Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024

Tην παραχώρηση περισσότερων εξουσιών προανήγγειλε ο Κάμερον

 «Τώρα είναι μία ευκαιρία για να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο κυβερνάται το Ηνωμένο Βασίλειο»

cameronAAAA

Tην ικανοποίησή του για την επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της Σκωτίας εξέφρασε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, σημειώνοντας ότι το Λονδίνο είναι διατεθειμένο να προχωρήσει άμεσα στην παραχώρηση περισσότερων αρμοδιοτήτων όχι μόνο στο Εδιμβούργο αλλά σε όλες τις περιφέρειες (Σκωτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία και Αγγλία).

«Η χώρα έμεινε ενωμένη, και τώρα θα προχωρήσουμε» προς θεσμική αναθεώρηση για εκχώρηση αρμοδιοτήτων ανέφερε.

«Τώρα είναι μία ευκαιρία για να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο κυβερνάται το Ηνωμένο Βασίλειο» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «είναι η ώρα να προχωρήσουμε μπροστά, πρέπει να υπάρξει μία ισορροπημένη διευθέτηση, δίκαιη προς τον λαό της Σκωτίας αλλά και προς το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε.

Ο βρετανός πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα παρουσιαστεί γρήγορα το πακέτο που θα δίνει περισσότερες αρμοδιότητες στην Σκωτία, στα πεδία του καθορισμού και της νομής της φορολογίας και του συστήματος περίθαλψης.

Το πλαίσιο, είπε, θα έχει παρουσιαστεί τον Νοέμβριο και το σχετικό νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο τον Ιανουάριο.
Ο Κάμερον σημείωσε ότι η παραχώρηση ενισχυμένων αρμοδιοτήτων σε περιφερειακό επίπεδο θα πρέπει να γίνει και για την Ουαλία, την Αγγλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Σχολιάζοντας την διενέργεια του δημοψηφίσματος, είπε πως το αποτέλεσμα ήταν «καθαρό». «Το ζήτημα έκλεισε για μία γενιά, δεν μπορεί να υπάρξουν αμφισβητήσεις, επαναλήψεις, ακούσαμε τη θέληση του λαού της Σκωτίας» τόνισε.

Υπερασπίστηκε, τέλος, ως σωστή την απόφαση να στηθεί η κάλπη και τη διατύπωση του ερωτήματος «με ξεκάθαρο τρόπο». «Στη Βρετανία, τα ζητήματα αυτά μπορούν να επιλύονται ειρηνικά, στην κάλπη» τόνισε.

By