Κυριακή, 31 Μαΐου, 2020

Έφυγε από τη Ρωσία ο πρώτος ακτιβιστής της Greenpeace

Η ρωσική κυβέρνηση απένειμε χάρη στους ακτιβιστές που συνελήφθησαν στην Αρκτική

greenpeace_russia640

Οι αρχές της Ρωσίας εξέδωσαν θεωρήσεις διαβατηρίου με τις οποίες επιτρέπεται σε πάνω από 20 ακτιβιστές της οικολογικής οργάνωσης Greenpeace να εγκαταλείψουν τη χώρα, αφού τέθηκαν στο αρχείο οι εις βάρος τους κατηγορίες για μια διαδήλωση στην οποία είχαν προβεί στην Αρκτική, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Ο πρώτος από τους 30 ακτιβιστές της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace, οι οποίοι είχαν συλληφθεί στη Ρωσία με αφορμή μια κινητοποίησή τους για να σταματήσουν την εξόρυξη πετρελαίου στην Αρκτική, έφυγε σήμερα από τη χώρα αφού οι αρχές του χορήγησαν βίζα, κάτι που αναμένεται να γίνει και για όλους τους υπόλοιπους μέχρι αύριο.
Ο Αμερικανοσουηδός, ρωσικής καταγωγής, Ντίμα Λιτβίνοφ αναχώρησε με το τρένο από την Αγία Πετρούπολη με προορισμό το Ελσίνκι της Φινλανδίας. Από εκεί, θα συνεχίσει με φεριμπότ για τη Στοκχόλμη.

«Φεύγω με ανάμικτα συναισθήματα. Από τη μια αισθάνομαι ανακούφιση που όλα τελείωσαν και από την άλλη υπάρχει μια αίσθηση αδικίας επειδή μας θεωρούν εγκληματίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πριν από την αναχώρησή του. «Οι κατηγορίες σε βάρος μας αποσύρθηκαν, όμως η υπόθεση δεν έχει κλείσει», εξήγησε, εκφράζοντας την ανησυχία του για τα μέλη της οργάνωσης που ζουν στη Ρωσία.

Ο Λιτβίνοφ ήταν ένας από τα 30 μέλη του πληρώματος του Arctic Sunrise -26 ξένοι και 4 Ρώσοι- που συνελήφθησαν τον Σεπτέμβριο όταν επιχείρησαν να ανέβουν σε μια εξέδρα άντλησης πετρελαίου για να καταγγείλουν τους κινδύνους για το περιβάλλον και το οικοσύστημα της περιοχής. Αρχικά κατηγορήθηκαν για πειρατεία και στη συνέχεια η κατηγορία μετατράπηκε σε «χουλιγκανισμό». Κινδύνευαν να καταδικαστούν σε κάθειρξη έως και 7 ετών.

Οι ακτιβιστές αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους τον Νοέμβριο και τελικά οι κατηγορίες αποσύρθηκαν, μετά την αμνηστία που χορήγησε την περασμένη εβδομάδα το ρωσικό κοινοβούλιο. Οι ρωσικές αρχές άρχισαν σήμερα να τους χορηγούν βίζα, ώστε να μπορέσουν να φύγουν από τη χώρα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By