Τρίτη, 25 Ιανουαρίου, 2022

Έξαλλοι οι οπαδοί των βιόλα με τον Σέρβο επιθετικό ο οποίος φέρεται να έχει συμφωνήσει με τη Γιουβέντους – Στα πανό που άπλωσαν έξω από το «Αρτέμιο Φράνκι» τον αποκαλούν τσιγγάνο και απειλούν τη ζωή του

Κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια… Για τους οπαδούς της Φιορεντίνα η Γιουβέντους είναι ο μισητός εχθρός από την εποχή που τους πήρε τον Ρομπέρτο Μπάτζιο κι όποιος παίκτης της ομάδας του αποφασίζει να φύγει για το Τορίνο γίνεται εχθρός.

Κι αυτό ακριβώς συμβαίνει και στην περίπτωση του Ντούσαν Βλάχοβιτς ο οποίος αποτελεί ένα από τα πιο καυτά ονόματα της Serie A και φέρεται να έχει συμφωνήσει σε όλα με τη Γιουβέντους.

Ο Βλάχοβιτς αποτελούσε στόχο πολλών Ευρωπαϊκών ομάδων και οι οπαδοί των βιόλα ήταν σίγουροι ότι θα επέλεγε την Αγγλία ή την Ισπανία ως επόμενο προορισμό του, αλλά οι φήμες για την επικείμενη συμφωνία του με τη μισητή Γιούβε προκάλεσαν την αντίδραση τους.

Έτσι στα πανό που άπλωσαν έξω από το Αρτέμιο Φράνκι, την ιστορική έδρα της ομάδας, αποκαλούν τον Σέρβο επιθετικό τσιγγάνο κι απειλούν ευθέως τη ζωή του…

Ξεκίνησε ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του γνωστού αυτοκινητοδρόμου από το ΤΑΙΠΕΔ.

Στην έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη νέα παραχώρηση μιας από τις σημαντικότερες οδικές υποδομές της χώρας, της Αττικής Οδού, προχώρησε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Στο πλαίσιο υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος το ΤΑΙΠΕΔ προκήρυξε διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό για την παραχώρηση των υπηρεσιών σχετικά με τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Αττικής Οδού για 25 έτη.
]
Ο Φάκελος Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος πρέπει να υποβληθεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις της παρούσας μέχρι τις 20 Απριλίου 2022 έως τις 17.00. Η υποβολή Φακέλου Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος συνεπάγεται την πλήρη και ανεπιφύλακτη αποδοχή όλων των όρων και προϋποθέσεων της Πρόσκλησης.

Το Ταμείο όρισε τις «Lazard» και «Τράπεζα Πειραιώς A.E.» ως χρηματοοικονομικούς συμβούλους, τη δικηγορική εταιρεία «Λαμπαδάριος & Συνεργάτες – Εταιρεία Δικηγόρων » ως νομικό σύμβουλο, καθώς και τις εταιρείες «Avaris», «Tolplan» και «Infrata» ως τεχνικούς συμβούλους σε σχέση με τον Διαγωνισμό και τη Συναλλαγή.

Η επισκόπηση της Αττικής Οδού

Η Αττική Οδός είναι ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος μήκους περίπου 70 χλμ., που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1990 με τη μέθοδο της παραχώρησης. Αποτελεί τον περιφερειακό της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής της Αθήνας και τμήμα της σπονδυλικής στήλης του οδικού δικτύου του Νομού Αττικής. Πρόκειται για ένα προαστιακό οδικό δίκτυο και αυτοκινητόδρομο, με δύο ή τρεις λωρίδες κυκλοφορίας και μία λωρίδα έκτακτης ανάγκης (Λ.Ε.Α.), ανά κατεύθυνση.

Σε ορισμένα τμήματα στο μέσον του αυτοκινητόδρομου, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, κινείται ο προαστιακός σιδηρόδρομος, που δεν αποτελεί μέρος της σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού. Περαιτέρω, ο αυτοκινητόδρομος της Αττικής Οδού αποτελεί τον συνδετικό κρίκο του οδικού άξονα Π-Α-Θ-Ε (Πάτρα – Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Εύζωνοι), αφού συνδέει την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας με την Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου, παρακάμπτοντας το κέντρο της Αθήνας. Ο αυτοκινητόδρομος έχει ελεγχόμενες προσβάσεις και αποτελείται από δύο κάθετα, διασταυρούμενα μεταξύ τους, τμήματα, την Ελεύθερη Λεωφόρο Ελευσίνας – Σταυρού – Σπάτων (Ε.Λ.Ε-Σ-Σ), μήκους περίπου 52 χλμ., και τη Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρο Υμηττού (Δ.Π.Λ.Υ), μήκους περίπου 13 χλμ. Στην Αττική Οδό εντάσσεται και τμήμα της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω, μήκους περίπου 5 χλμ.

Για την είσπραξη των διοδίων, λειτουργούν επί του παρόντος 195 λωρίδες διοδίων σε 39 σταθμούς διοδίων (6 μετωπικούς σταθμούς διοδίων και 33 πλευρικούς σταθμούς διοδίων), που ομαδοποιούνται σε 5 Τομείς Διοδίων.

Επί του παρόντος, υπάρχουν δύο (2) Περιοχές Εξυπηρέτησης σε λειτουργία απέναντι και στις δύο πλευρές της Αττικής Οδού, η μία στα Σπάτα και η άλλη στον Ασπρόπυργο.

Μετά από διαγωνισμό, η παραχώρηση της Αττικής Οδού ανατέθηκε το 1996 στην κοινοπραξία με την επωνυμία «Αττική Οδός», ενώ η σχετική σύμβαση παραχώρησης υπεγράφη στις 23.05.1996 μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του παραχωρησιούχου. Η εν λόγω συμφωνία κυρώθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο δυνάμει του ν. 2445/1996 (ΦΕΚ Α΄ 274).

Στο πλαίσιο του προαναφερθέντος Επιχειρησιακού Προγράμματος Αξιοποίησης, το Ταμείο, δυνάμει της από 13.01.2022 απόφασης του Διοικητικού του Συμβουλίου, αποφάσισε τη διακήρυξη διεθνούς διαγωνισμού δύο φάσεων για την ανάθεση σύμβασης παραχώρησης της χρηματοδότησης, λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης, περιλαμβανομένης της εκτέλεσης τυχόν έργων που μπορεί να απαιτηθούν για την εύρυθμη λειτουργία του αυτοκινητόδρομου της Αττικής Οδού. Περαιτέρω, το Ταμείο, επί τη βάσει της ως άνω απόφασης, ενέκρινε τους όρους της Πρόσκλησης.

Σημειώνεται ότι η διάρκεια της Σύμβασης Παραχώρησης θα είναι είκοσι πέντε (25) έτη, σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’ αριθ. 195/27.10.2011 απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων.

Οι στόχοι της συναλλαγής

Οι κύριοι στόχοι τους οποίους επιδιώκει το Ταμείο μέσω της Συναλλαγής είναι:

(α) η εξασφάλιση παροχής υψηλού επιπέδου συνδυασμένων υπηρεσιών λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης, περιλαμβανομένης της εκτέλεσης τυχόν έργων που μπορεί να απαιτηθούν για την εύρυθμη λειτουργία της Αττικής Οδού προς όφελος των τελικών χρηστών, και

(β) η μεγιστοποίηση του οικονομικού ανταλλάγματος που θα καταβληθεί στο Ταμείο στο πλαίσιο της Συναλλαγής.

Κριτήρια χρηματοοικονομικής επάρκειας

Κάθε Ενδιαφερόμενος πρέπει να αποδείξει κατά την Α΄ Φάση του Διαγωνισμού επαρκή χρηματοοικονομική ικανότητα να συνάψει και να λειτουργεί επιτυχώς τη Σύμβαση Παραχώρησης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Ενδιαφερόμενοι πρέπει να αποδείξουν με τον Φάκελο Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος τα ακόλουθα:

Σε περίπτωση που ο Ενδιαφερόμενος αποτελεί φυσικό πρόσωπο, ότι διαθέτει στην άμεση προσωπική κυριότητα και κατοχή του διαθέσιμα, ρευστοποιήσιμα και ελεύθερα βαρών χρηματοοικονομικά μέσα (η «Καθαρή Προσωπική Περιουσία»), με συνολική αγοραία αξία τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ. Για τον προσδιορισμό της Καθαρής Προσωπικής Περιουσίας λαμβάνονται υπόψη περιοριστικώς οι καταθέσεις μετρητών σε τράπεζες ή άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν νόμιμα σε κράτη μέλη της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ. ή του Ο.Ο.Σ.Α. ή/και οι ρευστοποιήσιμες και μεταβιβάσιμες κινητές αξίες.

Στην περίπτωση που ο Ενδιαφερόμενος αποτελεί νομικό πρόσωπο [(πλην της επόμενης περίπτωσης (iii)], ότι διαθέτει σε ενοποιημένη βάση (εφόσον εφαρμόζεται) ίδια κεφάλαια αποδιδόμενα στους μετόχους της μητρικής που αντιστοιχούν, κατά μέσο όρο κατά τη λήξη των τριών (3) τελευταίων ελεγμένων οικονομικών χρήσεων πριν την Ημερομηνία Υποβολής, σε 400 εκατ. ευρώ τουλάχιστον.

Εάν ο Ενδιαφερόμενος, ειδικότερα, αποτελεί επενδυτικό κεφάλαιο (fund) ή εταιρεία επενδύσεων ιδιωτικών κεφαλαίων, ότι το ύψος της συνολικής αξίας ενεργητικού υπό διαχείριση ή των ενεργών, δεσμευμένων και μη επενδεδυμένων κεφαλαίων υπερβαίνει το ποσό των 2.000 εκατ. ευρώ, με βάση τις πλέον πρόσφατες ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις (ή τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις, ανάλογα με την περίπτωση) ή τις εκθέσεις ελεγκτών ή αντίστοιχων πιστοποιήσεων ελεγκτών εκδοθεισών εντός τριών (3) μηνών πριν από την Ημερομηνία Υποβολής.

Κριτήριο Τεχνικής Ικανότητας

Κάθε Προεπιλεγείς Επενδυτής οφείλει να καταδείξει με τη Δεσμευτική Προσφορά που θα υποβάλει κατά τη Β΄ Φάση του Διαγωνισμού πρόσφατη αποδεδειγμένη εμπειρία στους τομείς της παροχής υπηρεσιών συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης, περιλαμβανομένης της εκτέλεσης τυχόν έργων που μπορεί να απαιτηθούν για την εύρυθμη λειτουργία αυτοκινητοδρόμων με Συμβατικό Σύστημα Συλλογής Διοδίων και Ηλεκτρονικό Σύστημα Συλλογής Διοδίων.

Ειδικότερα, οι Προεπιλεγέντες Επενδυτές πρέπει να αποδείξουν, υποβάλλοντας τα Δικαιολογητικά Τεκμηρίωσης που ορίζονται στην παράγραφο 10.7 της παρούσας, προηγούμενη εμπειρία τουλάχιστον δύο (2) συνεχών ετών κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε (5) ετών πριν από την υποβολή των Δεσμευτικών Προσφορών, στους τομείς της συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης, περιλαμβανομένης της εκτέλεσης τυχόν έργων που μπορεί να απαιτηθούν για την εύρυθμη λειτουργία τουλάχιστον μιας Παρόμοιας Υποδομής Αυτοκινητοδρόμου.

Σημειώνεται ότι την εμπειρία αυτή μπορεί να την επικαλεστεί και ένας Προεπιλεγείς Επενδυτής (ή σε περίπτωση Ένωσης Προσώπων, μέλος της Ένωσης Προσώπων) με άμεση συμμετοχή, με ποσοστό τουλάχιστον 20% και για χρονική περίοδο τουλάχιστον δύο (2) συνεχών ετών κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε (5) ετών πριν από την υποβολή των Δεσμευτικών Προσφορών, στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρείας ή σε κοινοπραξία/Ένωση Προσώπων, στην οποία έχει ανατεθεί η παροχή υπηρεσιών συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης Παρόμοιας Υποδομής Αυτοκινητοδρόμου.

Ο πρωθυπουργός προήδρευσε το πρωί της Τρίτης σε σύσκεψη για την αποτίμηση της κατάστασης και την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την «Ελπίδα»

Αποζημίωση 2.000 ευρώ για κάθε όχημα που εγκλωβίστηκε στην Αττική Οδό ζήτησε ο Πρωθυπουργός από την παραχωρησιούχο εταιρεία της Αττικής Οδού.

Μετά το χάος που προκλήθηκε εχθές από την κακοκαιρία «Ελπίς», ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να αποζημιωθούν οι άνθρωποι που ταλαιπωρήθηκαν στην κεντρική οδική αρτηρία, όπου εγκλωβίστηκαν χιλιάδες οχήματα.

Ειδικότερα, επικοινώνησε με τη διοίκηση της παραχωρησιούχου εταιρείας της Αττικής Οδού και ζήτησε την καταβολή του ποσού των 2000 ευρώ ανά εγκλωβισμένο αυτοκίνητο. Η εταιρεία το αποδέχθηκε.

Ο Πρωθυπουργός προήδρευσε σε σύσκεψη στην οποία μετείχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, οι Υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος.

Στη σύσκεψη έγινε αποτίμηση της κατάστασης και ελήφθησαν αποφάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συνεχίζουν να υπάρχουν από την κακοκαιρία.

Σχετικές ενημερώσεις και ανακοινώσεις θα γίνουν από τον Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη στις 11.00 και από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα στις 11.30.

Στην Αθήνα ο ισχυρός άνδρας του αμερικανικού Ομίλου, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να «σφραγίσει» και τη συμφωνία με την ελληνική fintech – Η διαφωνία για την αποτίμηση, τα πόσα που θα λάβουν εντέλει οι μέτοχοι μειοψηφίας και η επόμενη ημέρα για το δίδυμο Καρώνη – Αντύπα

«Η πιο σημαντική και καλύτερη χρήση του κεφαλαίου μας είναι να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας και θα προτιμούσαμε να πραγματοποιούμε εξαιρετικές εξαγορές από το να επαναγοράζουμε μετοχές. Οι εξαγορές είναι στο μέλλον μας και το fintech είναι ένας τομέας, όπου ορισμένα από αυτά τα μετρητά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν – αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει πληρωμές, διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, δεδομένα και σχετικά προϊόντα και υπηρεσίες».

Η δήλωση του Jamie Dimon, ισχυρού άνδρα της JP Morgan, ο οποίος, μάλιστα, τις επόμενες ώρες θα βρεθεί στην Αθήνα, όπου και θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αντικατοπτρίζει το σκεπτικό πίσω από την απόφαση της αμερικανικής τράπεζας να επενδύσει στην ελληνική αγορά, αποκτώντας ποσοστό πέριξ του 48% στην Viva Wallet, συμφερόντων του Χάρη Καρώνη.

Ειδικότερα, με επιστολή του προς τους μετόχους, με αφορμή την ετήσια έκθεση για το 2020, ο CEO του Ομίλου εκθειάζει τις εταιρείες fintech – στην Αμερική, αλλά και σε όλο τον κόσμο – αφού κάνουν μεγάλα βήματα στην δημιουργία προϊόντων και υπηρεσιών, τόσο ψηφιακής, όσο και φυσικής τραπεζικής.

«Από δάνεια και συστήματα πληρωμών έως επενδύσεις, έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά στην ανάπτυξη εύχρηστων, γρήγορων και έξυπνων προϊόντων. Έχουμε μιλήσει για αυτό εδώ και χρόνια, αλλά αυτός ο ανταγωνισμός είναι πλέον παντού. Η ικανότητα των fintechs να συγχωνεύουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να χρησιμοποιούν δεδομένα έξυπνα και να ενσωματώνονται γρήγορα με άλλες πλατφόρμες (συχνά χωρίς τα μειονεκτήματα του να είναι μία πραγματική τράπεζα) θα βοηθήσει αυτές τις εταιρείες να κερδίσουν σημαντικό μερίδιο αγοράς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μόνο τον τελευταίο χρόνο, η JP προχώρησε σε 24 εξαγορές ή στρατηγικές επενδύσεις σε μία σειρά από τομείς, ενισχύοντας σημαντικά την παρουσία της στο κομμάτι του fintech. Ενδεικτικά, τον περασμένο Ιούνιο απέκτησε τη βρετανική Nutmeg για περίπου 819 εκατ. ευρώ, ενώ ξόδεψε περισσότερο από ένα δισ. δολάρια για να εξαγοράσει το 40% της βραζιλιάνικης ψηφιακής τράπεζας C6.

Στην περίπτωση της Viva, η αμερικανική τράπεζα αναμένεται να εξαγοράσει τα ποσοστά που κατέχουν οι μέτοχοι μειοψηφίας, καταβάλλοντας περί τα 970 εκατ. ευρώ (500 εκατ. ευρώ θα λάβει το Hedosophia, 270 εκατ. ευρώ το family office Λάτση και τα υπόλοιπα η Deca, η οποία κατέχει και το μικρότερο ποσοστό μεταξύ των τριών, δηλαδή, 10%), με τους ιδρυτές να διατηρούν το πλειοψηφικό πακέτο, δηλαδή, περίπου το 53% της fintech και, επομένως, το management.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι σχετικές υπογραφές αναμένεται να πέσουν το αργότερο έως την Τετάρτη, ολοκληρώνοντας, έτσι, ένα deal που πέρασε από πολλά κύματα. Οι βασικοί μέτοχοι, μάλιστα, σε μία προσπάθεια να «μπλοκάρουν» την συμφωνία με τους Αμερικανούς, εμφανίζονταν να έχουν αναζητήσει χρηματοδότηση από ξένες εταιρείες κεφαλαίου, μεταξύ των οποίων τη Blackstone και το CVC, προκειμένου να εξαγοράσουν οι ίδιοι το ποσοστό που κατείχαν τα παραπάνω funds.

Αφορμή αποτέλεσε το ζήτημα της αποτίμησης της εταιρείας από πλευράς JP, με το δίδυμο Καρώνη – Αντύπα να εστιάζει στην εντυπωσιακή της πορεία. Μόλις πέρυσι, άλλωστε, κατάφερε να «σηκώσει» 80 εκατ. δολάρια από την Tencent, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την Breyer Capital, έχει παρουσία σε 23 χώρες, κατέχει τρεις άδειες, εκ των οποίων δύο ιδρύματος ηλεκτρονικού χρήματος – μία εδώ και μία στην Αγγλία – και, επίσης, έχει ολοκληρώσει την εξαγορά της Praxia Bank.

Σε κάθε περίπτωση, οι δύο άνδρες θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο «τιμόνι» της Viva, ποντάροντας στην τεχνολογία και σε επιλεγμένες επενδύσεις, όπως αυτή στην Fraudio Holding BV, μία ολλανδική εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού που ειδικεύεται στην ανίχνευση και πρόληψη ύποπτων συναλλαγών, αλλά και στην N7 mobile.

Αξίζει να αναφερθεί πως η Viva είναι η πρώτη ευρωπαϊκή Neobank που διαθέτει εξολοκλήρου υποδομή στο Microsoft Azure cloud και απασχολεί πάνω από 600 υπαλλήλους. Παρέχει υπηρεσίες σε 19 διαφορετικές γλώσσες και πληρωμές σε 10 νομίσματα, ενώ είναι επίσημο μέλος της Visa και της MasterCard για υπηρεσίες acquiring και issuing.

Παρέχει σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών υπηρεσίες αποδοχής πληρωμών μέσω της καινοτόμου εφαρμογής Viva Wallet POS, των add-on Google Play συσκευών και μέσω του εξελιγμένου payment gateway σε online καταστήματα. Επίσης, προσφέρει επαγγελματικούς λογαριασμούς με τοπικό IBAN και επαγγελματική χρεωστική κάρτα Mastercard.

Με την προσθήκη της Praxia στο χαρτοφυλάκιό της εισήλθε και στο κομμάτι του δανεισμού. Σε αντίθεση, ωστόσο, με τις παραδοσιακές τράπεζες, οι οποίες δίνουν δάνεια μέσω των καταθέσεων, η Viva δίνει δάνεια μέσω SPV: η τράπεζα εντοπίζει τον πελάτη, του διαθέτει το working capital κι εφόσον συμφωνήσει συνάπτει το δάνειο και μετά το πουλά back to back στο SPV.

Στόχος της Viva είναι να μοχλεύσει περίπου 500 εκατ. ευρώ που θα κατευθυνθούν σε μικρές επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών, οικογένειες με μωρά παιδιά και ηλικιωμένοι αναγκάστηκαν να διανυκτερεύσουν στο κτίριο του αεροδρομίου

Μια εικόνα τελείως διαφορετική από τις συνηθισμένες παρουσίασε το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το βράδυ της Δευτέρας.

Η σφοδρή χιονόπτωση προκάλεσε αλυσιδωτά προβλήματα τόσο με τις πτήσεις που ακυρώθηκαν όσο και με το κλείσιμο της Αττικής Οδού.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών, οικογένειες με μωρά παιδιά και ηλικιωμένοι αναγκάστηκαν να διανυκτερεύσουν στο κτίριο του αεροδρομίου αφού κανείς από τους υπεύθυνους δεν φρόντισε να κρατήσει ανοιχτές τις οδούς που οδηγούν στον μεγαλύτερο διεθνή αερολιμένα της Ελλάδας.

Κραυγή αγανάκτησης από τους εγκλωβισμένους στην Αττική Οδό- Συγκλονιστικές μαρτυρίες – Για τόσες ώρες μέσα στο κρύο, χωρίς νερό και φαγητό εκατοντάδες οδηγοί – Κάποιοι έφυγαν και κοιμήθηκαν… στα πατώματα ξενοδοχείου

Σε εξέλιξη είναι από αργά χθες το απόγευμα επιχείρηση του στρατού, δυνάμεων της Πυροσβεστικής, της αστυνομίας, καθώς και εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού και του Χαμόγελου του Παιδιού, για τον απεγκλωβισμό εκατοντάδων οδηγών που βρίσκονταν για ώρες ακινητοποιημένοι με τα οχήματά τους στην Αττική Οδό εξαιτίας της κακοκαιρίας «Ελπίδα» που πλήττει τη χώρα.

Η επιχείρηση ήταν ολονύχτια και συνεχίζεται. Οι περιγραφές ανθρώπων που έμειναν και κάποιοι από αυτούς παραμένουν ακόμα και μετά από 20 ώρες εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό, συγκλονίζουν.

Για κάποιους πολίτες συμπληρώνονται 24 ώρες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι, χωρίς τροφή, νερό και θέρμανση μέσα στα αυτοκίνητά τους, χωρίς ακόμη και τώρα να γνωρίζουν τι τους περιμένει.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ είπε ότι απεγκλωβίστηκαν 1.800 οχήματα ενώ παραμένουν εγκλωβισμένα ακόμη περίπου 1.200! «Με την συνδρομή του στρατού, της ΕΚΑΜ της Αστυνομίας μοιράστηκαν στους εγκλωβισμένους 1.040 μάλλινες κουβέρτες. Ο κόσμος που εγκλωβίστηκε έχει καταταλαιπωρηθεί. Μερικοί εγκλωβίστηκαν για σχεδόν 20 ώρες» είπε ο κ.Θεοδωρικάκος, αναφέροντας πως στο αεροδρόμιο μεταφέρθηκαν περίπου 400 άνθρωποι ώστε να έχουν θέρμανση και στοιχειώδη φιλοξενία καθώς άνοιξε και ένα ξενοδοχείο πάνω στην Αττική Οδό.

Η ΕΠΟ αποφάσισε την αναβολή του ΑΕΚ – ΠΑΟΚ εξαιτίας της κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα, ενώ προς αναβολή οδεύουν και οι άλλες δύο αναμετρήσεις Ολυμπιακός – Παναιτωλικός και Λαμία – Άρης.

Η κακοκαιρία «Ελπίδα» που πλήττει μεγάλο μέρος της χώρας και έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα ανάγκασε την ΕΠΟ να αναβάλλει τη ρεβάνς της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ για την προημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας.

Η απόφαση έγινε γνωστή το βράδυ της Δευτέρας (24/01), ενώ την Τρίτη αναμένεται να συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή για την τύχη και των άλλων δύο αγώνων.

Όπως όλα δείχνουν, οδεύουμε σε αναβολή και στους αγώνες Ολυμπιακός – Παναιτωλικός και Λαμία – Άρης.

Η ανακοίνωση της ΕΠΟ:

Με απόφαση της Επιτροπής Διοργανώσεων της Ε.Π.Ο. αναβλήθηκε ο προγραμματισμένος για τις 26/01/2022 αγώνας της 2ης αγωνιστικής της προημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Ελλάδος, ΑΕΚ-ΠΑΟΚ, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Εξ αιτίας της κακοκαιρίας έχει αναβληθεί και ο αγώνας Αναγέννησης Καρδίτσας-Παναθηναϊκού. Επίσης υπάρχουν αλλαγές και στις ώρες των άλλων δύο αγώνων της 2ης αγωνιστικής των προημιτελικών

Το υπουργείο Παιδείας θα γνωστοποιήσει αύριο το πρόγραμμα της επανόδου των μαθητών στα μαθήματα – Μαζί θα ανακοινωθεί και το νέο πρόγραμμα των self test

Δεν θα γίνουν μαθήματα ούτε με τηλεκπαίδευση την Τρίτη στις πληγείσες περιοχές μετά την απόφαση της κυβέρνησης για γενική αργία.

Οπως αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας δεν θα γίνει αύριο τηλεκπαίδευση, με δοδομένο ότι κηρύχθηκε γενική αργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα από την κυβέρνηση προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοιες δυσάρεστες καταστάσεις.

Όπως γίνεται επίσης αντιληπτό θα ήταν και αδύνατη η προσέλευση εκπαιδευτικών στα σχολεία για όσους δεν είχαν την δυνατότητα να κάνουν την τηλεκπαίδευση από το σπίτι είτε λόγω διακοπών στην ηλεκτροδότηση είτε γιατί δεν είχαν τεχνικά μέσα.

Το υπουργείο Παιδείας θα γνωστοποιήσει αύριο το πρόγραμμα της επανόδου των μαθητών στα μαθήματα που δεν είναι σίγουρο πότε θα γίνει ανάλογα με την πορεία της κακοκαιρίας. Μαζί θα ανακοινωθεί και το νέο πρόγραμμα των self test που θα πρέπει να κάνουν οι μαθητές για να επιστρέψουν στις τάξεις.

H ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας

«Το γραφείο του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αλέξανδρου Κόπτση, ανακοινώνει:

-Λόγω της κήρυξης γενικής αργίας, ΔΕΝ θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη 25/1, τηλεκπαίδευση στις περιοχές στις οποίες τα σχολεία παραμένουν κλειστά με απόφαση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξ αιτίας της κακοκαιρίας (καθώς δεν θα υπάρχει ούτε διοικητικό προσωπικό για την τεχνική υποστήριξη της τηλεκπαίδευσης). Στις περιοχής που δεν έχουν πληγεί, τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά.

-Σελφ τεστ δεν θα διενεργηθούν αύριο στις περιοχές με κλειστά σχολεία. Θα δοθούν νέες οδηγίες από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για το πρόγραμμα διενέργειας σελφ τεστ αυτήν την εβδομάδα στις περιοχές αυτές.»

«Κουράγιο και υπομονή σε όλες και όλους τους συμπολίτες μας που για άλλη μια φορά δοκιμάζονται», τονίζει μέσω των social media ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

«Με χιόνι, με πυρκαγιά, με βροχή, 2,5 χρόνια τώρα επιτελικό μπάχαλο. Και πάντα κάποιος άλλος έχει την ευθύνη», σχολιάζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Μόνος ανεύθυνος ο κ. Μητσοτάκης», τονίζει και εύχεται «Κουράγιο και υπομονή σε όλες και όλους τους συμπολίτες μας που για άλλη μια φορά δοκιμάζονται».

«Πρωταρχικό μας μέλημα ο απεγκλωβισμός των οδηγών», λέει ανακοίνωση της εταιρεία που τονίζει πως στη συνέχεια θα τοποθετηθούμε αναλυτικά για το τι έγινε

Συγνώμη από τους οδηγούς και τις οικογτένειές τους για την ταλαιπωρία ζητά η Αττική Οδός με ανακοίνωσή της, τονίζοντας πως τώρα προέχει ο απεγκλωβισμός των οδηγών. Στη συνέχεια, λέει, θα αναφερθούμε αναλυτικά στα αίτια των όσων συνέβησαν.
Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ με αίσθημα ευθύνης ενημερώνει ότι πρωταρχικό και αποκλειστικό μέλημά της την παρούσα στιγμή αποτελεί ο απεγκλωβισμός και η ασφάλεια όλων των οδηγών που έχουν ακινητοποιηθεί στα δύο ρεύματα της Α.Ο. Μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση απεγκλωβισμού η εταιρεία θα τοποθετηθεί αναλυτικά για τις αποφάσεις και τις συνθήκες που οδήγησαν στα πρωτοφανή αυτά γεγονότα, που η Αττική Οδός κλήθηκε να αντιμετωπίσει για πρώτη φορά στα 20 χρόνια λειτουργίας της.

Η Αττική Οδός εκφράζει τη λύπη της και ζητά συγνώμη από τους οδηγούς και τις οικογένειες τους για την ταλαιπωρία, με τη διαβεβαίωση ότι κάνει κάθε ανθρώπινη προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος με ασφάλεια».

«Εδώ και μέρες υπάρχει ενημέρωση για ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά όπως αποδεικνύεται, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική προετοιμασία», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

«Χιλιάδες συμπολίτες μας ταλαιπωρούνται στην Αττική Οδό και σε άλλα σημεία τις τελευταίες ώρες από το ανεπαρκές «επιτελικό» κράτος της ΝΔ», τονίζει μέσω δήλωσής του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, με αφορμή τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην Αττική από την κακοκαιρία «Ελπίδα».

«Εδώ και μέρες υπάρχει ενημέρωση για ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά όπως αποδεικνύεται, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική προετοιμασία», καταλήγει ο κ. Ανδρουλάκης.

Μπαίνει ο στρατός στη μάχη απεγκλωβισμού χιλιάδων οδηγών στην Αττική Οδό λόγω της κακοκαιρίας Ελπίδα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές είναι σε εξέλιξη ευρεία κινητοποίηση στρατού και δυνάμεων για Αττική οδό. Η επιχείρηση απεγκλωβισμού θα γίνει από έξι σημεία. «Το μέλημά μας είναι πως θα βγάλουμε τον κόσμο από την Αττική οδό» λένε. Στις 20:00 θα κάνει ανακοινώσεις ο Χρ. Στυλιανιδης.

Επίσης με κυβερνητική απόφαση κηρύσσεται γενική αργία αύριο παντού, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Σε περίπτωση κατά την οποία δεν δύναται να ασκηθεί εργασία εξ αποστάσεως και η προσέλευση των υπαλλήλων δεν είναι δυνατή, θα γίνει χρήση των προβλεπόμενων δικαιούμενων αδειών

Προς διασφάλιση της δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των οδηγιών που παρέχονται από τις υπηρεσίες της πολιτικής προστασίας, οι οποίες κατά κύριο λόγο συνιστούν την αποφυγή μετακινήσεων, ειδικώς για την Τρίτη, 25η/1/2022 υπενθυμίζεται εκ νέου ότι συνιστάται η παροχή τηλεργασίας από τους υπαλλήλους, των οποίων η φύση των καθηκόντων επιτρέπει την εξ αποστάσεως άσκησή τους.

Η ως άνω τηλεργασία ειδικά για την ημέρα αυτή θα παρασχεθεί, εφόσον συνάδει με τη φύση των καθηκόντων των εργαζομένων, ακόμα και για το σύνολο των εργαζομένων εκάστου φορέα και ανεξαρτήτως του ποσοστού τηλεργασίας που έχει καθοριστεί σε κάθε υπηρεσία βάσει του οικείου πλάνου εργασιών στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Για το λόγο αυτό, παρακαλούνται οι επικεφαλής κάθε υπηρεσίας να μεριμνήσουν για την ενημέρωση των πολιτών με κάθε πρόσφορο τρόπο και σε κάθε περίπτωση μέσω του δικτυακού τους τόπου για τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών τους, ιδίως στις περιπτώσεις των υπηρεσιών που έχουν ως κύρια αρμοδιότητα την εξυπηρέτηση του κοινού κατόπιν προγραμματισμένων ραντεβού.

Επιπλέον, οι αρμόδιες Υπηρεσίες Προσωπικού θα πρέπει να θεωρήσουν δικαιολογημένη τυχόν καθυστέρηση στην προσέλευση των υπαλλήλων τους εφόσον κατά κοινή πείρα και λογική αυτή είναι αδύνατη να πραγματοποιηθεί εγκαίρως λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, κατά την οποία δεν δύναται να ασκηθεί εργασία εξ αποστάσεως και η προσέλευση των υπαλλήλων δεν είναι δυνατή, θα γίνει χρήση των προβλεπόμενων δικαιούμενων αδειών.

Τα ως άνω δεν αφορούν εργαζομένους σε υπηρεσίες αιχμής, οι αρμοδιότητες των οποίων σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την αντιμετώπιση ή την πρόληψη των συνεπειών από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Οι αποδέκτες της παρούσας εγκυκλίου παρακαλούνται να την κοινοποιήσουν, με κάθε πρόσφορο τρόπο, στους υπαλλήλους και σε όλους τους φορείς που υπάγονται ή εποπτεύονται από αυτούς. Οι αρμόδιοι προϊστάμενοι για θέματα ανθρώπινου δυναμικού εκάστης Υπηρεσίας παρακαλούνται για την έγκαιρη ενημέρωση και διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού της αρμοδιότητάς τους προκειμένου να καταστεί αποτελεσματική η εφαρμογή των ανωτέρω.

Ειδικότερα, όσον αφορά τους υπαλλήλους και τις υπηρεσίες των ΟΤΑ, οι υπάλληλοι θα απευθύνονται αποκλειστικά στη Διεύθυνση Προσωπικού του φορέα τους. Σε περιπτώσεις που οι αρμόδιες υπηρεσίες προσωπικού κρίνουν ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα που ανακύπτουν, θα απευθύνονται αποκλειστικά στις οικείες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και, εφόσον κριθεί απαραίτητο, οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις θα επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Προσωπικού Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου για περαιτέρω διευκρινίσεις μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης info@ypes.gr ή στους σχετικούς τηλεφωνικούς αριθμούς για τους ΟΤΑ που αναγράφονται στις πληροφορίες της παρούσας.

Η παρούσα εγκύκλιος έχει αναρτηθεί κεντρικά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, www.ypes.gr, καθώς και στη διαδρομή «Ανθρώπινο Δυναμικό Δημοσίου Τομέα – Ανθρώπινο Δυναμικό».

Ισχυρή σύσταση για τηλεργασία σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις

Στο πλαίσιο των μέτρων για την εξασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων από την κακοκαιρία «Ελπίς» το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κάνει ισχυρή σύσταση στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να εφαρμόσουν την τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό βαθμό όπου αυτό είναι εφικτό.

Κατά τα άλλα ισχύουν οι προηγούμενες ανακοινώσεις που έχουν εκδοθεί σχετικά με τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και τα δικαιώματα των εργαζομένων για την αντιμετώπιση αυτών των έκτακτων συνθηκών.

Η κατάσταση με την κακοκαιρία θα επανεκτιμηθεί τις πρωινές ώρες τις αυριανής ημέρας προκειμένου να δοθούν νεότερες κατευθύνσεις από τη ΓΓ Εμπορίου

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων προτείνει στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης και για λόγους ασφαλούς μετάβασης των εργαζόμενων στις κατοικίες τους, να ολοκληρώσουν τη λειτουργία τους, σήμερα Δευτέρα 24/01/2022 στις 19:00.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή παροτρύνει το καταναλωτικό κοινό να αποφεύγει τις μετακινήσεις με σκοπό την αγορά μη απολύτως αναγκαίων αγαθών μετά τις 19:00 της σημερινής ημέρας.

Η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τις πρωινές ώρες τις αυριανής ημέρας προκειμένου να δοθούν νεότερες κατευθύνσεις.

Την παρέμβαση της εισαγγελίας πρωτοδικών της Αθήνας προκάλεσε ο εγκλωβισμός οδηγών  στην Αττική Οδό.

Με εντολή της Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης  στο πλαίσιο της οποίας θα αναζητηθούν τυχόν  ευθύνες για το αδίκημα  της διατάραξης ή παρακώλυσης συγκοινωνιών. Την έρευνα θα διενεργήσει ο προϊστάμενος της ποινικής δίωξης Αντώνης Ελευθεριάνος.

Νωρίτερα, ο Χρήστος Στυλιανίδης επέρριψε ευθύνες στην Αττική Οδό και τόνισε ότι η εισήγησή του στον πρωθυπουργό θα είναι να αποδοθούν ευθύνες στην εταιρεία διαχείρισης.

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του iefimerida.gr, σημείωσε πως το υπουργείο Εσωτερικών θα ανακοινώσει τηλεργασία για αύριο Τρίτη στο Δημόσιο, στις δομές που δεν είναι κρίσιμες για τη λειτουργία του κράτους.

Στυλιανίδης: «Θα αναζητηθούν ευθύνες από την εταιρεία διαχείρισης»

Όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, «περιμένουμε ότι μέχρι αύριο οι συνθήκες θα συνεχίσουν να είναι αντίξοες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι ο παγετός» τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με τον υπουργό». Από αύριο το μεσημέρι στην Αττική τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, αλλά θα υπάρχει πρόβλημα από τον παγετό, όπως επισήμανε.

«Αυτήν την ώρα το μεγαλύτερο πρόβλημα σημειώνεται στην Αττική Οδό», επισήμανε, για να προσθέσει: «Δυστυχώς, η εταιρεία Αττική Οδός δεν κατάφερε να κρατήσει ανοικτό τον δρόμο. Υποσχέθηκαν ότι θα έχουν πλήρη επάρκεια μέσων στη σύσκεψη που είχαμε. Η εισήγησή μου στον πρωθυπουργό θα είναι να αναζητηθούν ευθύνες από την εταιρεία διαχείρισης».

«Εάν λειτουργούσε σωστά η εταιρεία διαχείρισης, δεν θα το αντιμετωπίζαμε αυτό αυτήν τη στιγμή», είπε ξανά ο κ. Στυλιανίδης.

«Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να μείνουν ανοικτοί όλοι οι αυτοκινητόδρομοι», με βάρος στην Αθηνών-Θεσσαλονίκης. «Όλοι οι οδηγοί να έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες.

Ο υπουργός σημείωσε ακόμη ότι τα προβλήματα ηλεκτροδότησης είναι λιγοστά και αντιμετωπίστηκαν κυρίως στην Εύβοια. Και πρόσθεσε ότι ήταν εξαιρετικά μείζον να διατηρηθεί η παροχή ρεύματος σε όλη την χώρα.

Μάλιστα, ο κ. Στυλιανίδης κάλεσε τους πολίτες για οποιοδήποτε πρόβλημα να επικοινωνούν με το 112 το οποίο έχει σύστημα γεωεντοπισμού. «Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής», σημείωσε.

«Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να μείνουν ανοικτοί όλοι οι αυτοκινητόδρομοι», με βάρος στην Αθηνών-Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον υπουργό, που συμπλήρωσε πως «στο εθνικό δίκτυο με την προετοιμασία που έγινε σημειώθηκαν καθυστερήσεις και προβλήματα στην γέφυρα Καλυφτάκη, αλλά αντιμετωπίστηκαν και κρατήσαμε την χώρα ανοικτή».

Για τα μέσα μαζικής μεταφοράς είπε ότι θα γίνονται συνεχώς ανακοινώσεις από τον ΟΑΣΑ, ενώ ενημέρωσε ότι τα μέσα σταθερής τροχιάς στην Αττική λειτουργούν κανονικά και έχουν γίνει όλες οι προσπάθειες να πάνε όλοι στα σπίτια τους.

Για τα σχολεία, ανέφερε ότι σε περισσότερες από 46.000 ψηφιακές τάξεις έγινε σήμερα μάθημα. Παράλληλα, ενημέρωσε πως έχει ήδη δοθεί οδηγία για τηλεργασία αύριο. «Πρέπει να διασφαλίσουμε τα ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στους 655 οι διασωληνωμένοι εκ των οποίων οι 520 είναι ανεμβολίαστοι – 6.220 τα κρούσματα στην Αττική, 1.818 στη Θεσσαλονίκη – Δείτε το infographic με όλα τα τελευταία στοιχεία για τα κρούσματα, τους εμβολιασμούς και τους θανάτους λόγω Covid-19

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 19.075 , εκ των οποίων 62 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.812.384 (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 49.8% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 416 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.079 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 111, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 22.748 θάνατοι. Το 95.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

xartis24_1

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 655 (59.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 82.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 520 (79.39%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 135 (20.61%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.980 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 465 (ημερήσια μεταβολή +9.93%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 490 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

hlikia24_2

Στην σύσκεψη για την κακοκαιρία συμμετείχαν ο Λευτέρης Οικονόμου, ο Γιώργος Πατούλης, ο Θοδωρής Κολυδάς

Ανακοινώσεις για την κακοκαιρία γίνονται αυτή τη στιγμή από την Πολιτική Προστασία. Η ενημέρωση γίνεται αυτή την την ώρα από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, τον Διευθυντή της ΕΜΥ Θοδωρή Κολυδά και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΕΔΔΕΗ Α. Μάνο. Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη.

Μιλώντας για την πορεία του φαινομένου της κακοκαιρίας ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε πως τα φαινόμενα, τα οποία τα χαρακτήρισε πρωτοφανή, θα συνεχίσουν μέχρι και αύριο και από το πρωί το κύριο πρόβλημα θα είναι ο παγετός.

Ο κ. Στυλιανίδης στην συνέχεια επέρριψε ευθύνες στην Αττική Οδό για την διαχειριση σημειώνοντας πως μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται εκεί. «Μας είχαν διαβεβαιώσει πως θα έχουν επάρκεια μέσων για να διασφαλίσουν την κυκλοφορία», είπε ο υπουργός σημειώνοντας παράλληλα πως τις επόμενες ημέρες θα αναζητηθούν ευθύνες.

Η επέλαση της κακοκαιρίας «Ελπίδα», με επίκεντρο την Αττική και την Εύβοια είναι σε πλήρη εξέλιξη με τα φαινόμενα να είναι κατά τόπους πολύ έντονα και να έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Η έντονη χιονόπτωση αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες, μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης (25.01).

Στους δρόμους από το πρωί της Δευτέρας (24.01) επικράτησε χάος με οχήματα να ακινητοποιούνται για ώρες στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας αλλά και στην Αττική Οδό, ενώ προβλήματα εντοπίστηκαν και σε άλλες κεντρικές αρτηρίες.

Από σήμερα στις 15:00 και καθόλη τη διάρκεια της αυριανής ημέρας δεν θα γίνουν οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που πλήττουν την Αττική και την Εύβοια, τα εμβολιαστικά κέντρα των δύο αυτών νομών δεν θα λειτουργήσουν από σήμερα στις 15:00 καθώς και όλη την αυριανή ημέρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, οι πολίτες θα μπορούν να επαναπρογραμματίσουν και να πραγματοποιήσουν άμεσα το εμβολιασμό τους, καθώς υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού.

H Mr. Pengu ανακοίνωσε σήμερα, ότι λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίς» που αναμένεται εντός των επόμενων ωρών, η παραγγελειοληψία και οι παραδόσεις θα αναστέλλονται προληπτικά κατά τόπους και για χρονικά διαστήματα που επικρατούν αντίξοες καιρικές συνθήκες, για την προστασία των συνεργατών διανομέων.

Καθώς η ασφάλεια των διανομέων αποτελεί προτεραιότητα μας, η εταιρεία ζητάει από το κοινό να δείξει κατανόηση.

Μέσω της εφαρμογής θα μπορούν να ενημερωθούν οι χρήστες εάν πραγματοποιούνται διανομές στην περιοχή τους μέσω της υπηρεσίας

Ο Τέιλορ Φριτζ προηγήθηκε 2-1 σετ, αλλά ο Στέφανος Τσιτσιπάς με τεράστια ανατροπή επικράτησε 3-2 και προκρίθηκε στα προημιτελικά του Australian Open. Αντίπαλός του θα είναι ο Γιανίκ Σίνερ (Νο10).

Μια τρομερή μάχη είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι φίλοι του τένις ανάμεσα στον Στέφανο Τσιτσιπά και τον Τέιλορ Φριτζ. Ο Αμερικανός προηγήθηκε δύο φορές στο σκορ, όμως ο 23χρονος Έλληνας έκανε την ανατροπή, επικράτησε 3-2 σετ και προκρίθηκε στα προημιτελικά του Australian Open.

Εκεί θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Γιανίκ Σίνερ (Νο10), ο οποίος νωρίτερα πέταξε εκτός συνέχειας τον Ντε Μινόρ.

Από την αρχή ο αγώνας έδειξε ότι θα είναι κλειστός και ότι θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Στο ξεκίνημα είδαμε τον Τσιτσιπά και τον Φριτζ να κρατούν το σερβίς τους, μέχρι και το έβδομο game.

Τότε ο Αμερικανός κατάφερε να κάνει το break για να προηγηθεί με 4-3 και στη συνέχεια κράτησε το σερβίς του για να εξαργυρώσει το break του. Ο Τσιτσιπάς έπραξε το ίδιο, όμως στη συνέχεια ο Αμερικανός έκλεισε το σετ με 6-4.

Ίδια εικόνα και στο στο δεύτερο σετ με τους δύο τενίστες να κρατούν ακόμα πιο εύκολα το σερβίς τους μέχρι και το δέκατο game. Εκεί ο Στέφανος Τσιτσιπάς δημιούργησε το μοναδικό του break point το οποίο κατάφερε και να εξαργυρώσει για να κλείσει το δεύτερο σετ με 6-4 κάνοντας το 1-1.

Μόνο που δεν κατάλαβε ότι με το συγκεκριμένο break του ολοκληρώθηκε και το σετ και πήγε να σερβίρει…

Το τρίτο σετ ήταν καρμπόν με το πρώτο. Οι δυο τους κράτησαν το σερβίς τους μέχρι 4-3, όταν ο Αμερικανός έκανε το break και στη συνέχεια κράτησε το σερβίς του.

Ο Τσιτσιπάς έστω και δύσκολα έπραξε το ίδιο, όμως στο αμέσως επόμενο ο Φριτζ κατάφερε να κλείσει το σετ κάνοντας το 2-1 με 6-4.

Ο 23χρονος Έλληνας τενίστας έψαχνε να βρει τρόπο να γίνει περισσότερο απειλητικός στο σερβίς του Αμερικανού. Την ίδια ώρα ο Φριτς έδειχνε να έχει χάσει κάτι από την απίστευτη σταθερότητά του.

Τελικά, ο Στέφανος Τσιτσιπάς δημιούργησε δύο break points, εκμεταλλεύτηκε το δεύτερο εξ αυτών για να προηγηθεί με 5-3 και έπειτα κράτησε το σερβίς του παρά την πίεση του Φριτζ για να κλείσει το σετ και στείλει την αναμέτρηση σε πέμπτο.

Έτσι, όλα κρίθηκαν στο φινάλε με τον Τσιτσιπά να βρίσκει λύσεις μέσα από το σερβίς του. Ο Στέφανος κατάφερε να κάνει το break στο ένατο game του σετ και στη συνέχεια έκλεισε το σετ και το ματς.

Η Βουλή θα παραμείνει κλειστή και αύριο λόγω της κακοκαιρίας

Για την ερχόμενη Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου μετατέθηκε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, η οποία αναβλήθηκε σήμερα, λόγω της κακοκαιρίας.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα της Γερουσίας, καθώς η Βουλή θα παραμείνει κλειστή και αύριο, εξαιτίας της χιονοκαταιγίδας.