Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Light κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι

Πολιτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι – Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία αποσύρονται από τις προετοιμασίες της G8 στο Σότσι της Ρωσίας

eu_russia600_030314

Κλιμακωτές πολιτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως στις Βρυξέλλες για την κατάσταση στην Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι, μετά τη λήξη της Συνόδου, ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα λάβει κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε τρία στάδια. Ωστόσο, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel χαρακτήρισε ως light τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, προφανώς λόγω των συμφερόντων της Ευρώπης στη Ρωσία.

Από σήμερα η Αγγλία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία αποσύρονται από τις προετοιμασίες της G8 στο Σότσι της Ρωσίας και διακόπτονται οι συνομιλίες για τις θεωρήσεις διαβατηρίων Ρώσων πολιτών.

Παράλληλα, οι «28» ζητούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία εντός των προσεχών ημερών και να καταλήξουν σύντομα σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Εάν δε βρεθεί λύση μέσω της διπλωματικής οδού η ΕΕ θα προχωρήσει στη λήψη πρόσθετων μέτρων, όπως περιορισμοί στις μετακινήσεις, πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και αναστολή των Συνόδων Κορυφής ΕΕ- Ρωσίας. Προβλέπεται, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ θα προετοιμάσουν αυτά τα μέτρα.

Εάν η Ρωσία συνεχίσει να μη συμμορφώνεται, οι «28» στην κοινή τους δήλωση, ανακοινώνουν την πρόθεσή τους να λάβουν και οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Τέλος, ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ουκρανία πριν από τις ουκρανικές εκλογές της 25ης Μαΐου.  Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και Πολωνία καταδίκασαν τη ρωσική επέμβαση στην Κριμαία και απείλησαν με νέες κυρώσεις.

Η ΕΕ διακόπτει τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τη βίζα

Εξάλλου, ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι ανακοίνωσε ότι η  Ευρωπαϊκή Ένωση αναστέλλει τις διαπραγματεύσεις της για ένα καθεστώς ταξιδίων απαλλαγμένων από την υποχρέωση θεωρήσεων διαβατηρίων και για την ευρύτερη συνεργασία με τη Ρωσία, ενώ θα εξετάσει το ενδεχόμενο να παγώσει πόρους και να επιβάλει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.

Η Ρωσία πρέπει να αρχίσει άμεσες διαπραγματεύσεις με τις ουκρανικές αρχές μέσα στις «επόμενες λίγες ημέρες», αν θέλει να αποφύγει την επιβολή των κυρώσεων αυτών, πρόσθεσε ο Ρομπάι.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές θα χρειαστεί να έχουν αποτέλεσμα μέσα σε ένα «περιορισμένο χρονοδιάγραμμα», πρόσθεσε, ή σε διαφορετική περίπτωση η ΕΕ θα εξετάσει τη λήψη μέτρων όπως η επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων, το πάγωμα πόρων και η ακύρωση της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Ρωσίας.

Οι ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων προειδοποίησαν επίσης τη Ρωσία ότι εάν αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στην Ουκρανία περαιτέρω, θα υπάρξουν «μεγάλες συνέπειες» στις διμερείς σχέσεις περιλαμβανομένης της οικονομικής σφαίρας, είπε ο Ρομπάι.

Ακόμα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε πως η ΕΕ πρόκειται να υπογράψει μια συμφωνία σύνδεσης με την Ουκρανία πριν διεξαχθούν εκλογές στη χώρα αυτή.

By