Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Wikileaks: Το Βατικανό «κάλυπτε» τα εγκλήματα του Πινοσέτ

Η στρατιωτική δικτατορία του Αουγκούστο Πινοσέτ είναι υπέυθυνη για 3.200 θανάτους στη Χιλή τη δεκαετία του 1970, αλλά το Βατικανό προσπάθησε να υποβαθμίσει τις εκθέσεις των εγκλημάτων χαρακτηρίζοντάς τα ως «κομμουνιστική προπαγάνδα», σύμφωνα με αμερικανικά διπλωματικά έγγραφα που χρονολογούνται από την τότε εποχή, και τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα χθες WikiLeaks.

wikileaks vaticanΟ Πινοσέτ ανέβηκε στην εξουσία το 1973 ως επικεφαλής ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος κατά του δημοκρατικά εκλεγμένου σοσιαλιστή προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε. Η διακυβέρνηση της δικτατορίας για την περίοδο 1973 – 1990 είναι υπεύθυνη για 3.200 δολοφονίες αλλά και για τη σύλληψη δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους βασανίστηκαν.

Ένα τηλεγράφημα που είχε σταλεί από την αμερικανική πρεσβεία από την Αγία Έδρα στις 18 Οκτωβρίου 1973 αναφέρεται σε μία συνομιλία που είχε ο τότε δεύτερος στην ιεραρχία του Βατικανού Τζοβάνι Μπενέλι.

Το τηλεγράφημα, με παραλήπτη τον τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ, αφηγείται πως ο καρδινάλιος Μπενέλι εξέφρασε την ανησυχία του, όπως και αυτήν του Ποντίφικα, απέναντι στην επιτυχημένη διεθνή εκστρατεία της Αριστεράς, που παρουσιάζει μία ολωσδιόλου ψευδή άποψη της πραγματικότητας στη Χιλή».

«Ο Μπενέλι επέκρινε ιδιαίτερα την καθ’ υπερβολή κάλυψη ορισμένων περιστατικών, η οποία αποτελεί το μέγιστο επίτευγμα της κομμουνιστικής προπαγάνδας» σημειώνει ο συντάκτης του διπλωματικού τηλεγραφήματος, υπογραμμίζοντας πως ο ανώτατος ιερωμένος εξέφρασε την εκτίμηση πως «αυτό αποδεικνύει το πόσον οι κομμουνιστές δύνανται να επηρεάσουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μέσα στα επόμενα χρόνια».

Για τον αναπληρωτή γραμματέα του Βατικανού, «όπως είναι δυστυχώς φυσιολογικό έπειτα από ένα πραξικόπημα, προφανώς υπήρξαν αιματοχυσίες κατά τη διάρκεια των εκκαθαρίσεων στη Χιλή».

Ο τότε αναπληρωτής γραμματέας του Βατικανού φέρεται επίσης να γράφει ότι οι χιλιανοί επίσκοποι τον διαβεβαίωναν πως «οι διηγήσεις για φρικαλέα αντίποινα που κατακλύζουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι αβάσιμες».

Σε αντίθεση με την τότε ιταλική κυβέρνηση που είχε ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στο Σαντιάγο σε ένδειξη «διαμαρτυρίας για τις απάνθρωπες πολιτικές των Χιλιανών κυβερνώντων» το Βατικανό αποδεικνύεται πως άργησε κατά τουλάχιστον ένα χρόνο να διαπιστώσει το εύρος και τη σκληρότητα του καθεστώτος του Πινοτσέτ, αλλά και πάλι δεν καταδίκασε ανοικτά το καθεστώς του και διατήρησε άρρηκτες σχέσεις μαζί του.

(Πηγή: huffingtonpost.com)

(Visited 1 times, 1 visits today)
By