Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022

Οι αρχές της Νέας Υόρκης βρήκαν έναν τρόπο να αντιμετωπίσουν μια κοινωνική μάστιγα της εποχής: Τη μοναξιά των ηλικιωμένων.

Και ο τρόπος αυτός, είναι η διανομή ρομπότ «φροντίδας». Στο πιλοτικό αυτό πρόγραμμα, θα παραδοθούν αρχικά 800 ρομπότ, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια υπηρεσία για τους ηλικιωμένους, της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Πρόκειται για τα ρομπότ ElliQ, μεγέθους όσο μια λάμπα τραπεζιού, τα οποία προσφέρουν υποστήριξη στους ηλικιωμένους μεσώ των καθημερινών τσεκ απ (μετράνε την πίεση και άλλους βασικούς δείκτες υγείας), κάνουν υπενθυμίσεις για φυσική δραστηριότητα, αλλά και προσφέροντας υπηρεσίες διασύνδεσης με φίλους και συγγενείς.

Τα ρομπότ αυτά, εφοδιασμένα με «έξυπνες τεχνολογίες», δρουν και προληπτικά, προτείνοντας δραστηριότητες αλλά ξεκινώντας και… συζητήσεις, μέσω σύγχρονων εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης. Στο λογισμικό τους υπάρχουν και… ανέκδοτα, τα οποία θα εκφωνούν με δική τους πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, η μοναξιά αποτελεί πια τη νούμερο ένα αιτία επιβάρυνσης της υγείας των ηλικιωμένων, ξεπερνώντας το κάπνισμα και την παχυσαρκία στη σχετική λίστα.

Μένει να φανεί, αν αυτά τα μικρά ρομπότ θα μπορέσουν όντως να ανακουφίσουν τους ανθρώπους που λίγο πριν το τέρμα της ζωής τους, έχουν ανάγκη από οποιαδήποτε συντροφιά…

Ευκαιρία για την Ελλάδα η παρούσα ενεργειακή κρίση, εκτίμησε ο υπουργός Ανάπτυξης

«Η παρούσα ενεργειακή κρίση αποτελεί ευκαιρία για την Ελλάδα, καθώς, πλέον, είναι φθηνές οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οπότε, αν τρέξει η Ελλάδα, στα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια θα μπορεί, σχεδόν, να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες της από ανανεώσιμες πηγές, ενώ μπορεί να είναι παρούσα και στην παραγωγή υδρογόνου και επιπλέον να γίνει και εξαγωγέας και διανομέας ενέργειας» υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο εργασιών του 10ου συνεδρίου Athens Energy Dialogues.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, στην τοποθέτησή του, γνωστοποίησε ότι υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από επιχειρήσεις που ασχολούνται με τεχνολογίες αιχμής για τις περιοχές Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

Ο υπουργός σημείωσε στην ομιλία του ότι, γενικά, ο χώρος ενέργειας την επόμενη δεκαετία θα είναι διαφορετικός και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ευκαιρία που παρουσιάζεται για τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, καθώς η ενεργειακή κρίση επιταχύνει τις εξελίξεις σε αυτό τον τομέα.

Όπως σημείωσε, καμία κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει αυτές τις τιμές ενέργειας, άρα όλοι θα κάνουν ό,τι μπορούν να ελαφρύνουν τον καταναλωτη, αλλά αυτό θα γίνει με τρόπο, ώστε να μην καταστραφούν εταιρείες. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι η συγκυρία είναι κατάλληλη για επενδύσεις στις ΑΠΕ και το στοίχημα για την ελληνική κυβέρνηση δεν είναι αν θα εξακολουθήσει να υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, αλλά πόσες άδειες θα μπορεί να εγκρίνει και να μπορεί να ανταποκριθεί το δίκτυο στις νέες συνθήκες.

«Επενδύσεις θα υπάρξουν και εργαζόμαστε για να είμαστε έτοιμοι να τις υποδεχθούμε» είπε.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι, πριν ένα χρόνο, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τι θα γίνει, τόσο στο θέμα της ενέργειας όσο και στο στο πλαίσιο της μεγάλης πτώσης του ευρώ σε σχέση με το δολάριο, ενώ, πλέον, έχει εμφανιστεί μείωση και στα φορολογικά έσοδα λόγω της μείωσης της κατανάλωσης.

«Ο καταναλωτής πιέζεται κι αυτό φαίνεται και στην κατανάλωση, αλλά, ήδη, έχουμε πάρει μια σειρά μέτρων με σημαντική δημοσιονομική επιβάρυνση» είπε ο κ. Παπαθανάσης και σημείωσε ότι ετοιμάζονται κι άλλες δράσεις, όπως ότι «θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες το πρόγραμμα αντικατάστασης για κλιματιστικά και ψυγεία», ενώ συνεχίζεται η διαδικασία για περαιτέρω απλοποίηση των αδειοδοτήσεων και παράλληλα προχωρούν οι διαδικασίες και για το ειδικό πρόγραμμα στο ΕΣΠΑ, που αφορά στην αυτοπαραγωγή και ιδιοκατανάλωση για τη μέση κι μικρή βιομηχανία».

«Δεν θα καλυφθούν στο 100% οι ανάγκες» συμπλήρωσε ο υπουργός, καθώς χρειάζεται και μπαταρία κι αυτό είναι ακριβή επενδυση, αλλά, έστω, θα επιτυγχάνεται εξοικονόμηση μέσα στη μέρα, ενώ τέλος υπογράμμισε τη σημασία που δίνεται να ανανεωθεί, γρήγορα, και το δίκτυο.

Μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στις περιοχές απολιγνιτοποίησης από επιχειρήσεις τεχνολογικής αιχμής

«Ο μόνος δρόμος για προστασία του περιβάλλοντος και φθηνή ενέργεια είναι να χρησιμοποιούμε τις ΑΠΕ» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης στο ίδιο συνέδριο.

Ο κ. Παπαθανάσης υπογράμμισε την αξία που έχει να υπενθυμίσει πως μέχρι το 2019 δεν είχε γίνει τίποτα – εκτός από την υπογραφή μίας υπουργικής απόφασης – για τις περιοχές απολιγνιτοποίησης και Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, ενώ σήμερα, όπώς σημείωσε, υλοποιείται ένα πλήρες πλέγμα δράσεων.

Σύμφωνα με τον υπουργό από το 2019 έχει τρέξει ένα ενδιάμεσο μεταβατικό πρόγραμμα, σχεδιάστηκε το πρόγραμμα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, άλλαξε ο χάρτης περιφερειακών επενδύσεων, έχουν συμπεριληφθεί εργαλεία στο αναπτυξιακό νόμο, προβλέπονται εργαλεία και μέσω των μεγάλων στρατηγικών επενδύσεων, υπάρχει πρόβλεψη κονδυλίων και στο νέο ΕΣΠΑ «και είναι και το πρώτο πρόγραμμα που εγκρίνεται από την ΕΕ», όπως τόνισε.

Τέλος, όπως σημείωσε, «θα μετρηθούμε και στο κομμάτι της ανεργίας με μια πολιτεία και ένα κράτος που έστρεψε την προσοχή του σε ένα πρόβλημα δίνοντας το πλαίσιο και τις δράσεις για την απαραίτητη κινητικότητα με αποτέλεσμα να έχει εκδηλωθεί, ήδη, μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στις περιοχές απολιγνιτοποίησης κυρίως από επιχειρησεις τεχνολογικής αιχμής. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει συνεννόηση και με την πανεπιστημιακή κοινότητα για τις νέες ειδικότητες που χρειάζονται στο μέλλον για να κρατηθούν οι εργαζόμενοι στις περιοχές αυτές».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και το «πάγωμα» στις εξαγωγές σιτηρών έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να καταγράφονται ελλείψεις, αλλά και αύξηση τιμών σε πρώτες ύλες όπως είναι σιτηρά, καλαμπόκια και ζωοτροφές.

H Επιχειρησιακή Διεύθυνση Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής έχει εντείνει τους ελέγχους σε επιχειρήσεις εισαγωγής – εμπορίας σιτηρών, καλαμποκιού και ζωοτροφών, εστιάζοντας – εκτός της καταπολέμησης της απάτης και της προστασίας των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου και της Ε.Ε. – και στην προστασία του καταναλωτικού κοινού από πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού.

Ειδικότερα:

Αξιοποιώντας σχετικές πληροφορίες διενήργησε ελέγχους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εισαγωγή – εμπορία σιτηρών, καλαμποκιού και ζωοτροφών στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Στις περιπτώσεις αυτές ερευνάται νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, με χρήση εικονικών τιμολογίων, η υποτιμολόγηση στις πωλήσεις και η απάτη Φ.Π.Α. από φυσικά και νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται.

Από τον αρχικό έλεγχο που διενεργήθηκε σε επιχείρηση με αντικείμενο χονδρικό εμπόριο δημητριακών, διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση δεν ήταν σε λειτουργία, από μαρτυρίες δε περιοίκων δεν έχει παρατηρηθεί η ύπαρξη δραστηριότητας τους τελευταίους μήνες, ενώ ο διαχειριστής της επιχείρησης, που αναζητήθηκε στην διεύθυνση κατοικίας του, τυγχάνει άγνωστος.

Με τη συνδρομή του τμήματος Ασφαλείας Αλεξάνδρειας και με την παρουσία Δικαστικού λειτουργού, διενεργήθηκε έλεγχος στην έδρα της επιχείρησης, όπου κατασχέθηκε πλήθος φορολογικών στοιχείων και λοιπών σημειώσεων. Τα κατασχεμένα στοιχεία της επιχείρησης επεξεργάσθηκαν και διαπιστώθηκε μη απόδοση Φ.Π.Α. τουλάχιστον 1.280.000 ευρώ για τα έτη 2020, 2021 και 2022, ενώ συνεχίζεται η έρευνα στους προμηθευτές και πελάτες της ελεγχόμενης για την εικονικότητα των φορολογικών στοιχείων που εξέδωσε και έλαβε η ελεγχόμενη.

Αξιολογώντας τα στοιχεία της έρευνας και τις σχετικές πληροφορίες, διενεργήθηκαν έρευνες σε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους προσώπων που υποκρύπτονται των εμπλεκομένων εταιριών, με τη συνδρομή του Τμήματος Ασφαλείας Βέροιας και με την παρουσία Δικαστικού λειτουργού, και κατασχέθηκαν:

Σε επιχείρηση εκμετάλλευσης Πρακτορείου ΠΡΟΠΟ κατασχέθηκαν σφραγίδες επιχείρησης που συνδέεται με τη δράση του «κυκλώματος CAROUSEL».

Σε όχημα που κατασχέθηκε πλησίον της επιχείρησης εκμετάλλευσης Πρακτορείου ΠΡΟΠΟ κατασχέθηκαν πλήθος σφραγίδων επιχειρήσεων (12 ελληνικές επιχειρήσεις), πλήθος φορολογικών στοιχείων των εταιριών που συνδέονται με τη δράση του «κυκλώματος CAROUSEL», πλαστές εξουσιοδοτήσεις που έφεραν σφραγίδες Δημόσιας Αρχής, εκτυπωτής για την έκδοση των φορολογικών στοιχείων εντός του οχήματος, κάρτες πιστωτικών ιδρυμάτων διαφόρων προσώπων (διαχειριστές των εταιριών), τρεις επιταγές συνολικής αξίας 100.000 ευρώ, Αστυνομική Ταυτότητα και άδεια οδήγησης ημεδαπού προσώπου, φωτογραφίες διαβατηρίων των φερόμενων ως «εγκεφάλων» της εγκληματικής ομάδας και 13 κάρτες καρτοκινητής τηλεφωνίας.

Οι ανωτέρω επιχειρήσεις έχουν εκδώσει φορολογικά στοιχεία πολλών εκατομμυρίων ευρώ, έτσι το ποσό των φόρων που δεν έχουν αποδοθεί εκτιμάται ότι ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, διενεργήθηκε έρευνα σε 13 επιχειρήσεις, όπου διαπιστώθηκε ότι 9 εξ αυτών δεν ήταν σε λειτουργία και συστήθηκαν με μόνο σκοπό τη λήψη και έκδοση εικονικών τιμολογίων, απαραίτητος κρίκος στην απάτη Φ.Π.Α. και στη δημιουργία κυκλώματος CAROUSEL.

Σε 4 επιχειρήσεις κατασχέθηκε πλήθος φορολογικών στοιχείων, τα οποία βρίσκονται υπό επεξεργασία για τον προσδιορισμό της ζημίας για το Ελληνικό Δημόσιο.

Σκοπός του ανωτέρω κυκλώματος ήταν να πραγματοποιούν εισαγωγές μέσω ενδιάμεσων ανύπαρκτων εταιριών και εν συνεχεία να πραγματοποιούν υποτιμολογημένες πωλήσεις στους τελικούς παραλήπτες των εμπορευμάτων χωρίς να αποδίδουν τους φόρους που αναλογούν (Φ.Π.Α. – Εισόδημα).

Επιπλέον, με τη δράση τους οι ελεγχόμενες επιχειρήσεις επέφεραν στρέβλωση και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού έναντι λοιπών νόμιμων επιχειρήσεων του κλάδου εμπορίας σιτηρών, καλαμποκιού και ζωοτροφών, καθώς παρατηρήθηκε ότι οι ελεγχόμενες επιχειρήσεις είχαν τη δυνατότητα πώλησης των εμπορευμάτων σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή.

Από τα ευρήματα και την επεξεργασία των στοιχείων που κατασχέθηκαν, έχουν συνδεθεί με την παράνομη δράση του κυκλώματος επιχειρήσεις που εκπροσωπούνται από 7 ημεδαπούς και 9 αλλοδαπούς εκπροσώπους των εταιριών ή υποκρυπτόμενα πρόσωπα.

Η έρευνα συνεχίζεται σχετικά με τη συμμετοχή και λοιπών επιχειρήσεων που έλαβαν τιμολόγια από τις ανύπαρκτες επιχειρήσεις που εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια, καθώς και τις χρηματικές ροές για τον εντοπισμό όλων των εμπλεκόμενων προσώπων.

Ελήφθησαν άμεσα μέτρα για την προστασία των συμφερόντων του Δημοσίου (δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών), ενημερώνοντας άμεσα την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών (Γραφείο Οικονομικού Εισαγγελέα).

Η Υπηρεσία μας θα ενημερώσει τις Υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. για τον καταλογισμό των φόρων που διέφυγαν της καταβολής.

Η έρευνα επεκτείνεται και στη δράση νομικών και φυσικών προσώπων σε άλλα κράτη-μέλη, με σκοπό τη συλλογή ικανών στοιχείων για την εξάρθρωση του εγκληματικού δικτύου.

Η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής, με όπλα της τον επαγγελματισμό και τον ζήλο του προσωπικού της, την πλούσια εμπειρία και τεχνογνωσία, θα συνεχίσει, με μεγαλύτερη ένταση και αποφασιστικότητα, τη μάχη για την προστασία και τη διασφάλιση των δημοσίων εσόδων.

Διαθέσιμο σε 64 πόλεις πανελλαδικά το food delivery της COSMOTE που επιβραβεύει σε κάθε παραγγελία – Συνεργασία με μεγάλες αλυσίδες εστίασης, δημοφιλή brands και τοπικά καταστήματα

Το BOX, η υπηρεσία food delivery της COSMOTE, μεγαλώνει και επεκτείνεται συνεχώς καταφέρνοντας να φτάσει τα 10.000 συνεργαζόμενα καταστήματα, διαθέσιμα σε 64 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, σε μόλις 3 χρόνια λειτουργίας.

Ενδεικτικό της δυναμικής του ΒΟΧ, που κάθε χρόνο διπλασιάζει σχεδόν τους χρήστες του, είναι ότι στο ξεκίνημά του συνεργάζονταν με περίπου 3.000 καταστήματα εστίασης, μέσα σε έναν χρόνο αυξήθηκαν στα 5.000 και πέρυσι έφτασαν τα 9.000. Διευρύνοντας ταχύτατα το δίκτυο των συνεργατών του σε νέες περιοχές, με μεγάλες αλυσίδες εστίασης, δημοφιλή brands και τοπικές επιχειρήσεις, το ΒΟΧ τον τελευταίο χρόνο κατάφερε να υπερδιπλασιάσει τις ημερήσιες παραγγελίες μέσω site/app.

Στο ΒΟΧ οι καταναλωτές μπορούν να παραγγείλουν το αγαπημένο τους φαγητό ή ρόφημα μέσα από ένα πλήθος εστιατορίων και καφέ. Η πλατφόρμα του ΒΟΧ εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες κατηγορίες προϊόντων και με νέα καταστήματα όπως μανάβικα, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, κάβες, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα με delicatessen και βιολογικά προϊόντα, παντοπωλεία, ψιλικά, ανθοπωλεία, αλλά και pet shop.

Το ΒΟΧ φέρνει καθημερινά στην πόρτα των καταναλωτών και τα ψώνια τους από τα σούπερ μάρκετ «Μασούτης» και «Κρητικός». Με πάνω από 10.000 κωδικούς ανά αλυσίδα, σε τιμές και προσφορές που ισχύουν και στα φυσικά καταστήματα. Καλύπτοντας πάνω από 40 πόλεις πανελλαδικά και με παράδοση στον χώρο τους την ημέρα και ώρα που επιθυμούν, ακόμη και αυθημερόν. Οι παραγγελίες προϊόντων σούπερ μάρκετ είναι μια κατηγορία του BOX που ενισχύεται δυναμικά, με σταθερά ανοδικές πωλήσεις.

«Τα 10.000 συνεργαζόμενα καταστήματα του ΒΟΧ αποτελούν για εμάς ένα σημαντικό ορόσημο, που το πετύχαμε μέσα σε λιγότερο από 3 χρόνια. Οι συνεργάτες μας μας εμπιστεύονται για την επιχείρησή τους, ενώ η ανοδική πορεία του ΒΟΧ δείχνει ότι ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει. Θα συνεχίσουμε να εμπλουτίζουμε το ΒΟΧ με νέες συνεργασίες, νέες κατηγορίες προϊόντων και σύντομα με νέες δυνατότητες, που θα διευκολύνουν ακόμα περισσότερο την καθημερινότητα των καταναλωτών», δήλωσε ο κ. Παναγιώτης Γαβριηλίδης, Chief Marketing Officer Consumer Segment Ομίλου ΟΤΕ.

Συγκριτικό πλεονέκτημα το πρόγραμμα επιβράβευσης του ΒΟΧ

Ιδιαίτερα δημοφιλές αποδεικνύεται το πρόγραμμα επιβράβευσης του ΒΟΧ, που παραμένει σταθερά σε υψηλά επίπεδα στις προτιμήσεις των χρηστών (σε ποσοστό 85%) και αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους για να συστήσει κάποιος την πλατφόρμα σε άλλους χρήστες. Σε κάθε παραγγελία ή και χρήση του app (κριτική πιάτου, share, καλώντας τους φίλους τους να γνωρίσουν την πλατφόρμα κλπ.), οι πελάτες του ΒΟΧ κερδίζουν πόντους, τους οποίους μπορούν να εξαργυρώσουν άμεσα σε GB ή εκπτώσεις. Σε κάθε πιάτο, σε κάθε μαγαζί, χωρίς περιορισμούς.

Καθημερινά μέσα από το BOX app (Android, iOS) και το www.box.gr οι καταναλωτές επωφελούνται διπλά, γιατί όχι μόνο βρίσκουν χιλιάδες προσφορές σε φαγητό, καφέ και ροφήματα όπως 1+1 δώρο, συνδυαστικές προσφορές Combo και μενού αξίας 5€, αλλά κερδίζουν και επιπλέον πόντους παραγγέλνοντας από αυτά. Μεγάλη είναι η ανταπόκριση των πελατών και στις προσφορές των ίδιων των καταστημάτων.

Η αξιοπιστία της πλατφόρμας, η προγραμματισμένη παράδοση της παραγγελίας σε ώρα και τοποθεσία που εξυπηρετεί τον πελάτη, η ασφάλεια στις συναλλαγές (τόσο με κάρτα, όσο και με μετρητά), είναι μερικά ακόμα από τα πλεονεκτήματα του ΒΟΧ.

«Τρέχω από πίσω, φέρε το παιδί φώναζα, ένας γκάνγκστερ μας κλέβει το παιδί, ήταν μια μαφιόζικη αρπαγή», είπε – Από πλευράς της η θεία του, έκανε λόγο για «μια πολύ οργανωμένη απαγωγή»

Ολοκληρώθηκε σήμερα το ολιγοήμερο θρίλερ για την αρπαγή του 6χρονου από την Κηφισιά, καθώς οι δικηγόροι του Νορβηγού πατέρα ενημέρωσαν πως το παιδί βρίσκεται μαζί του και έχει επιστρέψει στη γεννέτειρά του.

Για την αρπαγή του εξάχρονου από το σπίτι που διέμενε στην Κηφισιά, μίλησαν η γιαγιά και η θεία του, κάνοντας λόγο για ένα «οργανωμένο σχέδιο που εκτελέστηκε».

Η γιαγιά του μικρού Ράινερ, η οποία βρισκόταν μαζί του την ώρα της αρπαγής, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ήμουν μαζί με το παιδί εκείνο το βράδυ, ετοιμαζόμασταν να πάμε πάνω για να κοιμηθεί. Ξαφνικά, βλέπω τον μικρό να τρέχει στην πόρτα και να λέει πως ήρθε η μαμά του. Ανοίγω την πόρτα και βλέπω ένα θηρίο, 1,90 μ., μασκοφόρο. Δεν έβγαλε άχνα, βούτηξε το παιδί υπό μάλης και βγήκε έξω. Του είχε κλείσει το στόμα, το παιδί δεν έβγαλε άχνα. Μπήκαν σε ένα άσπρο βαν με μαύρα φιμέ τζάμια. Τρέχω από πίσω, φέρε το παιδί φώναζα, ένας γκάνγκστερ μας κλέβει το παιδί. Ήταν μια μαφιόζικη αρπαγή. Μαρσάρισε και εξαφανίστηκε. Αν δεν είχαμε ανοίξει την πόρτα, δεν ξέρω τι θα μπορούσε να γίνει. Είχε πολύ άγριες διαθέσεις, ήταν μαφιόζος. Έμοιαζε ξένος, ήταν πληρωμένος».

Από την πλευρά της, η θεία είπε πως «όλο το σκηνικό φαίνεται πως ήταν μια πολύ οργανωμένη απαγωγή, ειδικά αν αληθεύει ότι διέφυγαν μέσα στο πρώτο τετράωρο. Δεν ξέρω τι τύπου υπόκοσμος είχε πληρωθεί για να αρπάξει το παιδί. Δεν φαινόταν να ήταν ο πατέρας ή ο θείος. Τυχαία άνοιξε την πόρτα το παιδί. Αν δεν το έκανε, θα έβρισκαν κάποιον άλλο τρόπο, θα έσπαγαν παράθυρο ή κάποια πόρτα. Θα είχαμε άλλου τύπου σκηνικά. Δεν λύνονται θέματα με αυτοδικία και μαφιόζικες ενέργειες».

Ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς με μήνυμα του στα social media ενημέρωσε τους φαν του για τα όσα βίωσε τους τελευταίους έξι μήνες παίζοντας χωρίς χιαστό στο αριστερό γόνατο και κάνοντας συνεχώς ενέσεις

Μια ημέρα μετά από την επέμβαση στο αριστερό του γόνατο, η οποία μπορεί να τον αφήσει εκτός δράσης 7-8 μήνες, ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς θέλησε να μοιραστεί με τους φαν του τα όσα βίωσε τους τελευταίους μήνες.

Ο Σουηδός ποδοσφαιριστής της Μίλαν έπαιζε χωρίς χιαστό για έξι μήνες και έκανε συνεχώς ενέσεις ενώ έβγαλε το υγρό από το γόνατο για να μπορεί να παίζει!

Το πρόβλημα του ξεκίνησε από τα τέλη του 2021 και μετά από την επέμβαση ελπίζει να επανέλθει δυνατός στα γήπεδα.

Το μήνυμα του Ζλάταν

«Τους προηγούμενους έξι μήνες αγωνιζόμουν χωρίς χιαστό στο αριστερό γόνατο. Πρησμένο γόνατο για έξι μήνες. Κατάφερα να προπονηθώ με την ομάδα μόλις δέκα φορές τους προηγούμενους έξι μήνες. Έκανα πάνω από είκοσι ενέσεις σε έξι μήνες. Άδειαζα (σ.σ. από υγρό) το γόνατο μία φορά την εβδομάδα κάθε έξι μήνες.

Παυσίπονα κάθε μέρα για έξι μήνες. Κοιμόμουν ελάχιστα για έξι μήνες από τον πόνο. Ποτέ δεν υπέφερα τόσο πολύ εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου. Μετέτρεψα κάτι αδύνατο σε κάτι δυνατό. Στο μυαλό μου είχα μόνο ένα στόχο, να κάνω τους συμπαίκτες και τον προπονητή μου πρωταθλητές Ιταλίας, επειδή τους υποσχέθηκα κάτι. Σήμερα, έχω νέο χιαστό και ακόμα ένα τρόπαιο».

Τιμωρήθηκε με φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή – Θα εκτίσει μειωμένη ποινή

Η μητέρα της 5χρονης, που έπεσε χθες Τετάρτη στη θάλασσα στον Πειραιά και λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή της, τιμωρήθηκε με φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή.

Η 37χρονη μητέρα του κοριτσιού είχε συλληφθεί και κρατείτο για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο. Σήμερα Πέμπτη οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πειραιά στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.

Εν τω μεταξύ, η 5χρονη είναι καλύτερα στην υγεία της. Εξακολουθεί να νοσηλεύεται προληπτικά στο Νοσοκομείο Παίδων και τις επόμενες ώρες πρόκειται να λάβει εξιτήριο.

Όπως είπε ο πατέρας της στο protothema.gr, η 9μελης οικογένειά του, καθώς έχει ακόμη 6 παιδιά, ζει στο δρόμο, μέσα στο λιμάνι και χθες το μεσημέρι το άτυχο κορίτσι πήγε να παίξει στους κάβους με αποτέλεσμα να γλιστρήσει.

«Χθες το μεσημέρι ήμουν μαζί με τη γυναίκα μου. Λέω “πάω να πάρω καφέ και νερό. Η Αφροδίτη ήταν πίσω από τη μάνα της και σε κάποια φάση φεύγει από τη μάνα της. Αλλά περπατάει η γυναίκα και πήγαιναν στο σπίτι και ήταν πίσω της αλλά ήξερε τόση ώρα ότι ήταν πίσω της. Και πάει η γυναίκα μπροστά, μετά γυρνάει η γυναίκα πίσω και δεν τη βλέπει», δήλωσε ο πατέρας της 5χρονης ενώ πρόσθεσε πως το παιδί διέφυγε της προσοχής τους γιατί εκείνη την ώρα έφευγε το καράβι που ήταν δεμένο δίπλα.

«Πήγε στο λιμάνι, στα λάστιχα και έπαιζε με το πόδι της, γλίστρησε με το πόδι της και έπεσε μέσα. Δευτερόλεπτα ήταν εκεί, και δεν ήμουν και εγώ εκεί και έπεσε το παιδί μέσα. Μετά το καταλάβαμε, γιατί όταν έπεσε το κορίτσι μέσα έφευγε το καράβι. Και αυτοί από πάνω από το καράβι φώναζαν “το μικρό κορίτσι έπεσε μέσα στη θάλασσα», τονίζει ο πατέρας.

Πακέτο στήριξης 15 δισ. λιρών εγκρίνει η Βρετανία για τα ευάλωτα νοικοκυριά – Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι χάρη σε αυτό το πακέτο, οι πλέον ευάλωτοι Βρετανοί «θα αισθανθούν το βάρος του πληθωρισμού να αμβλύνεται»

Με χαρακτηριστική καθυστέρηση, όπως συνέβη και με την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο ακολούθησε τον δρόμο της φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την επιβολή φόρου 90% στα υπερκέρδη εταιρειών ενέργειας, με έναν ιδιαίτερα υψηλό συντελεστή σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Ιταλία έχει θεσπίσει ένα ανώτατο όριο αύξησης κερδών πάνω από το οποίο θα υπάρχει φορολογία 10%, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε μόλις το τελευταίο 24ωρο την πρόθεση για συντελεστή 25%.

Συγκεκριμένα, ο Ρίσι Σούνακ, καγκελάριος του Ηνωμένου Βασιλείου, ανακοίνωσε μια προσωρινή «εισφορά ενεργειακών κερδών», της τάξης του 25% στα κέρδη των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Όπως εξήγησε, ο τομέας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είχε εξαιρετικά κέρδη ως αποτέλεσμα της αύξησης των παγκόσμιων τιμών, υπογραμμίζοντας πως αυτή η έκτακτη εισφορά, όπως ονομάστηκε, θα καταργηθεί όταν οι τιμές ενέργειας θα επιστρέψουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Ο ίδιος υποστήριξε πως υπάρχει σκέψη για την επιβολή ανάλογης εισφοράς και στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, ωστόσο, δεν υπάρχει άμεση απόφαση για κάτι τέτοιο. Επίσης, γνωστοποίησε πως οι εταιρείες που θα επενδύσουν στο ίδιο διάστημα, θα έχουν φοροελαφρύνσεις που μπορούν να φτάσουν ως το 90%. Τέλος, σύμφωνα με την ομιλία του Ρίσι Σούνακ, τα έσοδα που υπολογίζονται για το Ηνωμένο Βασίλειο από την υπερφορολόγηση κερδών εταιρειών ενέργειας, αναμένεται να ανέλθουν στα 5 δισεκατομμύρια λίρες.

Πακέτο στήριξης 15 δισ. λιρών

Ο Σούνακ ανακοίνωσε νέο πακέτο στήριξης ύψους 15 δισεκατομμυρίων λιρών για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους διαβίωσης για τα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά. Το πακέτο χρηματοδοτείται μερικώς από έκτακτο φόρο επί του τομέα της ενέργειας.

Κατά την διάρκεια ομιλίας του στο κοινοβούλιο, ο βρετανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι χάρη σε αυτό το πακέτο, οι πλέον ευάλωτοι Βρετανοί «θα αισθανθούν το βάρος του πληθωρισμού να αμβλύνεται».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών, «σχεδόν ένα στα οκτώ νοικοκυριά μεταξύ των πλέον ευάλωτων στο Ηνωμένο Βασίλειο θα λάβει 1.200 στερλίνες αυτό το έτος, περιλαμβανομένης εφ” άπαξ καταβολής 650 λιρών για την αντιμετώπιση του κόστους διαβίωσης, που αντιστοιχεί σε μία αύξηση του κατώτερου εισοδήματος (Universal Credit) κατά 400 λίρες και διπλασιασμό της μείωσης των λογαριασμών της ενέργειας» για τον Οκτώβριο, όταν το πλαφόν των τιμών θα είναι ιδιαίτερα αυξημένο.

Συνολικά, με τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και αποτιμώνται στα 22 δισεκατομμύρια λίρες, το συνολικό πακέτο στήριξης «για την αντιμετώπηση του κόστους διαβίωσης για τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος θα φθάσει τα 37 δισ. λίρες αυτόν τον χρόνο», διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Το Εργατικό Κόμμα ειρωνεύθηκε στο κοινοβούλιο την κυβερνητική μεταστροφή έπειτα από μήνες πεισματικής επιμονής της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον να μην επιβάλει έναν τέτοιο φόρο, φοβούμενη την αποθάρρυνση των επενδύσεων στην μετάβαση προς την ουδετερότητα άνθρακα και την ενεργειακή ασφάλεια, υιοθετώντας τα επιχειρήματα των ενεργειακών κολοσσών.

Η πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει φθάσει στο 9%, ύψος ρεκόρ 40 ετών.

Η βρετανική αρχή ενέργειας (Ofgem) προειδοποίησε την Τρίτη ότι το πλαφόν των τιμών της ενέργειας μπορεί να αυξηθεί κατά 40% τον Οκτώβριο, επιβαρύνοντας κατά 800 λίρες (πάνω από 930 ευρώ) επιπλέον τα νοικοκυριά σε ετήσια βάση.

Στα 2.455 τα κρούσματα στην Αττική, 329 στη Θεσσαλονίκη – Ο αριθμός νέων επαναλοιμώξεων είναι 405 – Οι εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας 94 – Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, το 46.81% είναι ανεμβολίαστοι

Στα 4.048 φτάνουν τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, σύμφωνα με τη νέα ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 405 ενώ από τηναρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 133.752 (3.7% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 13, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.756 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 141 (64.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 72 έτη. To 92.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 66 (46.81%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 75 (53.19%) είναι πλήρως
εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει των ΜΕΘ 4.674 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 94 (ημερήσια μεταβολή -3.09%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 86 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.436.046 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 48.8% άνδρες.

Η γεωγραφική κατανομή

Στα 2.455 ανέρχονται τα κρούσματα της πανδημίας στην Αττική, ενώ στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 329 νέες μολύνσεις.

Αναλυτικότερα τα κρούσματα στις περιφερειακές ενότητες που ανήκουν στην Αττική:

Ανατολική Αττική: 304 κρούσματα

Βόρειος Τομέας Αθηνών: 446 κρούσματα

Δυτική Αττική: 65 κρούσματα

Δυτικός Τομέας Αθηνών: 357 κρούσματα

Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 647 κρούσματα

Νήσων: 16 κρούσματα

Νότιος Τομέας Αθηνών: 298 κρούσματα

Πειραιώς: 322 κρούσματα

Στη Νορβηγία βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο 6χρονος Ράινερ Τζέισον Πέντερσεν, τον οποίο άρπαξαν από το σπίτι της μητέρας του στην Κηφισιά.

Ο 6χρονος απήχθη προχθές και σύμφωνα με αστυνομικές πηγές βρίσκεται στη Νορβηγία. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο/οι άνθρωπος/οι που τον άρπαξαν τον έβγαλαν από τη χώρα με πλαστό διαβατήριο, πετώντας σε πρώτη φάση από τη Θεσσαλονίκη στη Δανία.

Ολα τα στοιχεία από την πρώτη στιγμή έδειχναν ότι πίσω από την αρπαγή του παιδιού βρίσκεται ο πατέρας του. Το παιδί μέσα από το ίδιο του το σπίτι φέρεται να άρπαξε ο θείος του.

Οπως έχει προκύψει από τις πληροφορίες που έχουν έρθει τις τελευταίες ώρες στο φως, οι γονείς του παιδιού βρίσκονταν σε κόντρα μεταξύ τους για την επιμέλειά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, χθες το βράδυ απεστάλη στους δικηγόρους του πατέρα (στην Ελλάδα) και της μητέρας email, από την πλευρά του πατέρα, που ανακοίνωνε ότι το παιδί βρίσκεται στη Νορβηγία. Οι δικηγόροι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, με τη σειρά τους, το προώθησαν στο «Χαμόγελο του Παιδιού» και στην ΕΛ.ΑΣ.

Το χρονικό της αρπαγής του 6χρονου

Όλα συνέβησαν το βράδυ της Τρίτης όταν ένας κουκουλοφόρος άρπαξε τον 6χρονο από το σπίτι όπου έμενε με τη μητέρα και τη γιαγιά του. Αμέσως εκδόθηκε και Amber Alert από το «Χαμόγελο του Παιδιού». Ο 6χρονος Ράινερ βρισκόταν μέσα στο σπίτι με τη γιαγιά του περιμένοντας τη μητέρα του να επιστρέψει.

Κάποια στιγμή άκουσε θόρυβο και έτρεξε προς την πόρτα. Άνοιξε και τότε ένας άνδρας με κουκούλα και full face τον άρπαξε και τον επιβίβασε σε ένα λευκό βαν. Κάμερα ασφαλείας γειτονικού σπιτιού κατέγραψε τόσο το λευκό βαν με τα φιμέ τζάμια όσο και τις κινήσεις του δράστη της αρπαγής από τη στιγμή που φτάνει έξω από το σπίτι του 6χρονου.

Καταρρίπτεται η τουρκική επιχειρηματολογία περί «διασύνδεσης» της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών με την δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησής τους – Αναφορά στο τουρκικό casus belli, στις υπερπτήσεις και τις απειλές Τσαβούσογλου στην επιστολή που επέδωσε στον ΟΗΕ η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον Οργανισμό, Μαρία Θεοφίλη, κατόπιν οδηγιών του Νίκου Δένδια

Επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ επέδωσε χθες η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Μαρία Θεοφίλη, κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, σε απάντηση σχετικής επιστολής που είχε απευθύνει ο Τούρκος Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ στις 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Με την επιστολή αυτή, η οποία αποτελεί, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, προϊόν πολύμηνης ενδελεχούς εργασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΞ, απορρίπτονται στο σύνολο τους, το σύνολο των ισχυρισμών της τουρκικής πλευράς, καθώς είναι αβάσιμοι νομικά, ιστορικά και επί των πραγματικών γεγονότων.

Συγκεκριμένα απορρίπτεται το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας όσον αφορά την «διασύνδεση» της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών και των παρακείμενων νήσων του Αιγαίου με την δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των νησιών αυτών.

Τονίζεται ότι η διασύνδεση αυτή αποτελεί καθαρή αθέτηση τόσο του γράμματος όσο και του πνεύματος της συνθήκης της Λωζάννης του 1923 και της συνθήκης των Παρισίων του 1947, που ορίζουν μόνιμα σύνορα και εδαφικά δικαιώματα στις χώρες που αναφέρονται, χωρίς να υπάρχει κανένας άλλος όρος ή υποχρέωση.

Τονίζεται ότι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, όταν τα κράτη συνομολογούν μια συνθήκη που ορίζει σύνορα ή εδαφική κυριαρχία, ο βασικός σκοπός τους είναι να επιτύχουν σταθερότητα και τελικό καθεστώς (finality). Για τον λόγο αυτό, όταν μια συνθήκη ορίζει ένα σύνορο ή μια οριστική εδαφική διευθέτηση, αυτή η διευθέτηση αποτελεί ένα πραγματικό γεγονός από μόνο του, το οποίο δεν εξαρτάται πλέον από την συνθήκη.

Ο ορισμός ενός συνόρου αποτελεί μια αυτόνομη πραγματικότητα και δημιουργεί μονιμότητα.

Αντιθέτως, τονίζεται στην επιστολή της Ελληνίδας Μονίμου Αντιπροσώπου, οι τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις υπονομεύουν αναφανδόν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια.

Παράλληλα, τονίζεται ότι τα νησιά αυτά, σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (άρθρο 121 (2), έχουν δικαιώματα σε χωρικά ύδατα, αποκλειστική οικονομική ζώνη και υφαλοκρηπίδα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα απορρίπτει στο σύνολο τους, τις σχετικές αιτιάσεις της Τουρκίας.

Η επιστολή επίσης απορρίπτει στο σύνολό τους τις τουρκικές αιτιάσεις σχετικά με την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, υπογραμμίζοντας ότι οι αιτιάσεις αυτές, οι οποίες δεν στέκουν νομικά, αλλά έχουν καθαρά πολιτικά κίνητρα, τροφοδοτούν έτι περαιτέρω την αστάθεια που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της.

Επίσης, γίνεται σαφής αναφορά στην κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας, με την επίκληση του casus belli, καθώς και την στάθμευση έναντι των νησιών του Αιγαίου, μεγάλου αριθμού στρατιωτικών δυνάμεων.

Παράλληλα επισημαίνεται η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας με ιδιαίτερα απειλητικές ενέργειες, τόσο με τις υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους, όσο και με την παρενόχληση πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού και ερευνητικών σκαφών.

Η επιστολή καταλήγει λέγοντας ότι η Ελλάδα καλεί την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου, να απέχει από την απειλή χρήσης βίας, παραβιάζοντας έτσι το άρθρο 2(4) του Χάρτη ου ΟΗΕ, και να σταματήσει να πραγματοποιεί παράνομες ενέργειες, οι οποίες παραβιάζουν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι πρακτικές αυτές, οι οποίες υποδηλώνουν ένα πνεύμα αναθεωρητισμού, βρίσκονται τελείως εκτός του βασικού πλαισίου των σχέσεων μεταξύ των κρατών, όπως ορίζει ο Χάρτης του ΟΗΕ, και αποτελούν σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα παραμένει πεπεισμένη ότι οι δύο χώρες μπορούν να επιλύσουν την μοναδική τους διαφορά, ήτοι τον ορισμό της Υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

OHE-_1_-1

OHE-_1_-2

OHE-_1_-3

OHE-_1_-4

Το protothema.gr αποκαλύπτει όλα όσα είπε η 21χρονη Αγγλίδα τουρίστρια στους αστυνομικούς που ανέλαβαν να της πάρουν κατάθεση, μετά την καταγγελία της για βιασμό από τον πρώην παίκτη του Big Brother

Η 21χρονη Αγγλίδα τουρίστρια ισχυρίζεται ότι βιάστηκε από τον πρώην παίκτη του Big Brother, Στηβ Μιλάτο στην Ρόδο.

Ο φερόμενος δράστης διαψεύδει ότι έχει προχωρήσει στην πράξη για την οποία κατηγορείται καθώς υποστηρίζει ότι ήρθε σε σεξουαλικη επαφή με τη νεαρή Αγγλίδα τουρίστρια με την συναίνεσή της.

Το protothema.gr αποκαλύπτει τώρα όλα όσα είπε η 21χρονη στους αστυνομικούς που ανέλαβαν να της πάρουν κατάθεση, μετά την καταγγελία της για βιασμό από το πρώην παίκτη του Big Brother.

Σημειώνεται ότι ο Μιλάτος πήρε προθεσμία για να απολογηθεί αύριο, Παρασκευή, στις 14:00.

Η κατάθεση της 21χρονης για τον βιασμό στη Ρόδο

Την Δευτέρα 23 Μαϊου, γύρω στις 7 το απόγευμα η 21χρονη Αγγλίδα τουρίστρια πήγε με την φίλη της στη Λίνδο για να διασκεδάσουν με αφορμή τα γενέθλια της. Πέρασαν από διάφορα μαγαζιά και λίγο μετά τις 12 τη νύχτα, κατέληξαν σε ένα γνωστό κλαμπ της περιοχής για να συνεχίσουν την διασκέδαση τους. Εκεί, ένας άγνωστος σε εκείνην άνδρας, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, άρχισε να την παρενοχλεί λεκτικά ενώ ταυτόχρονα τους προσκαλούσε να πάνε μαζί του σε ένα άλλο κλαμπ.

Μάλιστα, όπως ισχυρίζεται η ίδια στην κατάθεση της, προσπαθούσε να πείσει και την φίλη της να ακολουθήσει, όμως εκείνη του εξήγησε ότι έχει σχέση και πως δεν επιθυμεί κάτι περισσότερο. Σύμφωνα πάντα με όσα υποστηρίζει η 21χρονη, οι δυο κοπέλες πείστηκαν να τον ακολουθήσουν. Η 21χρονη Αγγλίδα βρέθηκε μαζί του σε ένα παρακείμενο δρόμο για να συζητήσουν. «Εκεί με φίλησε χωρίς την θέληση μου, ενώ ήμουν πολύ μεθυσμένη» κατέθεσε ενώπιον των αστυνομικών. Και συνέχισε: «Μετά έβαλε με βία τα δάχτυλα του μέσα στα γεννητικά μου όργανα. Εκεί φοβήθηκα και αφέθηκα στις ορέξεις του».

Η 21χρονη ισχυρίζεται ότι ο πρώην παίκτης του ριάλιτι παιχνιδιού Big Brother, κατέβασε το παντελόνι του και πως του έκανε στοματικό έρωτα. «Δεν ήθελα να το κάνω, αναγκάστηκα να το κάνω γιατί φοβήθηκα» λέει σύμφωνα με πληροφορίες στην κατάθεση της. Μετά την τράβηξε, την γύρισε πλάτη με βία και προέβη σε σεξουαλική πράξη μαζί της χωρίς μάλιστα προφύλαξη.

Βάσει των ισχυρισμών της 21χρονης, η πράξη κράτησε περίπου 15 με 20 δευτερόλεπτα ενώ εκείνη του είπε να σταματήσει και να φύγει γιατί είχε τρομάξει. Ο φερόμενος δράστης συνέχισε να την πιέζει, ζητώντας της να του κάνει στοματικό έρωτα, υποστηρίζει η νεαρή τουρίστρια. «Στη συνέχεια επειδή με ανάγκασε να του κάνω στοματικό έρωτα, βάζοντας μεγάλη πίεση, προκαλώντας μου πόνο, τον παρακάλεσα να σταματήσει για να φύγω. Στην αρχή δεν με άφηνε να φύγω αλλά όταν είδε ότι δεν θέλω άλλο, τότε μου είπε με άγριο ύφος, να σηκωθώ να φύγω. Έτρεχα πανικόβλητη να πάω στη παρέα μου».

Η 21χρονη αναφέρει στην κατάθεση της ότι συνάντησε κόσμο στη Λίνδο που προθυμοποιήθηκε να την βοηθήσει, προσφέροντας της νερό. Είπε δε στους αστυνομικούς ότι δεν έχει κάνει κάποιο ασφαλιστήριο συμβόλαιο που να αφορά περίπτωση βιασμού στην πατρίδα της και πως ουδέποτε συναίνεσε στην πραγματοποίηση σεξουαλικής πράξης.

Σημειώνεται ότι ο φερόμενος δράστης, Στηβ Μηλάτος, μέσω του συνηγόρου του, Στέλιου Αλεξανδρή, υποστήριξε ότι όλα όσα έγιναν, συνέβησαν με την συναίνεση της 21χρονης και πως σε καμία περίπτωση δεν την ανάγκασε να κάνει κάτι χωρίς την θέληση της.

Ο ταξιδιωτικός κλάδος ανακάμπτει απότομα, με τα ταξίδια για λόγους αναψυχής να αυξάνονται ταχύτερα από τα εταιρικά ταξίδια

Η Uber Technologies επεκτείνεται σε τρία δημοφιλή νησιά της Μεσογείου καθώς προετοιμάζεται για μία ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού μετά την πανδημία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο κολοσσός του ride hailing με έδρα το Σαν Φρανσίσκο θα προσφέρει τις υπηρεσίες του σε Σικελία, Μάλτα και Σαντορίνη φέτος το καλοκαίρι, σύμφωνα με την εταιρική ανακοίνωση.

Στη λίστα θα προστεθούν και άλλα νησιά σε Ελλάδα και Ισπανία τους επόμενους μήνες. Η Uber κυκλοφορεί επίσης στη Μαδρίτη τη νέα της υπηρεσία εξερεύνησης για κρατήσεις δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ο ταξιδιωτικός κλάδος ανακάμπτει απότομα, με τα ταξίδια για λόγους αναψυχής να αυξάνονται ταχύτερα από τα εταιρικά ταξίδια.

«Η πραγματικότητα είναι αυτό που βλέπουμε σήμερα, ότι η ζήτηση ξεπερνά τις προσδοκίες», είπε στο Bloomberg η Anabel Diaz, γενική διευθύντρια διαδρομών της Uber για την Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική.

Τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι «κουρεμένα» έως 75%

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανάρτηση των εκκαθαριστικών στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ με το ποσό της οφειλής των επτά κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 700.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Κάπως έτσι, θέμα ημερών είναι η έκδοση των κοινών υπουργικών αποφάσεων για την επιστρεπτέα προκαταβολή, οι οποίες θα ανοίξουν τον δρόμο για την αποστολή του τελικού λογαριασμού σε 700.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις, με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών να δηλώνουν ότι η ανάρτηση των εκκαθαριστικών με το ποσό της οφειλής θα γίνει στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Μετά την έκδοση των εκκαθαριστικών, έως τις 29 Ιουλίου 2022 οι 700.000 δικαιούχοι θα πρέπει να επιλέξουν για κάθε ενίσχυση του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής που έλαβαν την περίοδο της πανδημίας εάν θα την εξοφλήσουν εφάπαξ την οφειλή προκειμένου να κερδίσουν επιπλέον κούρεμα 15% ή εάν θα αποπληρώσουν την οφειλή σε έως 96 άτοκες δόσεις.

Τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής

Τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι «κουρεμένα» έως 75%, με τη διαγραφή των ποσών να κλιμακώνεται ανάλογα με τη μείωση του τζίρου και τον χρόνο έναρξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ειδικότερα οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας επιστρέφουν:

-Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημιές προ φόρων το 2020.

-Το 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ως 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση καταγράφει ζημιές προ φόρων το 2020.

-Το 50% της ενίσχυσης οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας επιστρέφουν:

Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημιές προ φόρων το 2020.
Το 33,3% της ενίσχυσης για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Ξανά στο προσκήνιο το αφήγημα περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου – Αντίδραση και για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα.Σε νέες προκλήσεις και απειλές κατά της Ελλάδας προέβη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Συγκεκριμένα όπως μεταδίδει η Hurriyet, μιλώντας σε δημοσιογράφους αμέσως μετά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, απάντησε σε σχετική ερώτηση μιλώντας κατά της χώρας μας επ αφορμής του γνωστού πλέον αφηγήματος της Άγκυρας για την δήθεν αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου λέγοντας: «Δεν μπλοφάρουμε. Εάν η Αθήνα δεν συμμορφωθεί, θα πάμε τα πράγματα μπροστά».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου έκανε τις εξής παρατηρήσεις σχετικά με τις δηλώσεις και τις κινήσεις της Ελλάδας τις τελευταίες ημέρες: «Έχουμε πει ανοιχτά στις ΗΠΑ: Έχουν μια πολιτική ισορροπίας τόσο στην Κύπρο όσο και στην Τουρκία και την Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου… Βλέπουμε μια απόκλιση από αυτή την ισορροπία, το είπαμε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, κάναμε προειδοποίηση στις ΗΠΑ. Αν και ο κόσμος είπε ότι οι βάσεις σε μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ δεν αποτελούν απειλή για μια άλλη χώρα του ΝΑΤΟ, αυτή η αύξηση δεν διέφυγε της προσοχής μας, φυσικά».

Σημειώνεται πως οι απειλές του Τούρκου ΥΠΕΞ έρχονται λίγες ώρες μετά την γνωστοποίηση της επιστολής την οποία στέλνει η Ελλάδα στον ΟΗΕ σχετικά με τις θέσεις της Τουρκίας αναφορικά με την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου αλλά και την κυριαρχία τους από την Ελλάδα.

Με αυτήν αποδομεί πλήρως τις μονομερείς και ανυπόστατες αιτιάσεις της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Η επιστολή θα επιδοθεί εντός των επομένων ωρών στον ΓΓ του ΟΗΕ, σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Σεπτεμβρίου η Τουρκία είχε στείλει επιστολή στον ΟΗΕ για την αποστρατικοποιήση των νησιών. Εννέα μήνες αργότερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ Θεμιστοκλής Δεμίρης έστειλε στον Αντόνιο Γκουτέρες τη θέση της ελληνικής πλευράς.

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι στην επιστολή τονίζεται ότι οι τουρκικοί ισχυρισμοί αποτελούν νέα εξέλιξη που υπονομεύει σοβαρά την περιφερειακή ειρήνη και τη σταθερότητα. Χαρακτηρίζονται «νομικά, ιστορικά και πραγματολογικά αστήρικτοι» οι τουρκικοί ισχυρισμοί ότι η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι εξαρτημένη από την αποστρατιωτικοποίησή τους.

Η Αθήνα τονίζει ότι όλα τα νησιά διαθέτουν πλήρη δικαιώματα σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες χωρίς την παραμικρή νομική αμφισβήτηση. Επικαλείται μάλιστα δύο νομικές υποθέσεις που έχουν κριθεί από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η μια μεταξύ της Καμπότζης και της Ταϊλάνδης και η δεύτερη μεταξύ της Λιβύης και του Τσάντ.

Στην επιστολή τονίζεται ακόμη ότι επιβεβαιώνεται η επίμονη πρακτική της Τουρκίας να εγείρει ζητήματα που δεν έχουν νομική βάση, «μία πρακτική που προσθέτει στην αστάθεια που η χώρα αυτή προκαλεί με τις πράξεις της».

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες η Άγκυρα έχει κλιμακώσει την ένταση απέναντι στην Αθήνα, τόσο σε επίπεδο ρητορικής όσο και με τις κινήσεις της. Χτες, το μικρό τουρκικό ερευνητικό «Γιουνούς» έπλευσε εν μέσω του Αιγαίου για να ξεκινήσει δραστηριότητες μεταξύ Λέσβου, Χίου και Λήμνου, έπειτα από έκδοση και σχετικής NAVTEX. Παράλληλα, το βράδυ της Τρίτης δύο τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά.

Είχε προηγηθεί η προσωπική επίθεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον Τούρκο πρόεδρο να δηλώνει εκνευρισμένος ότι κόβει κάθε επαφή μεταξύ των δύο χωρών και πως ο Έλληνας πρωθυπουργός «δεν υπάρχει πια» για τον ίδιο.

Η Ωκεανίδα βρίσκεται σε ιδιαίτερα προνομιακή θέση με εκπληκτική θέα, σε ένα από τα ωραιότερα σημεία της Αθηναϊκής Ριβιέρας, το οποίο έχει συνδέσει το όνομά του με την σύγχρονη ιστορία της ακτογραμμής της Αττικής

Με ελάχιστο ενοίκιο πάνω από 500.000 ευρώ κατ’ έτος και ποσοστό επί του συνολικού τζίρου 5% προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός ηλεκτρονικού Ανοικτού Πλειοδοτικού Διαγωνισμού για την εκμίσθωση ενός από τα πλέον εμβληματικά τουριστικά ακίνητα στην Ακτή Βουλιαγμένης, την ‘’Ωκεανίδα’’.

Το διαγωνισμό πραγματοποιεί η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.) με διάρκεια εκμίσθωσης για 10 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον 10, κατόπιν συμφωνίας της ΕΤΑΔ με τον ανάδοχο, ο οποίος από την πλευρά του θα αναλάβει να εκτελέσει και έργα αναβάθμισης, χωρίς πάντως να προβλέπεται μίνιμουμ ποσό για την επένδυση.

Η Ωκεανίδα βρίσκεται εντός της Ακτής Βουλιαγμένης, «σε ιδιαίτερα προνομιακή θέση με εκπληκτική θέα, σε ένα από τα ωραιότερα σημεία της Αθηναϊκής Ριβιέρας, το οποίο έχει συνδέσει το όνομά του με την σύγχρονη ιστορία της ακτογραμμής της Αττικής», όπως αναφέρεται από την ΕΤΑΔ δίνοντας και το στίγμα της περιοχής, 21,5 χιλιόμετρα από το Σύνταγμα, 23,7 χλμ. από το αεροδρόμιο και 11 χλμ. από το project του Ελληνικού.

Ειδικά όσον αφορά την τιμή εκκίνησης της ηλεκτρονικής δημοπρασίας το ύψος του ελάχιστου προσφερόμενου ετήσιου εγγυημένου μισθώματος ορίζεται στο ποσό των 500.000 ευρώ, ωστόσο το βήμα του διαγωνισμού, δηλαδή το ελάχιστο ποσοστό αύξησης εκάστης προσφοράς επί της ανώτατης ήδη υφιστάμενης προσφοράς, ορίζεται τουλάχιστον σε ποσοστό ίσο με 5%, ενώ προβλέπεται και ποσοστό επί του συνολικού κύκλου εργασιών ύψους 5%.

Οσον αφορά τη χρήση, προβλέπεται «η ανάπτυξη τουριστικής ή/και επισιτιστικής επιχείρησης ή και κάθε άλλης χρήσης, που επιτρέπεται σύμφωνα με τις ισχύουσες στην περιοχή διατάξεις. Οι υποψήφιοι θα πρέπει επί ποινή αποκλεισμού αφενός να διαθέτουν αποδεδειγμένη ικανότητα και εμπειρία στην οργάνωση και λειτουργία τουριστικής ή /και επισιτιστικής επιχείρησης τουλάχιστον 3 ετών και να διαθέτουν χρηματοοικονομική επάρκεια -ενδεικτικά για τα νομικά πρόσωπα- με μέσο όρο ετήσιου κύκλου εργασιών, που να προέρχεται από σχετική με αυτή την δραστηριότητα εμπειρία, τα 5 προηγούμενα διαχειριστικά έτη 2016- 2020 τουλάχιστον ίσος με 2,5 εκατ. ευρώ και ίδια κεφάλαια για το τελευταίο έτος (2020) τουλάχιστον 4 εκατ. ευρώ. Η προθεσμία για την υποβολή του φακέλου δικαιολογητικών του διαγωνισμού έχει οριστεί η Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022, ενώ η ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της οικονομικής προσφοράς θα ανακοινωθεί στους συμμετέχοντες που θα περάσουν επιτυχώς το στάδιο ελέγχου δικαιολογητικών συμμετοχής.

«Πρόκειται για ένα πρωτότυπο και μεγάλης επιρροής έργο των διακεκριμένων αρχιτεκτόνων Πρ. Βασιλειάδη, Π. Σακελλάριου, Εμ. Βουρέκα και του συνεργάτη τους Ν.Π. Χατζημιχάλη που σχεδιάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ‘60. Το προς εκμίσθωση ακίνητο αποτελείται από γηπεδική έκταση επιφανείας 2.725 τ.μ., εντός της οποίας βρίσκεται το καφέ-εστιατόριο «Ωκεανίδα» που αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα, συνολικής επιφάνειας 1.127,20 τ.μ., καθώς και οικίσκος επιφάνειας 27,20 τ.μ. Σύμφωνα με το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης το ακίνητο εντάσσεται στην ενεργειακή κατηγορία Γ’», όπως αναφέρεται από την ΕΤΑΔ.

Επιπλέον πρόκειται για ένα ακόμη δημόσιο ακίνητο για το οποίο η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ήταν στα δικαστήρια τα τελευταία πολλά χρόνια.

«Η ΕΤΑΔ κατόπιν μακράς δικαστικής διαμάχης επί μία και πλέον δεκαετία, στην οποία συνετέλεσε και η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων λόγω της πανδημίας, δικαιώθηκε δικαστικά από το Εφετείο Αθηνών, με αποτέλεσμα να θέσει τέρμα στην μακροχρόνια καταπάτηση του εν λόγω ακινήτου της, αποβάλλοντας τους αυθαίρετους κατόχους του και ανακτώντας και πάλι πριν λίγες ημέρες τον έλεγχο της Ωκεανίδας. Με τον τρόπο αυτό κατέστη δυνατή η προκήρυξη του παρόντος διαγωνισμού για την αξιοποίηση του ακινήτου προς όφελος της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής», αναφέρεται σχετικά.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανότητα μιας παρατεταμένης καταστροφής του παγκόσμιου πλούτου τα επόμενα δέκα χρόνια, αν δεν υποχωρήσει ο πληθωρισμός, κρούει η Deutsche Bank σε ανάλυσή της.

«Προετοιμαστείτε για μια δεκαετία πραγματικής καταστροφής πλούτου, μετά από τέσσερις δεκαετίες τεράστιας συσσώρευσης πλούτου», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της Deutsche Bank.

Η συζήτηση για ομοιότητες της τρέχουσας δεκαετίας με εκείνη του 1970 έχει αναθερμανθεί το τελευταίο διάστημα, καθώς εντοπίζονται πολλοί παραλληλισμοί με τον πληθωρισμό να έχει ανέλθει σε πολυετή υψηλά σε πλήθος χωρών. Δυστυχώς, η εμπειρία από τη δεκαετία του 1970 είναι πολύ κακή – σε πραγματικούς όρους, ήταν μια φρικτή δεκαετία για μετοχές και ομόλογα σε πολλές χώρες – αναφέρει η γερμανική τράπεζα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Deutsche Bank, αυτό που ανησυχεί περισσότερο είναι το γεγονός ότι σήμερα μια σειρά παραγόντων καθιστά ακόμη πιο δύσκολο τον έλεγχο του πληθωρισμού σε σχέση με τη δεκαετία του 1970. Το αρκετά υψηλότερο χρέος, το ESG, οι απειλές για την παγκοσμιοποίηση, καθώς και το γεγονός ότι η μείωση του πληθυσμού σε παραγωγική ηλικία θα αρχίσει σταδιακά να δημιουργεί περαιτέρω ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε πολλές χώρες.

Έτσι, παρόλο που έχει περάσει μόλις ένας χρόνος σε καθεστώς υψηλού πληθωρισμού, συντρέχουν λόγοι για να υποθέσουμε ότι έχουμε πλέον εξέλθει από τον κόσμο του εξαιρετικά χαμηλού πληθωρισμού της περιόδου 2014-2020.

Πολλά μπορούν να αλλάξουν τα επόμενα χρόνια, αλλά η ιστορία μας δείχνει ότι μια δεκαετία πληθωρισμού θα είναι πολύ κακή για τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, κυρίως (αν και όχι αποκλειστικά) σε πραγματικούς όρους, εκτιμά η γερμανική τράπεζα.

Με άλλα λόγια, ενώ αυτή η δεκαετία είναι ακόμη στην αρχή της και ο υψηλός πληθωρισμός επικρατεί τον τελευταίο μόλις χρόνο, μπορούμε ήδη να δούμε παρόμοια μοτίβα μεταξύ του πώς απέδιδαν διάφορα assets στη δεκαετία του 1970 και πώς τα πάνε σήμερα.

Επενδύσεις εν μέσω στασιμοπληθωρισμού
Οι μετοχές γενικώς σημείωσαν απώλειες σε πραγματικούς όρους στη δεκαετία του 1970, αλλά η ενέργεια ήταν καλύτερο μέρος να επενδύσει κανείς σε επίπεδο κλάδου, απηχώντας τις αποδόσεις του 2022.

Τα ομόλογα υποχώρησαν επίσης σε πραγματικούς όρους, αν και εκείνα με τις βραχυπρόθεσμες αποδόσεις τα πήγαν καλύτερα από ό,τι αυτά με μακροχρόνιες, όπως συμβαίνει και το 2022.

Σε παγκόσμιο επίπεδο δεν υπήρχε μεγάλη ησυχία επίσης. Ωστόσο, οι χώρες που κατόρθωσαν να δουν θετικές πραγματικές αποδόσεις για μετοχές ή ομόλογα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας, ήταν κατά βάση όσες κατάφεραν να διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε μονοψήφιο ποσοστό. Για τα ομόλογα, αυτή η συσχέτιση μεταξύ θετικών πραγματικών αποδόσεων και ικανότητας να διατηρηθεί χαμηλά ο πληθωρισμός, ήταν πολύ έντονη.

Τα πολύτιμα μέταλλα ήταν από τα καλύτερα στοιχεία για να επενδύσει κανείς στη δεκαετία του 1970, με τον χρυσό και το ασήμι να σημειώνουν ισχυρές πραγματικές αποδόσεις, καθώς ανταποκρίθηκαν στη φήμη τους ως αποτελεσματικό αντιστάθμισμα στον πληθωρισμό. Και τα δύο ωστόσο έχουν μεγάλο εύρος διαπραγμάτευσης τα τελευταία δύο χρόνια.

Και άλλα εμπορεύματα τα πήγαν πολύ καλά στη δεκαετία του 1970, συμπεριλαμβανομένων του πετρελαίου και των γεωργικών αγαθών. Κάτι που έχουμε δει να συμβαίνει και το 2022, όπου τα εμπορεύματα είναι η μόνη κατηγορία assets με σχετικά σταθερά κέρδη φέτος. Επίσης η ακίνητη περιουσία κατόρθωσε να διατηρήσει την αξία της σε πραγματικούς όρους στα 70’s.

Συνολικά πάντως θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι εάν ο πληθωρισμός διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα για πολλά χρόνια, τόσο η ιστορία όσο και οι σημερινές υψηλές αρχικές αποτιμήσεις δείχνουν ότι θα είναι πολύ δύσκολο να δημιουργηθούν θετικές πραγματικές αποδόσεις στα περισσότερα παραδοσιακά χρηματοοικονομικά assets, σημειώνει η τράπεζα. Οι ονομαστικές αποδόσεις επίσης θα υποαποδίδουν σημαντικά της μακροπρόθεσμης τάσης τους, με εξαίρεση ενδεχομένως τα εμπορεύματα.

Τα παραδοσιακά assets θα χρειαστούν να επιστρέψει ο πληθωρισμός εντός στόχου προκειμένου να επανέλθουν σε θετικές αποδόσεις μακροπρόθεσμα. Και εάν όχι, τότε «προετοιμαστείτε για μια δεκαετία πραγματικής καταστροφής πλούτου, μετά από τέσσερις δεκαετίες τεράστιας συσσώρευσης πλούτου», σημειώνουν χαρακτηριστικά καταλήγοντας οι αναλυτές της Deutsche Bank.

Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα η πιο δελεαστική αγορά είναι η Ευρώπη και οι αναδυόμενες αγορές (ΕΜ) σε σχέση με τις ΗΠΑ – Ποιες πτώσεις δεν θα έπρεπε να είχαν αγοραστεί από τους επενδυτές

Η αμερικανική τράπεζα Citigroup εκτιμά ότι ήρθε η ώρα οι επενδυτές να αγοράσουν μετοχές στην πτώση («Buy the Dip»), αφού οι δείκτες που παρακολουθεί δίνουν πλέον σήμα αγοράς και μάλιστα θα προτιμούσε να αγοράσει τη «βουτιά» των μετοχών στις αναδυόμενες αγορές και την Ευρώπη παρά στις ΗΠΑ.

Ο κατάλογος ελέγχου Bear Market Checklist (BMC) που έχει καταρτίσει η Citigroup για να ελέγχει τις συνθήκες στις αγορές μετοχών προτείνει στους επενδυτές να αγοράσουν τη φετινή πτώση των μετοχών, δεδομένου ότι τα αρνητικά σήματα είναι μόλις 8,5 στα 18, αριθμός που δεν είναι ικανός για να αποτρέψει τους επενδυτές από το αγοράσουν τις μετοχές.

Η πιο δελεαστική αγορά είναι η Ευρώπη και οι αναδυόμενες αγορές (ΕΜ) σε σχέση με τις ΗΠΑ, ενώ η τρέχουσα κατάσταση είναι πολύ κάτω από τα 13/18 ‘καμπανάκια’ που χτύπησαν σε αυτόν το κατάλογο της Citi πριν την πτώση της περιόδου 2007-2009 (subprimes) και 17,5/18 πριν από την πτώση του 2000-2003 (φούσκα dotcom).

Από την άλλη όμως, η Citi προτείνει και υπομονή στους επενδυτές, καθώς ο κατάλογος BCM με τους 18 παράγοντες, δεν υπολογίζει το market timing των αγορών, δηλαδή δεν προβλέπει πότε ακριβώς πρέπει να αγοράσουν οι επενδυτές τις μετοχές.

Ο κατάλογος BCM ελέγχει παράγοντες προκειμένου να αξιολογήσει αν οι μετοχές είναι σε καθοδική αγορά ή όχι (bear market) και εξετάζει 18 παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών, την αποτίμηση, το κλίμα, τα πιστωτικά περιθώρια, τις καμπύλες αποδόσεων, τις ροές κεφαλαίων, τα εταιρικά θεμελιώδη μεγέθη και τη χρηματοδοτική δραστηριότητα. Στις κορυφές της αγοράς (2000, 2007) οι περισσότεροι παράγοντες έδωσαν σήμα πώλησης και το αποτέλεσμα ήταν ότι ακολούθησαν πολυετείς κύκλοι πτωτικών αγορών και τελικά αυτές οι πτώσεις δεν θα έπρεπε να είχαν αγοραστεί από τους επενδυτές, σημειώνει η Citi.

Ο κατάλογος BMC δεν προορίζεται όμως για να προβλέψει πότε θα γίνει η επόμενη διόρθωση, πότε μπορεί να ξεκινήσει ή να τελειώσει. Αντίθετα, σχεδιάστηκε για να προτείνει δράση σε αναπόφευκτες πτώσεις. Εάν ο αριθμός των κόκκινων παραγόντων ήταν χαμηλός, τότε το σήμα θα μπορούσε να είναι η αγορά της πτώσης. Αντίθετα, αν ήταν ο αριθμός των παραγόντων στο κόκκινο από τους 18 παράγοντες είναι υψηλός, τότε μείνετε μακριά, εξηγεί η Citigroup.

Το πρόσφατο ισχυρό σήμα αγοράς της λίστας BMC ήταν το sell-off της Covid το 2020. Δεδομένου ότι υπήρχαν μόνο 5,5 από τους 18 παράγοντες ‘στο κόκκινο’ στην κορύφωση του Φεβρουαρίου, στο σύστημα πρότεινε «Buy the Dip». Ο δείκτης της παγκόσμιας αγοράς μετοχών MSCI AC World υποχώρησε κατά 35% τον Μάρτιο, αλλά είχε ανακάμψει όλες τις απώλειές του μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Ο Τούρκος αναλυτής αφήνει αιχμές για τις επιλογές της Άγκυρας, αντιπαραβάλλοντάς τις με εκείνες της Αθήνας

Άκρως επαινετικά σχόλια για την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη την προηγούμενη εβδομάδα στο Κογκρέσο διατυπώνει σε άρθρο του στη Hurriyet ο πρώην διευθυντής της εφημερίδας και κορυφαίος πλέον Τούρκος αναλυτής, Σεντάτ Εργκίν.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλη Κωστίδη, ο Εργκίν εξηγεί στο άρθρο του πόσο καλογραμμένη ήταν η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού, σημειώνοντας ότι η Κάμαλα Χάρις και η Νάνσι Πελόζι έδειχναν τον θαυμασμό τους στον «απόφοιτο του Χάρβαρντ Μητσοτάκη» και συγκρίνοντας ουσιαστικά τον Έλληνα πρωθυπουργό με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μπαίνοντας στη φιλοσοφία της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη ο αρθρογράφος σχολιάζει μάλιστα ότι έδωσε παραδείγματα από την ελληνική ιστορία κι ενθουσίασε την αμερικανική Γερουσία.

Αν και αποφεύγει στο άρθρο του να ασκήσει ευθεία κριτική στην κυβέρνηση Ερντογάν, ο Τούρκος αναλυτής αφήνει αιχμές για τις επιλογές της Άγκυρας, αντιπαραβάλλοντάς τις με εκείνες της Αθήνας. «Υπάρχει μια θεμελιώδης αλήθεια που δείχνει σε όλους αυτή η επίσκεψη. Οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ χάνουν συνεχώς έδαφος, μεταξύ άλλων προβλημάτων, όπως η αγορά των S-400 από τη Ρωσία και ως απάντηση οι ΗΠΑ απομάκρυναν την Άγκυρα από το πρόγραμμα των F-35», επισημαίνει ο αρθρογράφος της Hurriyet.

Και προσθέτει: «Από την άλλη, όταν βλέπουμε το ελληνικό μέτωπο, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ διανύουν μια από τις πιο κοντινές περιόδους της ιστορίας τους, αντιστρόφως ανάλογη με την Τουρκία. Όσο περισσότερο η Τουρκία απομακρύνεται από τις ΗΠΑ, τόσο πλησιάζει η Ελλάδα σε αυτή τη χώρα». Ιδιαίτερη αναφορά κάνει δε στη συμφωνία Ελλάδας και ΗΠΑ για τη στρατιωτική βάση στην Αλεξανδρούπολη.

sedat

«Όπως φαίνεται στην τελευταία συμφωνία για τις βάσεις, η Αθήνα δίνει λευκή επιταγή στις ΗΠΑ για τις στρατιωτικές της απαιτήσεις. Διαθέτει τρεις νέες βάσεις εκτός από τη ναυτική και αεροπορική βάση στο νησί της Κρήτης. Το γεγονός ότι η Αλεξανδρούπολη έχει γίνει η σημαντικότερη logistics βάση των ΗΠΑ για το μέτωπο των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης είναι μια άλλη εξέλιξη που πρέπει να υπογραμμιστεί», επισημαίνει.

Τέλος, σχολιάζοντας τη δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην αρχή της εβδομάδας «πως δεν υπάρχει πλέον κανένας Μητσοτάκης για μένα» και ότι δε θα συναντιέται πλέον μαζί του, τονίζει ότι «πίσω από αυτή κρύβεται η αντίδρασή του στην ισχυρή κίνηση που έκανε ο Μητσοτάκης κατά της Τουρκίας, κατά την περιοδεία του στην Ουάσιγκτον».

Η νεοσύστατη Brabus Marine παρουσίασε το νέο σκάφος Shadow 300 Edition One, με βασικά χαρακτηριστικά τις εξαιρετικές επιδόσεις και την πολυτέλεια.

Η Γερμανική εταιρία βελτιώσεων αποφάσισε να μπει με αξιώσεις στο χώρο των σκαφών αναψυχής, σε συνεργασία με το διάσημο φινλανδικό ναυπηγείο Axopar, με τελευταίο δημιούργημά της το ταχύπλοο Shadow 300 Edition One που τροφοδοτείται με ένα V8 αγωνιστικό μοτέρ.

Η Brabus ισχυρίζεται ότι χάρη στην πολυλειτουργική σχεδίαση του το Shadow 300 Edition One είναι ικανό για πολλά περισσότερα, πέραν της ακραίας επιτάχυνσης, καθώς την ίδια στιγμή είναι ευέλικτο και εύκολο στο χειρισμό.

Για την κίνησή του φροντίζει ο V8 αγωνιστικός κινητήρας 4,6 λίτρων της Mercury 300R, o οποίος προσφέρει στο μήκους 8 μέτρων σκάφος μέγιστη ταχύτητα έως και 50 κόμβους (93 χλμ/ώρα).

Το νέο μοντέλο της Brabus Marine είναι επίσης πολυτελές, με εντυπωσιακή κόκκινη καπιτονέ ταπετσαρία και ταμπλό από ανθρακονήματα. Η εμπρός καμπίνα έχει την αισθητική των αγωνιστικών αυτοκινήτων, χάρη στη χρήση δέρματος και Alcantara από την εταιρεία, αν και δεν γνωρίζουμε πολλά αγωνιστικά GT μοντέλα ώστε να χωρούν ένα διπλό κρεβάτι, τουαλέτα και σύστημα αφαλάτωσης νερού.

Προαιρετικά μπορεί να τοποθετηθεί ψυγείο για όσους θέλουν να κάνουν μερικές ημερήσιες εκδρομές με το σκάφος τους ή να κάνουν πάρτι. Επίσης στον εξτρά εξοπλισμό διατίθενται υποβρύχια φώτα, ηχοσύστημα JL και σύστημα ασύρματης φόρτισης smartphone.

Το Brabus Shadow 300 Edition One διαθέτει επίσης δύο πολυλειτουργικές οθόνες Simrad με διαγώνιο 12 ιντσών. Το σκάφος διαθέτει επίσης ένα σύστημα Smart Chartplotter που έχει ισχυρές δυνατότητες πλοήγησης και προσαρμοσμένο νέο λογισμικό που έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει την εξερεύνηση του περιβάλλοντός, της διαδρομής που έχετε επιλέξει. Έτσι μπορεί να σας προτείνει εναλλακτικές διαδρομές για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα ή για να προστατευτείτε από μία ξαφνική αλλαγή στον καιρό.

Τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν ήδη ξεκινήσει τιτάνεια προσπάθεια για τη στήριξη των νοικοκυριών – Έκτακτο φόρο μελετά η Βρετανία – Πλαφόν στις τιμές ενέργειας στην Ιβηρική Χερσόνησο – Πόσο θα «φουσκώσουν» οι λογαριασμοί σύμφωνα με τους αναλυτές

Η αύξηση των λογαριασμών ενέργειας θα ωθήσει τις κυβερνήσεις στην προσπάθεια άρσης της πίεσης που νιώθουν τα νοικοκυριά, αλλά αυξάνει την πιθανότητα επιβολής έκτακτου φόρου στις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, σύμφωνα με τους αναλυτές της Citigroup Global Markets Inc, Piotr Dzieciolowski, Jenny Ping και Antonella Bianchessi.

Τα στοιχεία της έρευνάς υπολογίζουν αύξηση των λογαριασμών αυτών άνω του 3% σε σχέση με το ευρωπαϊκό ΑΕΠ τα δύο επόμενα χρόνια, λόγω της αύξησης του κόστους των εμπορευμάτων.

H ενεργειακή κρίση αυξάνει το κόστος διαβίωσης των ευρωπαϊκών νοικοκυριών, τη στιγμή που ο πληθωρισμός έχει αγγίξει διψήφια ποσοστά. Οι κυβερνήσεις της Ιβηρικής χερσονήσου έχουν θέσει πλαφόν τιμών στην ενέργεια, ενώ η Βρετανία αναμένεται να καθιερώσει έκτακτο φόρο στις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας για τη στήριξη των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με την ανάλυση, οι λογαριασμοί του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού στην Ευρώπη θα αυξηθούν από το 3,5% του μέσου διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών το 2021 στο 4,5% το 2023 και το 4,8% το 2024.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι της ανατολικής Ευρώπης, όπου οι τιμές αυτές αποτελούν μεγαλύτερο ποσοστό των εισοδημάτων των νοικοκυριών.

Τα κόκκινα δάνεια των εταιρειών

Επιπρόσθετη ανησυχία προκαλούν τα εταιρικά «κόκκινα δάνεια» ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας E.ON SE και Enel SpA, αφού μεγάλο μέρος των εσόδων τους προέρχεται από την παροχή ενέργειας σε ιδιωτικές εταιρείες.

Τέλος, σύμφωνα με έρευνα της Citi στην Ευρώπη, το 25% του δείγματος των ερωτηθέντων, ηλικίας 18 με 29 ετών, δε θα μπορέσουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους εάν αυτοί αυξηθούν κατά 10%.