Σάββατο, 20 Αυγούστου, 2022

Νίγηρας: Τριάντα δύο νεκροί και περισσότεροι από 130.000 οι πληγέντες από τις πλημμύρες

Κίνδυνος πρόκλησης  διατροφικής κρίσης, καθώς έχουν καταστραφεί  σοδειές, σύμφωνα με τον  ΟΗΕ

nero

Τουλάχιστον 32 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από τις πλημμύρες που έχουν προκληθεί από τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις που σημειώνονται από τις αρχές Αυγούστου στον Νίγηρα, ενώ οι πληγέντες ανέρχονται επίσης σε 135.943, σύμφωνα με απολογισμό που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα ο ΟΗΕ.

Οι πλημμύρες αυτές μπορεί να προκαλέσουν και μια διατροφική κρίση, καθώς έχουν καταστρέψει τις σοδειές, προσθέτει.

«Ο απολογισμός των πλημμυρών συνέχεια αυξάνεται: στις 17 Σεπτεμβρίου 18.841 νοικοκυριά είχαν πληγεί, δηλαδή συνολικά 135.943 άνθρωποι, ενώ 32 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους», ανακοίνωσε στην Νιαμέι το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Προηγούμενος απολογισμός της κυβέρνησης του Νίγηρα γνωστοποιούσε στις αρχές του μήνα ότι 26 άνθρωποι είχαν χάσει την ζωή τους και 75.347 είχαν πληγεί, όπως και 130.000 στρέμματα καλλιεργειών είχαν πλημμυρίσει ενώ οι ζημιές υπολογίζονταν σε ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 48,8 εκατομμύρια ευρώ.

Ο πρωθυπουργός του Νίγηρα, Μπρίγκι Ραφίνι, απηύθυνε «έκκληση για εθνική και διεθνή αλληλεγγύη για τα θύματα των πλημμυρών».

Οι περισσότεροι πλημμυροπαθείς έχουν εγκατασταθεί σε σχολεία, την ώρα που η νέα σχολική χρονιά έχει καθοριστεί να αρχίσει την 1η Οκτωβρίου.

Επίσης σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι μεγάλες βροχοπτώσεις που παρατηρούνται στο γειτονικό Μαλί, μπορεί να οδηγήσουν σε μια σημαντική άνοδο της στάθμης των υδάτων του ποταμού Νίγηρα, και σε νέες πλημμύρες τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, κυρίως σε ορισμένες συνοικίες της Νιαμέι.

Εξάλλου αξιωματούχος της μετεωρολογικής υπηρεσίας της χώρας δήλωσε χθες το βράδυ σε τηλεοπτικό δίκτυο ότι «ισχυρές βροχοπτώσεις» αναμένονται κατά την διάρκεια των προσεχών εβδομάδων.

Οι πλημμύρες αυτές προκαλούν φόβους για νέα διατροφική κρίση στον Νίγηρα.

Μόνον στην περιοχή του Τιλαμπέρι, στο δυτικό τμήμα της χώρας, «περισσότεροι από ένα εκατομμύριο» άνθρωποι, δηλαδή το 40% του πληθυσμού, είναι εκτεθειμένοι σε έναν «κίνδυνο έλλειψης διατροφικής ασφάλειας», καθώς οι πλημμύρες έχουν καταστρέψει τις σοδειές, υπογραμμίζει ο ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By