Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022

Noble: Ικανοποίηση για τις έρευνες στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ

Ο διευθύνων σύμβουλος της Noble Τσαρλς Ντέιβιντσον, μιλώντας σήμερα σε συνέδριο στη Λευκωσία, εξέφρασε την ικανοποίηση της εταιρείας για την δυνατότητα διεξαγωγής ερευνών στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.

noble-energyΕπίσης αναφέρθηκε στην περιβαλλοντική πτυχή του φυσικού αερίου, λέγοντας ότι η παραγωγή φυσικού αερίου στο Ισραήλ έχει μειώσει αισθητά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Ο πρόεδρος της Δημόσιας Εταιρείας Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) κ. Ιωάννου δήλωσε πως μέσα στις επόμενες μέρες θα διαπιστωθεί κατά πόσο είναι οικονομικά εφικτό να προχωρήσει η Κύπρος στην ενδιάμεση λύση της εισαγωγής φυσικού αερίου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΦΑ συγκαλείται την Πέμπτη και θα εξετάσει και το θέμα της ενδιάμεσης λύσης, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ. Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης υπάρχει περίπτωση να ανοιχτούν οι προσφορές που έχουν υποβάλει οι ενδιαφερόμενες εταιρείες.

Ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στον ρόλο της ΔΕΦΑ καθώς και στο γεγονός ότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες μελέτες για την πρώτη φάση κατασκευής του δικτύου μέσω του οποίου θα διοχετεύεται το φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή, ενώ παράλληλα έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις με τις 22 κοινότητες που αφορούν το έργο.

Σε πρώτη φάση το έργο θα κοστίσει 65 εκατ. ευρώ, με 10 εκατ. ευρώ να έχουν ήδη εξασφαλιστεί από την ΕΕ. Το συνολικό κόστος αποπεράτωσης του έργου για διοχέτευση φυσικού αερίου στις βιομηχανίες και στα νοικοκυριά θα είναι ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ, το 50% του οποίου πιθανόν να μπορεί να καλύψει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By