Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Την απόφαση να κλείσει το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, το μεγαλύτερο στάδιο της χώρας που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 αλλά και το ποδηλατοδρόμιο έλαβε η κυβέρνηση, καθώς μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ αποκάλυψε τεράστιο πρόβλημα στη στατικότητα των δύο στεγάστρων «Καλατράβα».

Το θέμα συζητείται αυτήν την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου για να οργανωθούν οι ενδεδειγμένες κινήσεις από τώρα και στο εξής.

Το εμβληματικό στέγαστρο στο ΟΑΚΑ όπως και το στέγαστρο στο ποδηλατοδρόμιο, είναι και τα δύο έργα του διάσημου Ισπανού αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα, που κατασκευάστηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο αποτελεί μέρος του ευρύτερου Ολυμπιακού Συγκροτήματος του Αμαρουσίου. Κατασκευάστηκε το 1991 και μέχρι το 2003 λειτούργησε ως ανοιχτό Ποδηλατοδρόμιο. Το 2004 ανακαινίστηκε από το διάσημο αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα και τοποθετήθηκε στέγαστρο. Είναι το μοναδικό Κλειστό Ποδηλατοδρόμιο της χώρας.
Ο χώρος του Ολυμπιακού Ποδηλατοδρομίου έχει κάλυψη 4.000 μ2, δόμηση 7.000 μ2, επιφάνεια/ εγκατάστασης 53.400 μ2 και ποσοστό επί συνολικής έκτασης από το ΟΑΚΑ 6,20 %.

Έχει χωρητικότητα 5000 θέσεων εκ των οποίων 3100 θεατών, 1500 δημοσιογράφων και 400 επισήμων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΟΑΚΑ:

«Στο πλαίσιο σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Αθλητισμού, του ΟΑΚΑ και του ΤΑΪΠΕΔ για το έργο «Ανακαίνιση Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών», παρελήφθη Μελέτη για την εκτεταμένη επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα και των πολυκαρβονικών των Στεγάστρων των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ.

Στη Μελέτη αναφέρεται ότι οι μεταλλικές κατασκευές του Στεγάστρου του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας.

Με βάση τα παραπάνω και με αίσθημα ευθύνης, αναστέλλεται από σήμερα κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο.

Θα ακολουθήσει τάχιστα και δεύτερη Μελέτη, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία της σημερινής Μελέτης.

Συμμεριζόμαστε την αναστάτωση στην αθλητική οικογένεια, όμως είναι κατανοητό ότι πρέπει να λειτουργήσουμε με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια αθλητών, αθλουμένων και φιλάθλων».

Ο Στέφανος Κασσελάκης μέσα σε 48 ώρες κατάφερε να έχει διαδοχικές συγκρούσεις με την κυβέρνηση. Το πρωί της Παρασκευής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέφυγε στα social media προκειμένου να μας ξεναγήσει στο γραφείο του στη Βουλή.

Μάλιστα μέσα στο βίντεό του δεν δίστασε να μιλήσει για «χειροκροτητές» βουλευτές της πλειοψηφίας που παράγουν νόμους και βρίσκονται σε κλειστά γραφεία. Η ξενάγηση ξεκινάει με τον ίδιο όπως λέει να βρίσκεται στο γραφείο του στη Βουλή, στο γραφείο όπως εξηγεί του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αναφέρει πως ενεργοποιεί τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του κόμματος, ώστε να «τρελάνουν» το πολιτικό σύστημα με προτάσεις νόμων και παρεμβάσεις

Ολόκληρη η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελακη

«Εδώ στη Βουλή ψηφίζονται νόμοι. Αλλά αυτοί οι νόμοι παράγονται από κυβερνητικούς βουλευτές, οι οποίοι είναι σε κλειστά γραφεία και είναι κυρίως “χειροκροτητές”. Δεν πρέπει να λειτουργεί έτσι η πολιτική» αναφέρει και συνεχίζει λεγοντας ότι «σε αυτό το σύστημα εμείς βάζουμε φωτιά. Και χτίζουμε κάτι τελείως καινούργιο. Πώς θα γίνει αυτό; Ενεργοποιούμε τα τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, όπως προβλέπει το καταστατικό μας. Τα μέλη θα παράγουν πολιτική με ψηφιακά μέσα. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι φτιάχνουμε κυβερνητικό πρόγραμμα όχι λίγο πριν τις εκλογές, αλλά από σήμερα. Θα τους τρελάνουμε με προτάσεις νόμων και παρεμβάσεις, διότι αυτό είναι τελείως νέο μοντέλο παραγωγή πολιτικής. Και χρειάζεται μόνο ένα: Εσένα. Γίνε μέλος στο isyriza.gr».

Η αντίδραση από πλευράς κυβέρνησης ήταν άμεση και ήρθε τόσο δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη όσο και του γραμματέα της Κ.Ο της ΝΔ Σταύρου Καλαφάτη.

«Τι θέλει να μας πει… Αμφισβητεί την κοινοβουλευτική δημοκρατία;» διερωτήθηκε σχετικά ο κ. Μαρινάκης απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια του briefing.

«Εγώ δεν καταλαβαίνω, λοιπόν, τι θέλει να μας πει ο κ. Κασσελάκης με τη σημερινή του ανάρτηση. Αμφισβητεί την κοινοβουλευτική δημοκρατία; Αμφισβητεί την αρχή της πλειοψηφίας; Και τι έχουν να πουν και οι βουλευτές του κόμματός του, οι οποίοι και εκείνοι έχουν ψηφίσει νομοσχέδια, είτε όταν ήταν στην Κυβέρνηση, είτε όταν ήταν στη συνέχεια στην Αντιπολίτευση; Τι έχουν να πουν τα υπόλοιπα κόμματα για όσα είπε, πριν από λίγο, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης; Νομίζω ότι δεν ξεκινάμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εμείς εκφράζουμε μια ευχή, να αποκτήσει επιτέλους η χώρα μας μια σοβαρή και αξιόπιστη Αντιπολίτευση. Δεν το βλέπουμε αυτό μέχρι τώρα. Το αντίθετο βλέπουμε. Ας δούμε τι θα γίνει στη συνέχεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο κ. Καλαφάτης σε κείμενό του αναφέρει: Προς ενημέρωση του νέου Προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (νέος όρος;;)

Οι κυβερνητικοί βουλευτές:

– Δεν βρίσκονται σε κλειστά γραφεία αλλά σε μια διαρκή αμφίδρομη επικοινωνία με την κοινωνία.

– Δεν είναι «κυρίως χειροκροτητές». Είναι ενεργοί Βουλευτές σε όλες τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

– Συμβάλλουν ουσιαστικά με προτάσεις τους μέχρι την τελική διαμόρφωση των υπό ψήφιση νομοσχεδίων.

Και ενώ θα περίμενε κανείς να πέσουν οι τόνοι ο κ. Κασσελάκης επανήλθε στο συγκεκριμένο θέμα μέσω δηλώσεων του στο Mega. Συγκεκριμένα μιλώντας στο Mega, από τις Σπέτσες όπου βρίσκεται τόνισε ότι με την ενέργειά του έθεσε ένα θέμα παραγωγής πολιτικής καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέτει προτάσεις νόμου στο Κοινοβούλιο.

«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος φοβήθηκε και αυτό λεει πολλά. Φοβούνται ο λαός να έχει τη δύναμη στα χέρια του. Νομίζουν ότι θα αποφασίζουν σε κλειστούς διαδρόμους. Εμείς θα κάνουμε τα πάντα να αποδείξουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μέσα στην κοινωνία και θα παράγει πολιτική από την κοινωνία» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση ότι επέλεξε τα μέλη της ΑΔΑΕ μαζί με την ακροδεξιά. Ανατωτιέμαι αν αυτό το εγκρίνει ο κόσμος του Κέντρου» σημείωσε.

Η νέα τοποθέτηση Κασσελάκη δεν έμεινε αναπάντητη από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ο οποίος επανέλαβε ότι «ο κ. Κασσελάκης αντί να προσπαθεί «να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα», καλό για όλους θα ήταν να μάθει τους βασικούς κανόνες της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και της λειτουργίας της Βουλης» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Facebook ο κ. Παύλος Μαρινάκης.

Υπενθυμίζεται ότι χθες συγκρούστηκε με την υφυπουργός Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου εξαιτίας της κοινής τους παρουσίας στο ΕΕΕΕΚ Καλλιθέας. Σύμφωνα μάλιστα με ανάρτηση του ίδιου στα social media η κυρία Μιχαηλίδου «εμφανίστηκε απρόσκλητη» και πρόσθεσε πως «την παρακαλώ στο μέλλον να είναι πιο προσεκτική» και κατέληξε «αφού ήρθε, ελπίζω να είδε τις συνθήκες και να ντραπήκε γι’ αυτές ως πολίτης και ως πολιτικός».

Μάλιστα αυτό που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν ότι η υφυπουργός Παιδείας κόπηκε… στη μονταζιέρα καθώς ενώ υπάρχουν στιγμιότυπα στα οποία φαίνονταν να στέκονται δίπλα – δίπλα με τον κ. Κασσελάκη στο βίντεο που δημοσίευσε ο τελευταίος στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook η Δόμνα Μιχαηλίδου δεν εμφανίζεται πουθενά.

Η υφυπουργός Παιδείας πέρασε στην αντεπίθεση δηλώντας χαρακτηριστικά ότι «υποδέχθηκα τον κ. Κασσελάκη στο ΕΕΕΕΚ Καλλιθέας ως όφειλα βάσει του θεσμικού μου ρόλου. Δεν πήγα στο σχολείο ως Δόμνα Μιχαηλίδου αλλά ως η καθόλα αρμόδια Υφυπουργός για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση». « Άρα, απρόσκλητη η αρμόδια υφυπουργός; Δεν ήμουν καλεσμένη του κύριου Κασσελάκη, ούτε πήγα για να λάβω μέρος σε κάποιο βίντεοκλιπ. Είχα την εντύπωση ότι ήθελε να ενημερωθεί επί της ουσίας», αναφέρει η Δόμνα Μιχαηλίδου προσθέτοντας:

«Ήταν όμως πολύ δυσάρεστη έκπληξη για ’μένα να βλέπω έναν πολιτικό της γενιάς μου να υπόσχεται νέο ακίνητο σε μία εβδομάδα. Έναν πολιτικό της γενιάς μου να υπόσχεται κλιματιστικά από την τσέπη του σαν να είναι πολιτικάντης του προηγούμενου αιώνα. Αναρωτιέμαι, αυτή είναι η ανανέωση της πολιτικής που προσδοκά ο ΣΥΡΙΖΑ; Εμείς πάντως στο Υπουργείο Παιδείας επιμένουμε. Δουλειά της γενιάς μας είναι να λύνει τα προβλήματα. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Με πείσμα και προσήλωση».

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης αθωώθηκε από το δικαστήριο για το περιστατικό σε γνωστό μαγαζί της Βουλιαγμένης τον Σεπτέμβριο του 2017.

Πιο συγκεκριμένα, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων απάλλαξε από κάθε κατηγορία τον ισχυρό άνδρα της ΑΕΚ, Δημήτρη Μελισσανίδη, για το προαναφερθέν περιστατικό με τον Αλέξη Κούγια πίσω στο 2017.

Θυμίζουμε πως ο πασίγνωστος ποινικολόγος είχε μηνύσει τον διοικητικό ηγέτη της Ένωσης για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ωστόσο το εφετείο αποφάσισε την οριστική αθώωση του Μελισσανίδη.

Παρέμβαση για το μεταναστευτικό έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής της MED9 στη Βαλέτα, τονίζοντας ότι η ΕΕ πρέπει ν” αναπτύξει σχέσεις με τις τρίτες χώρες με συντεταγμένο τρόπο και προληπτικά, «και όχι όταν υπάρχει κρίση» -όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην πολιτική ενεργητικής αποτροπής που ακολουθεί η Ελλάδα τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορά της, αφιερώνοντας μεγάλη προσπάθεια και πόρους.

Πολιτική που, όπως υπογράμμισε, έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά και έχει περιορίσει τις ροές, στέλνοντας το μήνυμα στους διακινητές ότι είναι δύσκολο να φτάσει κανείς στην Ελλάδα.

Σημείωσε, δε, ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να ακολουθεί αυτή την πολιτική, επιδιώκει, ωστόσο, τη συνεργασία με την Τουρκία για τον περιορισμό των ροών.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν ζητήματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ενόψει της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της επόμενης εβδομάδας (5 και 6 Οκτωβρίου) στη Γρανάδα.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών. Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Macron για τη συνδρομή της Γαλλίας στην κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα μας το καλοκαίρι και επανέλαβε ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και την προσαρμογή στην Κλιματική κρίση, στο πνεύμα της επιστολής που έχει ήδη απευθύνει στους ηγέτες της MED9.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για τις δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της τεχνολογίας για την πρόβλεψη ακραίων καιρικών φαινομένων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Μεταναστευτικό και στη σημασία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει συνεπής στην πολιτική φύλαξης των συνόρων, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται συνεργασία κρατών-μελών προκειμένου να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις και τα δίκτυα των διακινητών να αποθαρρύνονται από το να βάζουν απελπισμένους ανθρώπους σε βάρκες και να ξεκινούν ένα επικίνδυνο ταξίδι. Συζητήθηκαν ακόμα οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τοποθετήθηκε εκ νέου σήμερα, στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών στη Θεσσαλονίκη για το θέμα της αλλαγής των φορολογικών συντελεστών στους ελεύθερους επαγγελματίες, που είχε θίξει σε συνέντευξή του ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης.

Μετά τη χθεσινή του δήλωση, πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση αύξησης των φορολογικών συντελεστών, παρά το υψηλό ποσοστό φοροδιαφυγής, ο κ. Μαρινάκης επανέλαβε και σήμερα την ίδια θέση σε σχετική ερώτηση που δέχτηκε.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μηταοτάκη απέναντι στον υφυπουργό Οικονομικών, ο οποίος φρόντισε να «μαζέψει» τις αρχικές του δηλώσεις.

«Δεν υπάρχει θέμα με την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού στον κ. Θεοχάρη. Υπάρχει στήριξη και εμπιστοσύνη στο οικονομικό επιτελείο και συνολικά στην Κυβέρνηση. Και αυτή η εμπιστοσύνη απορρέει από όσα νέα μαθαίνουμε για τη χώρα μας, αλλά και το γεγονός ότι είμαστε συνεπείς σε αυτά τα οποία λέγαμε προεκλογικά σε μια πάρα πολύ σημαντική και δύσκολη συγκυρία εισαγόμενων κρίσεων για τους πολίτες» είπε αρχικά ο κ. Μαρινάκης.

Και συνέχισε, απαντώντας σε ερώτημα για ύπαρξη πιθανής «κρυφής ατζέντας» στο οικονομικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης: «Εμείς δεν έχουμε κρυφή ατζέντα και επειδή είμαστε σε έναν χώρο, αυτόν της Δ.Ε.Θ., δεν έχουμε και προγράμματα Θεσσαλονίκης. Εμείς δεν είμαστε αυτοί οι οποίοι μιλάνε για έναν άδικο φόρο, όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ, ότι δήθεν θα καταργηθεί και στη συνέχεια τον αυξάνουμε για τους πολίτες. Εμείς έχουμε αποδείξει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει- εδώ και παραπάνω από τέσσερα χρόνια πλέον, έχοντας μπει στην δεύτερη τετραετία – ότι μειώνει ή καταργεί φόρους – το έκανε σε 50 διαφορετικές περιπτώσεις την προηγούμενη τετραετία – και δεν επιβάλει ούτε αυξάνει. Και, όπως δεσμευτήκαμε προεκλογικά ότι δεν θα αυξηθεί κανένας φορολογικός συντελεστής, το ξαναλέω, το επαναλαμβάνω, δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση, ούτε διάθεση, ούτε κάποιος τέτοιος σχεδιασμός από την Κυβέρνηση. Το είπε και ο κ. Θεοχάρης και το είπε και αναλυτικά χθες ξανά ο αρμόδιος Υπουργός, ο κ. Χατζηδάκης. Υπάρχουν κάποιες εξαγγελίες από τον Πρωθυπουργό και από το αρμόδιο Υπουργείο στην κατεύθυνση του περιορισμού και ή δυνατόν της πάταξης της φοροδιαφυγής. Πολύ συγκεκριμένες κινήσεις. Ήδη, ναι, υπάρχει μια πραγματικότητα, επτά στους δέκα επαγγελματίες δηλώνουν πολύ πιο κάτω από τον κατώτατο μισθό. Αλλά, όχι δεν υπάρχει ζήτημα αύξησης φορολογικών συντελεστών».

Οικογενειακό παραμάγαζο διακίνησης ναρκωτικών είχε στήσει ένας 50χρονος Αλβανός μαζί με τη σύζυγο και τα δύο ανίψια του, καθώς, όπως προέκυψε από την έρευνα της Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης και της DEA, ετοιμάζονταν να «ρίξουν» στην αγορά περισσότερα από 580 κιλά κοκαΐνης.

Συνεργάτης της… οικογένειας ήταν και ένας άνδρας ο οποίος έχει γεννηθεί στην Αλβανία αλλά φέρει ελληνική ταυτότητα, με καλά ενημερωμένες πηγές να αναφέρουν πως κανείς εκ των συλληφθέντων δεν είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις Αρχές. Η τεράστια ποσότητα των ναρκωτικών εντοπίσθηκε σε δύο οχήματα και σε οικία όπου διέμεναν τρία εκ των μελών του κυκλώματος.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κατά περίπτωση, για εγκληματική οργάνωση, παράβαση του Νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και αντίσταση. Σημειώνεται ότι, ο 50χρονος Αλβανός αποτελεί ηγετικό στέλεχος του κυκλώματος, με ρόλο την εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από χώρες της λατινικής Αμερικής και την περαιτέρω διακίνησή τους στην ελληνική επικράτεια, αλλά και σε χώρες της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο των ερευνών και κατόπιν φυσικής επιτήρησης των μελών του κυκλώματος, οργανώθηκε επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε χθες 28 Σεπτεμβρίου 2023 από αστυνομικούς του Τμήματος Γενικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης, κατά την οποία εντοπίστηκαν, διαδοχικά, στις περιοχές Αγίας Τριάδας και Νέων Επιβατών δύο εκ των δραστών, να κινούνται με ενοικιαζόμενα επιβατικά αυτοκίνητα.

Το ένα εξ’ αυτών ακινητοποιήθηκε προκειμένου να ελεγχθεί, ενώ ο οδηγός του δεύτερου οχήματος, στην προσπάθειά του να διαφύγει εμβόλισε υπηρεσιακό όχημα και προσέκρουσε σε περίφραξη κτιρίου, χωρίς να αναφερθεί κάποιος τραυματισμός.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα δύο αυτοκίνητα, αλλά και σε οικία που διέμεναν τρείς εκ των συλληφθέντων, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

585 κιλά και 208 γραμμάρια κοκαΐνης, συσκευασμένα σε 500 δέματα

7.440 ευρώ σχετιζόμενα με εμπορία ναρκωτικών ουσιών

7 τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν για τις μεταξύ τους συνεννοήσεις

Ανιχνευτής μετάλλων και λοιπά αντικείμενα.

Κατασχέθηκε επίσης, επιβατικό αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του ηγετικού στελέχους της οργάνωσης.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της MED9 στη Βαλέτα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν ζητήματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ενόψει της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της επόμενης εβδομάδας (5 και 6 Οκτωβρίου) στη Γρανάδα.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών. Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Macron για τη συνδρομή της Γαλλίας στην κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα μας το καλοκαίρι και επανέλαβε ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και την προσαρμογή στην Κλιματική κρίση, στο πνεύμα της επιστολής που έχει ήδη απευθύνει στους ηγέτες της MED9.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για τις δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της τεχνολογίας για την πρόβλεψη ακραίων καιρικών φαινομένων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Μεταναστευτικό και στη σημασία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει συνεπής στην πολιτική φύλαξης των συνόρων, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται συνεργασία κρατών-μελών προκειμένου να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις και τα δίκτυα των διακινητών να αποθαρρύνονται από το να βάζουν απελπισμένους ανθρώπους σε βάρκες και να ξεκινούν ένα επικίνδυνο ταξίδι. Συζητήθηκαν ακόμα οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

Πελατολόγιο 13.000 πελατών είχε το κύκλωμα των «πειρατών» της συνδρομητικής τηλεόρασης που εξαρθρώθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών στη μεγαλύτερη τέτοια επιχείρηση των τελευταίων ετών.

Ανάμεσα στους 10 που συνελήφθησαν – εννέα Έλληνες και ένας Ουκρανός – βρίσκονται ο αρχηγός και ο υπαρχηγός του κυκλώματος, ο ταμίας και οι ενδιάμεσοι πωλητές.

Τα παράνομα κέρδη του κυκλώματος υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 25 εκατ. ευρώ και η ζημιά στις δικαιούχες εταιρείες (Cosmote – Nova) στα 100.000.000 ευρώ.

Το mondus operandi

Tα μέλη του κυκλώματος είχαν δημιουργήσει παράνομη διαδικτυακή πλατφόρμα για την οποία ρησιμοποιούσαν ειδικό πρόγραμμα διαχείρισης συνδρομητών το οποίο εγκαθιστούσαν σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ή σε κινητό τους τηλέφωνο.

Τα χρήματα τα μέλη του κυκλώματος τα εισέπρατταν είτε «χέρι με χέρι» είτε μέσω ψηφιακών τραπεζών, στο εξωτερικό είτε σε δικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς και μελών των οικογενειών τους.

Το κύκλωμα είχε δημιουργήσει «συνδρομητικά πακέτα» με ταινιοθήκη για κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές ενώ το «ξέπλυμα» του χρήματος γινόταν με αγορά ακινήτων, ίδρυση ατομικών εταιρειών και στοιχηματικών εταιρειών.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Εξαρθρώθηκε, μετά από διεξοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιούνταν στην παράνομη παροχή υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης.

Πρωινές ώρες χθες, Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών οργάνωσαν και υλοποίησαν συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία συνέλαβαν σε περιοχές της Πάτρας και της Αττικής δέκα άνδρες (εννέα ημεδαπούς – έναν αλλοδαπό), μεταξύ των οποίων ο αρχηγός και ο υπαρχηγός, ο ταμίας και οι ενδιάμεσοι πωλητές (dealers).

Σε βάρος των κατηγορούμενων σχηματίστηκε, κακουργηματικού χαρακτήρα, δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις των νόμων περί πνευματικής ιδιοκτησίας, περί οργάνωσης και λειτουργίας των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας και ρυθμίσεις για τον ευρύτερο τομέα των μέσων ενημέρωσης και της παράβασης της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Από το προανακριτικό έργο των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης τα τελευταία 8 χρόνια, διοχέτευαν στην αγορά αποκωδικοποιητές παράνομης αναμετάδοσης συνδρομητικών καναλιών, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα τεχνικά μέσα, παράνομο λογισμικό, καθώς και ειδικούς αποκωδικοποιητές.

Από την περαιτέρω έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έχοντας συγκροτήσει πελατολόγιο 13.000 ατόμων στην Ελλάδα, κατάφεραν να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος συνολικού ύψους άνω των 25.000.000 ευρώ, προκαλώντας ταυτόχρονα οικονομική ζημία στις δικαιούχες εταιρείες, ύψους 100.000.000 ευρώ.

Ως προς τον τρόπο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη λειτουργούσαν παράνομη διαδικτυακή πλατφόρμα (portal), στην οποία ανάλογα με την ηγετική θέση και τον ρόλο που κατείχαν, λειτουργούσαν ως διαχειριστές ή ως μεταπωλητές (dealers) των παρεχόμενων υπηρεσιών και των συσκευών αναμετάδοσης.

Για την είσπραξη των κερδών, οι κατηγορούμενοι επέλεγαν είσπραξη δια χειρός, είσπραξη μέσω ψηφιακών τραπεζών, που εδρεύουν στο εξωτερικό, καθώς και μέσω καταβολών σε τραπεζικούς λογαριασμούς δικών τους και των μελών των οικογενειών τους.

Επιπλέον, προκειμένου να έχουν πλήρη επίγνωση και έλεγχο του πελατολόγιου τους, τα ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης για κάθε διαδικτυακή πύλη (portal) χρησιμοποιούσαν ειδικό πρόγραμμα διαχείρισης συνδρομητών (panel), το οποίο εγκαθιστούσαν σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ή σε κινητό τους τηλέφωνο.

Στα συνδρομητικά πακέτα τα μέλη της οργάνωσης παρείχαν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ταινιοθήκη (videoondemand) με κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, χωρίς να καταβάλλονται τα ανάλογα πνευματικά δικαιώματα στις εταιρείες παραγωγής και διανομής.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, νομιμοποιούσαν τα έσοδα από τις εγκληματικές τους πράξεις, μέσω της αγοράς ακινήτων, ίδρυσης ατομικών εταιρειών και μέσω στοιχηματικών εταιρειών.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, στις οικίες, σε καταστήματα και σε αποθήκες, καθώς και στα οχήματα των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, βρήκαν και κατέσχεσαν τα εξής:

-93.500- ευρώ,
-6.400- λίρες Αγγλίας,
πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών IPTV Βoxes,
κινητά τηλέφωνα,
αποθηκευτικούς δίσκους,
ηλεκτρονικούς υπολογιστές,
-6- πολυτελή αυτοκίνητα,
-6- μοτοσικλέτες και
πλήθος ιδιόχειρων σημειώσεων, στις οποίες αναγράφονταν λίστες με τους πελάτες, τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις αυτών, καθώς και τα χρηματικά ποσά που λάμβαναν από τον καθένα.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Σε ομόφωνη απόφαση για ενοχή του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου, όπως και σε πρώτο βαθμό, κατέληξε πριν από λίγο το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας. Αυτό σημαίνει ότι ο καταδικασθείς ως συζυγοκτόνος πρωτοδίκως είναι αντιμέτωπος με ισόβια και πολυετή κάθειρξη. Ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος απουσιάζει και σήμερα από τη δικαστική αίθουσα.

Το δικαστήριο με απόφασή του επί των ποινών διατήρησε τις πρωτοδίκες ποινές που είχαν επιβληθεί στον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο. ΄Έτσι ο κατηγορούμενος καταδικάσθηκε και πάλι σε ισόβια κάθειρξη, σε πρόσκαιρη ποινή 11 ετών και 6 μηνών και συνολική χρηματική ποινή ύψους 21.000 ευρώ.

Η απόφαση δικαστών και ενόρκων του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου περί ενοχής αφορά στη δολοφονία της συζύγου του Κάρολαιν Κράουτς, τη θανάτωση της σκυλίτσας της οικογένειας, την ψεύδη καταγγελία και την ψεύδη κατάθεση κατ’ εξαλουθηση. Τα συγκεκριμένα, εγκλήματα τελέστηκαν τον Μάιο του 2021.

Από την πλευρά της η υπεράσπιση του ζήτησε από το δικαστήριο να του αναγνωρίσει το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου. «Ήταν φιλόζωος, άριστος μαθητής και καλό παιδί», είπαν οι συνήγοροι της υπεράσπισης με τον εισαγγελέα να αντιτείνει λέγοντας τα εξής: «Ο ισχυρισμός περί αναγνωρίσεως ελαφρυντικής περίστασης είναι αυτοτελής ισχυρισμός και για να γίνει δεκτός πρέπει να είναι ορισμένος και να προβάλλονται στο πλαίσιο του συγκεκριμένα περιστατικά. Θα πρέπει να υπάρχω συνειδητή νομοταγής διαβίωση του δράστη. Ο κατηγορούμενος σύμφωνα με την πρωτοβάθμια απόφαση όταν είχε αγοραστεί ένα οικόπεδο με χρήματα κυρίως της οικογένειας του θύματος, αλλά μπήκε στο όνομα του δράστη. Επίσης είχε γίνει ένα εργολαβικό συμβόλαιο και εργοδότες τέθηκαν και οι δυο σύζυγοι, ενώ ήταν στην κυριότητα τη δίκη του. Την κατέστησε αντικείμενο υποχρεώσεων χωρίς να έχει κυριότητα επί του οικοπέδου. Δεν υπάρχουν περιθώρια αναγνώρισης αυτού του ελαφρυντικού στον κατηγορούμενο».

Ακόμη ο εισαγγελέας αναφέρθηκε στις προπαρασκευαστικές του εγκλήματος πράξεις τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Έδρασε με ένα τρόπο πρωτοφανή. Είναι ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα που έχουν γίνει στον κόσμο. Ζήτησε να κάνει συνεδρίες με την ψυχολόγο αφού είχε κάνει το έγκλημα και δεν έχυσε ούτε ένα δάκρυ».

Σε ευρωπαϊκό τερέν επιστρέφει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σήμερα θα βρίσκεται στη Βαλέτα της Μάλτας, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών του Νότου, όπου θα έχει επαφές με τους ομολόγους του, αλλά και τετ-α-τετ με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο ο ίδιος διατηρεί απευθείας δίαυλο.

Ένα από τα κεντρικά θέματα στην ατζέντα θα είναι το μεταναστευτικό, με έμφαση στην φύλαξη των συνόρων και την στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής, αλλά και την εξωτερική του διάσταση που αφορά τον συντονισμό και τη συνεργασία με τις τρίτες χώρες. Με δεδομένο ότι είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, αλλά και το γεγονός ότι η Ελλάδα επιδιώκει μια πιο ενεργητική ευρωπαϊκή πολιτική για δίκαιη κατανομή των μεταναστευτικών βαρών, ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει έτι μια φορά ότι κεντρικό ζήτημα μιας συνεκτικής μεταναστευτικής πολιτικής είναι η φύλαξη των συνόρων, κάτι που αποτελεί πλέον ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η φύλαξη των συνόρων αποτελεί πρώτο μέλημα της κυβέρνησης, αναμένεται να υπογραμμίσει ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας εκ νέου την ανάγκη να στηριχτούν οι χώρες πρώτης γραμμής, ιδιαίτερα σε μια συγκυρία κατά την οποία αυξάνονται οι ροές.

Ο κ. Μητσοτάκης, παράλληλα, αναμένεται να επιμείνει ότι πρέπει να δοθεί έμφαση και στην εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, σε συνεργασίας με τρίτες χώρες, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιστροφές μεταναστών και η πάταξη των εγκληματικών δικτύων των λαθροδιακινητών ώστε να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις. Αυτές οι δύο πτυχές, άλλωστε, είναι και βασικοί πυλώνες της νέας ελληνοτουρκικής συνεννόησης που αναμένεται να αποτυπωθούν σε μια νέα συμφωνία σε ευρωτουρκικό επίπεδο που θα «κλειδώσει» ως τις αρχές Δεκεμβρίου.

Συντονισμός για περισσότερους πόρους

Πέρα από τη μεταναστευτική κρίση, όμως, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί και στην κλιματική κρίση, με δεδομένο ότι οι συνέπειές της είναι ήδη αισθητές σε πολλές περιοχές που βιώνουν ήδη πρωτόγνωρα και ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές, τη διάσταση αυτή, των δίδυμων κρίσεων – μεταναστευτικής και κλιματικής – στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται η Μεσόγειος, είχε αναδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την προηγούμενη εβδομάδα. Εκεί είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και την ανάγκη πρόσθετων πόρων σε αυτή την κατεύθυνση. Το ίδιο αναμένεται να κάνει και στη Σύνοδο της MEE9 υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται μια συνολική, στρατηγική απάντηση της Ε.Ε. που θα αφορά την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέχεια της συνάντησης που είχε στο Στρασβούργο με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για το πακέτο ενίσχυσης της Ελλάδας για τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών, απηύθυνε στις 15 Σεπτεμβρίου σχετική επιστολή στους ηγέτες της MED9 (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κροατία, Σλοβενία, Μάλτα, Κύπρος) ζητώντας τον συντονισμό των χωρών του Νότου ενόψει των επόμενων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων για την διεκδίκηση μιας συνολικής στρατηγικής προσαρμογής στην κλιματική κρίση, η οποία απαιτεί περισσότερους πόρους. Ήδη, το πρώτο άτυπο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα γίνει στη Γρανάδα στις 6 Οκτωβρίου πριν την τακτική Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου σο τέλος του μήνα.

Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου είναι πιο ευάλωτες στις συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής, σημειώνει ο πρωθυπουργός στην επιστολή, καλώντας τους άλλους ηγέτες σε συντονισμό δράσης για την ενίσχυση των σχετικών πόρων, με έμφαση στο Ταμείο Αλληλεγγύης και το Αγροτικό Αποθεματικό, αλλά και στην ανάγκη δράσης έξω από τα συνήθη πλαίσια και για ευελιξία, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και των κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης.

Ραντεβού με τον Μακρόν

Ο κ. Μητσοτάκης, όπως προαναφέρθηκε, θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της Συνόδου. Κατά τη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, περιφερειακά ζητήματα, καθώς και όλα τα θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας ενόψει των δύο επικείμενων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων, με δεδομένο ότι η ελληνογαλλική σχέση είναι στρατηγική και ισχυρή. Άλλωστε, στον κ. Μητσοτάκη έχει απευθυνθεί πρόσκληση να δώσει το παρών την επόμενη Τετάρτη στη Λοριάν, όπου θα «πέσει στο νερό» η πρώτη φρεγάτα Belharra που έχει παραγγείλει η χώρα μας, η οποία θα εκπροσωπηθεί σε κάθε περίπτωση από τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια και τον Αρχηγό του ΓΕΝ Γιάννη Δρυμούση.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

– Συνάντηση με Εμανουέλ Μακρόν (13:15 ώρα Ελλάδας)
– Πρώτη συνεδρία συνόδου EU MED-9 για τη Νότια Γειτονία (14:00)
– Δεύτερη συνεδρία για Ουκρανία, ΠΔΠ, Μετανάστευση, Διεύρυνση (16:00)
– Δηλώσεις ηγετών στον Τύπο (18:45 )
– Γεύμα Εργασίας (20:30)

Τοπιό πολέμου θυμίζει το μεγαλύτερο τμήμα της πόλης του Βόλου ενώ το ίδιο συμβαίνει και σε περιοχές του νοτίου Πηλίου μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Elias που ήρθε να προστεθεί στις μεγάλες καταστροφές που είχε προκαλέσει η κακοκαιρία Daniel.

Tόνοι λάσπης έχουν συσσωρευτεί σε διάφορα σημεία της πόλης ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους κατοίκους του Βόλου είναι ξανά η υδροδότηση καθώς το δίκτυο δεν πρόλαβε να «συνέλθει» από το πέρασμα της προηγούμενης κακοκαιρίας και αντιμετωπίζει ξανά τεράστιο πρόβλημα.

«Κατέρρευσε ό,τι φτιάξαμε έστω και πρόχειρα στον Βόλο. Το 30% περίπου έχει νερό» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, ο οποίος εκτίμησε ότι «τα χωριά του Βόλου πριν από μία εβδομάδα ή δέκα μέρες, δεν θα πάρουν νερό».

Πρόβλημα υπάρχει και με την ηλεκτροδότηση καθώς το 30% της πόλης του Βόλου δεν έχει ακόμα ρεύμα για τρίτο 24ωρο.

Ενδεικτικό και της έκτακτης κατάστασης είναι και οι 1.520 κλήσεις που δέχθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από το πρωί της Τετάρτης έως τις 18.00 το απόγευμα της Πέμπτης ενώ μόνο το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη έγιναν 257 διασώσεις μέσα στην πόλη του Βόλου.

Όλα τα προάστια του Βόλου με κατεύθυνση προς το παραλιακό Πήλιο δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από τους χιλιάδες τόνους νερού που «κατέβηκαν» από τα ρέματα. Αποκομμένη οδικά παραμένει όλη η περιοχή προς Αγριά, Άνω και Κατω Λεχώνια και όλο το Νότιο Πήλιο λόγω ολικής καταστροφής του δρόμου. Στον περιφερειακό του Βόλου προς τα χωριά του Πηλίου (Μακρυνίτσα, Πορταριά) ο ποταμός Άναυρος υπερχείλισε προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στο οδικό δίκτυο. Τμήματα δρόμων «εξαφανίστηκαν» αφού τα ορμητικά νερά παρέσυραν το οδόστρωμα, διακόπτοντας την επικοινωνία μεταξύ τοπικών κοινοτήτων. Κάτοικοι είπαν στην κάμερα της ΕΡΤ πως είχαν να δουν τέτοιο πλημμυρικό φαινόμενο από το 1954.

Σύμφωνα με το thesstoday, από το Χόρτο μέχρι τη Μηλίνα και τον Πλατανιά, η εικόνα είναι απελπιστική: Ξηλωμένοι δρόμοι, τόνοι λάσπης, κραυγή απόγνωσης.

Στον Δήμο Αλμυρού, τις μεγαλύτερες ζημιές έχει υποστεί η περιοχή του Πτελεού και ειδικότερα σε Άγιο Δημήτριο, Αχίλλειο και Πτελεό.

Η Αγριά Βόλου δέχτηκε την μεγαλύτερη ποσότητα νερού από τον χείμαρρο Ματσάγγο, λόγω υπερχείλησης του ποταμού Κραυσίδωνα.

Σημαντικές ζημιές έχει υποστεί και το «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο Βόλου, όπου πλημμύρισαν τα υπόγεια του νοσηλευτικού ιδρύματος καθώς και άλλοι χώροι του, ευτυχώς όχι τμήματα όπου νοσηλεύονται ασθενείς.

Το πριν και το μετά της καταστροφής στον δρόμο που οδηγεί στον Άνω Βόλο

Κατέρρευσε για δεύτερη φορά, μέσα σε 20 ημέρες, ο δρόμος στην οδό Ιωλκού στον Βόλο, μετά το πέρασμα της ισχυρής κακοκαιρία Elias που χτύπησε την περιοχή το βράδυ της Τετάρτης.

Ο δρόμος που είχε εξαφανιστεί στη διάρκεια της πρώτης καταστροφικής κακοκαιρίας και παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του Κραυσίδωνα, κατέρρευσε ξανά, παρόλο που είχε γίνει μια πρόχειρη κατασκευή και «μπάζωμα».

Το οδόστρωμα έχει υποχωρήσει σε τέτοιο βαθμό που είναι αδύνατον να κινηθεί στη συγκεκριμένη οδό κάποιο όχημα και ιδιαίτερα επικίνδυνο να τον διασχίσει κανείς πεζός. Έτσι, για ακόμη μια φορά, δεν υπάρχει πρόσβαση από τον Βόλο προς τον Άγιο Ονούφριο και τον Άνω Βόλο.

Συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ Δόμνας Μιχαηλίδου και Στέφανου Κασσελάκη, μετά τη χθεσινή επίσκεψη του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε σχολείο ΑμεΑ στην Καλλιθέα, με την υφυπουργό Παιδείας να είναι παρούσα.

Μετά την αντιπαράθεση που έγινε μέσω των social media, καθώς η πλευρά Κασσελάκη αποφάσισε να «σβήσει» κάθε πλάνο της κυρίας Μιχαηλίδου, η υφυπουργός Παιδείας επέκρινε με δηλώσεις της τη στάση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύπτοντας ότι δεν της άρεσε το γεγονός ότι «κόπηκε» στο μοντάζ του βίντεο του κ. Κασσελάκη, ενώ ορισμένοι συνεργάτες του την έσπρωχναν για να πάρουν τα πλάνα που ήθελαν.

«Έχω την θεσμική υποχρέωση να είμαι παρούσα όταν ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισκέπτεται ένα σχολείο της χώρας. Ένας θεσμός έρχεται σε ένα σχολείο μας να συνομιλήσει με γονείς και εκπαιδευτικούς, έχω χρέος να είμαι εκεί, να ακούσω, να πω τι έχει γίνει» είπε στον ΑΝΤ1. Όπως πρόσθεσε, «πριν τρία χρόνια είχε κάνει μια αντίστοιχη παρουσία στο ΠΙΚΠΑ Βούλας ο Αλέξης Τσίπρας. Πήγα να τον υποδεχτώ και δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα».

«Έρχεται σε σχολείο και κάνει εξαγγελίες με μεγάλη ελαφρότητα»

Κριτική άσκησε η κυρία Μιχαηλίδου και στη στάση του κυρίου Κασσελάκη, κάνοντας λόγο για «εξαγγελίες με μεγάλη ελαφρότητα».

«Ένας άνθρωπος της δικής μου γενιάς, έρχεται σε ένα σχολείο με παιδιά με αναπηρία και κάνει εξαγγελίες με μεγάλη ελαφρότητα. Αυτό είναι το πρόβλημα. Γιατί η δική μας γενιά έχει χρέος να βρει λύσεις, όχι να επικοινωνήσει. Ο υπουργός μου, ο κ. Πιερρακάκης, πήγε σε 30 σχολεία στη Θεσσαλία, χωρίς κάμερες. Το ίδιο κι εγώ. Το θέμα είναι πως θα κάνουμε την χώρα μας καλύτερη», ανέφερε.

«Δεν με νοιάζει που με έκοψαν από τα πλάνα, έχουμε να λύσουμε άλλα προβλήματα»

Η υφυπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στις υποσχέσεις του κ. Κασσελάκη να βρει νέο χώρο για το σχολείο που επισκέφθηκε, υπενθυμίζοντας ότι το συγκεκριμένο εργαστήρι άνοιξε πριν από πέντε χρόνια από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Το εργαστήρι που επισκέφθηκε, άνοιξε πριν πέντε χρόνια από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορούμε να αλλάξουμε εκεί τα πράγματα. Το να αλλάξει η τοποθεσία… Εξ αρχής δεν έπρεπε να είναι εκεί. Πρέπει ο Δήμος που είναι αρμόδιος να κάνει ορισμένα πράγματα. Το θέμα είναι να συζητήσουμε όλοι μαζί και να βρούμε λύσεις. Όχι για επικοινωνιακά τεχνάσματα», είπε.

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι οπερατέρ του κ. Κασσελάκης την έσπρωχναν για να βγάλουν το βίντεο, ενώ στο παρελθόν υπήρξαν συμμαθητές. «Ήμασταν συμμαθητές. Γνωριζόμαστε από 8 χρονών. Το θέμα δεν είναι για μένα ότι με έσβησε από το βίντεο ή ότι με έσπρωξαν για να βγάλουν αυτό το βίντεο. Έχουμε σοβαρότερα ζητήματα να λύσουμε και να συζητήσουμε. Με επιχειρήματα τύπου “θα βάλω air condition, θα σας βρω ακίνητο”, δεν λύνονται. Μακάρι να είχαμε ένα μαγικό ραβδί όλοι και να βρίσκαμε γρήγορα λύση. Ένα ακίνητο προσβάσιμο με σωστές προδιαγραφές δεν βρίσκεται σε μία εβδομάδα. Είναι πιο πολύπλοκα τα πράγματα», ανέφερε με νόημα.

«Δεν ήμουν καλεσμένη του, τον υποδέχθηκα ως όφειλα»

Νωρίτερα, η υφυπουργός Παιδείας απάντησε στην ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος τόνισε νωρίτερα ότι η ίδια έκανε «απρόσκλητη εμφάνιση» στη χθεσινή επίσκεψή του στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Καλλιθέας.

Η υφυπουργός Παιδείας, με ανάρτησή της στα social media, τονίζει πως «υποδέχθηκε τον κ. Κασσελάκη ως όφειλε βάσει του θεσμικού της ρόλου».

Παράλληλα, στην ίδια δημοσίευση «εξηγεί» την παρουσία της στο σημείο και αναφέρει πως «ήταν πολύ δυσάρεστη έκπληξη για μένα να βλέπω έναν πολιτικό της γενιάς μου, να είναι πολιτικαντής του προηγούμενου αιώνα».

Αναλυτικά η ανάρτηση της κυρίας Μιχαηλίδου:

Yποδέχθηκα τον κ. Κασσελάκη στο ΕΕΕΕΚ Καλλιθέας ως όφειλα βάσει του θεσμικού μου ρόλου. Δεν πήγα στο σχολείο ως Δόμνα Μιχαηλίδου αλλά ως η καθόλα αρμόδια Υφυπουργός για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Άρα; «Απρόσκλητη» η αρμόδια Υφυπουργός; Δεν ήμουν καλεσμένη του κύριου Κασσελάκη, ούτε πήγα για να λάβω μέρος σε κάποιο βίντεοκλιπ. Είχα την εντύπωση ότι ήθελε να ενημερωθεί επί της ουσίας. Ήταν όμως πολύ δυσάρεστη έκπληξη για “μένα να βλέπω έναν πολιτικό της γενιάς μου να υπόσχεται νέο ακίνητο σε μία εβδομάδα. Έναν πολιτικό της γενιάς μου να υπόσχεται κλιματιστικά από την τσέπη του σαν να είναι πολιτικάντης του προηγούμενου αιώνα. Αναρωτιέμαι, αυτή είναι η ανανέωση της πολιτικής που προσδοκά ο ΣΥΡΙΖΑ; Εμείς πάντως στο Υπουργείο Παιδείας επιμένουμε. Δουλειά της γενιάς μας είναι να λύνει τα προβλήματα. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Με πείσμα και προσήλωση.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, σε ανάρτησή του, ο Στέφανος Κασσελάκης επιχείρησε να περάσει στην αντεπίθεση αναφέροντας ότι η υφυπουργός Παιδείας «εμφανίστηκε απρόσκλητη», προσθέτοντας πως «την παρακαλώ στο μέλλον να είναι πιο προσεκτική» και κατέληξε «αφού ήρθε, ελπίζω να είδε τις συνθήκες και να ντραπήκε γι’ αυτές ως πολίτης και ως πολιτικός».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη:

Λυπάμαι που, την ώρα που υποφέρουν συμπολίτες μας, πρέπει να ασχοληθώ με δευτερεύον ζήτημα, αλλά επιχειρείται πολιτική εκμετάλλευση από ΝΔ-ΜΜΕ.

Στη χθεσινή μου επίσκεψη στο ΕΕΕΕΚ, η κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου εμφανίστηκε απρόσκλητη. Επειδή το έχει ξανακάνει στον ΣΥΡΙΖΑ, την παρακαλώ στο μέλλον να είναι πιο προσεκτική.

Το πνεύμα αυτών των επισκέψεων είναι η αδιαμεσολάβητη επικοινωνία με τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί και γνωρίζουν τα προβλήματα, όχι με τον πολιτικό τους προϊστάμενο.

Αλλά αφού ήρθε, ελπίζω να είδε τις συνθήκες και να ντραπήκε γι’ αυτές ως πολίτης και ως πολιτικός.

Ο Στέφανος Κασσελάκης παραχωρεί απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά την εκλογή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στις πλημμύρες, είπε: «Νομίζω ότι πρόκειται για μια μεγάλη διοικητική ανεπάρκεια και στην αυτοδιοίκηση και στο κράτος. Ο μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας έχει αποτύχει να σώσσει ζωές. Δεν είναι άτυχος ο Βόλος» ενώ σε ερώτηση για την κλιματική αλλαγή, ανέφερε πως «άλλο το γεγονός ότι υπάρχει πρόβλημα κλιματικής κρίσης και άλλο το γεγονός ότι δεν έχουμε επενδύσει στην πρόληψη. Καταρχάς πρέπει να υπάρχει μια ανασυγκρότηση ώστε διάφοροι φορείς να ξέρουν πού λογοδοτούν. Πρέπει να είναι πολύ ξεκάθαρο το ποιος λογοδοτεί πού», αναφέροντας πως πρέπει να υπάρξει «σίγουρα καλύτερο οργανόγραμμα και σίγουρα καλύτερη απορρόφηση των πόρων».

Για το πότε θα μεταβεί στον Βόλο, ανέφερε: «Ναι, την επόμενη εβδομάδα, το συντομότερο δυνατόν. Έχω στο μυαλό μου τους πληγέντες. Έχω δει από κοντά την κατάσταση. Δεν φτάνει μόνο μια αποζημίωση. Οι άνθρωποι χρειάζονται μια έμπρακτη αρωγή από το κράτος. Είναι μια πολύ δύσκολη συγκυρία και πρέπει το κράτος να σταθεί δίπλα τους» ενώ στη συνέχεια δήλωσε: «Καλά θα έκανε ο πρωθυπουργός να ασχολείται με τον εκσυγχρονισμό του κράτους, τον μοντερνισμό του κράτους παρά να ασχολείται με εμένα ή με ταμπέλες. Έχει ζωές στα χέρια του αυτή τη στιγμή ο κ. Μητσοτάκης».

Σε ερώτηση για την απουσία του από τη Βουλή, θεωρεί πως δεν αποτελεί πρόβλημα. «Όχι, δεν είναι πρόβλημα. Προφανώς υπάρχει ταλέντο σε όλους τους Έλληνες και ο λαός έχει τη δική του κρίση. Είναι και μια ανακούφιση για εμένα που υπάρχει ο κ. Φάμελλος γιατί είναι τόσο το έργο που πρέπει να έχουμε έναν πραγματικό επιστήμονα. Να είμαι έξω στην κοινωνία και να φέρουμε τη δική μας ΚΟ από τους κλειστούς διαδρόμους της Βουλής μέσα στην κοινωνία».

Στη συνέχεια, ανέφερε σχετικά με την υποψηφιότητά του για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και την «έλλειψη πολιτικότητας»: «Η υποψηφιότητά μου άρχισε από τις θέσεις μου. Ήμουν ο μόνος από τους υποψήφιους που έβαλε στον κόσμο θέσεις ξεκάθαρες. Θέσεις που πήρε ο κόσμος, τις εμπλούτισε, τις συμπληρώνει. Όταν ο κόσμος άρχισε όχι μόνο να πατάει like στο Facebook αλλά να με παροτρύνει να κατέβω. Δεν είχα σχέδιο από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας να κατέβω πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ».

Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια τόνισε: «Έχω πει ξεκάθαρα ότι δεν είμαι υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Θέλω να έχω συμπράξεις με ξένα πανεπιστήμια. Πρέπει να επενδύσουμε στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Τα δημόσια έχουν κάνει ένα τεράστιο έργο. Πρέπει να κάνουμε συμπράξεις. Οι δωρεές αντί να πάνε στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, μη κερδοσκοπικά, να πάνε στο δημόσιο».

Για τις εκλογές και τον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε: «Είναι πολλοί οι λόγοι που έχασε ένα κόμμα τη μισή του δύναμη. Σίγουρα το στοίχημα της απλής αναλογικής δεν πέτυχε. Πιστεύω ότι αυτό ήταν το κύριο λάθος. Πιστεύω στην αυτοδύναμη, σύγχρονη Αριστερά. Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει όχι μόνο να είναι ενωμένη, αλλά και να μεγενθυνθεί. Η Αριστερά δεν θα πρέπει να φοβάται την κανονικότητα. Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποδείξει γείωση στην κοινωνία. Τα νέα μέλη να συμμετέχουν στην παραγωγή πολιτικής. Θα σεβαστώ 100% και το Καταστατικό μας και τα συλλογικά όργανα. Τα μέλη του κόμματος, οι ΟΜ πρέπει να συμμετέχουν σε αυτά. Πρέπει να δώσουμε φωνή στην κοινωνία. Μπορούμε. Υπάρχουν ψηφιακά μέσα. Τα όργανα έχουν τεράστιο ρόλο να παίξουν, αλλά τα όργανα πρέπει να διευκολύνουν την παραγωγή πολιτικής από τη βάση. Βεβαίως και είμαι αριστερός. Θέλω νέα πρόσωπα στον ΣΥΡΙΖΑ».

«Πρέπει όλοι να είμαστε νηφάλιοι για τους λόγους που είμαστε στην πολιτική. Αν ενδιαφερόμαστε για τον πολίτη, πρέπει να δείξουμε σύνεση και ψυχραιμία. Εγώ είμαι ανοιχτός σε όλα τα μέλη» συμπλήρωσε ενώ σχετικά με τον Νίκο Φίλη τόνισε χαρακτηριστικά: «Έχω ήδη ζητήσει από τον κ. Φίλη να τον δω δυο φορές».

«»Ξεσκονίζω», εδώ είμαι, είμαι ανοιχτός, δείξτε συντροφικότητα. Μα, είναι δυνατόν, ένας οποιοσδήποτε να έχει ένα κόμμα ιδιοκτησία του; Ούτε εγώ θεωρώ σήμερα ότι είμαι ιδιοκτήτης του κόμματος, είμαι υπηρέτης του κόμματος, όχι να έχω μια τάση μέσα στο κόμμα και να παριστάνω κάτι το ιδιαίτερο» συμπλήρωσε αμέσως μετά.

Για το συνέδριο είπε: «Θα συνεδριάσουν πρώτα τα όργανα και θα δούμε».

Σε ερώτηση σχετικά με την ακρίβεια, δήλωσε: «Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν ολιγοπώλια στην Ελλάδα. Στο ρεύμα είναι γνωστό ότι υπάρχει ολιγοπώλιο και δεν έχουμε κάνει αποκέντρωση της παραγωγής. Υπάρχουν λύσεις: μια από αυτές μείωση ΦΠΑ και ΕΦΚ. Ας αρχίσει η κυβέρνηση να το κάνει σε μερικές περιοχές που έχουν πληγεί. Να δοκιμάσουμε πιλοτικά τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα καύσιμα».

Σύμφωνα με πληροφορίες του SDNA, η διοίκηση της ΕΟΚ εξασφάλισε τα απαιτούμενα κονδύλια και υποβάλλει αίτημα για να διοργανώσει το προολυμπιακό του 2024 (2-7 Ιουλίου), προσελκύοντας και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Κατά την διάρκεια του Παγκόσμιου στις Φιλιππίνες έπεσε στο τραπέζι το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αναλάβει ένα από τα προολυμπιακά τουρνουά, που θα γίνει το καλοκαίρι του 2024. Στη συνάντηση, που είχε στη Μανίλα με τους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος, εξέφρασε την σχετική του επιθυμία, προβάλλοντας, όμως, παράλληλα και απολύτως λογικά τον προβληματισμό, που έχει να κάνει με το μπάτζετ μίας τέτοιας διαδικασίας.

Πως όχι άλλωστε από την στιγμή, που το κόστος για την διεξαγωγή προολυμπιακού τουρνουά είναι περίπου 2.5 εκ. ευρώ. Καθώς φαίνεται, όμως, και καθώς αναφέρουν οι πληροφορίες του SDNA, ο πρόεδρος της ΕΟΚ εξασφάλισε τα κονδύλια, που απαιτούνται για την διεξαγωγή μίας τέτοιας διαδικασίας. Και όταν λέμε τα εξασφάλισε, εννοούμε από χορηγούς, που θέλουν να στηρίξουν το ελληνικό μπάσκετ, που θέλουν να στηρίξουν την Εθνική και τη προσπάθειά της να προκριθεί στους Ολυμπιακούς του Παρισίου.

Έτσι η ΕΟΚ υποβάλλει αίτημα για να πάρει τα δικαιώματα του ενός εκ των τεσσάρων προολυμπιακών τουρνουά, που θα γίνει τον Ιούλιο, που μας έρχεται. Και οι πιθανότητες να πάρει το χρίσμα και να διοργανώσει το event αυτό είναι μεγάλες, άλλωστε η Ελλάδα φημίζεται εκτός των άλλων για το υψηλό της επίπεδο σε διεξαγωγή τέτοιων καταστάσεων.

Θυμίζουμε ότι η χώρα μας είχε διοργανώσει προολυμπιακό τουρνουά πριν από 15 χρόνια και πιο συγκεκριμένα 14-20 Ιουλίου του 2008. Αυτό που κάνει η ΕΟΚ εννοείται ότι είναι ένας τεράστιος μαγνήτης για την πανστρατιά, που ονειρεύεται. Μία πανστρατιά, που έχει να κάνει (και) με την επιστροφή του Γιάννη Αντετοκούνμπο, του Κώστα Σλούκα και του Νικ Καλάθη στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Δεδομένο είναι ότι στην διάθεση του προπονητή της Εθνικής θα είναι το επόμενο καλοκαίρι οι Ντίνος Μήτογλου και Κώστας Αντετοκούνμπο, που φέτος δεν συμμετείχαν λόγω τραυματισμού.

Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων για τα προολυμπιακά τουρνουά είναι μέχρι τον Νοέμβρη και μένει να δούμε πως θα καταλήξει όλο αυτό. Εννοείται ότι θα είναι τεράστια υπόθεση για την χώρα και την Εθνική, αν το τουρνουά αυτό γίνει στην Ελλάδα. Και αν τελικά γίνει στη χώρα μας το ΟΑΚΑ θα είναι το φαβορί να το φιλοξενήσει με ΣΕΦ και Λιόσια να είναι οι εναλλακτικές.

Σεξουαλική δραστηριότητα, σεξουαλικός προσανατολισμός, κατάσταση υγείας, φυλετικά χαρακτηριστικά, εθνικότητα ή μεταναστευτικό status, θρησκευτικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις, ακόμη και γενετικά στοιχεία περιλαμβάνονται στα προσωπικά δεδομένα τα οποία συλλέγει ο αμερικανικός κλάδος μιας πασίγνωστης πολυεθνικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Προς έκπληξή του ίσως, οποιοσδήποτε αποφασίσει να διαβάσει προσεκτικά τα ψιλότερα των ψιλών γραμμάτων στην πλέον ανιαρή ενότητα των οικείων ιστοσελίδων, θα διαπιστώσει ότι η συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία ανήκει σε ευρωασιατικό όμιλο, εξομολογείται απερίφραστα ότι συλλέγει, επεξεργάζεται και ενδεχομένως μοιράζεται με τρίτους πλήθος ευαίσθητων πληροφοριών προσωπικού χαρακτήρα, οι οποίες προέρχονται από τις συναλλαγές με την αμερικανική πελατεία της.

Μαζί με τον αριθμό της άδειας οδήγησης και της ταυτότητας, τα στοιχεία καταγωγής, τον ακριβή γεωεντοπισμό κ.ά., η ως άνω εταιρεία έχει ανά πάσα στιγμή πρόσβαση στον πλήρη ατομικό φάκελο εκατοντάδων χιλιάδων ιδιοκτητών ή χρηστών των οχημάτων της. Μάλιστα, οι περισσότεροι εξ αυτών δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν συγκατατεθεί και άρα ότι οι ίδιοι έχουν καταστήσει προσβάσιμα στην αυτοκινητοβιομηχανία τα προσωπικά δεδομένα τους.

Διότι στις πλείστες των περιπτώσεων χρήσης Ι.Χ., ιδιαίτερα όσων ανήκουν στην τελευταία τεχνολογική γενιά και είναι εξοπλισμένα με ψηφιακά μέσα, αυτοματισμούς, δυνατότητες σύνδεσης στο Διαδίκτυο κ.λπ., ο οδηγός/χρήστης δεν χρειάζεται να προβεί σε καμία ενέργεια. Η οδήγηση και μόνο είναι αρκετή για να αποκαλύψει σχεδόν τα πάντα γύρω από το ποιος είναι και τι κάνει στην καθημερινότητά του. Σε πρώτη φάση, ο αποδέκτης και συλλέκτης των δεδομένων είναι η κατασκευάστρια του οχήματός του. Σε δεύτερη, οποιοσδήποτε – θεωρητικά τουλάχιστον.

Σε μια περίοδο έξαρσης των αντιδράσεων, των συλλαλητηρίων κ.λπ. κατά των νέων ψηφιακών ταυτοτήτων, για την Ελλάδα μοιάζει με εσκεμμένο εμπρησμό το πόρισμα του οργανισμού Mozilla Foundation σχετικά με την αθέατη πλην ακατάσχετη παρακολούθηση των οδηγών από τα «έξυπνα», σύγχρονα οχήματά τους. Πέραν όμως της υπερβολής και της συνωμοσιολογίας, είναι τουλάχιστον ανησυχαστικά τα ευρήματα του Mozilla Foundation. Και ακόμη περισσότερο η κατακλείδα της έρευνας, η οποία συνοψίζεται στον τίτλο «Τα αυτοκίνητα είναι, επισήμως πλέον, η χειρότερη κατηγορία προϊόντων που έχουμε ελέγξει ποτέ σε σχέση με την προστασία των προσωπικών δεδομένων».

Η μήνυση

Προς επίρρωσιν αυτού αλλά και προς αφύπνιση των αντανακλαστικών του κοινού, το Mozilla Foundation επισημαίνει τον άμεσο κίνδυνο, δηλαδή τη διαρροή των στοιχείων, είτε από εμπρόθετη ενέργεια και πειρατεία, είτε κατά λάθος και ακούσια. Τον περασμένο Απρίλιο, φέρ’ ειπείν, σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, πρώην εργαζόμενοι στην Tesla αποκάλυψαν ότι στα ενδοεταιρικά chats ανταλλάσσονταν βίντεο από το εσωτερικό των αυτοκινήτων της εταιρείας.

Στο υλικό αυτό υπήρχαν καταγεγραμμένες από τις μικροκάμερες που υπάρχουν στον θάλαμο επιβατών σκηνές με παιδιά, γυμνά σώματα, αντικείμενα μεγάλης αξίας κ.λπ. Στο πλαίσιο αυτού του σκανδάλου, ένας ιδιοκτήτης οχήματος Tesla υπέβαλε μήνυση κατά της αυτοκινητοβιομηχανίας για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, ενώ κάποιες υπηρεσίες του αμερικανικού Δημοσίου, αρμόδιες για την προστασία του καταναλωτή, ζήτησαν εξηγήσεις και έκαναν συστάσεις στην εταιρεία.

Στην Ευρώπη, όμως, όπου η ευαισθησία για τέτοιου είδους ζητήματα είναι μεγαλύτερη, όπως αντίστοιχα και η θεσμική αυστηρότητα, με παρέμβαση φορέων του ολλανδικού κράτους η Tesla υποχρεώθηκε να τροποποιήσει τις ρυθμίσεις παρακολούθησης του περιβάλλοντος χώρου, ως πηγή δεδομένων για τα αυτόματα συστήματα τα οποία εξελίσσει, κυρίως για την πλήρως αυτόνομη οδήγηση. Αυτή, άλλωστε, είναι μια πάγια προτεραιότητα της Tesla, η οποία επιδιώκει να κατακτήσει πρώτη την αρένα των αυτοκινήτων-ρομπότ και, φυσικά, να μονοπωλήσει, έστω και πρόσκαιρα, την αντίστοιχη αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, συγκεντρώνονται κολοσσιαίοι όγκοι δεδομένων από κάθε παράμετρο χρήσης των οχημάτων, δεδομένα όμως τα οποία ενίοτε διαρρέουν.

Αυτό ακριβώς συνέβη πριν από μερικούς μήνες όταν ένας υπάλληλός της παρέδωσε σε γερμανική εφημερίδα 100 GB ψηφιακού υλικού με εμπιστευτικές πληροφορίες από ιδιοκτήτες, εργαζομένους και συνεργάτες της εταιρείας, οι οποίες αποδείκνυαν ότι είχε οργανωθεί επιχείρηση υποβάθμισης των σοβαρών προβλημάτων που πλήττουν το σύστημα Autopilot. Επειδή μάλιστα η ευρωπαϊκή έδρα της Tesla βρίσκεται στην Ολλανδία, η συμμόρφωση της εταιρείας με τις εντολές των τοπικών Αρχών ήταν μονόδρομος.

Συναφώς, αξιοσημείωτo είναι το ιλιγγιώδες πρόστιμο που επέβαλαν σε έναν από τους πιο ισχυρούς ομίλους της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας τον Ιούλιο του 2022 οι Αρχές της Κάτω Σαξονίας, ενός από τα ομόσπονδα γερμανικά κράτη. Το ύψος έφτασε στο 1,1 εκατ. ευρώ και καταλογίστηκε στη Volkswagen για παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων.

Ι.Χ. εφιάλτης

Ο κώδων του κινδύνου κρούεται εξαιτίας περιστατικών όπως η διαρροή προσωπικών δεδομένων από τη Volkswagen και την Audi. Οι εμπλεκόμενοι χρήστες ήταν 3,3 εκατομμύρια άτομα, κάθε φύλου και ηλικίας.

Κάτι παρόμοιο συνέβη επίσης στην Toyota (2,15 εκατομμύρια άτομα) και τη Mercedes-Benz (1,6 εκατομμύριο). Δεν είναι, λοιπόν, παράξενο ότι το σημερινό πεδίο της αυτοκίνησης χαρακτηρίζεται από το Mozilla Foundation «privacy nightmare». Ο «εφιάλτης της αδιακρισίας» διαπιστώθηκε και αποτυπώθηκε από τους ερευνητές του οργανισμού ύστερα από 600 ώρες μελέτης των πρακτικών που εφαρμόζουν 25 από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του Mozilla Foundation, «ενώ οι άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη ανησυχούν μήπως τους κατασκοπεύουν τα κουδούνια και τα θυροτηλέφωνα, τα ρολόγια χειρός κ.λπ., όπως και κάθε συσκευή η οποία συνδέεται στο Διαδίκτυο, οι αυτοκινητοβιομηχανίες σιωπηλά εισήλθαν στο παιχνίδι της διαχείρισης δεδομένων μετατρέποντας τα οχήματά τους σε ισχυρές μηχανές καταγραφής πληροφοριών. Μηχανές οι οποίες, χάρη στον σύγχρονο εξοπλισμό τους με κάμερες, μικρόφωνα, αισθητήρες, ραντάρ, κεραίες κ.ο.κ., διαθέτουν μια άνευ προηγουμένου δυνατότητα να παρακολουθούν, να ακούν και να συλλέγουν στοιχεία για το τι κάνετε και πού πηγαίνετε όταν οδηγείτε».

Οι ερευνητές εξηγούν ότι, σύμφωνα με τα ευρήματά τους, οι αυτοκινητοβιομηχανίες καταγράφουν υπερβολικά μεγάλο όγκο προσωπικών δεδομένων, πολύ περισσότερο απ’ όσο θα δικαιολογούσαν οι όποιες πρακτικές ανάγκες, όπως η βελτίωση των προϊόντων, η αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας κ.λπ.

Επιπλέον, τα αυτοκίνητα, εκ φύσεως, έχουν πολύ μεγαλύτερη ευχέρεια στην αδιακρισία εις βάρος των επιβαινόντων, αφού οι μηχανισμοί παρακολούθησης λειτουργούν αυτόματα, χωρίς να ζητείται άδεια από τον οδηγό. Ακόμη και φαινομενικά αθώες ενέργειες, όπως η πλοήγηση μέσω εφαρμογών σαν το Google Maps, οι οποίες είναι προεγκατεστημένες στο σύστημα infotainment του οχήματος, είναι άγρυπνοι καταδότες: η κατασκευάστρια του αυτοκινήτου μπορεί να ξέρει -ή να μάθει εύκολα, στο πρώτο σέρβις- τις κινήσεις και τη συμπεριφορά του κατόχου του οχήματος. Πού πηγαίνει, πόσο συχνά πηγαίνει στον εκάστοτε προορισμό, πόσο τρέχει όταν πηγαίνει εκεί, πόσο παραμένει, τι μουσική ακούει, αν πηγαίνει ή φεύγει κουρασμένος – τα πάντα.

Βέβαια, το κρίσιμο ζήτημα είναι πώς αξιοποιούνται αυτά τα δεδομένα παρακολούθησης. Σύμφωνα με την ίδια πάντα έρευνα, οι 21 από τις 25 αυτοκινητοβιομηχανίες σημειώνουν στις σχετικές φόρμες περί πολιτικής απορρήτου ότι έχουν το δικαίωμα να κοινοποιούν σε τρίτους πληροφορίες προσωπικού τύπου. Οι 19 από τις 25 μπορούν ακόμη και να τις πουλούν, ενώ οι 14 παραδέχονται ότι, αν υπάρξει σχετικό αίτημα, θα παράσχουν σε κυβερνητικές ή αστυνομικές αρχές όσες πληροφορίες τέτοιου είδους χρειαστεί. Ως προς το δικαίωμα κάθε χρήστη να αιτηθεί την ολοκληρωτική και οριστική διαγραφή όλων των δεδομένων που τον αφορούν από τα αρχεία της εκάστοτε αυτοκινητοβιομηχανίας, μόνο δύο εταιρείες φέρονται διατεθειμένες να το παραχωρήσουν στην πελατεία τους.

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Στην ενότητα περί πολιτικής απορρήτου στην ιστοσελίδα της ελληνικής αντιπροσωπείας μιας από τις πιο εμπορικές μάρκες αυτοκινήτων δηλώνεται ότι η εταιρεία συλλέγει κάποιες πληροφορίες προσωπικού χαρακτήρα, όπως ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, email, αριθμό τηλεφώνου, τον τύπο και την προέλευση του αιτήματος που υπέβαλε ο καταναλωτής, στοιχεία για το όχημά του καθώς και για την περιήγηση σε ιστοσελίδες σχετικές με την εν λόγω εταιρεία.

Στην ίδια ενότητα αλλά σε μια χώρα εκτός Ε.Ε., όπου όμως ισχύει η υποχρέωση συμμόρφωσης με τον GDPR (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα), η εικόνα είναι ελαφρώς διαφορετική. Εν προκειμένω, γίνεται λόγος για τη Μ. Βρετανία, όπου η τοπική αντιπροσωπεία της ως άνω εταιρείας ενημερώνει ότι συλλέγει πολύ περισσότερα δεδομένα σε σύγκριση με την ελληνική, όπως στοιχεία σχετικά με τη χρήση του οχήματος (διανυθείσες αποστάσεις, διαδρομές, χρήση των ψηφιακών πολυμέσων), δεδομένα γεωεντοπισμού-GPS -εάν έχει συγκατατεθεί ο χρήστης-, τυχόν συνδρομές σε online υπηρεσίες, ιστορικό πληρωμών, συναλλαγών, ασφάλισης κ.λπ.

Επιπλέον, η εταιρεία αναφέρει ρητά οτιδήποτε χρειάζεται να γνωρίζει η πελατεία της σε σχέση με το γιατί, το πώς και το επί πόσο χρόνο διατηρούνται τα προσωπικά δεδομένα του, πώς χρησιμοποιούνται και ποιοι έχουν πρόσβαση σε αυτά. Και, φυσικά, η συγκεκριμένη εταιρεία, όπως πλέον και κάθε αυτοκινητοβιομηχανία ή, γενικότερα, οποιαδήποτε επιχείρηση ανά την υφήλιο, διαβεβαιώνει το κοινό ότι εκ μέρους της καταβάλλεται η μέγιστη δυνατή προσπάθεια για τον σεβασμό και την προστασία των ευαίσθητων στοιχείων προσωπικού χαρακτήρα.

Συμπτωματικά, η εν λόγω αυτοκινητοβιομηχανία είναι η ίδια με αυτή που αναφέρθηκε στην αρχή του κειμένου. Η οποία στην Ελλάδα και την Ευρώπη τηρεί τον δεσμευτικό GDPR για τον σεβασμό των προσωπικών δεδομένων, αλλά στις ΗΠΑ παραχωρεί στον εαυτό της το δικαίωμα να τηρεί μητρώο πελατών συμπληρώνοντας, ενδεχομένως, εν είδει παρατηρήσεων σχόλια όπως αν τους αρέσει να κάνουν σεξ στο αυτοκίνητο, πόσο συχνά και σε ποιες στάσεις.

Νέας γενιάς αόρατοι «κοριοί» made in China

Το πρόβλημα της καταγραφής και κατάχρησης προσωπικών δεδομένων, ευρύτερα και όχι μόνο στον χώρο των σύγχρονων αυτοκινήτων, είναι πολυσύνθετο και πολυεπίπεδο. Εντούτοις, μία από τις ρίζες του είναι η αχαλίνωτη τεχνολογική πρόοδος σε ό,τι αφορά τα μέσα παρακολούθησης και ιδιαίτερα τις κάμερες. Δεκάδες ασιατικά εργοστάσια, κυρίως στην Κίνα, έχουν επιδοθεί σε σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ τους παράγοντας διαρκώς νέους τύπους καμερών, όλο και μικρότερων διαστάσεων, με όλο και μεγαλύτερες δυνατότητες.

Πρόσφατα, το AliExpress, το κινεζικό αντίστοιχο της Amazon, έφτασε να διαφημίζει μέσω Instagram κρυφές μικροκάμερες στην αγορά της Νότιας Κορέας. Κατ’ αυτό τον τρόπο εξαπλώνεται ραγδαία και ανεξέλεγκτα η «μάστιγα ΚΚΚ», δηλαδή το επικίνδυνο φαινόμενο με τις πανταχού παρούσες Κινεζικές Κρυφές Κάμερες. Πάμφθηνες, απειροελάχιστων διαστάσεων, τηλεκατευθυνόμενες μέσω Wi-Fi, οι κάμερες αυτές μπορούν να τοποθετηθούν πανεύκολα από οποιονδήποτε, ερασιτέχνη ή επαγγελματία. Και, το χειρότερο, οπουδήποτε: από επαγγελματικούς χώρους, αίθουσες συνεδριάσεων όπου ανταλλάσσονται εμπιστευτικές πληροφορίες έως ξενοδοχεία και αποδυτήρια παιδικών ομάδων.

Εννοείται, δε, ότι οι κάμερες που εγκαθίστανται στα αυτοκίνητα κατά τη διαδικασία συναρμολόγησης στο εργοστάσιο δεν διαφέρουν σε τίποτε από αυτές που χρησιμοποιούν άτομα με διεστραμμένες ή και εγκληματικές προθέσεις. Διότι, αφού ληφθεί το υλικό, η κατάληξή του είναι λίγο-πολύ προδιαγεγραμμένη: θα αναρτηθεί στο Διαδίκτυο, συνήθως χωρίς καν να υπάρξει προηγουμένως απόπειρα εκβίασης των θυμάτων, ιδιωτικές στιγμές των οποίων καταγράφηκαν εν αγνοία τους.

Ένα από τα ερωτήματα που τίθενται διαρκώς σε συνεργάτες του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι αν θα είναι ο πρώτος αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα φορέσει χακί και θα μπει φαντάρος.

Συνομιλητές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνουν αναφορικά με τη στρατιωτική θητεία του Στέφανου Κασσελάκη ότι είχε μόνιμη απαλλαγή επειδή ζούσε πολλά χρόνια στο εξωτερικό. Ωστόσο, η επιστροφή του στη χώρα μας και η εγκατάσταση του για περισσότερους από έξι μήνες σημαίνει ότι θα πρέπει να πάει στον στρατό και να υπηρετήσει την θητεία του για 20 μέρες.

Μάλιστα, εξηγούν ότι ο ίδιος έχει ήδη εκκινήσει τις διαδικασίες, πριν λήξει το 6μηνο ώστε στην επόμενη κατάταξη (πιθανόν τον Νοέμβριο) να υπηρετήσει. Οι ίδιοι διαψεύδουν ότι θα πάει Ρω καθώς, όπως σημειώνουν, ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό το που θα τον καλέσουν.

Υπενθυμίζεται ότι στην πλατφόρμα που είχε παρουσιάσει ο Στέφανος Κασσελάκης κατά την διάρκεια της εσωκομματικής προεκλογικής περιόδου, είχε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα στράτευσης προκαλώντας πολλές αντιδράσεις.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε αντιρρήσεις για την υποχρεωτική 9μηνη στράτευση λέγοντας σε δηλώσεις του ότι «να μη χάνει ένας νέος εννιά μήνες από τη ζωή του κάνοντας σκοπιά μη παραγωγική». Αντιθέτως, είχε προτείνει να είναι στην πρώτη γραμμή του στρατού επαγγελματίες και στην δεύτερη γραμμή να υπάρχει κοινωνική θητεία. «Να μπορούν και αγόρια και κορίτσια να προσφέρουν στην Ελλάδα, στον τόπο τους με τον πιο παραγωγικό τρόπο», είχε αναφέρει.

Χωρίς την παρουσία του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου συνεχίστηκε σήμερα έπειτα από πολλά εμπόδια (διακοπές και αναβολές) η δίκη του σε δεύτερο βαθμό για τη δολοφονία της συζύγου του Καραλάιν Κράουτς μέσα στο σπίτι τους στα Γλυκά Νερά, τον Μάιο του 2021.

Μάλιστα, η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε και ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την ενοχή του κατηγορουμένου πιλότου για όλες τις πράξεις που αντιμετωπίζει, όπως και πρωτοδίκως. Κατά την αγόρευση του ο εισαγγελικός λειτουργός έκανε λόγο για ένα άτομο βαθιά χειριστικό που πίστευε ότι μπορεί να κοροϊδεύει τους πάντες. Τόνισε ακόμη πως τα κίνητρα του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου ήταν εκδικητικά απέναντι στη νεαρή γυναίκα και μητέρα του παιδιού του. Το δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει την ετυμηγορία του αύριο.

Ειδικότερα, το δικαστήριο – Μικτό Ορκωτό Εφετείο- προχώρησε στην εκδίκαση της υπόθεσης με την ανάγνωση από τον πρόεδρο της έδρας επιστολή του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου. Σε αυτή, ο καταδικασθείς πρωτοδίκως ως συζυγοκτόνος, ανέφερε πως δεν αποδέχεται τους διορισμένους συνηγόρους από το δικαστήριο. «Παραιτούμαι του δικαιώματος της εφέσεως, δεν επιθυμώ τη μεταγωγικό μου στη δίκη, δεν επιθυμώ να εκπροσωπηθώ από τους διορισμένους συνηγόρους» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κατηγορούμενος, ο οποίος σε πρώτο βαθμό είχε καταδικασθεί σε ισόβια για τη δολοφονία της Καρολάιν και 11,5 έτη κάθειρξης για τη θανάτωση του σκυλιού της καθώς και για την παραπλάνηση των αρχών. Ακόμη, ο καταδικασθείς πρωτοδίκως προσκόμισε στην έδρα και υπηρεσιακή βεβαίωση ότι έχει μεταχθεί πλέον στις φυλακές του Μαλανδρίνου.

Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στο δικαστήριο τέθηκαν αιτήματα που είχε προβάλλει η υπεράσπιση του κατηγορουμένου για διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης αλλά και για κατάθεση του πατέρα της Καρολάιν στη δίκη. Ο εισαγγελέας πρότεινε την απόρριψή τους και το δικαστήριο επιφυλάχθηκε. Μάλιστα, ο συνήγορος προς υποστήριξη της κατηγορίας Αθ. Χαρμάνης σχολιάζοντας τα αιτήματα του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου ,ανέφερε: «Ο κατηγορούμενος εμφάνισε μια συμπεριφορά με μόνο σκοπό την παρέλκυση της δίκης. Στον πρώτο βαθμό δεν είχε υποβάλλει αίτημα ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης. Είμαστε στο δεύτερο βαθμό και αντιλαμβάνεστε τη σκοπιμότητα του αιτήματος. Ο πατέρας της Καρολάιν είναι κατάκοιτος και με πολύ κόπο διακομίστηκε από την Αλόννησο στο Βόλο σε μονάδα φροντίδας. Έχει να σηκωθεί από το κρεβάτι χρόνια δεν έχει να προσφέρει τίποτα με μια κατάθεσή του εδώ».

Ακολούθως στο βήμα ανέβηκε για να καταθέσει ο ένας και μοναδικός μάρτυρας που βρέθηκε στο ακροατήριο. Πρόκειται για τον αστυνομικό που είχε συντάξει δυο εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης για το κινητό της αδικοχαμένης κοπέλας και την κάμερα που είχε τοποθετηθεί στη μεζονέτα των Γλυκών Νερών.

Πρόεδρος: Στην έκθεσή σας λέτε ότι ο θάνατος του θύματος προσδιορίζεται μεταξύ 4: 5 και 4: 11. Λίγο πριν το ρόλοι της θανούσης φέρεται να έχει καταγράψει κάποια βήματα. Δώστε μας μια εξήγηση;

Μάρτυρας: Το ρολόι δουλεύει με τη κίνηση του καρπού και έτσι μπορεί να έχουμε κάποιες αποκλίσεις. Μπορεί να μην έχουν γίνει βήματα αλλά μόνο κίνηση του καρπού.

Πρόεδρος: Σχετικά με την κάμερα που βρέθηκε αποξηλωμένη; Μπορείτε να προσδιορίσετε με ακρίβεια το χρόνο που αποξηλώθηκε;. Έχει μία καταγραφή περί ώρα 1:19 μ.μ. Αυτός είναι και ο χρόνος που η κάμερα τέθηκε εκτός λειτουργίας;

Μάρτυρας: Αυτή είναι η τελευταία εγγραφή στη κάμερα. Δεν μπορούμε όμως να προσδιορίσουμε επακριβώς το χρόνο αποξήλωσης.

«Καταπέλτης» ο εισαγγελέας

Αγορεύοντας στο δικαστήριο ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την ενοχή του κατηγορουμένου για όλες τις πράξεις για τις οποίες δικάζεται «Να κριθεί ένοχος για όλες της πράξεις με τη ψυχολογική ερμηνεία του κινήτρου, ότι ήθελε να εκδικηθεί το θύμα γιατί του πήγαινε κόντρα στα σχέδια του, είχε την αίσθηση ότι μπορούσε να κοροϊδεύει τους πάντες», ανέφερε ο εισαγγελέας, ο οποίος κατά την αγόρευσή του είχε επισημάνει μεταξύ άλλων τα εξής για τη συμπεριφορά του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου: «Σταχυολογώντας τη συμπεριφορά του κατηγορουμένου κατά τις δικές θα πω ότι σε δίκης ανθρωποκτονίας η παραίτηση κατηγορουμένου που έχει ισόβια δείχνει κάτι. Πρέπει να λάβετε υπόψη σας την χρονική στιγμή που ο κατηγορούμενος δήλωσε παραίτηση. Το έκανε μετά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας. (…) Δήλωσε την παραίτηση με το που κινδύνευε να δημοσιοποιηθεί κάποια επιστολή του, με την οποία απευθύνονταν στη μητέρα του θύματος. Με αυτή την επιστολή προσπαθεί να προσεταιριστεί την μητέρα του θύματος και κάνει και ο ίδιος μια προσπάθεια θυματοποίησής του. Μήπως θέλησε με τη παραίτηση να αποκρύψει κάποια μύχια στοιχεία της προσωπικότητας του;».

Στη συνέχεια ο εισαγγελέας επικαλέστηκε την κατάθεση της συμβούλου ψυχικής υγείας Ελένης Μυλωνοπούλου, η οποία είχε αναφέρει πως ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος είχε χειριστικά στοιχεία. «Ο κατηγορούμενος δεν επέτρεπε να μιλήσει η Καρολάιν με κ. Μυλωνοπούλου. Μιλούσε εκείνος μαζί της στα πλαίσια της χειριστικής του συμπεριφοράς. Μήπως αυτό το φευγιό του κατηγορουμένου από τη δίκη έχει να κάνει με το ότι ενδεχομένως κάποιοι να κατάλαβαν το χειριστικό του χαρακτήρα; Οι χειριστικοί άνθρωποι όταν τους καταλαβαίνεις φεύγουν» είπε ο εισαγγελέας και συνέχισε: «Για τον ισχυρισμό του περί βρασμού, μας είπε ο κατηγορούμενος ότι αγκάλιασε την Καρολάιν και μετά την είδε νεκρή. Δεν αντέχει αυτό σε αξιολόγηση (…).. Πέρα όμως από τα ψυχογραφήματα του κατηγορουμένου υπάρχουν και οι πράξεις του, τις οποίες έχει μάλιστα ομολογήσει. Ότι σκότωσε το σκυλί, ότι δήθεν μπήκαν ληστές στο σπίτι. Επί 37 μέρες ξεγελούσε την αστυνομία, τις αρχές και τα ΜΜΕ. Είχε αίσθηση μεγαλείου, νόμιζε ότι μπορεί να κοροϊδεύει τους πάντες».

Σε άλλο σημείο της αγόρευσής του ο εισαγγελέας ανέφερε: «Γιατί η Καραλάιν που ήταν η χαρά της ζωής έχασε τον εαυτό της; Εγκλωβίστηκε και χειραγωγήθηκε από τον κατηγορούμενο. Μήπως και αυτή η κάμερα στο ισόγειο του σπιτιού τους ήταν για να παρακολουθεί ο κατηγορούμενος καθημερινά τη σύζυγό του; Η Καρολάιν πήγαινε παντού με ταξί του φίλου του και εκείνος είχε εφαρμογή στο κινητό του για να παρακολουθεί κάθε κίνηση της. (…) Η Καρολάιν θαμπώθηκε από το κατηγορούμενο. Έφτασε στο σημείο να πηγαίνει με ελικόπτερα στο σχολείο της και της δίνει ανθοδέσμη, τον ερωτεύτηκε. Το θύμα γνώρισε τον κατηγορούμενο στα 16 και στα 17 της τον παντρεύτηκε ενώ οι γονείς της διαφωνούσαν. Ο γάμος έγινε τρεις μέρες μετά την ενηλικίωση της. Τον παντρεύτηκε σε ένα γάμο στη Πορτογαλία. Ήταν 18 και 3 ημερών. Αυτές οι αποφάσεις ήταν με δική της πρωτοβουλία άραγε; Η κάποια αλλού; Το θύμα απέκρυψε το γάμο και την αρχική της εγκυμοσύνη από τους γονείς της. Ο κατηγορούμενος την έκανε να νιώθει ενοχές που απέτυχε η πρώτη εγκυμοσύνη. Ρώτησα τον Αναγνωστόπουλο γιατί υπήρξε και δεύτερη εγκυμοσύνη αμέσως μετά την πρώτη αποτυχημένη και δεν μου απάντησε. Μήπως ήταν και αυτός ένας τρόπος να εγκλωβίσει την Καρολάιν; Να την κάνει κτήμα του; Αυτό το πανέμορφο κορίτσι έπαψε ακόμη και να φροντίζει τον εαυτό του, ενώ αυτός ντύνονται στην τρίχα. Ο κατηγορούμενος εξιδανίκευε το γάμο του στη κ. Μυλωνοπουλου ενώ η Καρολάιν της έλεγε «θέλω να πάρω το παιδί και να φύγω». (…) Η Καρολάιν φοβόταν να πει στη μητέρα της ότι έκανε λάθος. Ήταν μόνη με ένα παιδί χωρίς χρήματα. Και παρότι οι γονείς της της έστελναν 1000 ευρώ, αυτά κατέληγαν στον κατηγορούμενο, ο οποίος δεν δίστασε να πάρει το 11 μηνών μωρό στη κηδεία. Το έβαλε πάνω στο πτώμα της μητέρας του, την οποία είχε σκοτώσει ο ίδιος. Δεν δίστασε να ζητήσει από τη μητέρα της Καρολάιν 2 .000 ευρώ για το φέρετρο. Αν αυτό δεν είναι ο ορισμός της φιλαυτίας και της χειριστικής συμπεριφοράς τότε τι είναι; Ποιος βρασμός και ποια ψυχική ορμή; Τιμώρησε την Καραλάιν γιατί τόλμησε να πάει κόντρα στις βουλήσεις του Θεού, αυτού του ίδιου, όπως αντιλαμβάνονταν τον εαυτό του».

Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο.

Τους «ξεχασιάρηδες» οφειλέτες επιχειρεί να «βοηθήσει» η εφορία στέλνοντας τους μηνύματα – ειδοποιήσεις ακόμα και στην κλειδωμένη οθόνη του κινητού τους, όπως δηλαδή κάνει το Facebook και το Instagram. Έχετε αρρύθμιστα χρέη ή βρίσκεστε σε διακανονισμό οφειλής; Η εφορία θα σας ειδοποιεί για τις υποχρεώσεις σας και αυτές που έρχονται και αυτές που ξεχάσατε να εκπληρώσετε!

Μέχρι το τέλος του χρόνου, η ΑΑΔΕ αναμένεται να θέσει σε λειτουργία ένα σύστημα ηλεκτρονικού «συναγερμού» που θα ειδοποιεί έγκαιρα τους οφειλέτες της εφορίας για τον κίνδυνο απώλειας ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής χρεών. Το σύστημα αυτό θα λειτουργεί μέσα από μια εφαρμογή την οποία θα μπορούν οι φορολογούμενοι να κατεβάσουν στα κινητά τους τηλέφωνα. Η εφαρμογή αυτή θα έχει και τα γνωστά «push notifications». Θα προειδοποιεί κάθε φορολογούμενο που έχει ενεργή (ενήμερη) ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση για τον κίνδυνο να χάσει τη ρύθμιση στις ακόλουθες περιπτώσεις:

– Όταν δεν έχει πληρώσει εμπρόθεσμα μία μηνιαία δόση της ρύθμισής του και βρίσκεται πολύ κοντά στη λήξη της προθεσμίας και της επόμενης δόσης. Στην περίπτωση αυτή, θα τον ειδοποιεί ότι εάν δεν εξοφλήσει εμπρόθεσμα και δεύτερη συνεχόμενη δόση θα τεθεί εκτός ρύθμισης.

– Όταν βρίσκεται πολύ κοντά στη λήξη της προθεσμίας υποβολής μιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή μιας δήλωσης ΦΠΑ και δεν την έχει ακόμη υποβάλει, δεδομένου ότι και σε περίπτωση μη υποβολής δηλώσεων αυτών των κατηγοριών, μια ρύθμιση οφειλών ενεργή μπορεί να απoλεσθεί.

– Όταν έχει δημιουργηθεί μια νέα οφειλή που τείνει να γίνει ληξιπρόθεσμη και να μείνει αρρύθμιστη.

Η προειδοποίηση που θα απευθύνεται στον οφειλέτη θα τον ενημερώνει και για τις συνέπειες της απώλειας της ρύθμισης, δηλαδή ότι θα είναι πλέον εκτεθειμένος ανά πάσα στιγμή στην επιβολή κατασχέσεων επί εισοδημάτων, καταθέσεων και περιουσιακών του στοιχείων, ότι δεν θα μπορεί να λάβει αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας κ.λπ.

Σε ισχύ παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας στον Βόλο.

Ειδικότερα, λίγο πριν από τις 9 το πρωί εστάλη μήνυμα μέσω του 112, το οποίο ενημέρωνε τους κατοίκους της πόλης του Βόλου ότι παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία αποφασίστηκε χθες, εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων που έφερε η κακοκαιρία Elias.

Στο μεταξύ, οι εικόνες που αντικρίζουν τα συνεργεία των δήμων της Μαγνησίας και της περιφέρειας στην περιοχή του Βόλου με το πρώτο φως της ημέρας είναι μεγάλης καταστροφής.

Αυτή την ώρα γίνονται προσπάθειες να επιστρέψει το ηλεκτρικό ρεύμα και η υδροδότηση στο πολεοδομικό συγκρότημα.

Πολίτες όλο το βράδυ βρίσκονταν παγιδευμένοι από την επέλαση της κακοκαιρίας Elias, και δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ πραγματοποιούσαν ολονύκτιους απεγκλωβισμούς. Πολλά σπίτια και καταστήματα έχουν πλημμυρίσει, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τους ορμητικούς χειμάρρους, ενώ μεγάλες είναι οι ποσότητες λάσπης.

Σημειώνεται πως από χθες ο Κραυσίδωνας «είχε σπάσει», με αποτέλεσμα τεράστιοι όγκοι νερού να διοχετεύονται μέσα στους δρόμους της πόλης.

Ο περιφερειακός δρόμος του Βόλου δεν ήταν προσβάσιμος σε πολλά σημεία, ενώ σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν στον κόμβο προς την Αγριά του Βόλου όπου οι δρόμοι είχαν γίνει ποτάμια. Συνολικά η πόλη αντιμετώπιζε πλημμυρικά φαινόμενα, με τους δρόμους να γίνονται απροσπέλαστοι.

Η διακοπή ρεύματος σε αρκετές περιοχές του Βόλου παραμένει από χθες αργά το απόγευμα.

Συνεχείς ήταν οι κλήσεις στην Πυροσβεστική υπηρεσία για απεγκλωβισμούς ατόμων σε διάφορα σημεία του Βόλου, ενώ περισσότεροι από 330 άνθρωποι οδηγήθηκαν σε ασφαλή σημεία.

Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται μέσα στην πόλη του Βόλου, όπως επίσης στις Aλυκές και την Αγριά.

Δρόμοι-χείμαρροι στην Εύβοια

Πολύ δύσκολες είναι οι τελευταίες ώρες και στην Κεντρική και Βόρεια Εύβοια, καθώς το κύμα της κακοκαιρίας έχει παραμείνει πάνω από την περιοχή για περισσότερο από 6 ώρες, «αδειάζοντας» χιλιάδες τόνους νερού από το Μαντούδι μέχρι την Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή.

Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο στην Ιστιαία έχουν πέσει 400 κυβικά μέτρα νερού ανά στρέμμα, ενώ τις τελευταίες 6 ώρες που βρέχει ακατάπαυστα έχουν πέσει στην περιοχή πάνω από 150 κυβικά μέτρα νερό ανά στρέμμα.

Συναγερμός για υπερχείλιση ποταμού στη Βόρεια Εύβοια

Από τα μεσάνυχτα και μετά σε δεκάδες περιστατικά έχει κληθεί η πυροσβεστική για να βοηθήσει, σε απεγκλωβισμούς ανθρώπων. Η συγκοινωνία είναι προβληματική, καθώς δρόμοι έχουν κλείσει από καταπτώσεις ή καταστροφές στο οδικό δίκτυο, κορμοί δέντρων και καλώδια είναι πεσμένα στο έδαφος. Το νερό σε πολλές περιπτώσεις έχει ξεπεράσει και το 60 εκ., καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση των σωστικών συνεργείων.

Ο δρόμος από το Μαντούδι προς Πευκί είναι αδιάβατος, μετά από καταπτώσεις που έχουν σημειωθεί. Το ίδιο από την Κήρινθο προς την Λίμνη. Σε πολλές περιπτώσεις, τα σωστικά συνεργεία που καλούνται για απεγκλωβισμούς αδυνατούν να φτάσουν στα χωριά.

Απαγορεύεται η κυκλοφορία σε Ασμήνι, Πευκί, Αρτεμίσιο και Γούβες

Μάλιστα, οι κάτοικοι των Ασμήνι, Πευκί, Αρτεμίσιο και Γούβες, έλαβαν το πρωί μήνυμα απο το 112 για την απαγόρευση της κυκλοφορίας. Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Με εντολή του δημάρχου απαγορεύεται η κυκλοφορία στις ευρύτερες περιοχές των Ασμήνι, Πευκί, Αρτεμίσιο και Γούβες, λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Από τα μεσάνυχτα και μετά κλήθηκαν σε δεκάδες περιστατικά τόσο στην Κεράμεια όσο και ενδιάμεσα από το Μαντούδι μέχρι Κεράμεια για να βοηθήσουν οικογένειες, ακόμη και για να ανέβουν σε ανώτερο όροφο για ασφάλεια αφού τα νερά είχαν ξεπεράσει και τα 60 cm.

Πολύ δύσκολες είναι οι τελευταίες ώρες στην Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή, αφού οι διασώσεις και οι απεγκλωβισμοί ανθρώπων είναι συνεχείς. Ανάμεσά τους οι πυροσβέστες χρειάστηκαν να παρέμβουν για να απεγκλωβίσουν μία μητέρα και ένα μικρό παιδί στο Ασμήνιο που τους είχαν κυκλώσει τα νερά. Επίσης επιχειρούν με βάρκες και στο Πευκί, τις Γούβες, το Προκόπι και άλλα χωριά της κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας, ενώ οι εκκλήσεις είναι συνεχείς από παραλιακά χωριά της Ιστιαίας.

Ακόμη και η μετακίνηση πυροσβεστικών δυνάμεων από το κέντρο της Χαλκίδας στη Βόρεια Εύβοια είναι αδύνατη, καθώς οι δρόμοι δεν το επιτρέπουν, ενώ χωματουργικά μηχανήματα εργάζονται όλη τη νύχτα για να μπορέσουν να ανοίξουν δίοδο να περάσουν τα σωστικά συνεργεία.

Η κατάσταση στην Λαμία

Στην Λαμία όλη τη νύχτα προσπαθούν να ενισχύσουν τα αναχώματα στο Σπερχειό για να αποφύγουν την πλημμύρα σε μία ευρύτερη περιοχή.

Δεκάδες φορτηγά ξεφορτώνουν υλικό και ενισχύουν τα αναχώματα σε κρίσιμα σημεία με συνέπεια μέχρι στιγμής να έχουν συγκρατήσει την ορμή του ποταμού.

Σε αυτό βοήθησε μία ύφεση για 6 ώρες περίπου στην ένταση της βροχόπτωσης με συνέπεια να μην υπάρξει υπέρμετρα μεγάλος όγκος νερού. Όμως από τις 4:00 το πρωί βρέχει καταρρακτωδώς τόσο στη Λαμία όσο και στη Δυτική Φθιώτιδα και η αγωνία έχει ξεκινήσει και πάλι για το Σπερχειό.

Οι κάτοικοι του χωριού Κόμμα που αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο βρίσκονται από χθες το βράδυ σε μία διαρκή ετοιμότητα, έτσι ώστε όταν δοθεί το σύνθημα της εκκένωσης να φύγουν γρήγορα, για να μην εγκλωβιστούν από τα νερά. Προληπτικά 15 περίπου οικογένειες, με ευάλωτα μέλη, έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία αλλά και συγγενικά τους πρόσωπα. Χωματουργικά μηχανήματα παλεύουν όλη νύχτα στα αναχώματα και πολλοί από τους κατοίκους παραμένουν συγκεντρωμένοι μαζί με τις αρχές στο κοινοτικό γραφείο. Λεωφορεία περιμένουν κοντά στο χωριό για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των ανθρώπων, ενώ οικόσιτα ζώα έχουν ήδη μεταφερθεί από χθες σε ασφαλή σημεία.

Αντιμέτωποι για δεύτερη φορά με τις πλημμύρες οι κάτοικοι του Δήμου Παλαμά – Πλημμύρισαν τα Ορφανά

Για δεύτερη φορά τις τελευταίες μέρες οι κάτοικοι περιοχών των Περιφερειακών Ενοτήτων Καρδίτσας και Τρικάλων, αν και δεν έχουν προλάβει να επουλώσουν ακόμα τις πληγές που άφησε πίσω η κακοκαιρία Daniel, ήρθαν αντιμέτωποι αυτή τη φορά με τις καταστροφικές συνέπειες της νέας κακοκαιρίας «Elias». Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, είχαν ως αποτέλεσμα χωριά του Δήμου Παλαμά να βρεθούν σε κίνδυνο νέων πλημμυρών.

Σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Κωνσταντίνου Νούσιου, το χωριό Ορφανά του Δήμου Παλαμά, πλημμύρισε, με το νερό να έχει κατακλύσει κάθε σημείο του χωριού, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο όλη τη νύχτα γινόταν παρεμβάσεις για να αποφευχθούν πλημμύρες και σε άλλα χωριά. Όπως τονίζει επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Παλαμά κ. Γιώργος Σακελλαρίου η κατάσταση στον δήμο μέχρι τώρα είναι διαχειρίσιμη, «αλλά μέσα στην ημέρα δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει καθώς έρχονται νερά». Είμαστε σε επιφυλακή για όλα τα χωριά, τονίζει επίσης ο ίδιος.

Πλημμύρες στην περιοχή Παλαμά

Στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων και στον Δήμο Τρικκαίων δεν εκδηλώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα όπως με την κακοκαιρία Daniel, με τον δήμαρχο Τρικκαίων κ. Νίκο Σακκά να τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πώς όλα είναι καλά, ελεγχόμενα χωρίς προβλήματα.

Λάρισα: Μεγάλα τα προβλήματα σε χωριά των Δήμων Κιλελέρ και Φαρσάλων

Μεγάλα είναι τα προβλήματα από τις πλημμύρες και σε πολλές περιοχές του νομού Λάρισας, κυρίως στους Δήμους Κιλελέρ και Φαρσάλων. Τελευταίο χωριό που εκκενώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες ήταν το Αχίλλειο Φαρσάλων, ενώ αρκετά ήταν τα χωριά της Λάρισας που χρειάστηκε χθες βράδυ μέχρι σήμερα τα ξημερώματα να εκκενωθούν.

Από χθες τη νύχτα, συνεχείς ήταν οι επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τα πλημμυρικά φαινόμενα για μια ακόμη φορά.

Χθες εστάλη και νέο μήνυμα από το 112 ώστε να εκκενωθούν αρκετά χωριά. Η ενεργοποίηση του 112 αφορούσε τις περιοχές Ανωχώρι, Κατωχώρι, Βασιλή, Υπέρεια, Μικρό Ευύδριο, Μεγάλο Ευύδριο, Πυργάκια, Πολυνέρι και Σταυρός για εκκένωση προς Φάρσαλα, λόγω πλημμυρικών φαινομένων.

Η στάθμη του νερού του Πηνειού έχει ανέβει επικίνδυνα περίπου στα 4 μέτρα, ενώ ξεπέρασε τα 6 μέτρα στην λίμνη Κάρλα, προκαλώντας ανησυχία.

Ο θείος του Μιχάλη Κατσούρη με δηλώσεις του ξέσπασε για το πανό που αναρτήθηκε από τους οπαδούς του Παναθηναϊκού στο ντέρμπι με την ΑΕΚ.

Ο άνθρωπος που μεγάλωσε τον αδικοχαμένο Μιχάλη Κατσούρη, ο θείος του Σταύρος, μίλησε στο «Έθνος» για το πανό με το οποίο ζητούσαν να ελευθερωθούν οι συλληφθέντες BBB της Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Να θυμίσουμε το θέμα είχε σχολιάσει και ο αδερφός του Μιχάλη.

Αναλυτικά όσα είπε:

«Είναι ντροπή αυτό που γίνεται και δε θέλω να βάλω στον κουβά όλους του υγιείς φιλάθλους γιατί δεν φταίνε αυτοί. Ο καθένας υπερασπίζεται και αγαπάει την ομάδα του και υπάρχουν φίλαθλοι που πάνε μόνο γι’ αυτόν τον σκοπό στο γήπεδο, για να δούνε ποδόσφαιρο, να χαρούν, να περάσουν ωραία την ημέρα της.

Οι άλλοι αυτοί οι λιγοστοί που υπάρχουν πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος οι ίδιες οι ομάδες να τους απομονώσουν. Είναι ντροπή αυτό που γίνεται. Έλληνες είμαστε βρε παιδιά, τι πράγματα είναι αυτά; Μπράβο για την στάση των παικτών της ΑΕΚ, ο Γαλανόπουλος που κρατάει και τιμάει την μνήμη του Μιχάλη. Η στάση της ΑΕΚ ήταν αυτή που έπρεπε να είναι, να έφευγε αν δεν κατέβαινε το πανό.

Πολύ άσχημα τα συναισθήματα όταν είδα το πανό. Είμαστε όλοι Έλληνες. Και της ΑΕΚ, και του Παναθηναϊκού, και του Ολυμπιακού. Όλοι είμαστε Έλληνες, τι είναι αυτά που γίνονται; Δε ξέρω, η ατιμωρησία κάνει τόσο μεγάλο κακό; Έλληνες είμαστε! Έχουμε καταλάβει που έχουμε φτάσει; Μπράβο στους υγιείς φιλάθλους του Παναθηναϊκού που γιούχαραν το πανό γιατί έτσι έπρεπε. Πρέπει να βρουν όλες οι ομάδες και όλες οι ΠΑΕ τον τρόπο αυτούς τους λιγοστούς να τους απομονώσουν. Να μπορεί ο καθένας που θέλει να στηρίξει την ομάδα του να πηγαίνει χωρίς φόβο και χωρίς κίνδυνο στο γήπεδο, στην καφετέρια και παντού.

Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να πηγαίνουν οι οικογένειες στα. γήπεδα χωρίς πρόβλημα. Κανείς δε τα θέλει αυτά που γίνονται. Και είναι πολύ λίγοι αυτοί που τα προξενούν και οδηγούν τις καταστάσεις σε τέτοιο σημείο. Έχουμε πιάσει πάτο. Δεν είναι μόνο το θέμα του Μιχάλη. Εμείς το ζούμε με τον τρόπου που το ζούμε και ακούμπησε και όλη την κοινωνία και όλο τον υγιή φίλαθλο κόσμο. Αλλά αν δεν λάβουν μέτρα θα ξαναγίνει και θα κλάψουν και άλλες μάνες και αυτός ο θρήνος θα συνεχίσει».

Για το γεγονός ότι δεν έχει βρεθεί ο δολοφόνος του Μιχάλη, σχολίασε: «Μας βασανίζει βέβαια. Δεν είναι, επειδή είναι συγγενικό μας πρόσωπο και πονάει η οικογένεια. Σήμερα είναι το δικό μας παιδί, αύριο θα είναι ο αδερφός σου. Όλη την κοινωνία την απασχολεί το θέμα αυτό. Δεν πρέπει να μπει τέλος; Τα πράγματα είναι απλά. Αν θέλουν τους μαζεύουν σε μια μέρα. Οργή έχουμε. Εμείς σαν οικογένεια έχουμε πει δε θέλουμε τίποτα από κανέναν, ούτε να τιμωρηθεί κάποιος που δεν φταίει. Την ευθύνη ξέρουν ποιοι την έχουν. Διέσχισαν τόσες χώρες και έφτασαν έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ και κανείς δεν τους σταμάτησε».

Ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε βόλτα στο Σύνταγμα μετά τη συνάντησή του με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Ιωακειμίδη, μαζί με τον πρόεδρο της ΚΟ, Σωκράτη Φάμελλο.

Άκρως επικοινωνιακός, ως συνήθως, συνομίλησε με πολίτες, έβγαλε selfies, αρνήθηκε ωστόσο να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Εκτός από μία… Αν και δεν απάντησε σε κανένα από τα πολιτικά ερωτήματα που του ετέθησαν, απάντησε στην ερώτηση για το αγαπημένο του φαγητό.

Μία από τις ερωτήσεις ήταν να περιγράψει το αγαπημένο του φαγητό. Και ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε με… γρίφο: «Είναι λαχανικό και έχει μέσα κάτι κρεατικό και από πάνω σάλτσα από λαχανικό» είπε ο Στέφανος Κασσελάκης, και ευχήθηκε, αστειευόμενος, «καλή τύχη» σε όσους προσπαθήσουν να το βρουν.

Ο Στέφανος Κασσελάκης ψάχνει σπίτι στο κέντρο της Αθήνας

Στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου, στο Mega, αναφέρθηκε την ίδια ώρα ότι ο Στέφανος Κασσελάκης αναζητεί σπίτι στο κέντρο της Αθήνας. Η κάμερα της εκπομπής βρέθηκε στην περιοχή του Μουσείου της Ακρόπολης, μια περιοχή από αυτές που ενδιαφέρουν τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, ο κ. Κασσελάκης ψάχνει σπίτι με δύο δωμάτια και, ιδανικά, εκτός από ανακαινισμένο να είναι και επιπλωμένο.

Στην περιοχή αυτή οι τιμές για ένα διαμέρισμα με αυτά τα χαρακτηριστικά φθάνουν τα 2.200 ευρώ το τετραγωνικό.