Τρίτη, 18 Ιανουαρίου, 2022

Reuters: Η τραυματισμένη ελληνική κυβέρνηση θα συρθεί λίγο ακόμη

Η αποδυναμωμένη κυβέρνηση συνεργασίας της Ελλάδας επιβιώνει προσωρινά, αλλά για να αντέξει θα πρέπει να αντισταθεί σε νέες απαιτήσεις των δανειστών, εκτιμά το Reuters.

samarasbenizelosΣε δημοσίευμα με τίτλο: «Η τραυματισμένη ελληνική θα συρθεί- Θα σκληρύνει τη στάση της απέναντι στους δανειστές» το διεθνές πρακτορείο αναφέρεται στην ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και περιγράφει πως ο Αντώνης Σαμαράς αναγκάστηκε να δώσει υπουργεία-κλειδιά στο ΠΑΣΟΚ και την αντιπροεδρία της κυβέρνησης στον Ευάγγελο Βενιζέλο, προκειμένου η κυβέρνηση να αντέξει την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ.

Σημειώνει επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ φοβάται την περαιτέρω αποδυνάμωση του σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, πράγμα που σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές σημαίνει πως η δικομματική κυβέρνηση συνεργασίας είναι κάτα κάποιο τρόπο πιο σταθερή από την τρικομματική.

«Αυτό θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να συρθεί λίγο ακόμη, δεδομένης και της αντίθεσης των Ελλήνων σε ένα νέο γύρο εκλογικών αναμετρήσεων ο οποιος θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα στο χάος και ξυπνά φόβους για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη σε περίπτωση νίκης του  ακροαριστερού αντιπολιτευόμενου ΣΥΡΙΖΑ», υποστηρίζει το δημοσίευμα.

Παρόλα αυτά, προσθέτει το Reuters, ελάχιστοι περιμένουν η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία και η δικομματική μπορεί να οδηγηθεί σε κατάρρευση το φθινόπωρο, εάν οι δανειστές ζητήσουν νέα μέτρα λιτότητας για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος.

Η εταρεία συμβούλων Teneo Intelligence, που ειδικεύται στην εκτίμηση πολιτικού και οικονομικού ρίσκου, εκτιμά ότι δεν μπορεί να αποκλεισθεί πτώση της κυβέρνησης μέσα στον επόμενο χρόνο.

Το διεθνές πρακτορείο χαρακτηρίζει μεγάλο τεστ για την κυβέρνηση τις απολύσεις στο δημόσιο και την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, αναφέρεται στις αντιδράσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων και στις σημερινές κινητοποιήσεις των λιμενεργατών. Προβλέπει δε ότι παρά την τοποθέτηση του «υπέρμαχου των μεταρρυθμίσεων» Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο κ.Σαμαράς μάλλον θα δυσκολευτεί να περάσει μεταρρυθμίσεις οι οποίες προκαλούν μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις.

Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης σε δηλώσεις του Κώστα Σκανδαλίδη, ότι χρειάζεται σκληρή διαπραγμάτευση από την πλευρά της κυβέρνησης και ότι η Αθήνα θα πρέπει να απειλήσει με εκλογές στην περίπτωση που η τρόικα ζητήσει νέα μέτρα.

Με την ελληνική κρίση ασχολείται σήμερα και η Wall Street Journal. Δείτε το σχετικό βίντεο

(Visited 1 times, 1 visits today)
By