Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

«Point System» εργαζομένων στην Υγεία

Ευρωπαϊκό μπλόκο σε όσους χάνουν την άδεια εργασίας τους

nurse620

Για πρώτη φορά η οδηγία καθιερώνει έναν «μηχανισμό έγκαιρης προειδοποίησης» για γιατρούς, οδοντίατρους, νοσηλευτές και άλλους εργαζόμενους στον κλάδο της υγείας. Στόχος της νέας ρύθμισης είναι να αποκλείονται από την ελεύθερη κινητικότητα οι «κακοί επαγγελματίες» που έχουν χάσει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στη χώρα τους λόγω ιατρικών λαθών ή πειθαρχικών παραβάσεων.
Όπως επισημαίνει η γερμανίδα ευρωβουλευτής των σοσιαλδημοκρατών Έβελυν Γκέμπχαρντ «είχαμε περιπτώσεις στο παρελθόν, όπου ένας γιατρός χάνει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, γιατί υπέπεσε σε κάποιο λάθος στη χώρα του και μέχρι σήμερα δεν είχαμε τη δυνατότητα να το γνωρίζουμε αυτό στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν υπήρχε η απαραίτητη συνεργασία ανάμεσα στις αρμόδιες εθνικές αρχές. Αυτό διορθώνεται τώρα, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό για την προστασία των ασθενών».

Προστασία της δημόσιας Υγείας

Σύμφωνα με τη νέα οδηγία, οι αρμόδιες εθνικές αρχές είναι υποχρεωμένες να γνωστοποιήσουν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες μία αφαίρεση άδειας επαγγέλματος εντός τριών ημερών, ώστε να προστατεύεται η δημόσια υγεία. Το ενδιαφέρον είναι ότι παρόμοιες προτάσεις είχαν γίνει και στο παρελθόν, αλλά προσέκρουαν πάντοτε σε εθνικά συμφέροντα, υποστηρίζει η Έβελυν Γκέμπχαρντ.
«Θυμάμαι ότι στην περίοδο 2003-2004, όταν ετοιμάζαμε την αναθεώρηση παλαιότερης οδηγίας για τα επαγγελματικά προσόντα και ήμουν εισηγήτρια του Κοινοβουλίου, είχαμε προτείνει να καθιερώσουμε ένα σύστημα προειδοποίησης, αλλά τα κράτη-μέλη αντέδρασαν. Έλεγαν ότι ήταν δική τους αρμοδιότητα να επιλύσουν το ζήτημα, το δεχθήκαμε, αλλά ήταν λάθος που το δεχθήκαμε και σήμερα διορθώνουμε αυτό το λάθος, τουλάχιστον όσον αφορά τους γιατρούς και τα συναφή επαγγέλματα» επισημαίνει η ευρωβουλευτής των σοσιαλδημοκρατών.

Στον ευαίσθητο χώρο της υγείας οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι εκπληρώνουν και μία ακόμη απαίτηση: καλή γνώση της γλώσσας στη χώρα που επιλέγουν να εργαστούν. Από την άλλη πλευρά οι «εθνικές ιδιαιτερότητες» γίνονται σεβαστές σε ζητήματα επαγγελματικής κατάρτισης, όπως η πιστοποίηση της εκπαίδευσης για νοσοκόμες και νοσηλευτές, ένα ζήτημα που είχε κολλήσει για χρόνια στα γρανάζια της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας.
Όπως τονίζει η ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Άνια Βάιμπεργκερ «η νέα οδηγία περί επαγγελματικών προσόντων είναι ένα σημαντικό βήμα για να βελτιωθεί η κινητικότητα των εργαζομένων στην ΕΕ, αλλά και η αμοιβαία αναγνώριση επαγγελματικών τίτλων. Τρία είναι τα σημαντικά στοιχεία: η βελτίωση ποιοτικών προδιαγραφών στον χώρο της υγείας, η διασφάλιση ότι ο εργαζόμενος γνωρίζει τη γλώσσα στη χώρα υποδοχής, αλλά την ίδια στιγμή και ο σεβασμός των ιδιαιτεροτήτων στα εθνικά συστήματα υγείας» λέει η Γερμανίδα ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle.

Ενιαία επαγγελματική κάρτα

Εκτός από το «μαστίγιο» για όσους επαγγελματίες της υγείας χάνουν την άδεια επαγγέλματος, η νέα οδηγία προβλέπει και ένα «καρότο»: την καθιέρωση, για πρώτη φορά, μίας ενιαίας «ευρωπαϊκής επαγγελματικής κάρτας» που θα πιστοποιεί την επαγγελματική κατάρτιση στα επαγγέλματα υγείας, δηλαδή σε επτά από τα συνολικά 800 επαγγέλματα για τα οποία υπάρχουν νομικές ρυθμίσεις στην «Ευρώπη των 28».

Αν μη τι άλλο, είναι μία αρχή, δηλώνει η εισηγήτρια του Ευρωκοινοβουλίου Μπερναντέτ Βερνιό: «Θυμάμαι ότι τον Οκτώβριο του 2007, σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, είχαμε ζητήσει την καθιέρωση μίας ευρωπαϊκής επαγγελματικής κάρτας. Μας πήρε έξι χρόνια, αλλά έγινε επιτέλους πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να μειώνονται το κόστος και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες. Θα ήθελα φυσικά να καθιερωθεί μία ενιαία κάρτα για κάθε επάγγελμα, την οποία θα βάζουμε στο πορτοφόλι μας όπως την πιστωτική κάρτα. Ακόμα είναι νωρίς για κάτι τέτοιο, αλλά τουλάχιστον έχουμε κάνει ένα πρώτο βήμα».

Πηγή: Deutsche Welle

(Visited 1 times, 1 visits today)
By