική Vogue, γυμνού με ένα φίδι τυλιγμένο γύρω του.


Και αρκετά χρόνια αργότερα στα 65 του, θα ξανασοκάρει με την συνεργασία του με τον Damien Hirst το «κακό» παιδί της βρετανικής τέχνης, όταν θα κάνουν μια έκθεση μαζί με φωτογραφίες που σατυρίζουν τον Θεό.

Ο αγαπημένος φωτογράφος όλων των μοντέλων, εκθέτει την δουλειά σαράντα και πλέον χρόνων στο Λονδίνο αυτές τις μέρες. Όλο το παγκόσμιο star system παρελαύνει από τις φωτογραφίες του Bailey : Mick Jagger, Twiggie, Francis Bacon, Kate Moss, Jack Nickolson, Jude Law, Salvador Dali, Catherine Deneuve και άλλοι.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By