Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

O … «πόλεμος» της Κυριακής

 Αναμένεται κορύφωση της κόντρας ανάμεσα σε υπουργείο Ανάπτυξης και εμπόρους για την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων. Δεν είναι αίτημα της τροϊκας λένε οι έμποροι.

 

krisi ektoseis ermou
Philippos Messinis © FOSPHOTOS

«Ο πόλεμος της Κυριακής» αυτό τον τίτλο θα μπορούσε να φέρει η κόντρα που αναμένεται να επικρατήσει τις επόμενες ημέρες ανάμεσα στη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και τους εμπόρους. Αφορμή η δημοσιοποιημένη πρόθεση του αρμόδιου υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, να προωθήσει για ψήφιση στην Βουλή ρύθμιση με βάση την οποία τα μικρά καταστήματα κάτω των 250 τετραγωνικών θα μπορούν να είναι ανοιχτά όλες τις Κυριακές του χρόνου ενώ τα πολυκαταστήματα θα έχουν αυτή την δυνατότητα για 7 Κυριακές.

Τα επιχειρήματα του υπουργείου Ανάπτυξης εστιάζονται κυρίως στο θέμα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας αφού εκτιμά ότι το μέτρο θα συμβάλλει στην ενίσχυση της κατανάλωσης, της απασχόλησης αλλά και του τουρισμού. “Όπως μάλιστα έχει επανειλλημμένα δηλώσει ο Κωστής Χατζηδάκης  το μέτρο «ισχύει σε άλλες χώρες που είναι επίσης τουριστικές και ανταγωνίζονται την Ελλάδα». Μάλιστα το υπουργείο επισημαίνει ότι το μέτρο δεν είναι υποχρεωτικό αφού τα καταστήματα θα ανοίγουν «μόνο και εάν το θέλουν, σε εθελοντική βάση». Στο πλευρό του υπουργείου Ανάπτυξης και ο Δήμαρχος Αθηναίων Γ.Καμίνης αφού πρόσφατα δήλωσε οτι «η εμπειρία των μεγάλων πόλεων σε όλο τον κόσμο παραπέμπει σε μια ωραία εικόνα, όταν παραμένουν ανοιχτά τα καταστήματα τις Κυριακές. Φέρνει μια ζωντάνια στο κέντρο της πόλης».

Εκ διαμετρικά αντίθετες είναι πάντως οι απόψεις των εμπόρων. Όπως επισήμανε ο πρόεδρος τους Βασίλης Κροκίδης στην γενική συνέλευση της συνομοσπονδίας τους (ΕΣΕΕ)«είναι τουλάχιστον υποκριτικό να υποστηρίζει κάποιος ότι το άνοιγμα της Κυριακής θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, όταν έχουν κλείσει το 2012 36.000 επιχειρήσεις και περισσότερες από 2.000 μεγάλες εμπορικές έχουν ήδη μπει στο άρθρο 99». Οι έμποροι ζητούν την δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας μικρών επιχειρήσεων που θα διαθέτει «τραπεζικές εγγυοδοτικές και χρηματοδοτικές δυνατότητες αποκλειστικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», αίτημα που έχει αποκλείσει – επί του παρόντος- λόγω δημοσιονομικών περιορισμών το υπουργείο Οικονομίας. Επίσης ζητούν «αναστολή του θεσμικού πλαισίου της διενέργειας διαρκών προσφορών και τον σαφή ορισμό των περιόδων εκπτώσεων». Αρνητική θέση για την λειτουργία των μικρών καταστημάτων και τις Κυριακές έχει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας.

Τοποθετούμενος για το θέμα ο Παύλος Πολιτάκης, μέλος του προεδρείου της ΕΣΕΕ, μιλώντας στον Real FM σημείωσε ότι το θέμα δεν έχει τεθεί από την τρόϊκα στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις αλλά αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης.

 

By