Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022

Η ανάρτηση του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας για τη διμερή διακλαδική άσκηση Ελλάδας και Γαλλίας «Argo-22» που είχε σενάριο απόβασης και ανακατάληψης μικρονήσου

«Σήμερα, Ελληνικές και Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις στη Σκύρο και στο πλαίσιο σεναρίου «απόβασης» για ανακατάληψη μικρονήσου, έστειλαν ηχηρό μήνυμα εγρήγορσης, αποφασιστικότητας και επιφυλακής. Η Ελλάδα έχει ισχυρές συμμαχίες και είναι πανέτοιμη για κάθε ενδεχόμενο». Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, με ανάρτησή του στο Facebook, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς για τη διμερή διακλαδική άσκηση Ελλάδας και Γαλλίας «Argo-22″.

«Οι Ελληνικές και οι Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις αυτές τις ημέρες συνεκπαιδεύονται σε στεριά, αέρα και θάλασσα στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, στον Άγιο Ευστράτιο και στη Σκύρο, ενισχύοντας την επιχειρησιακή μεταξύ τους αποτρεπτική συνεργασία» συμπληρώνει στην ανάρτησή του ο Ν. Χαρδαλιάς.

Το πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού στην Ισπανία είχε αποτέλεσμα εξοικονόμηση στους οικογενειακούς λογαριασμούς ενέργειας 24,4% κατά μέσο όρο το καλοκαίρι, σύμφωνα με έκθεση της σχολής επιχειρησιακών σπουδών Esade που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η Ισπανία και η Πορτογαλία συμφώνησαν τον Ιούνιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εφαρμογή ενός νέου συστήματος προκειμένου να μειωθεί η τιμή του αερίου και του άνθρακα που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ενέργειας, επιδοτώντας προσωρινά το κόστος των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα.

Σύμφωνα με την Esade, μεταξύ 15ης Ιουνίου και 31ης Αυγούστου, καθώς η Ισπανία βίωνε ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, τα νοικοκυριά με καθεστώς ρυθμιζόμενων τιμών, όχι στην ελεύθερη αγορά, εξοικονόμησαν 24,4% στους ενεργειακούς λογαριασμούς τους έναντι ενός σεναρίου την ίδια περίοδο χωρίς καθόλου πλαφόν.

Η έκθεση υπολογίζει το κόστος για ένα μέσο ισπανικό νοικοκυριό που καταναλώνει 8 κιλοβατώρες την ημέρα αν δεν είχε επιβληθεί πλαφόν και βρήκε πως με το πλαφόν, θα εξοικονομούσαν περίπου 69 ευρώ στη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Τουλάχιστον δέκα εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ισπανία βρίσκονται σε καθεστώς ρυθμιζόμενων τιμών, άρα η συνολική εξοικονόμηση θα ήταν 600 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Esade.

Η υπουργός Ενέργειας, Τερέσα Ριμπέρα, δήλωσε στη Βουλή προχθές, Τετάρτη, πως το πλαφόν είχε αποτέλεσμα τα νοικοκυριά να εξοικονομήσουν περίπου 17 ευρώ τον μήνα.

Η έκθεση ανέφερε ωστόσο πως όταν παράγεται λιγότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, όπως συνέβη το καλοκαίρι όταν υπήρχε λιγότερος αέρας και λιγότερες βροχές, το πλαφόν στο αέριο παράγει ένα κίνητρο για την κατανάλωση αερίου, το οποίο αντιτίθεται στους στόχους απεξάρτησης από τον άνθρακα που έχει θέσει η ΕΕ.

Οι εξαγωγές ηλεκτρισμού στη Γαλλία εκτοξεύθηκαν, κάτι που σημαίνει πως μια χώρα που δεν χρηματοδοτεί το μέτρο θα μπορούσε να έχει επωφεληθεί από αυτό, ανέφερε η έκθεση, μια στρέβλωση που θα μπορούσε να επεκταθεί στην υπόλοιπη ΕΕ αν το πλαφόν εγκριθεί και αλλού.

Η Ουκρανία υποβάλλει αίτηση προσχώρησης στο ΝΑΤΟ με «επιταχυνόμενο τρόπο» σε απάντηση της ανακοίνωσης προσάρτησης των τεσσάρων περιοχών της στη Μόσχα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε επίσης πως δεν θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, όσο παραμένει πρόεδρος ο Πούτιν.

«Εκ των πραγμάτων, έχουμε ήδη ανοίξει τον δρόμο εισόδου στο ΝΑΤΟ. Σήμερα, η Ουκρανία υποβάλλει αίτηση για να το κάνει και με «το νόμο» (de jure). Με μια διαδικασία που θα ανταποκρίνεται στη σημασία που έχει για εμάς, η προστασία της κοινότητάς μας. Με ταχείς ρυθμούς. Κάνουμε το καθοριστικό μας βήμα, υπογράφοντας την αίτηση της Ουκρανίας για ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ. Έχουμε ήδη αποδείξει τη συμβατότητά μας με τα πρότυπα της Συμμαχίας», ανέφερε στο μήνυμά του ο Ουκρανός πρόεδρος.

Σημειώνεται πως εκπρόσωποι της επίσημης Ουάσινγκτον έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι σε αυτό το στάδιο δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο εισόδου της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, οι Ηνωμένες Πολιτείες τόνισαν ότι η συμμαχία δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την πολιτική των «ανοικτών θυρών» και δεν απέκλεισαν ότι το Κίεβο θα μπορούσε να προσπαθήσει να ενταχθεί στον οργανισμό στο μέλλον.

Έπεσαν οι υπογραφές για τις προσαρτήσεις

Τα διατάγματα προσάρτησης των τεσσάρων κατεχόμενων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία, υπέγραψε νωρίτερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν, με τους αντίστοιχους διορισμένους επικεφαλής τους, στη διάρκεια της τελετής που ετοίμασε για τον σκοπό αυτό το Κρεμλίνο την Παρασκευή.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Πούτιν είπε για την προσάρτηση των περιοχών του Ντονμπάς, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια: «Οι πολίτες στις περιοχές της Ουκρανίας έκαναν τις επιλογές τους, υπογράψαμε την προσάρτησή τους και ελπίζουμε το κοινοβούλιο να την κάνει αποδεκτή. Εξάλλου, το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, προβλέπεται στον χάρτη του ΟΗΕ. Εδώ μάχονταν οι προπαππούδες μας. Όλοι εκείνοι που θέλουν να έχουν το δικαίωμα να ζήσουν, είναι θύματα των απάνθρωπων ενεργειών του καθεστώτος του Κιέβου. Θα φτιάξουμε τις υποδομές και θα αυξήσουμε την ασφάλεια, ώστε να αισθανθούν οι πολίτες την πλήρη υποστήριξη της μητέρας Ρωσίας. Δεν θα τους προδώσουμε ποτέ, θα γίνουν Ρώσοι πολίτες. Η απόφαση του 1991 δεν βασίστηκε στην επιθυμία των πολιτών. Η Ρωσία δεν έχει βλέψεις για την αναβίωση της ΕΣΣΔ. Η αλήθεια είναι με το μέρος μας».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Πούτιν είπε πως «είμαστε έτοιμοι για συζητήσεις με την Ουκρανία. Καλούμε το καθεστώς του Κιέβου να σταματήσει αμέσως όλες τις εχθροπραξίες, τον πόλεμο που εξαπέλυσε το 2014 και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το Κίεβο πρέπει να σεβαστεί την επιλογή των πολιτών σε Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για τη ειρήνη».

Με βασικό θέμα τις πολιτιστικές πολιτικές και την βιώσιμη ανάπτυξη διεξάγεται στο Μεξικό το 2ο MONDIACULT.

Η Σύνοδος της UNESCO, στην οποία συμμετέχουν 117 υπουργοί Πολιτισμού και 161 αντιπροσωπίες, προετοιμάζει τη νέα κοινή στρατηγική των κρατών-μελών του οργανισμού, αξιολογώντας τις σημερινές, αλλά και τις μελλοντικές προκλήσεις, καθώς και τις απειλές και τις ευκαιρίες που προσφέρονται, ώστε ο πολιτισμός να λειτουργεί ως μοχλός κοινωνικής συνοχής ανάπτυξης, αλλά και ουσιαστική πρόταση στις απαιτήσεις και τα προβλήματα της σύγχρονης εποχής.

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησε σειρά εποικοδομητικών διμερών συνεργασιών και συναντήσεων με στελέχη της ηγεσίας του Διεθνούς Οργανισμού και ομολόγους της, ανανεώνοντας υπάρχοντες πολιτιστικούς δεσμούς της Ελλάδας και δημιουργώντας νέες προοπτικές συνεργασίας της χώρας μας.

Στη συνάντηση εργασίας της Λίνας Μενδώνη με την Γενική Διευθύντρια της UNESCO Audrey Azoulay συζητήθηκαν όλα τα θέματα και οι πρωτοβουλίες τις οποίες αναπτύσσει η χώρα μας στο πλαίσιο του Διεθνούς Οργανισμού με την Γενική Διευθύντρια να ευχαριστεί την Ελλάδα για το εξαιρετικό επίπεδο της συνεργασίας που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια με όλα τα όργανα της UNESCO. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο παγκόσμιο συνέδριο, το οποίο οργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, για τον εορτασμό των πενήντα ετών από την υιοθέτηση της Σύμβασης της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στους Δελφούς τον προσεχή Νοέμβριο, με θέμα τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, αλλά και του υπερτουρισμού επί της πολιτιστικής κληρονομιάς, με την συμμετοχή διεθνών προσωπικοτήτων.

Με την Πρόεδρο του Εκτελεστικού Συμβουλίου της UNESCO Tamara Rastovac Siamashvili είχε μια εξαιρετικά παραγωγική συνάντηση η Λίνα Μενδώνη. Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν οι πρωτοβουλίες, οι δράσεις και τα έργα που αφορούν στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, υλικής και άυλης, από την κλιματική κρίση, και ιδιαίτερα στους αρχαιολογικούς χώρους που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως οι Δελφοί, ο Μυστράς, οι Φίλιπποι, η Αρχαία Ολυμπία, καθώς και στις θέσεις της χώρας μας για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών από την παράνομη διακίνηση.

Κατά τη συνάντηση της Λίνας Μενδώνη με τον Υπουργό Πολιτισμού της Βραζιλίας Helio Ferraz de Oliveira αποφασίστηκε η σύσφιγξη των σχέσεων των δύο χωρών με την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας για συνεργασία στους τομείς της πολιτιστικής κληρονομιάς, της χειροτεχνίας, του κινηματογράφου και των οπτικοακουστικών. Ο Helio Ferraz de Oliveira πρότεινε στη Λίνα Μενδώνη να ερευνηθούν οι προοπτικές για την παρουσίαση εκθέσεων που αφορούν στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, για τον οποίο οι Βραζιλιάνοι τρέφουν ιδιαίτερη αγάπη. Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού συμφώνησε στην άμεση ανταλλαγή απόψεων στους τομείς, τους οποίους θα περιλάβει η συμφωνία για την προώθηση των πολιτικών σχέσεων των δυο χωρών.

Σε πολύ θετικό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση της Λίνας Μενδώνη με τον Υπουργό Πολιτισμού της Αργεντινής Tristan Bauer, ο οποίος τρέφει ιδιαίτερα φιλελληνικά αισθήματα. Ο Υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στην εγκατεστημένη στη χώρα του από δεκαετίες ακμάζουσα ελληνική παροικία, καθώς και στις εξαιρετικά στενές σχέσεις των δύο χωρών. Εγινε εκτενής συζήτηση στην κοινή παρουσία Ελλάδας και Αργεντινής στην Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, της οποίας μέλη είναι οι δύο χώρες, αλλά και στις προσπάθειες που καταβάλλουν για τον περιορισμό της αρχαιοκαπηλίας και την προστασία των πολιτιστικών αγαθών από το παράνομο εμπόριο. Η Λίνα Μενδώνη ευχαρίστησε τον Tristan Bauer για την θέση της χώρας του, η οποία ως μέλος της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους και για την αποκατάστασή τους σε περίπτωση παράνομης ιδιοποίησής τους υποστήριξε σθεναρά την Απόφαση της Επιτροπής, του Σεπτεμβρίου 2021, σύμφωνα με την οποία αναγνωρίζεται το δίκαιο της Ελλάδας στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, το οποίο κατά την ίδια Απόφαση αποτελεί διακυβερνητικό ζήτημα, το οποίο πρέπει να επιλυθεί με καλόπιστο διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Tristan Bauer δήλωσε για μια ακόμη φορά στην Λίνα Μενδώνη τη απόλυτη υποστήριξη της χώρας του στο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή και την επανένωση στην Αθήνα των Γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς πρόκειται για προϊόν κλοπής από την Ελλάδα και η κατοχή τους αντίκειται στην ηθική που οφείλουν να επιδεικνύουν οι χώρες. Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, όχι μόνον για την πάταξη του παράνομου εμπορίου αρχαιοτήτων, αλλά και τη δημιουργία ικανών προϋποθέσεων για διμερείς ανταλλαγές στον τομέα της μουσικής, της ζωγραφικής, του κινηματογράφου. Ηδη στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Μπουένος Αϊρες ετοιμάζεται έκθεση τεχνουργημάτων από την Ελλάδα, το Περού, τη Χιλή, την Αργεντινή, χώρες με αρχαίους πολιτισμούς. Οι Υπουργοί επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους για ισχυρότερη και εκτενέστερη συνεργασία στον Πολιτισμό, ανοίγοντας νέους τομείς στην προστασία και προώθηση των παραδοσιακών τεχνών, που και οι δυο χώρες διαθέτουν πλούσιο απόθεμα.

Με την Υπουργό Πολιτισμού της Ανδόρρας Silvia Riva Gonzalez συναντήθηκε η Λίνα Μενδώνη, προκειμένου να της παρουσιάσει τον φάκελο που ετοιμάζεται να υποβάλει η χώρα της στην UNESCO για εγγραφή στον Κατάλογο της Άυλης Κληρονομιάς για την προστασία των ξερολιθιών και εν γένει των λιθοδομών στα ορεινά της Ανδόρρα, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η αγροτική παραγωγή και η κτηνοτροφία, δυο τομείς μεγάλης σημασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την συνέχιση της παράδοσης της χώρας της. Σημειωτέον, ότι η Ελλάδα έχει εγγράψει από το 2018 την τέχνη και την τεχνική της ξερολιθιάς στον Κατάλογο της UNESCO. Η Λίνα Μενδώνη βεβαίωσε την ομόλογό της ότι η Ελλάδα με τη μακρά εμπειρία στους παραδοσιακούς τρόπους κτισίματος θα βοηθήσει και θα υποστηρίξει την προσπάθεια της Ανδόρρας.

Φορολογικά κίνητρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με γενναίες εκπτώσεις (100%) από το φορολογητέο εισόδημα (την περίοδο 2023 – 2025) παρέχει πλέον το δημόσιο για επενδύσεις που αφορούν στην πράσινη οικονομία, την ενέργεια και την ψηφιοποίηση.

Σύμφωνα με τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση, δικαιούχοι της προσαυξημένης έκπτωσης είναι:

α) Φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και

β) Νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, εφόσον χαρακτηρίζονται ως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 2 της παρούσας και είτε δραστηριοποιούνται σε κλάδους της οικονομίας που σχετίζονται με την πράσινη οικονομία, την ενέργεια και την ψηφιοποίηση, είτε δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς κλάδους και εκτελούν έργα ή δραστηριότητες με σκοπό την ενίσχυση της πράσινης οικονομίας, της ενέργειας και της ψηφιοποίησης.

Εξαιρούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς:

α) Της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής

β) Της μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων, στις περιπτώσεις όπου

i) το ποσό της ενίσχυσης καθορίζεται με βάση την τιμή ή την ποσότητα τέτοιων προϊόντων που πωλούνται από πρωτογενείς παραγωγούς ή διατίθενται στην αγορά από τις οικείες επιχειρήσεις,

ii) η ενίσχυση συνοδεύεται από την υποχρέωση απόδοσής της εν μέρει ή εξ ολοκλήρου σε πρωτογενείς παραγωγούς και

γ) της αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 2 της παρούσας και απαριθμούνται υπό μορφή ΚΑΔ στο Παράρτημα III της απόφασης.

Σε περίπτωση που η επιχείρηση ασκεί μικτή δραστηριότητα και δραστηριοποιείται και στους τομείς πρωτογενούς παραγωγής γεωργικών προϊόντων, αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, η επιχείρηση πρέπει να διασφαλίζει με κατάλληλα μέσα, όπως ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων ή η διάκριση των στοιχείων του κόστους, ότι οι δραστηριότητες στους τομείς αυτούς δεν τυγχάνουν ενίσχυσης ήσσονος σημασίας δυνάμει της παρούσας.

Είδη δαπανών που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση

Τα είδη των δαπανών που πραγματοποιούνται από τους δικαιούχους σχετίζονται με την εκτέλεση έργων ή δραστηριοτήτων που στοχεύουν στην πράσινη οικονομία και ενέργεια, καθώς και τα είδη των δαπανών που επίσης πραγματοποιούνται από τους δικαιούχους και σχετίζονται με την εκτέλεση έργων ή δραστηριοτήτων που στοχεύουν στην ψηφιοποίηση, απαριθμούνται υπό μορφή Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας των επιχειρήσεων (ΚΑΔ).

Ειδικότερα, επιλέξιμα είναι τα είδη των δαπανών που αφορούν σε αγορές αγαθών και υπηρεσιών από επιχειρήσεις, βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), που η κύρια δραστηριότητά τους ή η δραστηριότητα με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα κατά το τελευταίο φορολογικό έτος, για το οποίο έχει παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, περιλαμβάνεται στο Παράρτημα Ι, και υπό τον όρο ότι τα αγαθά και οι υπηρεσίες που αγοράζονται από την εν λόγω επιχείρηση αφορούν σε είδη σχετιζόμενα με την εν λόγω δραστηριότητα της επιχείρησης και επιπλέον αφορούν δαπάνες σχετιζόμενες με μία από τις ακόλουθες κατηγορίες:

-Προστασία και διαχείριση δασικού περιβάλλοντος, εξυγίανση και καθαρισμός εδάφους, υδάτων, θαλάσσιων περιοχών, αέρα και έλεγχο ρύπανσης με σκοπό την υπέρβαση ενωσιακών προτύπων ή την πρόωρη εφαρμογή τους, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας και της εκπόνησης σχετικών μελετών

-Δράσεις Βελτίωσης Ενεργειακής Απόδοσης, εξοικονόμησης ενέργειας (παραγόμενη και καταναλισκόμενη), πράσινης μετάβασης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας και της εκπόνησης σχετικών μελετών

-Έρευνα και πειραματική ανάπτυξη στη βιοτεχνολογία και έρευνα στην τεχνολογία του ηλεκτρισμού

Απαραίτητη προϋπόθεση για την αναγνώριση των δαπανών και τη χορήγηση της ενίσχυσης είναι η καταχώρησή τους σε ηλεκτρονικά παραστατικά, τα οποία διαβιβάζονται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μέσω της πλατφόρμας MyData.

Στο Βερολίνο θα υποδεχτεί τη Δευτέρα τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς. Οι δύο πολιτικοί άνδρες θα έχουν συνομιλίες στη γερμανική πρωτεύουσα, με αφορμή την Ημέρα της Γερμανικής Ενοποίησης.

Η καγκελαρία θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του Γάλλου προέδρου, όπως ανακοίνωσε σήμερα κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Χέμπερζαϊτ.

Στην «ατζέντα» των δύο ηγετών, βασικό θέμα θα είναι οι επιπτώσεις του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία. Επιπλέον, Σολτς και Μακρόν θα συζητήσουν θέματα για την διμερή και την ευρωπαϊκή πολιτική.

Αρνητικός στο τεστ Covid ο Σολτς

Η συνάντησή τους προγραμματίστηκε καθώς ο Σολτς δεν είναι πλέον σε σε απομόνωση καθώς την προηγούμενη εβδομάδα είχε βγει θετικός στον κορωνοϊό. Ο Γερμανός καγκελάριος υποβλήθηκε σήμερα σε τεστ Covid και βγήκε αρνητικό.

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild, το Σαββατοκύριακο, ο Σοσιαλδημοκράτης Σολτς θα υποβληθεί σε μοριακό τεστ. Εφόσον και αυτό βγει αρνητικό, τότε θα περιμένει να υποδεχτεί την Δευτέρα στην Καγκελαρία τον ένοικο των Ηλυσίων.

«Έλα στο μαντρί, έλα στο μαντρί», είπε ο 54χρονος που δολοφόνησε την πρώην σύντροφό του και το παιδί τους στον ξάδερφό του, λίγο πριν αυτοκτονήσει και ο ίδιος στη Λεκάνη του Δήμου Νέστου στην Καβάλα.

Μέχρι ο ξάδερφός του να φτάσει στο μαντρί, όλα είχαν τελειώσει. Ο 54χρονος δολοφόνησε με την κυνηγετική καραμπίνα την 31χρονη πρώην σύντροφό του και το 10 μηνών παιδί τους. Στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

Όταν έφτασε εκεί, ήταν πολύ αργά. Το αυτοκίνητο του δράστη ήταν παρκαρισμένο και η πόρτα ανοιχτή. «Τον φώναξα αλλά δεν απάντησε. Μόλις πλησίασα την καλύβα είδα τα τρία πτώματα», είπε. Κατά τη διαδρομή ο ίδιος άκουσε 1-2 πυροβολισμούς. Ωστόσο δεν έδωσε σημασία, καθώς στην περιοχή βρίσκονται κυνηγοί και θεώρησε ότι προέρχεται από αυτούς.

Φοβόταν ότι θα επέστρεφαν στη Γερμανία

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής σοιχεία, ο φόβος ότι η 31χρονη σύντροφός του θα επέστρεφε στη Γερμανία όπου είχε γεννηθεί και μεγαλώσει, όπλισε το χέρι του 56χρονου κτηνοτρόφου που αντιλήφθηκε ότι η γυναίκα θα έπαιρνε μαζί της το παιδί τους, που είχε γεννηθεί εκτός γάμου και είχε αναγνωρίσει την πατρότητα του.
kavala-2
kavala-4

Η γυναίκα, με πατέρα Γερμανό, καταγόταν από τη Λεκάνη του Δήμου Νέστου στην Καβάλα, όπου είχε επιστρέψει πριν από έξι χρόνια μετά από πανεπιστημιακές σπουδές για να κάνει διπλωματική εργασία. Εκεί, ζούσε στο σπίτι των παππούδων της στο χωριό και γνώρισε τον κτηνοτρόφο με τον οποίο δεν παντρεύτηκε ποτέ. Ωστόσο, έκαναν το παιδί που ήταν δέκα μηνών.

Το ζευγάρι φέρεται ότι καυγάδιζε συχνά, επειδή ο 56χρονος ζήλευε την αρκετά νεότερή του και όμορφη κοπέλα.

Πριν από λίγο καιρό χώρισαν και η 31χρονη του είχε ανακοινώσει ότι θα επέστρεφε στη Γερμανία όπου ζει η οικογένειά της, με αποτέλεσμα οι καυγάδες μεταξύ τους να γίνουν καθημερινό φαινόμενο και να προκαλούν σούσουρο στη μικρή κοινωνία του χωριού.

Η 31χρονη είχε κερδίσει δικαστικά την επιμέλεια του μωρού

Πρόσφατα, η άτυχη γυναίκα είχε κερδίσει δικαστικά την επιμέλεια του μωρού και η απόφαση «θόλωσε» το μυαλό του 56χρονου, που φέρεται ότι αποφάσισε να μην τους αφήσει να φύγουν.

Το πρωί της Παρασκευής, παρέσυρε με διάφορα προσχήματα μητέρα και παιδί σε ένα μαντρί όπου διατηρούσε το κοπάδι του και είχε κρυμμένη την κυνηγετική του καραμπίνα.

Κανείς δεν ξέρει τι συζήτησε το πρώην ζευγάρι, όμως ξαφνικά ο 56χρονος σήκωσε το όπλο και πυροβόλησε εν ψυχρώ το άτυχο μωράκι, ενώ στη συνέχεια έκανε το ίδιο και στην 31χρονη! Αμέσως μετά, αυτοπυροβολήθηκε γράφοντας τον επίλογο μιας αδιανόητης οικογενειακής τραγωδίας που έχει «παγώσει» το χωριό.

«Ήταν τρία χρόνια μαζί αλλά καβγάδιζαν συνέχεια»

«Τους τελευταίους δύο μήνες έμεναν σε διαφορετικά σπίτια γιατί διαφωνούσαν για την επιμέλεια του παιδιού. Έχουμε τρελαθεί, αρνούμαι να πιστέψω ότι ο Χαράλαμπος έφτασε σε αυτό το σημείο. Παρά τους τσακωμούς και τους καβγάδες την αγαπούσε τη γυναίκα του και το παιδί του. Ήταν τρία χρόνια μαζί αλλά καβγάδιζαν συνέχεια. Δεν έπρεπε να είχαν κάνει το παιδί γιατί αυτή ήθελε να φύγει και να πάει στη Γερμανία. Ο Χαράλαμπος ήθελε να μεγαλώσει εδώ στην Ελλάδα το παιδί του κι αυτό τους έφερε σε σύγκρουση. Δεν τον είχα ακούσει να την απειλεί ότι θα τη σκοτώσει. Ξέραμε ότι θα την έχανε την επιμέλεια δικαστικώς κι αυτή θα έφευγε με το παιδί. Ήμουν δίπλα του, τον στήριζα αλλά δεν είχα καταλάβει ότι θα τους σκότωνε. Είναι αδιανόητο», λέει στο protothema.gr φίλος του ζευγαριού.

Εικονικό χρήμα. Ψηφιακός χρυσός. Προστασία από τον πληθωρισμό και πηγή αποκεντρωμένου πλούτου. Ήταν εκφράσεις που κάποτε χρησιμοποιούσαν οι υποστηρικτές του Bitcoin για να περιγράψουν τα πλεονεκτήματα του κρυπτονομίσματος. Τώρα πια, οι εκφράσεις αυτές έχουν συνδυαστεί σε κάτι πολύ πιο απλό, πολύ πιο γενικευμένο: «Ένα Bitcoin ισοδυναμεί με ένα Bitcoin».

Το αφήγημα αυτό κυριαρχεί στις αναρτήσεις επενδυτών και αναλυτών στο Twitter εν μέσω της κατάρρευσης της αξίας του κρυπτονομίσματος, αναδεικνύοντας την ιδέα πως η αξία του Bitcoin δεν έχει σημασία. Δεδομένης της περιορισμένης προσφοράς του, όπως υποστηρίζουν, η τιμή του κρυπτονομίσματος θα καταφέρει να παραμείνει σε υψηλά σημεία σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

«Η έκφραση “1 BTC = 1 BTC” των μαξιμαλιστών του Bitcoin αποτελεί αναλγητικό σε ό,τι αφορά την πτώση της αξίας του» σημείωσε το πρώην στέλεχος της Genesis Trading, Τζόσουα Λιν, υπογραμμίζοντας πως «οι επενδυτές αυτοί βασίζονται στην ιδέα πως το BTC θα μετατραπεί σε μονάδα αξίας, οπότε οι χρήστες θα πρέπει απλά να επικεντρωθούν στο πόσα Bitcoin έχουν στη διάθεσή τους».

Οι αναλυτές της αγοράς των κρυπτονομισμάτων γνωρίζουν πολύ καλά τις διαφορετικές «μορφές» που έχει λάβει το Bitcoin τα τελευταία χρόνια. Πριν από το επώδυνο για τα crypto 2022, οι υποστηρικτές των ψηφιακών νομισμάτων τόνιζαν πως το Bitcoin θα αντικαταστήσει το χρυσό και θα αποτελέσει ασφαλές καταφύγιο (safe haven) ενάντια στον πληθωρισμό. Τα περισσότερα από τα αφηγήματα αυτά έχουν καταρρεύσει φέτος, παράλληλα με την αξία των κρυπτονομισμάτων και τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών. Σημειωτέον πως το Bitcoin έχει απωλέσει περίπου το 60% της αξίας του φέτος, ενώ κυμαίνεται πια στα $19.000 από τα σχεδόν $69.000 του 2021.

Στην αρχή της πανδημίας, οι επενδυτές στην αγορά κρυπτονομισμάτων βασίστηκαν στην ιδέα πως το Bitcoin, με την περιορισμένη προσφορά του, θα αποτελούσε εργαλείο αντιστάθμισης (hedge) ενάντια στις αυξανόμενες τιμές. Παρ’ όλα αυτά, ο πληθωρισμός έχει αποδειχθεί μονιμότερος του παροδικού, ενώ τα κρυπτονομίσματα έχουν ως επί το πλείστον καταρρεύσει. Οι επενδυτές, πια, προσπαθούν να ανακαλύψουν ένα νέο αφήγημα για την ψηφιακή αυτή αγορά, σημειώνοντας πως «1 BTC = 1 BTC».

Ο Ιλάν Σολότ της Tagus Capital τονίζει πως πολλοί χρήστες και επενδυτές έχουν παρανοήσει το ρόλο των Bitcoins: «Τo BTC αποτελούσε hedge ενάντια στο ανεύθυνο τύπωμα χρήματος των κεντρικών τραπεζών και όχι στον πληθωρισμό».

Παρ’όλα αυτά, οι «σκληροπυρηνικοί» υποστηρικτές των crypto παραμένουν απτόητοι αφού, σύμφωνα με στοιχεία της FRNT Financial Inc, το ποσοστό των Bitcoins που παραμένουν σε χέρια επενδυτών και δεν κυκλοφορούν στην αγορά κυμαίνεται σε υψηλό 8ετίας, στο 68%.

Όπως αναφέρει ο CEO της FRNT, Στεφάν Ουελέτ, «το αφήγημα δημιουργείται συνήθως από τις κινήσεις της αγοράς. Το ποσοστό των επενδυτών σε Bitcoin οι οποίοι δεν πρόκειται να πουλήσουν τα κρυπτονομίσματά τους και οι οποίοι θα συνεχίσουν να τα χρησιμοποιούν για εμπορικές συναλλαγές θα συνεχίσει να αυξάνεται. Σε κάποια φάση, το BTC θα ξεκινήσει να αντιδρά διαφορετικά από τα λοιπά επενδυτικά assets».

Σύμφωνα, τέλος, με τον Πίτερ Μαλούκ, πρόεδρο της Creative Planning «είναι ξεκάθαρο, πλέον, πως τα κρυπτονομίσματα δεν αποτελούν προστασία ενάντια στον πληθωρισμό και οποιεσδήποτε τέτοιες κινήσεις πηγάζουν από κερδοσκοπικές τάσεις».

Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Ζάχος Χατζηφωτίου, σε ηλικία 99 ετών.

Πριν από μερικές εβδομάδες ο Ζάχος Χατζηφωτίου είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ και νοσηλευόταν σε σοβαρή κατάσταση. Αξίζει να σημειωθεί πως χθες είχε τα γενέθλιά του και έκλεισε τα 99 χρόνια.

Ποιος είναι ο Ζάχος Χατζηφωτίου

Ο Ζάχος Χατζηφωτίου ήταν δημοσιογράφος και συγγραφέας. Καταγόταν από τα Ψαρά, η οικογένεια του έφυγε από το νησί το 1824, μετά την καταστροφή του από τους Τούρκους και εγκαταστάθηκε αρχικά στη Σύρο και τελικά στην Αθήνα, στην Πλάκα, όπου και γεννήθηκε ο Ζάχος στις 28 Σεπτεμβρίου 1923.

Αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην κατοχή, σε ηλικία 17 ετών, απέδρασε στην Αίγυπτο, όπου έλαβε μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις, πρώτα ως στρατιώτης στους Ποντικούς της Ερήμου, στην πολιορκία του Τομπρούκ, και μετά συμμετέχοντας στην ΙΙΙη Ορεινή Ταξιαρχία – Ρίμινι, η οποία μπήκε πρώτη στο Ρίμινι, όπου και παρασημοφορήθηκε.

Στα Δεκεμβριανά η ταξιαρχία υπό τις διαταγές του ανέλαβε την εκδίωξη μικρού θύλακα του ΕΑΜ που είχε καταφύγει κοντά στο ρεύμα του Αρδηττού χωρίς θύματα, όπως υποστηρίζει ο ίδιος.

Μετά το τέλος του πολέμου και την επιστροφή του εργάστηκε στις επιχειρήσεις της οικογένειάς του (βιομηχανία και εμπόριο υφασμάτων) μέχρι το 1956. Από το 1956 και μέχρι το 1962 διετέλεσε διευθυντής εκδοτικού οίκου στο Παρίσι. Την περίοδο 1962-1970 δραστηριοποιήθηκε στη ναυτιλία και από το 1970 εμφανίζεται πλέον ως συγγραφέας και δημοσιογράφος.

Χρονογράφος στην εφημερίδα «Καθημερινή» (1974-1977), στον «Ταχυδρόμο» με το ψευδώνυμο «Ίακχος» από το 1975 και στα «Νέα» ως «ο Διακριτικός» από το 1977. Εργάστηκε στην τηλεόραση και έγινε γνωστός από την εκπομπή «Το πεντάλεπτο του Ζάχου Χατζηφωτίου».

Ήταν επίσης συγγραφέας των βιβλίων «Τα εν οίκω… εν Δήμω», «Πωλείται Συνείδησις», «Συννεφιάζει και στη Μύκονο», «Πάντα την Κυριακή», «Ο Ίακχος κι εγώ», «100 εκπομπές», «Χιούμορ και ζωγραφική», «Τα Μονοπάτια του Πολέμου» και άλλα.

Ο Ζάχος Χατζηφωτίου έγινε ευρύτερα γνωστός από το τηλεοπτικό πεντάλεπτο κοινωνικής κριτικής και ως κοσμικογράφος, ένας «μπον βιβέρ» με πολλές αναμνήσεις της αθηναϊκής ζωής. Μιλούσε αγγλικά, γαλλικά, αραβικά και ιταλικά.

Οι 5 γάμοι του Ζάχου Χατζηφωτίου

Ο Χατζηφωτίου παντρεύτηκε συνολικά, πέντε φορές.

Ο πρώτος του γάμος ήταν με μια Γαλλίδα, κόρη στρατηγού με την οποία χώρισε όταν ο πατέρας της είπε στον Χατζηφωτίου να τον βάλει στο Γαλλικό στρατό. Αφού ξεμπέρδεψε με το διαζύγιό του, παντρεύτηκε τη δεύτερη σύζυγό του, τη Δανάη Σωσσίδη, γόνο της οικογένειας Κύρου, της εφημερίδας «Εστίας», με την οποία έφεραν στον κόσμο την κόρη τους Μανίτα.

Ο επόμενος γάμος ήταν πάλι στο Παρίσι με μια Γαλλίδα, την Ιρέν, η οποία δούλευε στον Ντιόρ. Το τέταρτο στεφάνι του Χατζηφωτίου ήταν με την Τζένη Καρέζη σε ένα γάμο όπου οι καλεσμένοι ήταν 500 και οι απρόσκλητοι 5.000.

Η ίδια είχε περιγράψει τη γνωριμία τους, σε συνέντευξή της, αμέσως μετά τον γάμο. «Μου τον σύστησαν σε ένα ελληνικό σπίτι. «Χαίρω πολύ» είπαμε αμφότεροι. Ξανασυναντηθήκαμε λίγο μετά, την πρωτοχρονιά, εδώ στην Αθήνα, που ο Ζάχος ήρθε για διακοπές. Ξαναχαρήκαμε πολύ. Και ένα μήνα αργότερα, κεραυνοβόλα, βιαστικά, αμερικάνικα αν θέλετε, το συναποφασίσαμε να χορέψουμε στη Φιλοθέη».

Ενώ τον πρώτο καιρό ο Ζάχος και η Τζένη περνούσαν καλά και κατάφερναν να συνδυάζουν τα ωράρια τους, με το πέρασμα του χρόνου, τα διαφορετικά προγράμματά τους, άρχισαν να τους κουράζουν.

Ο Ζάχος Χατζηφωτίου έκανε τότε τα πρώτα του βήματα στον χώρο της ναυτιλίας και έπρεπε να βρίσκεται στο γραφείο του από τις εννέα το πρωί, μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες.

Αντίθετα, η Καρέζη πήγαινε στο θέατρο γύρω στις 5 το απόγευμα και τελείωνε μετά τα μεσάνυχτα.

Ο σύζυγός της έπρεπε να την περιμένει μέχρι πολύ αργά, αν ήθελε να μοιραστεί χρόνο μαζί της. Σύμφωνα με τον Ζάχο, αυτό το πρόγραμμα, κάποια στιγμή, κούρασε το ζευγάρι και προκάλεσε φθορά στη σχέση.

Μετά από πέντε χρόνια κοινής ζωής αποφάσισαν να χωρίσουν, κάτι που έκαναν με διακριτικότητα και χωρίς ακρότητες.

Μετά την Καρέζη, παντρεύτηκε στην Μύκονο την Κατερίνα Παπαδημητρίου, τέως Μις Ελλάς.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είχε την Παρασκευή (30/09) η Ευρωπαία επίτροπος για θέματα Αξιών και Διαφάνειας Βέρα Γιούροβα.

Σε ανάρτησή της μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη η κυρία Γιούροβα έκανε λόγο για μια «εποικοδομητική και ανοιχτή συζήτηση» με τον Έλληνα πρωθυπουργό στην οποία συμφωνήθηκε ότι «η ισχυρή ενότητα της ΕΕ είναι η καλύτερη απάντηση στον πόλεμο της Ρωσίας σε βάρος της Ουκρανίας».

«Συζητήσαμε και άλλα θέματα σχετικά με την έκθεση Rule Of Law συμπεριλαμβανομένων της κατάστασης στα μέσα ενημέρωσης και τις καταγγελίες για χρήση παράνομων λογισμικών» πρόσθεσε η κυρία Γιούροβα.

Η Ευρωπαία Επίτροπος καλοσώρισε, τέλος, τις ελληνικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση μιας σειράς ζητημάτων «συμπεριλαμβανομένων στις υπό εξέταση αλλαγές για τον νόμο περί fake news κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού».

«Με χαρά άκουσα την ανακοίνωση για περαιτέρω δικλείδες ασφαλείας και ελέγχους για τη λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας» κατέληξε η κυρία Γιούροβα σημειώνοντας ότι «συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση αυτή».

Για «βαθιά καμπή» που σηματοδοτεί η 24η Φεβρουαρίου 2022 και για τη «μεγαλύτερη παραβίαση των αρχών του διεθνούς δικαίου στην Ευρώπη μετά τον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο» έκανε λόγο η πρώην καγκελάριος “Ανγκελα Μέρκελ αναφερόμενη στη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, τόνισε ωστόσο ότι είναι αναγκαίος και ο σχεδιασμός της «μακροπρόθεσμης πανευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας – συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας».

Μιλώντας σε εκδήλωση για τα 1110 χρόνια του Γκόσλαρ, στην Κάτω Σαξονία, η κυρία Μέρκελ, αν και διευκρίνισε ότι δεν σχολιάζει την πολιτική της σημερινής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, τάχθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες υπέρ του μη αποκλεισμού της Ρωσίας από μια μελλοντική σχέση με την Ευρώπη. «Η 24η Φεβρουαρίου 2022 σηματοδοτεί μια βαθιά καμπή. Επιπλέον, ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας συνιστά τη μεγαλύτερη παραβίαση των αρχών του διεθνούς δικαίου στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλά πρέπει να γίνει δουλειά σε μια πανευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας – συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, ακόμη και αν αυτό θα απαιτούσε μεγάλο σθένος», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, παραδεχόμενη ταυτόχρονα ότι «σήμερα αυτός ο στόχος μπορεί να μας φαίνεται εξίσου μη ρεαλιστικός όσο για τον Αντενάουερ το 1950 στο Γκόσλαρ η επανένωση της Γερμανίας».

Η πρώτη παρέμβαση είχε προκαλέσει την αντίδραση του Ουκρανού πρέσβη

Πριν από λίγες ημέρες η κυρία Μέρκελ, μιλώντας στα εγκαίνια του ιδρύματος «Χέλμουτ Κολ», δήλωσε ότι, αν σήμερα ήταν καγκελάριος ο Χέλμουτ Κολ, θα έκανε το παν για την προστασία της Ουκρανίας, αλλά θα έκανε και το σχεδόν αδιανόητο, θα σκεφτόταν την επόμενη μέρα και ότι μπορούν να υπάρξουν και πάλι σχέσεις με τη Ρωσία. Η δήλωσή της προκάλεσε την αντίδραση του απερχόμενου πρέσβη της Ουκρανίας στο Βερολίνο “Αντριι Μέλνικ, ο οποίος σχολίασε: «Είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς: η πρώην καγκελάριος, η οποία κατέστησε εφικτή την επιθετικότητα της Μόσχας εναντίον των Ουκρανών με την πολυετή φιλοσοφία της υπέρ του Πούτιν, φιλοσοφεί ξεδιάντροπα για το πώς μπορούν να υπάρξουν και πάλι σχέσεις με τη Ρωσία».

Αναφερόμενη στη σημερινή θέση της Γερμανίας πάντως, η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι «δεν υπάρχει λόγος εφησυχασμού», αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι «με επαρκή ισχύ και αυτοπεποίθηση μπορεί και αυτή η κρίση να ξεπεραστεί», δήλωση η οποία έγινε δεκτή με χειροκρότημα από το ακροατήριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ενάμισι χρόνο μετά την εισβολή διαρρηκτών στις εγκαταστάσεις του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων στην περιοχή της Ηράκλειας Σερρών και την αρπαγή του χρηματοκιβωτίου που περιείχε μεγάλο ποσό, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας βρήκαν την άκρη για την εξιχνίαση της υπόθεσης.

Η κλοπή έγινε το βράδυ της 20ης Μαΐου 2021, όταν οι δράστες εξουδετέρωσαν το σύστημα συναγερμού του Τ.Ο.Ε.Β., διέρρηξαν το κτίριο και στη συνέχεια «σήκωσαν» ένα χρηματοκιβώτιο που περιείχε 61.258 ευρώ, ενώ άρπαξαν και 700 ευρώ από ένα συρτάρι του γραφείου. Το κλεμμένο χρηματοκιβώτιο εντοπίστηκε παραβιασμένο την επόμενη ημέρα από τους αστυνομικούς σε αγροτική περιοχή και αποδόθηκε σε υπεύθυνο του οργανισμού.

Η έρευνα των αστυνομικών συνεχίστηκε με επιμονή και είχε ως αποτέλεσμα να ταυτοποιηθεί ως ένας από τους δράστες ένας 38χρονος, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία που υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σερρών. Η προανάκριση συνεχίζεται για την ταυτοποίηση των στοιχείων των συνεργών του και για την εξιχνίαση τυχόν συμμετοχής τους και σε άλλες παρόμοιες κλοπές.

Η Plan(e)t Foods ξεκίνησε μόλις πριν 20 μήνες και πρόκειται για την 1η Ελληνική εταιρεία Plant based Παγωτού. Μέσα σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα έχει καταφέρει μια εντυπωσιακή είσοδο στην ελληνική αγορά του παγωτού με παρουσία σε 400+ σημεία πώλησης σε όλες τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ (Σκλαβενίτης, ΑΒ, MyMarket, Κρητικός) αλλά και μέσα από Pop Market, Wolt Market και Ε-fresh.

Όπως αναφέρει ο 34χρονος ιδρυτής της εταιρείας, Γρηγόρης Μπογράκος, ο οποίος είναι ο ίδιος vegan τα τελευταία 6 χρόνια, «μετά από εκατοντάδες δοκιμές καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα plant based παγωτό με βάση ρόφημα ελληνικής βρώμης, το οποίο είναι πανομοιότυπης υφής, γεύσης και εμπειρίας με το κλασικό παγωτό με ζωικό γάλα και αποτελεί πιστεύουμε τον διάδοχο του κλασικού παγωτού, ενώ εκτός της απουσίας λακτόζης με φυσικό τρόπο, είναι επίσης πιο ελαφρύ και χαμηλό σε λιπαρά».

Στην ελληνική αγορά υπάρχουν διαθέσιμες 6 γεύσεις, συμπεριλαμβανομένων των Triple Chocolate Brownie, Double Pistachio, Peanut butter & Caramel, σε χάρτινη συσκευασία 410ml προερχόμενη από ζαχαροκάλαμο. Η ονομασία των παγωτών plan(e)t προέρχεται από τον συνδυασμό τον λέξεων plant based, μιας και είναι vegan παγωτά, και planet friendly, μιας και πρόκειται για ένα αληθινά οικολογικό παγωτό με αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα. «Ως εταιρεία παγωτού χωρίς ζωικά, ξεκινάμε από μια οικολογική αφετηρία με πολύ μειωμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, από εκεί και πέρα υπολογίζουμε τις άμεσες και έμμεσες εκπομπές μας
και τις αντισταθμίζουμε κατά 110% χρηματοδοτώντας πράσινες ενέργειες αφαίρεσης CO2 από την ατμόσφαιρα μέσα από μια πλατφόρμα στην Αμερική», αναφέρει ο κ. Μπογράκος.

Η εταιρεία πρόσφατα άνοιξε και το 1ο Παγωτοπωλείο της στο κέντρο της Αθήνας (Ερμού 86, Μοναστηράκι), το οποίο αποτελεί ένα νέο κανάλι πωλήσεων για την εταιρεία, υπερδιπλασιάζοντας τις διαθέσιμες γεύσεις παγωτού (με νέες γεύσεις όπως Holy Bueno, Passion fruit Cheesecake και Coconut & Chocolate 0% sugar) και λανσάροντας το πιο καινοτόμο και waste free τρόπο σερβιρίσματος, μιας και όχι μόνο τα κυπελλάκια, αλλά ακόμα και τα κουταλάκια παγωτού είναι φτιαγμένα από μπισκότο, δηλαδή vegan και φαγώσιμα.

Πρόσφατα η εταιρεία “σήκωσε” τον 1ο γύρο χρηματοδότησής της, συνολικού ποσού 400,000 ευρώ, με επικεφαλής την vegan και ethical επενδύτρια Εριέττα Κούρκουλου Λάτση, και την συμμετοχή του Αλβέρτου Ρεβάχ (Humble Holdings, ΑΜΒΥΞ) και του Δημήτρη Γεωργακόπουλου (Zeno Capital). Όπως αναφέρει ο Γρηγόρης Μπογράκος, «το 2022 μας βρίσκει να αναπτυσσόμαστε ραγδαία, πενταπλασιάζοντας τις πωλήσεις μας και να ετοιμάζουμε τον επόμενο γύρο χρηματοδότησης μας με τον οποίο θα υποστηρίξουμε τα σχέδια μας για έναν κόσμο πιο ηθικό χωρίς συμβιβασμούς όμως στην απόλαυση».

Επίθεση στην κυβέρνηση για την υπόθεση των παρακολουθήσεων φέρεται να εξαπέλυσε ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης ενώπιον των μελών της εξεταστικής επιτροπής που καλείται να ερευνήσει τις επισυνδέσεις της ΕΥΠ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση επανέλαβε τις καταγγελίες περί διπλού σκανδάλου παρακολούθησης και συγκάλυψης ενώ φέρεται να είπε ότι θα δεχθεί μόνο νόμιμη και έγγραφη ενημέρωση για τους λόγους που η ΕΥΠ παρακολουθούσε το κινητό του τηλέφωνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ανδρουλάκης φέρεται να υποστήριξε πως η υπόθεση των υποκλοπών δεν αποτελεί προσωπικό ζήτημα αλλά μείζον θέμα Δημοκρατίας καθώς καταδεικνύει θεσμική κρίση και υπονόμευση ελεγκτικών μηχανισμών.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι χαρακτηρίζεται από αλαζονεία και παρακμιακή σκοτεινή παντοδυναμία.

Ο κ. Ανδρουλάκης φέρεται να είπε ότι η υπόθεση των παρακολουθήσεων πλήττει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα καθώς όπως φέρεται να είπε δημιουργείται η εικόνα πως η κυβέρνηση παρακολουθεί όποιον θέλει χωρίς λόγο και χωρίς λογαριασμό.

«Σε μια κρίσιμη γεωπολιτική αναταραχή, ο κ. Μητσοτάκης έδειξε πως αντιλαμβάνεται την εθνική μας ασφάλεια, αλλάζοντας τα κριτήρια επιλογής του Διοικητή της ΕΥΠ για να τοποθετήσει σε αυτή την πολύ κρίσιμη για τα εθνικά μας συμφέροντα θέση ένα από τα δικά του παιδιά χωρίς καμία πρότερη εμπειρία σε τέτοιες καίριες θέσεις, που αποδείχτηκε ακατάλληλος κατά γενική ομολογία» φέρεται να είπε ο κ. Ανδρουλάκης για να υποστηρίξει σε άλλο σημείο «Από την πρώτη στιγμή που η υπόθεση της παρακολούθησης μου αποκαλύφθηκε, όλες οι ενέργειες μου κατευθύνονται στο να πέσει άπλετο φως σε κάθε πτυχή. Θεσμικά, νόμιμα και με διαφάνεια».

Διπλό σκάνδαλο παρακολούθησης και συγκάλυψης

Ο κ. Ανδρουλάκης φέρεται να επανέλαβε την άποψή του περί διπλού σκανδάλου, παρακολούθησης και συγκάλυψης.

«Το σκάνδαλο της παράνομης παρακολούθησης είχε 2 βραχίονες: αυτόν που αποκαλύφθηκε από την έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την απόπειρα παγίδευσης του κινητού μου με το παράνομο λογισμικό predator, και αυτόν που αποκαλύφθηκε χάρις την ανεξάρτητη αρχή διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών, την ΑΔΑΕ, δηλαδή την παράνομη παρακολούθηση μου από την ΕΥΠ» φέρεται να είπε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι η παρακολούθησή του είχε ένα βασικό στόχο: «να θέσει σε ομηρεία μια ολόκληρη παράταξη στην πιο κρίσιμη πολιτική της στιγμή, κατά τις εσωκομματικές μας εκλογές. Η ΕΥΠ μέσω της δικής μου παρακολούθησης, παρακολουθούσε ένα ολόκληρο κόμμα, πρώην Πρωθυπουργούς και βουλευτές».

Ο ίδιος φέρεται να είπε ότι τα 8 χρόνια που βρίσκεται στην Ευρωβουλή υπηρετεί πιστά τα εθνικά συμφέροντα για να αναρωτηθεί «“βαπτίστηκα” εθνικός κίνδυνος μόνο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής μου εκστρατείας για να ηγηθώ της παράταξης; Μάλλον ήμουν κίνδυνος για τα κομματικά σας συμφέροντα και τους κομματικούς σας σχεδιασμούς κύριοι της ΝΔ. Και αν ήμουν τόσο μεγάλος εθνικός κίνδυνος ως υποψήφιος, ως απλός ευρωβουλευτής, δεν ήμουν πολύ μεγαλύτερος ως Πρόεδρος του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος; Αν υπήρχε λόγος που με καθιστούσε επικίνδυνο για την εθνική ασφάλεια θα το είχατε κάνει φέιγ βολάν στα φιλικά σας ΜΜΕ γιατί αυτές τις νοοτροπίες υπηρετείτε. Και αφού όπως λέτε δημοσίως όλα ήταν νόμιμα, προς τι οι παραιτήσεις του διοικητή της ΕΥΠ και του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού κ. Δημητριάδη;».

Αναφορικά με τις καταγγελίες περί συγκάλυψης είπε: «Πληροφορούμαι με θλίψη ότι η επιτροπή σας κάνει πολύ λίγα για την αποκάλυψη της αλήθειας και πολύ περισσότερα για τη συσκότισή της. Περίμενα άλλη στάση και άλλες συμπεριφορές ιδιαίτερα απέναντι σε ανεξάρτητες αρχές και αδέκαστους δικαστές. Καταφέρατε ένα μοναδικό κοινοβουλευτικό επίτευγμα: Εξεταστική για την ΕΥΠ χωρίς κλήση του πολιτικού της προϊσταμένου και όλων των εμπλεκόμενων προσώπων ακόμη και όσων έχουν παραιτηθεί. Αυτή και αν είναι «καινοτομία» Εγώ είμαι εδώ! Παρά τις διαρροές των προηγούμενων ημερών. Δεν κρύβομαι» για να υποστηρίξει ότι η επιτροπή με ευθύνη της πλειοψηφίας απέφυγε να καλέσει προς εξέταση κρίσιμους μάρτυρες

«Μόνο νόμιμα και εγγράφως η ενημέρωσή μου»

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες ο κ. Ανδρουλάκης επιχείρησε να εξηγήσει και τους λόγους για τους οποίους δεν έχει αποδεχθεί την πρόταση της κυβέρνησης και της ΕΥΠ για ενημέρωση: «Ορίστε η έγγραφη απάντηση της ΑΔΑΕ στο αίτημα μου να ενημερωθώ πλήρως για την υπόθεση μου. Σας την καταθέτω. Θα δεχόμουν οποιαδήποτε στιγμή ενημέρωση – αλλά μόνο νόμιμα και εγγράφως. Είναι παντελώς αναξιόπιστη η κυβέρνηση για οποιαδήποτε προφορική συνομιλία» φέρεται να είπε για να προσθέσει «Και θα σας πω γιατί: ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όπως διαβάζω σε tweet του ανέφερε ότι η κυβέρνηση δια του κ.Γεραπετρίτη είναι έτοιμη να με ενημερώσει πλήρως και ενδελεχώς, αλλά εγώ τάχα επέλεξα να μην ενημερωθώ. Ξέρουμε όλοι καλά ελληνικά. Τι σημαίνει πλήρως, όταν ο κ. Γεραπετρίτης λίγες μέρες μετά δήλωσε δημόσια ότι κανείς στο Μαξίμου δεν γνωρίζει το παραμικρό; Ποιον κοροϊδεύει; Θα μου έλεγε: «Αγαπητέ Πρόεδρε, σας πήρα για να σας ενημερώσει ένα τρίτο πρόσωπο»; Τα σενάρια τα άλλαζαν σαν τα πουκάμισα» ενώ σε άλλο σημείο είπε «Η κυβέρνηση λέει «όλα στο φως» αλλά κρύβεται πίσω από το απόρρητο και εσείς αποδεχθήκατε και επιτρέψατε την επίκληση του απορρήτου ενώπιον της Βουλής και των εκπροσώπων του ελληνικού λαού».

«Μου προσάπτετε στο δημόσιο διάλογο ότι δεν πήγα στην ΕΥΠ να ενημερωθώ στο αυτί» φέρεται να είπε ο κ. Ανδρουλάκης για να συνεχίσει «Πρώτον, κανείς δεν με κάλεσε επισήμως και εγγράφως. Ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια διαδικασία γιατί την καταργήσατε. Αυτοί που θα με ενημέρωναν, δηλώνουν είτε ότι δεν ξέρουν τίποτα όπως ο κ. Γεραπετρίτης, είτε ότι δεσμεύονται και απέναντι μου από το απόρρητο όπως ο νυν διοικητής Θεμιστοκλής Δεμίρης. Ένα απόρρητο αλά καρτ. Εξεταστική επιτροπή που δέχεται το απόρρητο να ισχύει για τη δίκη μου υπόθεση αλλά όταν έρχεται παλιότερος διοικητής της ΕΥΠ όπως ο κ. Ρουμπάτης, το κάνει κουρελόχαρτο για να στήσετε το αφήγημα των συμψηφισμών.

Δεν δέχομαι ως δημοκράτης πολίτης μια αναιμική δημοκρατία που είναι έτοιμη να θέσει σε ομηρεία πολιτικά πρόσωπα, κόμματα, δεν αξίζει στον ελληνικό λαό με τόσα που έχει περάσει και ανέμενε εκσυγχρονισμό λειτουργιών του κράτους».

«Ό,τι είπα και ό,τι θα πω είναι δημόσιο, δεν θα κρυφτώ όπως άλλοι πίσω από το «φουστάνι» του απορρήτου. Ό,τι πω θα είναι σε γνώση του ελληνικού λαού» σημείωσε ο ίδιος ενημερώνοντας παράλληλα τα μέλη της εξεταστικής ότι προτίθεται να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις που θα του τεθούν.

Ατέλειωτοι καβγάδες συνέβαιναν καθημερινά στο μέχρι πρότινος αγαπημένο ζευγάρι, που βρέθηκε στο επίκεντρο της αδιανόητης οικογενειακής τραγωδίας στην ορεινή κοινότητα Λεκάνη στον Δήμο Νέστου της Καβάλας.

Αιτία ήταν η επιμέλεια του ενός έτους παιδιού τους, που διεκδικούσε ο 56χρονος κτηνοτρόφος.

Το ζευγάρι είχε χωρίσει πριν από λίγους μήνες και το τελευταίο διάστημα η 29χρονη γυναίκα έμενε μαζί με το παιδί τους, στο σπίτι της γιαγιάς της στο χωριό. Όμως, ο 56χρονος εμφανιζόταν σχεδόν κάθε μέρα εκεί και την πίεζε να του δώσει την επιμέλεια του μωρού, που θα έκλεινε σε λίγες ημέρες έναν χρόνο ζωής.

Όμως, δεν πρόλαβε καθώς βρήκε τον θάνατο από τα χέρια του ίδιου του του πατέρα, που δεν δίστασε να του κόψει το νήμα της ζωής πυροβολώντας το εν ψυχρώ με την κυνηγετική του καραμπίνα για να μην το αφήσει στη μητέρα του! Αμέσως μετά, έστρεψε το όπλο και προς την 29χρονη, σκοτώνοντάς την ακαριαία, ενώ στη συνέχεια αυτοπυροβολήθηκε με αυτό, γράφοντας τους τίτλους τέλους σε τρεις ζωές.

Ο άντρας ήταν Ελληνας, ενώ η γυναίκα γερμανικής καταγωγής.

Το προγραμματισμένο δείπνο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω αναχώρησης της Προέδρου της Κομισιόν για τις Βρυξέλλες, μετά και την ακύρωση της Ευρωμεσογειακής Συνόδου, στο Αλικάντε της Ισπανίας.

Η συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, στη Σόφια.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος που επρόκειτο να διεξαχθεί την Παρασκευή στο Αλικάντε της Ισπανίας, αναβλήθηκε καθώς ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είναι ακόμη θετικός στον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού μεγάρου της Ισπανίας «ο Σάντσεθ δεν θα μπορέσει να παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής MED-9, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί αυτή την Παρασκευή στο Αλικάντε, οπότε σύντομα θα ανακοινωθεί νέα ημερομηνία».

«Ο πρόεδρος της κυβέρνησης διατηρεί τη θεσμική του δραστηριότητα ηλεκτρονικά και η ατζέντα του θα επανεξετάζεται μέρα με τη μέρα» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Στο σφυρί βγαίνει στις 22 Φεβρουαρίου η κατοικία των Πρόδρομου και Ελένης Εμφιετζόγλου στη Μύκονο, με επισπεύδουσα τη Cepal Hellas. Η τιμή εκκίνησης για το αγροτεμάχιο των 6.272,71 τ.μ. στην Άνω Μερά, μαζί με την ισόγεια κατοικία φτάνει στα 1,52 εκατ. ευρώ.

Το ακίνητο βρίσκεται εκτός οικισμού εκτός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου σχεδίου πόλεως, ενώ η ισόγεια κατοικία αποτελείται από living room, κουζίνα, καθιστικό, δωμάτιο ύπνου, δύο μπάνια και βεράντες στο ισόγειο, συνολικού εμβαδού 185,63 και από δύο ξενώνες, λουτρό, εξώστη εμβαδού 63,25 στον πρώτο όροφο. Συνολικά, η κατοικία έχει συνολικό εμβαδόν 214,54 τ.μ., ενώ στο αγροτεμάχιο έχει ανεγερθεί και μικρός ναός, εμβαδού 25 τ.μ.. Το ποσό οφειλής ανέρχεται σε 500 χιλ. ευρώ.

Ο νέος πλειστηριασμός έρχεται δύο μήνες αφότου πέρασε σε νέο ιδιοκτήτητο σπίτι της Μελίνας Εμφιετζόγλου στο Καστρί, ακολουθώντας την τύχη της βιομηχανίας στη Ριτσώνα.

Η κατοικία βγήκε στο σφυρί με επισπεύδουσα την Εθνική Τράπεζα και τιμή πρώτης προσφοράς τα 2,68 εκατομμύρια ευρώ, όσο δηλαδή αξίζει το ακίνητο, και κατακυρώθηκε με ένα ευρώ διαφορά.Νωρίτερα είχαν αλλάξει χέρια οι εγκαταστάσεις της Ελληνικά Σωληνουργεία στη Ριτσώνα, βιομηχανία στην οποία είχε επενδύσει ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου.

Το εργοστάσιο του εργολάβου βγήκε στο σφυρί με επισπεύδουσα τη DoValue και κατακυρώθηκε στο νέο ιδιοκτήτη έναντι 5,51 εκατ. και ενός ευρώ, παρόλο που το αγοραστικό ενδιαφέρον στην ευρύτερη περιοχή πλέον είναι μειωμένο και εγγυάται κυρίως σε οικιστικά ακίνητα και αγροτικές εκτάσεις προς οικοδόμηση και δευτερευόντως σε επαγγελματικές χρήσεις, με τους εκτιμητές να θεωρούν ότι δεν αναμένονται σημαντικές πολεοδομικές παρεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή βραχυπρόθεσμα.

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και η οικονομία εν μέσω πράσινης μετάβασης και στον ρόλο της Alpha Bank, ως της Τράπεζας που «είναι έτοιμη να υποστηρίξει κάθε επένδυση που δημιουργεί αξία, προάγει την οικονομική σταθερότητα και εξασφαλίζει την ενεργειακή επάρκεια», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο κ. Ευάγγελος Καλαμάκης, Ανώτερος Διευθυντής Επενδυτικής Τραπεζικής της Alpha Bank στο ετήσιο συνέδριο Capital Link Sustainability Forum.

Η υιοθέτηση κριτηρίων βιωσιμότητας έχει καταστεί ζωτικής σημασίας, ιδίως για τις εισηγμένες εταιρείες, σημείωσε ο κ. Καλαμακής, προσθέτοντας όμως ότι το ίδιο ισχύει πια και για τις οικογενειακές επιχειρήσεις που αποτελούν τη βάση της ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής, «καθώς οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές κυριαρχούν όλο και περισσότερο στη χρηματιστηριακή αγορά, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να κινδυνεύουν να χάσουν την πρόσβαση σε αυτά τα κεφάλαια».

Υπογράμμισε δε ότι οι «οι εταιρείες που αντιμετωπίζουν σοβαρά τη βιώσιμη ανάπτυξη και τα περιβαλλοντικά θέματα και λαμβάνουν προληπτική δράση με την ανάπτυξη και εκτέλεση σχεδίων αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων, εξασφαλίζουν σε σημαντικό βαθμό τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους», ενώ όσες επιχειρήσεις δράσουν γρήγορα θα βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση, καθώς «θα καταφέρουν να αντλήσουν αξία από τέτοιες επενδύσεις, ιδίως ως προς την εκμετάλλευση των παρεχόμενων σήμερα κινήτρων».

Σε ό,τι αφορά στον ρόλο της Alpha Bank ως βασικού χρηματοδότη των επιχειρήσεων στη μετάβαση στην πράσινη οικονομία, ο κ. Καλαμάκης υπογράμμισε ότι «προκειμένου να υποστηρίξουμε τις επιχειρήσεις σε αυτή την μετάβαση αλλά και να ανταποκριθούμε στις κανονιστικές απαιτήσεις, στην Alpha Bank έχουμε υιοθετήσει στην πιστοδοτική διαδικασία το Πλαίσιο Βιώσιμης Χρηματοδότησης». Συμπλήρωσε δε ότι «στην Τράπεζά μας ορίζουμε τις βιώσιμες χρηματοδοτήσεις ως πιστοδοτήσεις που στηρίζουν επενδύσεις για συγκεκριμένους σκοπούς, όπως τη μείωση των εκπομπών άνθρακα ή ως δανειοδοτήσεις που στοχεύουν στην αύξηση της περιβαλλοντικής απόδοσης των επιχειρήσεων σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα από αυτά που απαιτεί το νομικό πλαίσιο».

«Η Alpha Bank εφαρμόζει ειδικά κριτήρια για να υποστηρίζει τους Πελάτες της να επιλέγουν βιώσιμες επενδύσεις σύμφωνα με τις ανάγκες και τον κλάδο τους, ενώ αναπτύσσει ένα δυναμικό οικοσύστημα συνεργατών που βοηθά τους Πελάτες, μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις, να πραγματοποιήσουν αυτές τις επενδύσεις. Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε όλο το φάσμα των χρηματοδοτήσεων, από ιδιώτες και πολύ μικρές επιχειρήσεις, μέχρι τις πιο σύνθετες συμφωνίες που χρηματοδοτούμε ως μέρος του ΤΑΑ» σημείωσε.

Η πράσινη μετάβαση θα καταλήξει σε ενεργειακή ασφάλεια
Η μετάβαση στην πράσινη οικονομία αποτελεί ένα δύσκολο έργο, σημείωσε ο κ. Καλαμάκης, συμπληρώνοντας ότι «η ενεργειακή ασφάλεια και η οικονομική σταθερότητα βρίσκονται πάντα στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας» και πρόσθεσε ότι «όπως και οι ρύποι άνθρακα προκάλεσαν negative externalities που αντιμετωπίζει το κανονιστικό πλαίσιο πράσινης μετάβασης, έτσι πρόσφατα συνειδητοποιήσαμε ότι και οι γεωπολιτικές εξαρτήσεις κρύβουν άλλες, κρυφές αρνητικές εξωτερικότητες».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Ανώτερος Διευθυντής Επενδυτικής Τραπεζικής της Alpha Bank τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η μετάβαση στην πράσινη οικονομία, καθώς αυτή «θα καταλήξει σε ενεργειακή ασφάλεια», ένα «δύσκολο έργο, αλλά είναι η δουλειά μας. Το απαιτούν, τόσο ο επόπτης μας όσο και οι Μέτοχοί μας», κατέληξε.

Συναγερμός σήμανε το απογευμα της Πέμπτης στον Ερυθρο Σταυρό, όπου νοσηλεύεται ο Αλβανος αρχηγός της μαφίας της Πολυτεχνειούπολης.

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες του protothema.gr, δυο αυτοκίνητα με 10 Αλβανούς, έφθασαν έξω απο το νοσοκομείο, κινούνταν περίεργα και αμέσως έγιναν αντιληπτοι απο την ομάδα ΟΠΚΕ που βρισκόταν εκει. Οι αστυνομικοί κάλεσαν ενισχύσεις, στο σημείο έφθασε άμεσα και δεύτερη ομάδα ΟΠΚΕ, με αποτελεσμα τα δυο αυτοκίνητα των Αλβανών να σπεύσουν να εξαφανιστούν, με τους οδηγους να κινούνται ανάποδα στα στενά.

Οι αστυνομικοί κατάφεραν να εντοπίσουν έναν Αλβανό, ο οποίος δεν πρόλαβε να μπει σε κάποιο από τα οχήματα και κρύφτηκε σε μια πρασιά. Όπως προέκυψε, ο Αλβανός είναι θείος του τραυματία και οδηγήθηκε στην Υποδιευθυνση Ασφάλειας Αθηνών, που «ξεδόντιασε» τις εγκληματικές οργανώσεις.

Αξιζει να σημειωθεί οτι χθες, στο νοσοκομείο οπου νοσηλέυεται ο «Εσκο», μπήκε ενας Αλβανός ζητώντας να μάθει πληροφορίες απο τους γιατρούς για την κατάσταση του τραυματία. Αυτό που εξετάζεται, είναι το ενδεχόμενο να πρόκειται για οργανωμένη επιχείρηση αρπαγής του αρχηγού της αλβανικής μαφίας της Πολυτεχνειούπολης.

Πήγες της Αστυνομίας επισημαίνουν ότι η φύλαξη του συγκεκριμένου ποινικού είναι άκρως επικίνδυνη και πρέπει να διατεθεί ομάδα ΕΚΑΜ. Λένε επίσης ότι δεν έχει γίνει καμιά εκτίμηση των μέτρων φύλαξης ούτε υπάρχει σχέδιο, απλά έχουν διαθέσει 5 αστυνομικούς.

Τέλος, συμφωνά με καταγγελίες συνδικαλιστών της Ένωσης Αστυνομικών Υπάλληλων Αθηνών, τον τελευταίο καιρό η ΟΠΚΕ χρησιμοποιείται αποκλειστικά για φύλαξη στόχων με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σήμερα διαθέσιμη ομάδα στην περιοχή να επέμβει άμεσα. Έτσι μέχρι να στείλουν κάποια ΟΠΚΕ από άλλου, οι δράστες είχαν εξαφανιστεί.

Κάποτε ήταν αδιανόητο, όμως τώρα μπορεί να μείνουμε χωρίς κινητά στην Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα, αν οι διακοπές ρεύματος ή η προμήθεια ενέργειας με δελτίο «χτυπήσουν» τμήματα των δικτύων κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή.

Η απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει τις ροές αερίου μέσω της βασικής διαδρομής, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, έχει αυξήσει τις πιθανότητες για διακοπές ρεύματος.

Στη Γαλλία, όπως μεταδίδει το Reuters, η κατάσταση έχει γίνει χειρότερη λόγω του κλεισίματος πολλών πυρηνικών εργοστασίων για συντήρηση.

Οι αξιωματούχοι της βιομηχανίας τηλεπικοινωνιών αναφέρουν ότι φοβούνται πως ένας βαρύς χειμώνας θα βάλει σε δοκιμασία τις υποδομές τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης, αναγκάζοντας τις εταιρείες και τις κυβερνήσεις να προσπαθήσουν να μετριάσουν τον αντίκτυπο.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν πολλά συστήματα υποστήριξης σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες που να μπορούν να χειριστούν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, όπως αναφέρουν τέσσερα στελέχη τηλεπικοινωνιακών ομίλων, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα μπλακ άουτ και στα κινητά τηλέφωνα.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Σουηδίας και της Γερμανίας, προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι οι επικοινωνίες μπορούν να συνεχιστούν ακόμη και αν οι διακοπές ρεύματος καταλήξουν να εξαντλήσουν τις εφεδρικές μπαταρίες που είναι εγκατεστημένες στις χιλιάδες κεραίες κινητής τηλεφωνίας που είναι απλωμένες σε όλη την επικράτειά τους.

Η Ευρώπη έχει σχεδόν μισό εκατομμύριο πύργους τηλεπικοινωνιών και οι περισσότεροι από αυτούς διαθέτουν εφεδρικές μπαταρίες που διαρκούν περίπου 30 λεπτά για να λειτουργήσουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Γαλλία

Στη Γαλλία, ένα σχέδιο που προτάθηκε από τον διανομέα ηλεκτρικής ενέργειας Enedis, περιλαμβάνει πιθανές διακοπές ρεύματος έως και δύο ωρών στο χειρότερο σενάριο, ανέφεραν δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Τα γενικά μπλακ άουτ θα επηρεάσουν μόνο τμήματα της χώρας εκ περιτροπής. Οι βασικές υπηρεσίες όπως τα νοσοκομεία, η αστυνομία και η κυβέρνηση δεν θα επηρεαστούν, ανέφεραν οι πηγές.

Η Enedis ανέφερε σε δήλωση στο Reuters ότι όλοι οι τακτικοί πελάτες αντιμετωπίζονται ισότιμα σε περίπτωση έκτακτων διακοπών.

Ανέφερε επίσης ότι μπόρεσε να απομονώσει τμήματα του δικτύου για την παροχή πελατών προτεραιότητας, όπως νοσοκομεία, βασικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις και στρατός και ότι εναπόκειται στις τοπικές αρχές να προσθέσουν υποδομές τηλεπικοινωνιακών φορέων στη λίστα πελατών προτεραιότητας.

Σουηδία, Γερμανία και Ιταλία

Οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες στη Σουηδία και τη Γερμανία έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες για πιθανές ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας στις κυβερνήσεις τους.

Η σουηδική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών PTS συνεργάζεται με τηλεπικοινωνιακούς φορείς και άλλους κυβερνητικούς φορείς για την εξεύρεση λύσεων. Αυτό περιλαμβάνει συζητήσεις για το τι θα συμβεί εάν η ηλεκτρική ενέργεια διανεμηθεί με δελτίο

Η PTS χρηματοδοτεί την αγορά μεταφερόμενων πρατηρίων καυσίμων και κινητών σταθμών βάσης που συνδέονται με κινητά τηλέφωνα για να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες διακοπές ρεύματος, δήλωσε εκπρόσωπος της PTS.

Το ιταλικό λόμπι των τηλεπικοινωνιών είπε στο Reuters ότι θέλει το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας να αποκλειστεί από οποιαδήποτε διακοπή ρεύματος ή διακοπή εξοικονόμησης ενέργειας και θα το συζητήσει με τη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας.

Οι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων Nokia και Ericsson συνεργάζονται με εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για να μετριάσουν τον αντίκτυπο μιας έλλειψης ρεύματος, ανέφεραν τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Και οι δύο εταιρείες αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Στη Γερμανία, η Deutsche Telekom διαθέτει 33.000 πύργους κινητής και τα κινητά της συστήματα έκτακτης ανάγκης μπορούν να υποστηρίξουν μόνο έναν μικρό αριθμό από αυτούς ταυτόχρονα, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η Deutsche Telekom θα χρησιμοποιήσει κινητά συστήματα τροφοδοσίας έκτακτης ανάγκης που βασίζονται κυρίως στο ντίζελ σε περίπτωση παρατεταμένων διακοπής ρεύματος.

Είναι ένας από τους σημαντικότερους και πιο στενούς στρατιωτικούς συμβούλους του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ολεκσέι Αρεστόβιτς παραχώρησε συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα «Bild» μιλώντας για το πότε εκτιμά ότι θα τελειώσει ο πόλεμος στη χώρα του αλλά και για το τι έχει στο μυαλό του ο Ρώσος πρόεδρος.

«Ο πόλεμος θα μπορούσε να διαρκέσει έως το καλοκαίρι του 2023», λέει ο 47χρονος Ουκρανός που βρίσκεται στο στενό περιβάλλον του Ζελένσκι. Προσθέτει επίσης ότι οι πρώτοι Ρώσοι έφεδροι που επιστρατεύτηκαν είναι ήδη νεκροί! Αναφερόμενος στην στρατιωτική κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές που θέλει να προσαρτήσει ο Ρώσος πρόεδρος, ο στενός σύμβουλος του πρόεδρου της Ουκρανίας είπε χαρακτηριστικά :

«Χτυπήσαμε με πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς – HIMARS– τηνΧερσώνα… Συνεχίζουμε την επίθεσή μας στην πόλη Λιμάν και έχουμε σχεδόν περικυκλώσει τις ρωσικές δυνάμεις. Σταματήσαμε επίσης την επίθεσή τους στο Μπαχμούτ». Ερωτηθείς για τα σχέδια του Πούτιν μετά την προσάρτηση των ουκρανικών περιοχών που έχει βάλει στο… μάτι, ο Αρεστόβιτς τόνισε: «Νομίζω ότι θα στείλει πολλά στρατεύματα για να υπερασπιστούν την περιοχή. Θα μπορούσε να μας δώσει τελεσίγραφο λέγοντας ότι υπερασπίζεται το ρωσικό έδαφος και να μας απειλήσει με πυρηνικά όπλα. Αλλά νομίζω ότι όλα αυτά είναι απλώς μια μπλόφα. Νομίζω ότι οι Ρώσοι θέλουν απλώς να βελτιώσουν τη διαπραγματευτική τους θέση. Θέλουν να μας τρομάξουν και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις».

Ο ίδιος μάλιστα εξήγησε τον συλλογισμό του σύμφωνα με τον οποίο, ο Πούτιν μπλοφάρει με τα πυρηνικά. «Αν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, ολόκληρο το παγκόσμιο σύστημα, όλες οι διεθνείς συμφωνίες θα παγώσουν. Κάθε χώρα θα πει: Θέλουμε κι εμείς ένα πυρηνικό όπλο! Γιατί οι μεγάλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και άλλες, δεν μπορούν να μας προσφέρουν καμία ασφάλεια. Νομίζω ότι ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει τους εφεδρους στις κατεχόμενες περιοχές ς, αλλά εμείς θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη. Η εξόντωση των στρατιωτών που επιστράτευσε δεν θα είναι δύσκολη για εμάς».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, πολλοί από αυτούς που θα βρεθούν στο μέτωπο θα πεθάνουν. «Μερικοί από αυτούς έχουν ήδη πεθάνει στην περιοχή Χάρκοβο. Κάποιοι από αυτούς στρατολογούνται και πέντε μέρες αργότερα βρίσκονται στο μέτωπο». Στην ερώτηση, «Πόσοι από τους 300.000 Ρώσους εφέδρους θα επιβιώσουν;», ο Ουκρανός συνεργάτης του Ζελένσκι ήταν σαφής: «Κανείς. Δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένοι, δεν έχουν φάρμακα και κραδαίνουν σκουριασμένα όπλα . Δεν έχουν καμία εκπαίδευση, είναι τρομερό. Είναι σαν ένας επαγγελματίας πυγμάχος να πολεμά έναν μαθητή».

Για τον Αρεστόβιτς, οι Ρώσοι έχουν ήδη χάσει το 70% των στρατιωτών τους. «Νομίζω ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να προσπαθήσει να προχωρήσει περαιτέρω στην περιοχή του Ντόνετσκ – αλλά αυτό είναι αδύνατο για αυτόν. Θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί την προσαρτημένη περιοχή και θα μας απειλήσει με πυρηνικά όπλα. Θα μπορούσε να προκαλέσει για διαπραγματεύσεις χρησιμοποιώντας τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. Θα μπορούσε να κάνει πράγματα όπως να ανατινάξει τις γραμμές φυσικού αερίου της Ουκρανίας».