Τρίτη, 16 Αυγούστου, 2022

Wall Street Journal: Καμία οικονομική ανακάμψη στην Ελλάδα

Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει ανάκαμψη στην Ελλάδα, εκτός αν υπάρξουν γενναίες πολιτικές αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε ένα πιο σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον.

wall-street-journal

Ο Δημήτρης Τσακωνίτης, γενικός διευθυντής στην εταιρεία Grecian Magnesite, τονίζει μιλώντας στην αμερικανική εφημερίδα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει ανάκαμψη στην Ελλάδα, εκτός αν υπάρξουν γενναίες πολιτικές αποφάσεις που «θα οδηγήσουν σε ένα πιο σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον».

Η Wall Street Journal, σημειώνει ακόμη ότι η συμφωνία διάσωσης της ελληνικής οικονομία προβλέπει ισχυρή ανάπτυξη από τα τέλη του 2016 και ανάπτυξη 2,7% για το 2017, την ώρα που οικονομολόγοι προβλέπουν ανάπτυξη 0,6%. Η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει ότι η πιο αδύναμη ανάπτυξη θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, οδηγώντας ενδεχομένως σε νέες διαπραγματεύσεις για επιπλέον μέτρα λιτότητας.

Μάλιστα, η WSJ αναφέρεται και στη στασιμότητα στις εξαγωγές, που όπως σημειώνει προκαλεί ανησυχία, αφού το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας βασίζεται στη μετάβαση της οικονομίας από τις κρατικές δαπάνες, στις εξαγωγές και τις σχετικές επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα.

Όπως τονίζεται βάσει των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδας την προηγούμενη εβδομάδα, οι εξαγωγές μέχρι τον Ιούλιο υποχώρησαν 7,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ άγνωστο παραμένει πότε σχεδιάζεται η πλήρης άρση των capital controls.

Τα στοιχεία μέχρι τώρα δείχνουν οριακή βελτίωση, αναφέρει η εφημερίδα: η ανεργία μειώνεται με ασθενείς ρυθμούς, αλλά παραμένει κοντά στο 23%. Οι λιανικές πωλήσεις και τα έσοδα από τον τουρισμό υπήρξαν απογοητευτικά. Ο αριθμός των εταιρικών χρεοκοπιών το πρώτο μισό του έτους έφτασε το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών. Τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή φαίνονται καλύτερα, αλλά οι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι οι έρευνες για το κλίμα δεν είναι ευοίωνες για το μέλλον.

(Visited 1 times, 1 visits today)