Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Moody’s: «Αρνητικό» το outlook των ελληνικών τραπεζών

Επιπλέον 8 δισ. θα χρειαστεί το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, παρά την ανακεφαλαιοποίηση εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης. 

moody'sΣταθερά αρνητικό, από το 2010 διατηρεί ο οίκος Moody΄s Investors το outlook του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, λαμβάνοντας υπόψιν τη βαθιά και παρατεταμένη οικονομική ύφεση, η οποία κατά τον οίκο θα αυξήσει περαιτέρω τα ήδη υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι κρατικές περικοπές και η ανεργία θα συνεχίσουν να αποδυναμώνουν τη δυνατότητα εξόφλησης των πελατών λιανικής και εταιρικών πελατών των τραπεζών. Με αυτά τα δεδομένα, η Moody΄s εκτιμά ότι  οι τράπεζες θα παραμείνουν ζημιογόνες το 2013 και το 2014.

Σύμφωνα με την έκθεση του οίκου, παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες περιόρισαν την έκθεσή τους σε κρατικούς τίτλους στα περίπου 18,5 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2012 από 44,9 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2011, τα ομόλογα της ελληνικής κυβέρνησης εξακολουθούν να αντιστοιχούν στο 87% περίπου της pro-forma κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 των τραπεζών. Ο οίκος σημειώνει πως η αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας «C» των ελληνικών ομολόγων δείχνει πως η πιθανότητα νέας αδυναμίας εξόφλησης πληρωμών του ελληνικού κράτους παραμένει αυξημένη, γεγονός που θα μπορούσε να επιφέρει περισσότερες σημαντικές ζημιές για τις τράπεζες.

Η Moody΄s εκτιμά  πως παρά την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση ύψους 40 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που αύξησε την κεφαλαιακή επάρκεια στο 9,5% έως το Δεκέμβριο του 2012, ο οίκος επιμένει πως μπορεί να χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια ύψους 8 δισ. ευρώ μόνο από τις ζημιές του χαρτοφυλακίου δανείων των τραπεζών.

«Το προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας των τραπεζών θα παραμείνει αδύναμο, καθώς αυτές στερούνται ακόμη πρόσβασης στη χρηματοδότηση της αγοράς και παραμένουν εξαρτημένες σε μεγάλο βαθμό από τη χρηματοδότηση της Κεντρικής Τράπεζας. Παρά τις κάποιες θετικές εισροές καταθέσεων από τον Ιούνιο του 2012, οι υφιστάμενες καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα παραμένουν 31% χαμηλότερα από το υψηλό του Δεκεμβρίου του 2009», σημειώνει ο οίκος.

By