Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου, 2020

Occupy Wall Street: αγόρασαν χρέη Αμερικανών ύψους 15 εκατ. δολαρίων!

Εκμεταλλεύονται τον τρόπο που λειτουργεί η δευτερογενής αγορά και βοηθούν υπερχρεωμένους πολίτες…

Σε μια πρωτότυπη κινητοποίηση προχώρησαν οι ακτιβιστές της ομάδας «Occupy Wall Street», οι οποίοι αγόρασαν προσωπικά χρέη Αμερικανών πολιτών, ύψους 15 εκατ. ευρώ.

Οι ακτιβιστές κατάφεραν στο πλαίσιο του προγράμματος «Rolling Jubilee», να αγοράσουν τα χρέη σε εξευτελιστικές τιμές…

Ξοδεύοντας μόλις 400.000 δολάρια μπόρεσαν να απελευθερώσουν 14.734.569.87 δολάρια από προσωπικά χρέη πολιτών, κυρίως ιατρικά.

1

«Στόχος της ομάδας είναι να αγοράζει προσωπικό χρέος σε χαμηλές τιμές από τράπεζες και στη συνέχεια να το καταργεί», αναφέρουν οι υπεύθυνοι του «Occupy Wall Street», σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian. Στη συνέχεια προσθέτουν πως θέλουν να προσφέρουν ένα «δημόσιο έργο εκπαίδευσης», να βοηθήσουν τους συμπολίτες τους, αλλά κυρίως να παρέχουν αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία αυτής της δευτερογενούς αγοράς χρέους.

Ωστόσο, αρχικά δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν ποιανού το χρέος αγοράζουν, όμως όταν προσδιορίζεται το άτομο του οποίου το χρέος έχει εξαγοραστεί, το Jubilee του αποστέλλει ένα γράμμα με τον οποίο τον ενημερώνει ότι έχει απαλλαχθεί από τα χρέη του.

Τα μέλη του «Occupy Wall Street» ουσιαστικά εκμεταλλεύονται τον τρόπο που λειτουργεί η δευτερογενής αγορά. Όταν κάποιος Αμερικανός πολίτης δεν είναι σε θέση να απολπληρώσει το δάνειό του, τότε η τράπεζα σπεύδει να περιορίσει τις απώλειες της πουλώντας αυτό το χρέος σε έναν τρίτο. Αυτές οι πωλήσεις γίνονται σε πολύ χαμηλές τιμές, συνήθως μόλις στο 5% του πρώτου χρέους. Οι εταιρείες που κάνουν αυτές τις αγοραπωλησίες επιχειρούν στη συνέχεια να συλλέξουν το χρέος από την αρχή και να βγάλουν κέρδος.

Πάντως, παρά το μεγάλο ποσό που αγγίζει τα 15 εκατ. δολάρια, οι ακτιβιστές υπογραμμίζουν πως όσα έχουν σβήσει είναι μια… «σταγόνα στο γιαλό».

«Τσακίστε το χρέος»

Στόχος του «Rolling Jubilee» είναι να διαφωτίσει το κοινό σχετικά με τους μηχανισμούς της δευτερογενούς αγοράς χρέους, ενώ σύνθημα της ομάδας είναι: «Κανείς δεν πρέπει να χρεοκοπήσει επειδή αρρώστησε»

«Στην δευτερογενή αυτή αγορά καταλήγει το χρέος από δάνεια, πιστωτικές κάρτες και προγράμματα υγείας, που παραμένει απλήρωτο για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι τράπεζες κάποια στιγμή το πουλάνε σε τρίτους για να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες τους – συνήθως το «ξεφορτώνονται» για μία τιμή στο 5%. Οι εταιρείες που το αγοράζουν προσπαθούν να αναγκάσουν τον δανειολήπτη να το αποπληρώσει πλήρως, βγάζοντας κέρδος», εξηγεί ο Άντριου Ρος, μέλος της κίνησης «Τσακίστε το χρέος»(Strike Debt) και καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Στη συνέχεια ο Ρος προσέθεσε πως «γνωρίζουμε πως τα 15 εκατομμύρια χρέους που αγοράσαμε είναι μία σταγόνα στον ωκεανό, όμως ο στόχος μας είναι – πέρα από το να βοηθήσουμε κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι είναι πολύ ευγνώμονες που τους απαλλάξαμε – να ενημερώσουμε για τις πρακτικές της δευτερογενούς αγοράς χρέους».

Να σημειωθεί πως ο Ρος έχει γράψει το βιβλίο «Creditocracy», στο οποίο καλεί σε «κίνημα των δανειοληπτών».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By