Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου, 2020

Στις 22 Μαΐου «τελειώνει» ο Αχμέτ Νταβούτογλου

Όλο το παρασκήνιο πίσω από την αποκαθήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού

erdogandavutoglu

Την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία της Τουρκίας αναμένεται να ανακοινώσει μέσα στην επόμενη ώρα ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως ο κ. Νταβούτογλου θα ανακοινώσει έκτακτο συνέδριο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στις 22 Μαΐου, όπου ο ίδιος δεν θα θέσει υποψηφιότητα και συνεπώς δεν θα είναι πρωθυπουργός.

Η αποχώρηση Νταβούτογλου έρχεται μετά από πολύμηνη κόντρα που είχε με τον πρόεδρο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με κύρια αιτία τη φιλοδοξία του κ. Ερντογάν να αυξήσει δραματικά τις εξουσίες της προεδρίας. Η αντιπαράθεση ήλθε στην επιφάνεια στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, όταν το AKP αφαίρεσε από τον πρωθυπουργό την εξουσία να διορίζει στελέχη στις επαρχίες.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν για σχεδόν δύο ώρες χθες Τετάρτη. Πριν τη συνάντηση ο κ. Ερντογάν είπε αιχμηρά στον πρωθυπουργό «δεν πρέπει να ξεχνάς πώς πήρες τη θέση σου».

Ο κ. Νταβούτογλου ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προσφυγική κρίση. Η αποχώρησή του από τον πρωθυπουργικό θώκο μπορεί να φέρει κλίμα αβεβαιότητας στην Άγκυρα, τόσο σε ό,τι αφορά τη σχέση με την Ε.Ε. όσο και στην οικονομία, η οποία αγκομαχεί λόγω της έλλειψης ρώσων τουριστών.

Νωρίτερα πάντως σύμβουλος του κ. Ερτογάν δήλωσε ότι η αποχώρηση του κ. Νταβούτογλου δεν θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες γενικές εκλογές.

Ο κ. Νταβούτογλου οδήγησε το AKP σε νίκη στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου με ποσοστό σχεδόν 50%.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By