Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

Nelson Mandela: Mάχη για την κληρονομιά

Παιχνίδια εξουσίας, δίκες, ουσίες, μοιραίοι θάνατοι, μια μεγάλη περιουσία και ο μύθος του Μandela αποτελούν το σενάριο ζωής για τη «βασιλική» οικογένεια του επαναστάτη – δημοκράτη Nelson Μandela.

Τα θεμέλια του σπιτιού «τρέμουν» από τα ντεσιμπέλ της έντασης 
των φωνών και η οικογένεια κλυδωνίζεται από τις αλληλοκατηγορίες και τα σκάνδαλα. Τη στιγμή που ο πλανήτης πενθεί για την απώλεια του Nelson Μandela (18/7/1918 – 5/12/2013), 
η πολυμελής οικογένειά του βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο.

1

Καθώς η υγεία του Μandela έφθινε και εκείνος πλησίαζε προς το τέλος, οι δύο οικογένειές του, η μία από τον πρώτο του γάμο και η άλλη από το δεύτερο, σχεδίαζαν τις τελευταίες τους στρατηγικές κινήσεις για να κερδίσουν στη σκακιέρα διεκδίκησης της περιουσίας του.

Στο μακρύ δρόμο προς την κληρονομιά, η μόνη στιγμή που οι δύο οικογένειες ήρθαν κοντά ήταν όταν δραστηριοποιήθηκαν για να απομακρύνουν συγκεκριμένα μέλη από το Ίδρυμα Nelson Μandela, αποκλείοντας έτσι όλους εκείνους που ήθελαν και μπορούσαν να παίξουν ενεργό ρόλο στις οικονομικές και νομικές υποθέσεις του Μandela. Ανάμεσά τους και ο πιο έμπιστος άνθρωπος του Μandela, ο Ελληνονοτιοαφρικανός δικηγόρος George Bizos.

Το «παιχνίδι» είναι πια αποκλειστικά στα χέρια των συγγενών του και σήμερα ο κάθε ένας είναι ετοιμοπόλεμος προκειμένου να αρπάξει όσα πιστεύει ότι του αναλογούν και ακόμα περισσότερα! Ποιος τελικά θα κάνει… ματ;

Ο εμβληματικός ηγέτης γνώριζε τη φωτιά που φούντωνε ανάμεσα στους απογόνους του και είχε συστήσει ιδρύματα και οργανισμούς που θα γέμιζαν τις άπληστες τσέπες τους. Για παράδειγμα, το 2012 το Κέντρο Μνήμης, που έχει στην κατοχή του τα αρχεία του Mandela, είχε καθαρά έσοδα 2,2 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το ίδρυμα για τα παιδιά που έχει το όνομά του έβαλε την προηγούμενη χρονιά στα ταμεία του 600.000 δολάρια.

2

 

Ταυτόχρονα, τα έσοδα από τις πωλήσεις της αυτοβιογραφίας του έφτασαν στα 350.000 δολάρια. Σύμφωνα με πηγές κοντά στην οικογένεια, η περιουσία του Nelson Mandela αγγίζει συνολικά τα 11 εκατομμύρια ευρώ. Περιλαμβάνει δύο σπίτια και πίνακες, που έχουν την υπογραφή του Νοτιοαφρικανού ηγέτη, αξίας πολλών χιλιάδων δολαρίων.

Οι τεταμένες και σε κάποιες περιπτώσεις ανύπαρκτες σχέσεις των μελών της οικογένειας Mandela είναι το σίριαλ που παρακολουθούν, σχεδόν είκοσι χρόνια, ντροπιασμένοι οι κάτοικοι της Νοτίου Αφρικής, όλοι αυτοί που στα μάτια τους ο Μandela είναι «ήρωας», «άγιος», «ο πατέρας της μαύρης ηπείρου».

Σε αυτό το σκηνικό κακόγουστης σαπουνόπερας η εγγονή του Μandela, Deleka, τον Ιούλιο του 2013 εξομολογείται στους Sunday Times: «Είναι ψέμα να παρουσιάζουμε την εικόνα μιας ενωμένης οικογένειας. Όλοι ξέρουν ότι μας χωρίζουν τεράστιες διαφορές. Αυτός είναι η συγκολλητική ουσία που μας κρατάει, φοβάμαι τι θα συμβεί όταν κάποτε φύγει».

Δεν χρειάστηκε να πεθάνει ο Μandela για να πέσουν οι μάσκες ανάμεσα στα τρία παιδιά, τα δεκαεπτά εγγόνια και τα δώδεκα δισέγγονα της «βασιλικής» οικογένειας της Νοτίου Αφρικής. Οι δύο οικογένειες του Μandela ποτέ δεν μπόρεσαν να συμφιλιωθούν μεταξύ τους. Κάθε πλευρά ζητούσε για τον εαυτό της τον Μandela, τα χρήματα και τη φήμη του!

3

Το μαύρο πρόβατο είναι ο 36άχρονος εγγονός του, Mandla. Τον Ιούνιο του 2013 ήταν κατηγορούμενος σε μια περίεργη δίκη. Στη θέση του αντίδικου ήταν δεκαπέντε από τους Μandela. Όλα ξεκίνησαν όταν εκείνος μετέφερε χωρίς άδεια τα μνήματα των τριών παιδιών του παππού Nelson. Όπως δήλωσε στην απολογία του, πρόθεσή του ήταν να φτιάξει ένα θεματικό πάρκο αφιερωμένο στην προσφορά του Μandela.

Η οικογένεια όχι μόνο έσυρε τον Mandla στα δικαστήρια, αλλά και δικαιώθηκε. Σύμφωνα με την απόφαση, ο ένοχος όφειλε να ξεθάψει τους νεκρούς και να τους θάψει στους αρχικούς τους τάφους.

Οι Μandela χωρίζονται ξανά σε στρατόπεδα, το Μάρτιο του 2012, νέες περιπέτειες, νέα πρωτοσέλιδα για τον Mandla. Η πρώην σύζυγός του αποκάλυψε ότι ο Μandla το 2009 είχε πουλήσει στο νοτιοαφρικανικό δίκτυο SNBC τα δικαιώματα της τηλεοπτικής κάλυψης της κηδείας του Μandela για 290.000 λίρες.

Ο θόρυβος μιας τέτοιας πιθανότητας έκανε το γύρο του κόσμου, αναγκάζοντας τον εγγονό να διαψεύσει το δημοσίευμα. Δεν έπεισε κανέναν για το δίκιο του! Ο Αφρικανός ηγέτης δεν έκανε καμία δήλωση…

4

Τον Αύγουστο του 2012 ο εγγονός του Μandela βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο μιας νέας δικαστικής διαμάχης. Ζήτησε διαζύγιο από τη δεύτερη σύζυγό του και την ακύρωση της πατρότητας του γιου του. Καινούρια μυστικά της οικογένειας παραδίδονται σε δημόσια έκθεση.

Ο Μandla ισχυρίστηκε ότι ο γιος του δεν είναι δικό του παιδί, αλλά καρπός της σχέσης της γυναίκας του με τον αδελφό του. Τελικά το δικαστήριο αποφαίνεται πως «ο Μandla είναι στείρος». Ο δικαιωμένος αλλά πονεμένος Μandla δηλώνει στους δημοσιογράφους: «Η οικογένεια Μandela επέστρεψε την πρώην γυναίκα μου σπίτι της. Είμαι σοκαρισμένος, γιατί πρωταγωνιστής αυτής της ιστορίας είναι ο αδελφός μου!».

Η ζωή του Μandla ήταν πάντα μέσα στα «φώτα» από την εποχή που ο πατέρας του πέθανε. Ήταν Ιούλιος του 2005, όταν η οικογένεια του Μandela χτυπήθηκε από το AIDS, όπως 270.000 οικογένειες ετησίως στη Νότια Αφρική. Ο 54χρονος γιος του έσβησε από τη νόσο. Ο Μandela δεν κρύφτηκε και δημόσια τόνισε πως «πρέπει να μιλάμε ανοιχτά για το AIDS και να του φερόμαστε σαν μια καθημερινή αρρώστια».

Το βάρος της θρυλικής οικογένειας δεν μπόρεσε να σηκώσει η 33χρονη εγγονή του ηγέτη, Ζoleka. Στην αυτοβιογραφία της αναφέρεται στις σκιές της ζωής της. Αποκάλυψε ότι από τα 8 έως τα 14 χρόνια της είχε πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από εκείνους (δεν τους κατονομάζει) που τη φρόντιζαν. Ακολούθησαν μια σειρά από αδιέξοδες σχέσεις.

6

 

Σύντομα η Ζoleka βρέθηκε στον κόσμο των εξαρτήσεων, έγινε χρήστρια ναρκωτικών και αλκοολική. Τα νοτιοαφρικανικά ΜΜΕ της κόλλησαν την ταμπέλα της «ατίθασης», της κοπέλας που δεν γνώριζε από όρια. Σε αυτό το τρελό γαϊτανάκι η Ζoleka νιώθει τα πολλαπλά και απανωτά χτυπήματα της μοίρας.

Το 2010, την εποχή που προσπαθούσε να απεξαρτηθεί από τις ουσίες, η 13χρονη κόρη της σκοτώνεται σε αυτοκινητικό δυστύχημα, ενώ λίγους μήνες μετά πεθαίνει το πρόωρα το νεογέννητο παιδί της. Η Ζοleka δεν αντέχει, «σπάει». Κάνει απόπειρα αυτοκτονίας με υπερβολική δόση κοκαΐνης. Το Μάρτιο του 2012, διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού.

Αρχικά, αρνείται τα σχήματα χημειοθεραπείας, θέλει να πεθάνει. Σήμερα προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της.

5

Τη φήμη του εμβληματικού ονόματος «Μandela» θέλησαν να εξαργυρώσουν δύο ακόμα εγγονές του, η Zaziwe και η Swati. Μεγαλωμένες στις ΗΠΑ και με δυτικότροπες επιλογές, αντιμετωπίζουν το εκτόπισμα του Μandela ως brand name. Επιθυμούν να κυκλοφορήσουν στην αγορά κρασιά με την επωνυμία «Ο οίκος των Μandela», η θετή αδελφή τους όμως τις εμπόδισε: «Δεν μπορεί το όνομα να ταυτιστεί με αλκοολούχα ποτά».

Πίσω από την καλή πρόθεση, όσοι γνωρίζουν μιλούν για μια ακόμα απόδειξη της έχθρας ανάμεσα στις δύο οικογένειες του Μandela. Η Zaziwe και η Swati δεν αποθαρρύνθηκαν και παρουσίασαν μια σειρά ρούχων με ετικέτα «LWTF» από τα αρχικά «Ο Μακρύς Δρόμος προς την Ελευθερία».

Κυρίαρχο στοιχείο σε κάθε εμφάνιση το νούμερο «67», υπονοώντας τα 67 χρόνια αγώνα του ηγέτη. Ο κατήφορος για τις νεαρές Μandela δεν σταμάτησε εκεί. Πρωταγωνίστησαν στο ριάλιτι Τι Σημαίνει να Είσαι Μandela. Αν και εκείνες δεν δίσταζαν να τα πουν και να τα δείξουν όλα, τα νούμερα τηλεθέασης ήταν πολύ χαμηλά.

8

 

Η απομυθοποίηση του Nelson Mandela ενόχλησε τους συμπατριώτες του, όμως τα κορίτσια κέρδισαν αυτό που ήθελαν: λεφτά, και μάλιστα πολλά!

Μπορεί η οικογένεια του Μandela να προσπάθησε να «εισπράξει» την επιταγή με το όνομά του. Μπορεί εκείνος να μην ήταν ο πατέρας που ήθελε, όπως είχε παραδεχτεί. Μπορεί να συμφιλίωσε τους λευκούς με τους μαύρους, όμως δεν κατάφερε να φέρει κοντά σε μια μεγάλη αγκαλιά τις δύο οικογένειές του. Στις 5 Δεκεμβρίου, ο Nelson Mandela πέρασε στην αιωνιότητα και ο πλανήτης υποκλίνεται!

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By