Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022

Moody’s: Χαρακτηρίζει ως «credit possitive» την ΑΜΚ της Eurobank

Η τράπεζα θα συνεχίσει να αντιμετωπίσει προβλήματα εξαιτίας των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης

moodys

Ως θετικό γεγονός για την πιστοληπτική ικανότητα (credit possitive) της Eurobank χαρακτηρίζει ο Moody’s την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, ύψους 2,9 δισ. ευρώ, με τον οίκο αξιολόγησης να σημειώνει πως η Eurobank ικανοποιεί τις κεφαλαιακές ανάγκες που προέκυψαν από τα stress tests.

Με σημερινή ανάλυση, ο Moody’s αναφέρει παράλληλα ότι με τη μείωση του ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κάτω από το 50%, αφαιρούνται οι όποιοι περιορισμοί στις στρατηγικές αποφάσεις της τράπεζας.

«Παρ΄ όλα, αυτά, εκτιμούμε ότι η Eurobank και όλες οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν την τεράστια πρόκληση των αυξανόμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων φέτος και τον επόμενο χρόνο», αναφέρει ο οίκος.

Σύμφωνα με τη Moody΄ s, η Eurobank είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένη να ενσωματώσει πλήρως το πλαίσιο της Βασιλείας III, με δείκτη κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων (core Tier 1) της τάξης του 10,6%, συμπεριλαμβανομένων των προνομιούχων μετοχών ύψους 950 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στο κράτος το 2009.

Η αύξηση κεφαλαίου, συνεχίζει ο οίκος αξιολόγησης, ενισχύει τον pro forma δείκτη κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων της Βασιλείας III, κατά 771 μονάδες βάσης κοντά στο 19%, από 11,3% που ήταν το Δεκέμβριο του 2013. Αυτό δίνει στην τράπεζα ένα κεφαλαιακό μαξιλάρι της τάξης των 4,1 δισ. ευρώ, αναφορικά με το όριο του 8% στο δείκτη core Tier 1 που θα χρησιμοποιήσει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή στο βασικό σενάριο των πανευρωπαϊκών stress tests το Σεπτέμβριο.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By