Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Reuters: «Η E.E. εξετάζει την κατάργηση της τρόικας στην Ελλάδα»

Και να αναθέσουν ένα δικό της σχέδιο για την ανάταξη της οικονομίας

lefta800_270214

Οι Βρυξέλλες εξετάζουν την πιθανότητα να καταργήσουν την τρόικα η οποία αξιολογεί την πορεία εκτέλεσης του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και να αναθέσουν στην Αθήνα να εφαρμόσει ένα δικό της σχέδιο για την ανάταξη της οικονομίας της, με αντάλλαγμα μια ελεγχόμενη ροή ελάφρυνσης χρέους, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η διάλυση της τρόικας, η οποία αποτελείται από κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μερικοί στην Ελλάδα «παρομοιάζουν με την κατοχή της ναζιστικής Γερμανίας», όπως σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων, θα είναι ένα από τα κεντρικά στοιχεία του νέου σχεδίου για την Αθήνα, σύμφωνα με τις πηγές.

Μετά την έξοδο της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας από τα προγράμματα στήριξης των οικονομιών τους νωρίτερα αυτή τη χρονιά, η τρόικα συνεχίζει τις επιθεωρήσεις μόνον στην Ελλάδα και την Κύπρο. Ορισμένοι ειδικοί προβλέπουν ότι η Αθήνα θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια.

Βάσει του σκεπτικού που περιέγραψαν οι πηγές του Reuters, οι έλεγχοι της τρόικας θα αντικατασταθούν από ειδική ομάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα διενεργεί ελέγχους ανά διετείς περιόδους και όχι κάθε τρεις μήνες, εάν η Ελλάδα δεν χρειαστεί νέο δανεισμό.

Σε αντάλλαγμα η Αθήνα θα δεσμευτεί σε ένα εξαετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, και όταν επιτυγχάνει τα ορόσημα που θα της έχουν τεθεί θα εξασφαλίζει ελάφρυνση χρέους με κάποια μορφή, όπως την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ισχυόντων δανείων μάλλον, παρά τη χορήγηση νέων.

By