Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

Mr Alibaba: Μεγάλος μπελάς να είσαι δισεκατομμυριούχος

Ο αυτοδημιούργητος κροίσος, ιδρυτής της Alibaba και πιο πλούσιος άνθρωπος στην Κίνα, Τζακ Μα, λέει: Οσο περισσότερα τα χρήματα, τόσο λιγότερη η ευτυχία.

alibabaΟ Τζακ Μα, ο αυτοδημιούργητος Κινέζος επιχειρηματίας, ιδρυτής της Alibaba και πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα, γνωστός και ως «διαβολάκι», αποκάλεσε τη διασημότητά του και το επίπεδο του πλούτου του ως «μεγάλο μπελά» σε συνέντευξή του στο CNBC, και ξεκαθάρισε ότι δεν ξεκίνησε την εταιρεία του για να γίνει πλούσιος. Τώρα αυτό αν θέλουμε το πιστεύουμε, αφού στα 19 του φέρεται να είχε πει στους συμμαθητές του: «Αν δεν γίνω εκατομμυριούχος μέχρι τα 35, σκοτώστε με».

Τι κι αν ο κινέζικος κολοσσός που δημιούργησε έσπασε το «φράγμα» των 9 δισ. δολαρίων κερδών σε μία ημέρα (στις αρχές της εβδομάδας την «ημέρα των εργένηδων»), αφήνοντας πίσω και «καταϊδρωμένη» την Amazon;

Το πάμπλουτο αφεντικό της λέει ότι το να είσαι πλούσιος είναι καλό, αλλά το δικό του επίπεδο πλούτου είναι προβληματικό. «Είναι ένα μεγάλος μπελάς γιατί όταν είσαι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, όλοι γύρω σε περιτριγυρίζουν για τα χρήματα.»

Ο Τζακ Μα θέλει οι άνθρωποι γύρω του να βλέπουν πέρα από τον τραπεζικό λογαριασμό του. «Οταν είσαι τόσο πλούσιος, οι άνθρωποι σε βλέπουν διαφορετικά. Εγώ θέλω να με βλέπουν ως έναν επιχειρηματία, ως έναν τύπο που περνάει καλά με τον εαυτό του και θέλει να είναι ο εαυτός του».

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν παρακολουθεί την τιμή της μετοχής της εταιρείας του, η οποία έκανε το ντεμπούτο της στη Wall Street με ρεκόρ δημόσιων εγγραφών 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων πριν από δύο μήνες.

Η περιουσία του πλέον αγγίζει περίπου τα 25.4 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Wealth-X.

Και εκείνος φροντίζει να την ξοδεύει με τον σωστό τρόπο.

«Όταν έχεις τόσα πολλά χρήματα, οι άνθρωποι θέλουν να σε βλέπουν να τα ξοδεύεις πιο αποτελεσματικά από ότι η κυβέρνηση ή οι άλλοι άνθρωποι. Αυτό είναι μια μεγάλη πρόκληση».

«Δεν είμαι ευτυχισμένος»

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο κινέζος δισεκατομμυριούχος δήλωσε ότι δεν είναι ιδιαίτερα χαρούμενος τον τελευταίο μήνα γιατί έχει πιεστεί πολύ λόγω της ανάπτυξης της Alibaba. «Προσπαθώ να κάνω τον εαυτό μου ευτυχισμένο … γιατί ξέρω ότι αν δεν είμαι χαρούμενος, δεν θα είναι ούτε οι συνάδελφοί μου, ούτε οι μέτοχοί μου, ούτε οι πελάτες μου».

Τελικά ίσως να κρύβει κάποια αλήθεια το παλιό απόφθεγμα: «Τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By