Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

«Τα λεφτά της Ελλάδας τελειώνουν στις 15 Μαΐου»

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προειδοποιεί την κυβέρνηση

geniko logistirio kratous

Δραματική προειδοποίηση έστειλε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην κυβέρνηση: Η ρευστότητα του κράτους τελειώνει οριστικά στις 15 Μαΐου. Ειδικότερα, μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα και τα ποσά από τα ρέπος των φορέων της γενικής κυβέρνησης. Με άλλα λόγια, τα χρήματα τα οποία κρατούν ζωντανή τη χώρα και δεν χρεοκοπεί.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, για το θέμα ενημερώθηκε χθες (Τρίτη) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος και έδωσε εντολή στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να κινηθεί άμεσα και να βρει λεφτά μέσα από ενέργειες που δεν θα ακολουθούν αυστηρά το «πρωτόκολλο».

Αυτό το νόημα είχε και η χθεσινή συνάντηση του κ. Βαρουφάκη με εκπροσώπους της επενδυτικής εταιρείας Pimco – η οποία παλαιότερα αποτελούσε «κόκκινο πανί» για τον ΣΥΡΙΖΑ αφού τη θεωρούσε από τους μεγαλύτερους «λύκους των κεφαλαιαγορών».

Με την ίδια αντιπροσωπεία πρόκειται να συναντηθεί σήμερα και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Στέλιος Παπαδόπουλος, πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα και σε μια προσπάθεια να γίνει πράξη το ενδιαφέρον το οποίο αυτή εκδήλωσε χθες στον υπουργό Οικονομικών για την αγορά εντόκων γραμματίων και ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη διάρκεια της σημερινής επαφής του κ. Παπαδόπουλου με τα στελέχη τής Pimco αναμένεται -εκτός απροόπτου- να «κλειδώσουν» οι λεπτομέρειες της συμφωνίας που θα επιτρέψει στην Αθήνα να ξεπεράσει ώς ένα βαθμό τη σοβαρή κρίση ρευστότητας που την ταλανίζει.

Η συμμετοχή ξένων επενδυτών στις προσεχείς δημοπρασίες εντόκων γραμματίων θα αποτελούσε μεγάλη «ανάσα» για την κυβέρνηση. Στις 8 Απριλίου πραγματοποιείται δημοπρασία εντόκων γραμματίων με στόχο να αντληθούν 1,4 δισ. ευρώ που θα αναχρηματοδοτήσουν ίσης αξίας εξάμηνα έντοκα τα οποία λήγουν στις 14 Απριλίου.

Από το ποσό αυτό, πάνω από 700 εκατ. ευρώ είχαν αγοραστεί από ξένους, που απέχουν πια από τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους. Το μερίδιό τους δεν επιτρέπεται να καλυφθεί από τις ελληνικές τράπεζες και μέχρι πρότινος τη λύση έδινε το Κοινό Κεφάλαιο των Νομικών Προσώπων του Δημοσίου, το οποίο διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ωστόσο, τα περιθώρια αγοράς εντόκων από το Κοινό Κεφάλαιο είναι πλέον περιορισμένα. Αλλη μία παρτίδα εντόκων γραμματίων, ύψους 1 δισ. ευρώ, πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί στις 17 Απριλίου.

Επίσης, τη Μεγάλη Πέμπτη 9 Απριλίου εκπνέει η προθεσμία για τη δόση ύψους 448,014 εκατ. ευρώ που χρωστά η χώρα στο ΔΝΤ και απορρέει από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης (2010). Το Γενικό Λογιστήριο θα πληρώσει το Ταμείο με τα τελευταία αποθεματικά που έχουν μείνει από τους φορείς του κράτους.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By