Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

S&P: Για το Σεπτέμβριο η πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας

Σημαντικό ζήτημα το χρέος της χώρας, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης

standardandpoors

Με θετικά μηνύματα αναμένεται να αναφερθεί ο οίκος αξιολόγηση Standard and Poor’s στην πορεία της ελληνικής οικονομίας σε έκθεση που θα δημοσιεύσει την προσεχή Παρασκευή, 21 Μαρτίου.

Σήμερα ο οίκος αξιολογήσεως βαθμολογεί την Ελλάδα με «Β-/Β», με σταθερές προοπτικές (outlook). Η βαθμολογία αυτή δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί με την επικείμενη έκθεση της Standard & Poor’s. Ωστόσο αναμένονται ενδείξεις για το πώς θα αντιμετωπίσει ο οίκος την Ελλάδα στην περίπτωση που η Ευρωζώνη αποφασίσει ενδεχόμενη «ελάφρυνση» του ελληνικού χρέους σε όρους καθαρής παρούσας αξίας.

Η τελευταία έκθεση της Standard & Poor’s για την ελληνική οικονομία τον Οκτώβριο 2013 αναγνώριζε την δημοσιονομική πρόοδο και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο ανέφερε πως τόσο το χρέος της γενικής κυβερνήσεως, όσο και το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας είναι υπερμεγέθη.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η Standard & Poor’s αναμένεται να προχωρήσει σε μεταβολή της αξιολογήσεως της Ελλάδας κατά την φθινοπωρινή της αξιολόγηση στις 12 Σεπτεμβρίου 2014.

Ο οίκος Moody’s αναμένεται να αξιολογήσει την ελληνική πρόοδο με έκθεση που θα δημοσιοποιήσει στις 4 Απριλίου 2014, ενώ στις 23 Μαΐου 2014 θα ακολουθήσει ο οίκος Fitch Ratings.

By