Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023

Η PepsiCo Hellas ανακοινώνει τη μεταφορά της παραγωγής τωνεμβληματικών αναψυκτικών της ΗΒΗ(αφορά τη συσκευασία κουτιώναλουμινίου) στην Ελλάδα,τα οποία και θα συσκευάζονται πλέον στις εγκαταστάσεις της ΕΨΑ στο Βόλο, απότην Άνοιξη του 2023.

Η PepsiCo Hellas πιστή στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της προχωράει σε στρατηγική συνεργασία με την ΕΨΑ, μέσα από την οποία υλοποιεί μία ακόμη δέσμευσή της, αυτήν του επαναπατρισμού της παραγωγής των αναψυκτικών ΗΒΗ σε συνεργασία με μία εμβληματική Ελληνική εταιρία.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό και αισιόδοξο μέσα στις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που δημιούργησαν τα τελευταία χρόνια στη χώρα η οικονομική κρίση, η πανδημία, ο πόλεμος, η τεράστια ενεργειακή κρίση, να υλοποιούνται επενδυτικές κινήσεις που προωθούν την εγχώρια ανάπτυξη και την παραγωγική δυνατότητα της Ελλάδας και σηματοδοτούν τη μετάβαση σε μία πιο βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και για τη σημαντική συνεργασία με την ΕΨΑ αλλά και για την επαναφορά της παραγωγής των αναψυκτικών ΗΒΗ στη χώρα μας. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε έμπρακτα και ουσιαστικά την παραγωγική και αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας.» υπογράμμισε ηΓενική Διευθύντρια της PepsiCo Hellas, Δέσποινα Τσαγγάρη.

«Είμαστε πολύ περήφανοι που η Pepsico Hellas εμπιστεύτηκε την ΕΨΑ για την παραγωγή των αναψυκτικών HBH, επιβεβαιώνοντας έτσι την αξιοπιστία και την ποιότητα των παραγωγικών μας εγκαταστάσεων, αναγνωρίζοντας τις επενδύσεις μας σε σύγχρονο εξοπλισμό. Η ΕΨΑ, μια ελληνική εταιρεία από το 1924, έρχεται πιο κοντά με την ΗΒΗ, ένα brand που πλησιάζει και αυτό τον ένα αιώνα ζωής. Τα υψηλά πρότυπα που βάζουμε στην παραγωγή είναι δεδομένα και είναι κάτι που μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους με τις απαιτήσεις τηςPepsicoHellas» σχολίασε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΨΑ, Μιχάλης Τσαούτος.

Η ΗΒΗ είναι ένα ιστορικό προϊόν της PepsiCo Hellas που κυκλοφορεί από το 1926 στην Ελληνική Αγοράκαι περιλαμβάνει αναψυκτικά με γεύσεις, mixers και χυμούς.

Παράλληλα με τη μεταφορά της παραγωγής στην Ελλάδα, η PepsiCo Hellas θα προχωρήσει και στον εικαστικό επανασχεδιασμό των συσκευασιών της ΗΒΗ (νέες ανανεωμένες συσκευασίες) καθώς και στην αλλαγή της φόρμουλας του πορτοκαλιού με νέα υπέροχη γεύση πιο κοντά στις γευστικές προτιμήσεις των Ελλήνων καταναλωτών.

Ανακάμπτει, όπως όλα δείχνουν, η αγορά αγαθών πολυτελείας μετά από την περσινή απογοητευτική χρονιά. Σύμφωνα με τον Chief Financial Officer (CFO) της LVMH, Ζαν-Ζακ Γκιονί, «οι επιδόσεις μας στην κινεζική αγορά έχουν ανακάμψει σημαντικά τον Ιανουάριο. Προφανώς δεν μπορούμε να προβλέψουμε την μακροπρόθεσμη πορεία της αγοράς μετά από τρεις μόλις εβδομάδες, αλλά είμαστε αισιόδοξοι πως η Κίνα έχει ξεπεράσει την πανδημία και έχει “αλλάξει σελίδα”».

Παρόμοια είναι και η άποψη της μητρικής της Cartier, Richemont αλλά και της Burberry Group Plc. Οι δύο εταιρείες παρατήρησαν μείωση της ζήτησης στην κινεζική αγορά στα τέλη του 2022, αλλά τόνισαν πως η ζήτηση αυτή ανέκαμψε σημαντικά αυτόν το μήνα.

Οι πωλήσεις στους τομείς της μόδας και των δερμάτινων ειδών της LVMH κατέγραψαν υψηλότερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών οργανική ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο του 2022. Οι μετοχές της εταιρείας έχουν καταγράψει άνοδο της τάξης του 17% φέτος.

Ο δισεκατομμυριούχος CEO της εταιρείας και πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου Μπερνάρ Αρνό τόνισε πως «η εταιρεία μας παραμένει αισιόδοξη για το 2023 αλλά και προσεκτική όσον αφορά ορισμένα προβλήματα τα οποία ενδέχεται να πλήξουν την κερδοφορία μας». Η Louis Vuitton ξεπέρασε τα €20 δισ. σε πωλήσεις πέρυσι ενώ η LVMH κατέγραψε έσοδα-ρεκόρ.

Tα εταιρικά αποτελέσματα της LVMH, πάντως, αποδεικνύονται μικτά όσον αφορά τον αναλυτή της Citigroup, Τομάς Σωβέ, ο οποίος υπογράμμισε πως ο όμιλος δεν κατάφερε να επιτύχει τον στόχο των λειτουργικών κερδών του, λόγω του αυξημένου κόστους της διαφήμισης το β’ εξάμηνο του έτους. Ο αναλυτής τόνισε πως «το “άνοιγμα” της οικονομίας της Κίνας αλλάζει τα δεδομένα, αλλά υπάρχουν ακόμα ανησυχίες όσον αφορά τη μείωση της κατανάλωσης στην αγορά των ΗΠΑ».

Προς το παρόν η LVMH έχει καταγράψει σημαντική ανάπτυξη παρά τον αυξημένο πληθωρισμό και την επιβράδυνση των οικονομιών, αποτελώντας αγαπημένο προορισμό των επενδυτών. Ο κολοσσός ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή εταιρεία η οποία ξεπέρασε σε κεφαλαιοποίηση τα €400 δισ., ενώ ο προσωπικός πλούτους του Αρνό ξεπερνάει τον αντίστοιχο των Έλον Μασκ και Τζεφ Μπέζος.

Ο μεγιστάνας δήλωσε αισιόδοξος πως οι κινεζικές αρχές θα κάνουν τα πάντα για να τονώσουν την εγχώρια οικονομική ανάπτυξη. «Δεδομένων των προσπαθειών αυτών οι οποίες ξεκίνησαν τον Ιανουάριο, είμαστε αισιόδοξοι για φέτος», τόνισε, υπογραμμίζοντας πως τα φετινά trends της αγοράς του Μακάο είναι μέχρι τώρα εξαιρετικά.

Οι πωλήσεις πολυτελών αγαθών προς τους Κινέζους καταναλωτές είχαν μέχρι τώρα περιοριστεί λόγω της πανδημίας και των lockdown. Η απότομη άρση μπορεί, μεν, να οδήγησε σε παράλληλη απότομη αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα, αλλά οι επενδυτές αναμένουν ανάκαμψη με σχήμα V.

Τέλος, ο Γκιονί τόνισε υπογράμμισε πως αν και η LVMH παρατηρεί αύξηση της ζήτησης στην Κίνα, η εταιρεία δεν αναμένει επιστροφή των Κινέζων τουριστών στην Ευρώπη μέχρι το 2024.

Με την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» να μαίνεται και την Αττική να έχει ντυθεί στα λευκά, οι τελευταίες προβλέψεις δίνουν περισσότερες χιονοπτώσεις και πιο έντονα φαινόμενα τις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, αναμένεται νέα επιδείνωση του καιρού μέχρι αύριο λίγο πριν από το μεσημέρι, με πυκνές κατά τόπους χιονοπτώσεις στο μεγαλύτερο τμήμα του νομού Αττικής.

Ειδικότερα στην ανάρτησή του στο Facebook ο μετεωρολόγος γράφει τα εξής: «Και τα τελευταία στοιχεία που πήραμε πριν από λίγο από το προγνωστικό μας σύστημα συγκλίνουν σε νέα επιδείνωση του καιρού από τις αμέσως επόμενες ώρες και μέχρι αύριο λίγο πριν το μεσημέρι με πυκνές κατά τόπους χιονοπτώσεις στο μεγαλύτερο τμήμα του νομού Αττικής. Αυξημένες οι πιθανότητες αυτό το νέο χιονοκύμα να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα. Δείχνουμε την απαιτούμενη προσοχή!».

Χιονοπτώσεις ακόμη αναμένονται, την Τρίτη, σε Ανατολική Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Σποράδες, Εύβοια, στα πεδινά τμήματα της Ανατολικής Πελοποννήσου, καθώς επίσης χιονόνερο στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο (με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα), με χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Κρήτης.

Οι χιονοπτώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες σε Μαγνησία, Φθιώτιδα και Μαγνησία θα είναι κατά περιόδους πυκνές.

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων δίνει τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία ως εξής:

Χιονοπτώσεις

1) Σήμερα Δευτέρα (06/02/2023) οι χιονοπτώσεις που ήδη σημειώνονται στην ανατολική χώρα και νότια χώρα θα συνεχιστούν και από αργά το απόγευμα θα είναι κατά περιόδους πυκνές στην ανατολική Μαγνησία, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ανατολικής Πελοποννήσου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.

2) Ειδικά για την Αττική χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο οι οποίες θα είναι κατά περιόδους πυκνές από το βράδυ έως τα ξημερώματα της Τρίτης (07/02/2023) κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια. Θα χιονίσει εκ νέου και για λίγο το απόγευμα της Τρίτης. Κατά τόπους θα σημειωθεί παγετός ο οποίος στα βόρεια θα είναι ισχυρός.

3) Την Τρίτη (07/02/2023) οι χιονοπτώσεις προβλέπεται να συνεχιστούν στις Σποράδες (έως τις προμεσημβρινές ώρες), στην ανατολική Μαγνησία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ανατολικής Πελοποννήσου, των Κυκλάδων (κυρίως στα δυτικά τμήματα) και της Κρήτης (κυρίως στα δυτικά και κεντρικά). Σταδιακή ύφεση των φαινομένων αναμένεται από το μεσημέρι και από τα βόρεια.

Παγετός

Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ολικός (καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Θυελλώδεις Άνεμοι

Βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο και από την Τρίτη (07/02/2023) σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις των μετεωρολόγων

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο, τα έντονα φαινόμενα στο κέντρο της Αθήνας είναι σε αποδρομή, όμως στα βόρεια προάστια, όπως σε Διόνυσο και Εκάλη, αναμένονται εκ νέου χιονοπτώσεις, έως τουλάχιστον την Τετάρτη.

«Τα πολλά για την Αττική έχουν τελειώσει. Προφανώς στα βόρεια της Αττικής θα χιονίσει ξανά το βράδυ, ίσως και την Τρίτη, ίσως και την Τετάρτη και την Πέμπτη», τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι το σημαντικότερο κομμάτι της κακοκαιρίας τελείωσε σε ότι αφορά στο λεκανοπέδιο.

Μεγάλη προσοχή απαιτείται τις επόμενες ώρες και προς το βράδυ, λόγω του παγετού που αναμένεται να επικρατήσει, λόγω και των χαμηλών θερμοκρασιών.

Και η μετεωρολόγος του ΣΚΑΙ, Χριστίνα Σούζη αναφέρθηκε στις εκ νέου χιονοπτώσεις που θα πλήξουν τα βόρεια προάστια τις βραδινές ώρες.

Η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» είναι σε κάθε περίπτωση μια σοβαρή κακοκαιρία με χαρακτηριστικό τη μεγάλη διάρκεια της, αλλά χαμηλότερου επιπέδου από την περυσινή «Ελπίδα».

Η κακοκαιρία προκάλεσε αρκετά προβλήματα νωρίς το πρωί της Δευτέρας στην Αττική. Για το λόγο αυτό εξάλλου λίγο μετά τις 7.30 το πρωί εστάλη στους κατοίκους της Αττικής μήνυμα από το 112 «για επικίνδυνες χιονοπτώσεις στην Αττική ως τις μεσημβρινές ώρες. Περιορίστε δραστικά τις μετακινήσεις και ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών».

Εν τω μεταξύ σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου για τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, λόγω ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλά θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατα τόπους στο Αιγαίο, σύμφωνα με την ΕΜΥ, τα 9 μποφόρ.

Το meteo, το πρωί της Δευτέρας έδωσε στη δημοσιότητα νέους χάρτες με την εξέλιξη της κακοκαιρίας, αλλά και τα νέα εκτιμώμενα ύψη χιονιού σε Ανατολική Στερεά, Εύβοια.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται:

Η κακοκαιρία «Βαρβάρα», η οποία επηρεάζει από την Κυριακή 05/02 κυρίως τα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας μας, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, θα συνεχιστεί έως και την Τετάρτη 07/02 με νέες χιονοπτώσεις τοπικά και κατά περιόδους πυκνές σε χαμηλά υψόμετρα των ανατολικών ηπειρωτικών περιοχών αλλά και της Εύβοιας, Κρήτης και βροχές ή χιονόνερο στο Αιγαίο.

Παράλληλα, τη Δευτέρα 06/02 θυελλώδεις και τις πρωινές ώρες τοπικά πολύ θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο.

Στον παρακάτω Χάρτη 1, εμφανίζεται το εκτιμώμενο ύψος χιονιού σε Αττική, Εύβοια και τις υπόλοιπες περιοχές της Ανατολικής Στερεάς, αλλά και τμήματος της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου, όπως υπολογίζεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, από το απόγευμα της Κυριακής 05/02 έως και την Τετάρτη 07/02.

Αναλυτικά:

– Στην Αττική, το ύψος του χιονιού υπολογίζεται στα 10 – 30 εκατοστά, ενώ σε μεγαλύτερα υψόμετρα το ύψος του χιονιού αναμένεται να φτάσει τα 40 – 60 εκατοστά. Στα δυτικά και βόρεια τμήματα του νομού, τοπικά εκτιμάται ότι θα σημειωθούν έως και 20 – 40 εκατοστά χιονιού. Εντός του λεκανοπεδίου Αττικής, οι σημαντικότερες χιονοστρώσεις αναμένονται κυρίως στα βορειότερα τμήματα, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν εώς και 10 εκατοστά χιονιού, ενώ μικρότερες πιθανότητες για κάποια χιονόστρωση υπάρχουν στα πιο κεντρικά και νότια τμήματα του λεκανοπεδίου.

– Στην Εύβοια, όπου αναμένονται τα μεγαλύτερα ύψη χιονιού κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά, είναι πιθανό να σημειωθούν έως 60 – 80 εκατοστά χιονιού, ενώ και σε πεδινές περιοχές αναμένεται χιονόστρωση στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού.

– Στην υπόλοιπη Ανατολική Στερεά, οι σημαντικότερες χιονοστρώσεις αναμένονται σε τμήματα της Βοιωτίας όπου αναμένονται έως και 20 – 40 εκατοστά χιονιού σε πεδινά τμήματα, ενώ και στα ανατολικότερα τμήματα της Φθιώτιδας αναμένονται 10 – 20 εκατοστά χιονιού. Τα σημαντικότερα ύψη χιονιού αναμένονται κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, θυελλώδεις και τοπικά πολύ θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια της Δευτέρας 06/02 (Χάρτης 2), με σταδιακή εξασθένηση από τις μεσημεριανές ώρες.

Στις φωτογραφίες που τράβηξε το νεαρό μοντέλο μετά την άγρια επίθεση που δέχτηκε από τον πρώην σύντροφό της, γνωστό dj, το Σάββατο το βράδυ, φαίνονται τα τραύματα που τις προκάλεσε στο πρόσωπο.

Ο άνδρας με τον οποίο διατηρούσε σχέση στο παρελθόν, αφού την «έσπασε στο ξύλο» έξω από ένα νυχτερινό κέντρο στη Γλυφάδα, επιτέθηκε στον νυν σύντροφό της και του δάγκωσε το αυτί με αποτέλεσμα να καταλήξουν στο αστυνομικό τμήμα.

«Είμαι σοκαρισμένη αυτή τη στιγμή, προσπαθώ να συνέλθω και να το ξεπεράσω. Προσπαθώ να βρω τη δύναμη και να μιλήσω για να προστατεύσω κι άλλες κοπέλες που μπορεί να είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας και να φοβούνται να μιλήσουν» είπε στο protothema.gr το νεαρό μοντέλο.

«Είχα 7 χρόνια σχέση μαζί του κι όταν με χτυπούσε έλεγα στον εαυτό μου “Έλα μωρέ πάνω στα νεύρα του το κάνει, με αγαπάει” και τον συγχωρούσα. Δυστυχώς δεν έβλεπα το κακό που μου έκανε, μέχρι το Σάββατο το βράδυ που καταλήξαμε στο Αστυνομικό Τμήμα στον Άλιμο,στο τμήμα ενδοοικογενειακής βίας κι εκεί συνειδητοποίησα ότι είμαι κι εγώ ένα από τα πολλά θύματα».

Και πρόσθεσε: «Το Σάββατο, το βράδυ όταν βγήκαμε από ένα μπαρ μαζί με τον σύντροφό μου και περπατούσαμε προς το αυτοκίνητο, ξαφνικά πέρασε από δίπλα μου ο πρώην σύντροφός μου και μου έριξε μια μπουνιά στο σαγόνι. Έχασα για λίγα δευτερόλεπτα τις αισθήσεις μου και μέχρι να συνέλθω είχαν πιαστεί στα χέρια ο πρώην σύντροφός μου με το αγόρι μου κι εγώ έβαλα το χέρι μου για να τους χωρίσω. Κι ο πρώην μου, με ξαναχτύπησε στο κεφάλι, με έσπρωξε κι έπεσα κάτω. Το αγόρι μου, είχε κάνει κεφαλοκλείδωμα στον πρώην μου κι εκείνος του δάγκωσε το αυτί, του έκοψε κομμάτι και φώναζε. Τότε, ήρθε η ομάδα ΔΙΑΣ,περιπολικά και πήγαμε στο αστυνομικό τμήμα όπου μείναμε εκεί μέχρι τα ξημερώματα. Είναι κάτι που θέλω να ξεχάσω, να το ξεπεράσω και συνέλθω οριστικά».

Το χρονικό

Το απίστευτο συμβάν, σημειώθηκε λίγο μετά τις 03:30 το ξημέρωμα της Κυριακής. Ο 40χρονος dj ο οποίος έχει παίξει σε μεγάλα clubs της Αθήνας και της Μυκόνου, βρέθηκε στο γνωστό κέντρο της Γλυφάδας. Εκεί, διασκέδαζε και το νεαρό μοντέλο που έχει συμμετάσχει στα catwalks διεθνών οίκων μόδας.

Στο πλευρό της, ο νυν σύντροφος διοργανωτής πάρτι, τον οποίο ο dj τον γνώριζε. Μάλιστα, πληροφορίες λένε πως ήταν φίλος του. Ξαφνικά, τους πλησίασε τα αίματα άναψαν και τότε ο 40χρονος, όρμησε στην κοπέλα και άρχισε να τη δέρνει ανελέητα.

Σε τέτοιο βαθμό που όταν έφθασε στο Τμήμα της Γλυφάδας το μοντέλο, είχε αίματα στο πρόσωπο και στο στόμα και ζητούσε απεγνωσμένα βοήθεια. Μάλιστα, έδειχνε και κάποια υβριστικά μηνύματα που είχε λάβει από τον dj και φωτογραφίες που την έδειχναν χτυπημένη. Στη συνέχεια οι δυο άνδρες πιάστηκαν στα χέρια. Η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο και τότε ο 40χρονος δαγκώνει το αυτί του διοργανωτή σε σημείο που λίγο έλειψε να του κόψει κομμάτι.

Στο σημείο κλήθηκε η αστυνομία και ο 40χρονος οδηγήθηκε με την κοπέλα και τον νυν σύντροφό της στο τμήμα της Γλυφάδας ενώ το μοντέλο έχει κάνει μήνυση σε βάρος του, στο Τμήμα Ενδοοικογενειακής Βίας Αλίμου.

«Ο εντολέας μου από την πρώτη στιγμή δηλώνει συντετριμμένος για το συμβάν, ωστόσο ουδέποτε προκάλεσε την οποιαδήποτε σωματική βλάβη» αναφέρει στο protothema.gr ο συνήγορος του dj κ. Αλέξανδρος Παπαϊωαννίδης.

Κέρδη και ζημίες, από τις κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα το τελευταίο διάστημα, καταγράφει η Χαριλάου Τρικούπη προσδοκώντας ότι την ώρα της επίσημης προκήρυξης των εκλογών θα βρεθεί «πάνοπλη» απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο «διμέτωπος αγώνας» εναντίον των δύο μονομάχων είναι, έτσι κι αλλιώς, ειλημμένη απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος εκτιμά ότι το πολωτικό κλίμα που τροφοδοτούν διαρκώς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει και απομακρύνει από τα «δίχτυα» τους, ψηφοφόρους -κυρίως του Κέντρου- που αναμένουν από τα κόμματα σαφές σχέδιο για την επόμενη μέρα. Το ΠΑΣΟΚ -σύμφωνα με τον αρχηγό του- στρέφεται αντιθέτως ως ένα υπεύθυνο κόμμα στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πολίτες, μένει έξω από το «κάδρο» των σφοδρών αντιπαραθέσεων και φροντίζει να αποσαφηνίσει εγκαίρως κάθε «λέξη» του προγραμματικού του λόγου. Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη επιχειρώντας να κωδικοποιήσουν το προεκλογικό «αφήγημα» προσθέτουν ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο ασφαλές πεδίο συγκλίσεων για πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες.

Ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης προσπάθησε δε την περασμένη Κυριακή να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ στις προσεχείς εκλογές. Όπως εξήγησε το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να λάβει ισχυρή εντολή στις επικείμενες εκλογές, ώστε από την πρώτη Κυριακή (της απλής αναλογικής) να καταθέσει πρόταση προγραμματικών συγκλίσεων καταρχάς στο πρώτο κόμμα. Αρνήθηκε με την ομιλία του στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής «παζάρια για την εξουσία και τις καρέκλες», επέμεινε στην ανάγκη αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών και εμφανίστηκε αισιόδοξος όσον αφορά στη δυναμική που θα σημειώσει το κόμμα του στον πρώτο γύρο. Φρόντισε ακόμη – και όχι τυχαία- να «στοιβάξει» στη μία «όχθη» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην άλλη, εκείνη «της προόδου και της συνέπειας».

Οι καλά γνωρίζοντες διέκριναν πίσω από τα λεγόμενά του την εναγώνια προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να διατηρήσει «ζωντανή» την προοπτική ενός ισχυρού διψήφιου ποσοστού (12% και πλέον) κρατώντας ανοιχτές τις «γέφυρες» και με τους ψηφοφόρους που βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ και με αυτούς που δεν θα απέκλεισαν μετεκλογική «συμμαχία» με τον ΣΥΡΙΖΑ, στο όνομα πάντα της πολιτικής σταθερότητας. Οι ίδιοι άνθρωποι προβλέπουν ότι οι πιέσεις προς το ΠΑΣΟΚ από το Μαξίμου και την Κουμουνδούρου θα γίνουν εντονότερες το προσεχές διάστημα, καθώς «στόχος τους είναι ο μεν Κυριάκος Μητσοτάκης να προσεγγίσει την αυτοδυναμία και ο δε Αλέξης Τσίπρας να γράψει ποσοστό με το 3 μπροστά». Στελέχη του ΠΑΣΟΚ εξακολουθούν πάντως να πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να συγκρατήσουν στην «όχθη» του τρίτου κόμματος δυνάμεις του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου, ιδίως αυτούς που γυρίζουν την πλάτη σε ασκήσεις πόλωσης και διχασμού του εκλογικού σώματος.

Τα γκάλοπ βέβαια έχουν άλλη …άποψη. Στη δημοσκόπηση της Marc συγκεκριμένα που παρουσίασε ο Ant1, η Νέα Δημοκρατία στην «καθαρή» πρόθεση ψήφου κατέγραψε ποσοστό 32,7% ( από 32,5%), ο ΣΥΡΙΖΑ 25,2% (από 24,6% στην προηγούμενη μέτρηση), ενώ το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε για πρώτη φορά από την ανάληψη της ηγεσίας του από το Νίκο Ανδρουλάκη, σε μονοψήφιο ποσοστό (9,8%). Σχετικά «καμπανάκια» για τη Χαριλάου Τρικούπη διαπιστώνει κανείς και σε άλλες μετρήσεις, ειδικά μετά τον τυφώνα-Καϊλή. Ωστόσο η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι μπορεί να ανατρέψει τα «εμπόδια», τα χαρακτηρίζει προσωρινά και ρίχνει το βάρος στην ανάπτυξη των στρατηγικών κινήσεων εν’ όψει των εκλογών. Μια πρώτη κίνηση ήταν η απάντηση στην επιλογή της Κουμουνδούρου να υπονοήσει δημόσια -διά της Πόπης Τσαπανίδου αρχικά- ότι μια μελλοντική κυβερνητική συνεργασία ΝΔ- ΠΑΣΟΚ θα είναι προϊόν εκβιασμού, λόγω των προϊόντων της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη. Έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη δείχνουν πλέον προς την ύπαρξη σημαντικών ρηγμάτων στις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνουν τις μεταξύ τους διαφορές: τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζει να «φύγει» από τη βουλή καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για την υπόθεση των υποκλοπών, το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι θα παραμείνει συνεχίζοντας να έχει στο στόχαστρο το Μαξίμου και να δίνει θεσμικές μάχες, εντός και εκτός βουλής, για το ίδιο θέμα.

Περιοδείες και εξορμήσεις- στην πρώτη γραμμή οι υποψήφιοι βουλευτές

Η ανακοίνωση των ανανεωμένων κατά 60% ψηφοδελτίων αποτελεί για την Χαριλάου Τρικούπη έναν από τους σημαντικούς «σταθμούς» της προεκλογικής εκστρατείας. Τόσο ο αρχηγός όσο και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αισιοδοξούν για το αποτέλεσμα της μάχης του κάθε υποψήφιου βουλευτή χωριστά. Βασική επιδίωξη είναι η αύξηση -έως και ο διπλασιασμός- των δυνάμεων σε εκλογικές περιφέρειες που θα κρίνουν εν πολλοίς το «πράσινο» ποσοστό πανελλαδικά. Το «κλειδί» εντοπίζεται στο λεκανοπέδιο της Αττικής- αν στην πολυπληθέστερη περιφέρεια της χώρας το ΠΑΣΟΚ κινηθεί γύρω στο 9% ή αγγίξει διψήφιο ποσοστό, τότε θα καταφέρει να προσεγγίσει το «στοίχημα» της ισχυρής εντολής στον πρώτο γύρο και να εκλέξει σχεδόν διπλάσιο αριθμό βουλευτών ανά την επικράτεια. Εκτός από την Αττική, ρίχνουν βάρος σε περιοχές που οι ενδείξεις για σημαντική ενίσχυση τη εικόνας τους είναι βάσιμες: όπως για παράδειγμα στην Κρήτη, την Δυτική Ελλάδα, στην Θράκη και αλλού.

Το επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη υπό τον Γραμματέα Ανδρέα Σπυρόπουλο έχει σχεδιάσει ένα πυκνό πρόγραμμα περιοδειών και εξορμήσεων. Ο κ. Ανδρουλάκης ξεκινά το νέο κύκλο των περιοδειών αυτήν την εβδομάδα. Θα επισκεφτεί και θα μιλήσει σε κομματικές εκδηλώσεις στη Δράμα, την Ξάνθη και την Κομοτηνή. Στο πρόγραμμα είναι περιοδεία στην Κρήτη και δη στο Λασίθι, εξόρμηση στην Ανατολική Αττική με πρώτο «σταθμό» το Μενίδι και στη Δυτική Αθήνα (στο Περιστέρι ή σε άλλο Δήμο της περιοχής), όπου οι επιτελείς ποντάρουν στη διοργάνωση μαζικών εκδηλώσεων.

Εδώ και πολύ καιρό υπάρχουν φήμες ότι η Apple εξετάζει το ενδεχόμενο να λανσάρει ένα πιο ακριβό iPhone εκτός των iPhone Pro και Pro Max, το λεγόμενο iPhone Ultra.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ρεπόρτερ του Bloomberg, Mark Gurman, ο τεχνολογικός κολοσσός σχεδιάζει να παρουσιάσει το iPhone Ultra ως ένα τρίτο ακριβότερο μοντέλο που θα συμπληρώνει το line-up συσκευών της Apple. Η νέα αυτή high-end συσκευή εικάζεται πως θα βγει στην αγορά το 2024 με τα iPhone 16.

Το Ultra μοντέλο κατά πάσα πιθανότητα θα έχει ακόμη καλύτερη κάμερα από το Pro, ίσως ισχυρότερο επεξεργαστή και μεγαλύτερη οθόνη. Επίσης, ενδέχεται να είναι το πρώτο iPhone που θα αφαιρέσει τη θύρα φόρτισης για να ξεκινήσει τη μετάβαση στην αποκλειστική χρήση της ασύρματης τεχνολογίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της Apple την περασμένη εβδομάδα, ο CEO της εταιρείας, Tim Cook, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής αύξησης των τιμών των iPhone. Πιο συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι οι καταναλωτές μπορεί να θέλουν να πληρώσουν περισσότερα για να αποκτήσουν ένα καλύτερο προϊόν. «Το iPhone έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των ανθρώπων», ανέφερε ο Cook. «Νομίζω ότι οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να πιεστούν πραγματικά για να αποκτήσουν το καλύτερο που μπορούν να προμηθευτούν σ΄αυτή την κατηγορία», κατέληξε.

H Land Rover ανανέωσε το Range Rover Velar τόσο σε εμφάνιση και εξοπλισμό, όσο και σε τεχνολογίες.

Το ανανεωμένο Range Rover Velar παρουσίασε η Land Rover. Οι αισθητικές αλλαγές εξωτερικά εστιάζονται στην ανασχεδιασμένη μάσκα, τους προφυλακτήρες και τα φωτιστικά σώματα. Παράλληλα, η παλέτα χρωμάτων εμπλουτίστηκε με δύο ακόμη επιλογές, τις Metallic Varesine Blue και Premium Metallic Zadar Grey.

Στο εσωτερικό οι αλλαγές είναι περισσότερες με σημαντικότερη τη νέα οθόνη αφής των 11,4’’ στο κέντρο του ταμπλό, με νέες λειτουργίες για το σύστημα πολυμέσων και over-the-air αναβαθμίσεις λογισμικού.

Ανασχεδιασμένα είναι και τα καθίσματα τα οποία πλέον δεν επενδύονται με δέρμα αλλά και συνθετικά υλικά αντίστοιχα υψηλής ποιότητας. Ο εξοπλισμός είναι πλουσιότερος και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων λειτουργία “ακύρωσης των εξωτερικών ήχωv” (Active Road Noise Cancellation) και premium ηχοσύστημα 17 ηχείων (Meridian 3D Surround Sound).

Όλες οι εκδόσεις του RR Velar είναι τετρακίνητες, ενώ η γκάμα κινητήρων περιλαμβάνει επιλογές βενζίνης και diesel με ήπιο υβριδικό σύστημα (MHEV), καθώς και μία plug-in hybrid (PHEV).

Πιο αναλυτικά:

D200 με κινητήρα diesel 1.997 κ.εκ., ισχύ 204 PS και ροπή 430 Νm.
D300 MHEV με κινητήρα diesel 2.996 κ.εκ., ισχύ 300 PS και ροπή 650 Nm.
P250 MHEV με κινητήρα βενζίνης 1.997 κ.εκ., ισχύ 250 PS και ροπή 365 Nm.
P340 MHEV με κινητήρα βενζίνης 2.996 κ.εκ., ισχύ 340 PS και ροπή 480 Nm.
P400 MHEV με κινητήρα βενζίνης 2.996 κ.εκ., ισχύ 400 PS και ροπή 550 Nm.
P400e PHEV με κινητήρα βενζίνης 1.997 κ.εκ., ηλεκτροκινητήρα, ισχύ 404 PS, ροπή 640 Nm, μπαταρία ιόντων λιθίου 19,2 kWh και ηλεκτρική αυτονομία 64 km.

Οι παραδόσεις του ανανεωμένου Range Rover Velar στη χώρα μας αναμένεται να ξεκινήσουν τον Ιούνιο.

Στην απόρριψη της πρότασης του Έλον Μασκ να στείλει μια δορυφορική ευρυζωνική υπηρεσία μετά τον σημερινό φονικό σεισμό προχώρησε η τουρκική κυβέρνηση.

Πρόκειται για τον ισχυρότερο σεισμό που έπληξε τη χώρα εδώ και δεκαετίες. Πιο συγκεκριμένα, με βάση τις τελευταίες πληροφορίες οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 1.500, ενώ ο πρώτος σεισμός ήταν ο ισχυρότερος που έπληξε τη χώρα από το 1939.

Σε σχετική ανάρτησή του στο Twitter o Έλον Μασκ ανέφερε ότι μια από τις εταιρείες του, η Space Exploration Technologies Corp., θα μπορούσε να παράσχει το δίκτυο Starlink, ωστόσο η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει αποδεχθεί την πρότασή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος αρνήθηκε την πρόταση του Μασκ, αφού τον ευχαρίστησε, καθώς η Τουρκία διαθέτει αρκετή δορυφορική χωρητικότητα. Η χώρα έχει σταθμούς βάσης που λειτουργούν με μπαταρίες, όμως ορισμένες περιοχές δεν μπορούν να τροφοδοτηθούν με ρεύμα,

Να σημειωθεί ότι η SpaceX αναμένεται εντός του πρώτου τριμήνου του 2023 να θέσει σε τροχιά τον πρώτο δορυφόρο επικοινωνιών της Τουρκίας, τον Turksat 6A.

Απόφαση χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της Premier League εκδόθηκε κατά της Μάντσεστερ Σίτι, η οποία παραπέμπεται σε ανεξάρτητη επιτροπή ελέγχου για πολλαπλές οικονομικές παραβάσεις μεταξύ 2009 και 2018.

Οι Πολίτες κατηγορούνται για ανακριβή στοιχεία σε συμβόλαια παικτών και προπονητών, καθώς και σε αποζημιώσεις που δηλώθηκαν στους λογαριασμούς της, με τον συνολικό αριθμό των παραβάσεων να υπολογίζεται πως ξεπερνά τις 100 ορισμένες εξ αυτών επανειλημμένες από χρονιά σε χρονιά.

Η απόφαση έρχεται μετά από έρευνα που διεξήγαγε ανεξάρτητη επιτροπή την τελευταία τετραετία, στην οποία η Μάντσεστερ Σίτι αρνήθηκε να συνεργαστεί. Η έρευνα άρχισε με αφορμή τις διαρροές εγγράφων από το «Spiegel» το 2018, από τις οποίες προέκυψαν μετέπειτα οι παραβιάσεις του Financial Fair Play που είχαν οδηγήσει στον πρωτόδικο αποκλεισμό των Σίτιζενς από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, πριν η ποινή ανασταλεί κατόπιν έφεσης του συλλόγου.

Σε περίπτωση που η επιτροπή κρίνει ένοχη τη Σίτι για τις παραπάνω παραβάσεις, οι πιθανές κυρώσεις περιλαμβάνουν αφαίρεση βαθμών και εκτείνονται μέχρι και σε αποβολή από το πρωτάθλημα!

Ένα «πράσινο» project μικτής χρήσης για κατοικίες υψηλών προδιαγραφών αλλά και γραφεία στους χαμηλότερους ορόφους.

Ο λόγος για τη νέα επένδυση της Noval Property AEEAΠ, στην περιοχή του Μετς, άνω των 8 εκατ. ευρώ, που έλαβε και τις σχετικές εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων για τη μελέτη αναθεώρησης της οικοδομικής άδειας και την αποπεράτωση της κατασκευής. Οι εγκρίσεις αφορούν την «αλλαγή χρήσης στον πρώτο όροφο και σε τμήμα του ισογείου, την ενίσχυση του φέροντος οργανισμού, τις νέες ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες, την ανακαίνιση των όψεων, τις νέες εσωτερικές διαρρυθμίσεις και κατασκευή περγκολών και πισίνας στο δώμα», ενώ από την υλοποίηση της μελέτης «δεν προκαλείται άμεση ή έμμεση βλάβη σε αρχαιολογικούς χώρους ή μνημεία».

Πρόκειται για το ημιτελές κτίριο επί της οδού Αρδηττού 40-42 στην Αθήνα, συνολικής επιφάνεια 4.284 τ.μ. με 4 ορόφους και 2 υπόγεια, σε οικόπεδο εμβαδού 840 τ.μ. και η αξιοποίησή του προβλέπει ειδικότερα τη διαμόρφωση γραφείων στο ισόγειο – πατάρι και διαμερισμάτων μακροχρόνιας μίσθωσης στον 1ο, 2ο και 3ο όροφο με θέα Ακρόπολη και 13 θέσεις στάθμευσης.

Το κτίριο που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της Αθήνας απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο του Ναού του Ολυμπίου Διός με ελεύθερη θέα προς την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα πιστοποιηθεί κατά LEED (Gold ή Platinum). Ο σχεδιασμός για το συγκεκριμένο ακίνητο από πλευράς της θυγατρικής του ομίλου Viohalco σχετίζεται με ένα κομμάτι της εγχώριας αγοράς ακινήτων που παρουσιάζει σε αυτή τη συγκυρία σημαντική ζήτηση, πολύ περισσότερο από την στιγμή που στη συγκεκριμένη περιοχή στο κέντρο της Αθήνας υπάρχει μεγάλη έλλειψη κατοικιών σύγχρονων προδιαγραφών.

Συνολικά το επενδυτικό πρόγραμμα της Noval, με μία αξία αποτίμησης των επενδυτικών ακινήτων και συμμετοχών του χαρτοφυλακίου της άνω των 455 εκατ. ευρώ, επικεντρώνεται σε «έργα πιστοποιημένα με διεθνείς περιβαλλοντικές διακρίσεις, όπως LEED και BREEAM, εστιάζοντας σε σύγχρονα, πράσινα και έξυπνα κτίρια γραφείων, σύγχρονα έργα logistics, οικιστικά και αστικές αναπλάσεις», όπως αναφέρει η εταιρεία, ενώ σε βάθος τριετίας οι επενδύσεις αντιστοιχούν σε συνολικά κεφάλαια 350 εκατ. ευρώ. Από αυτά, η μεγαλύτερη παρέμβαση αφορά το project ανάπλασης στην οδό Πειραιώς, για τη δημιουργία ενός «σύνθετου και καινοτόμου πολιτιστικού, εμπορικού και τουριστικού πόλου έλξης επισκεπτών, ο οποίος διατηρεί τις παλιές βιομηχανικές εγκαταστάσεις και τις επανατοποθετεί στην αγορά με νέες χρήσεις. Το ακίνητο, σε πολεοδομικό, αρχιτεκτονικό αλλά και σε λειτουργικό επίπεδο, αντιμετωπίζεται ως τμήμα ενός αναδυόμενου «Πολιτιστικού Τετραγώνου» μητροπολιτικής εμβέλειας («Art District»), όπου θα συλλειτουργούν η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, ο χώρος του Φεστιβάλ Αθηνών μαζί με νέους χώρους πολιτισμού και το σύνολο των μητροπολιτικής αλλά και τοπικής εμβέλειας χρήσεων του επενδυτικού σχεδίου».

Επιπλέον, στα νέα επενδυτικά έργα περιλαμβάνεται το νέο μικτό project στην οδό Αρδηττού με επαγγελματική χρήση και κατοικία, ενώ αμιγώς στο κομμάτι των επαγγελματικών ακινήτων είναι το συγκρότημα των βιοκλιματικών γραφείων στο πρώην ακίνητο της Kodak στο Μαρούσι, σε κοινοπραξία με την Brook Lane Capital, το έργο logistics στην περιοχή της Μάνδρας, η ανακατασκευή και η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίου γραφείων επί της Λ. Κηφισίας 199, καθώς και η κατασκευή κτιρίου γραφείων επί της οδού Χειμάρρας στο Μαρούσι.

Ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο να μην πλησιάζει το 28χρονο μοντέλο και πρώην σύντροφό του όπως επίσης και τον 32χρονο διοργανωτή πάρτι, ο οποίος έχει σχέση με την κοπέλα, αφέθηκε σήμερα το πρωί ο 40χρονος DJ.

Ο πρωταγωνιστής της αδιανόητης υπόθεσης που έφερε στη δημοσιότητα το protothema.gr, μετά από παραμονή στα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος Γλυφάδας για το «θερμό» επεισόδιο έξω από το γνωστό club άγριο ξημέρωμα, όπου επιτέθηκε στην κοπέλα την «έσπασε στο ξύλο» και στη συνέχεια όρμησε στον 32χρονο σύντροφο της, διοργανωτή πάρτι και του «έφαγε» το αυτί, μετέβη συνοδευόμενος από τον συνήγορό του κ. Αλέξανδρο Παπαϊωαννίδη στην ανακρίτρια όπου αποφασίστηκε να αφεθεί ελεύθερος.

Η δικάσιμος ορίστηκε στις 23 Φεβρουαρίου ενώ σήμερα το απόγευμα, η κοπέλα και ο σύντροφος της θα μεταβούν μετά από παραγγελία στο Ασκληπιείο της Βούλας προκειμένου να εξεταστούν. Η κοπέλα σε άθλια κατάσταση είχε χτυπηθεί άγρια στο πρόσωπο και αιμορραγούσε από το στόμα, ενώ ο 32χρονος σύντροφός της κόντεψε να χάσει κομμάτι από τον λοβό του αυτιού του από την δαγκωνιά του Dj που κάνει καριέρα στα κλαμπ της Αθήνας και της Μυκόνου. Ο 40χρονος, αντιμετωπίζει κατηγορίες περί ενδοοικογενειακής βίας μετά τη μήνυση του μοντέλου στο Τμήμα Ενδοοικογενειακής Βίας Αλίμου, για εξύβριση και απειλή και σωματικές βλάβες στην ίδια και τον σύντροφο της.

Την έσπασε στο ξύλο και του «έφαγε» το αυτί

Η επίθεση από τον μαινόμενο dj που δέχθηκε το μοντέλο με έδρα το Λονδίνο και διεθνή καριέρα, έγινε με αφορμή το ξέσπασμα ζήλιας του 40χρονου dj με τον οποίο η κοπέλα είχε σχέση επτά χρόνων, αλλά χώρισαν όπως η ίδια δήλωσε, εξαιτίας της βίαιης και κακοποιητικής συμπεριφοράς του απέναντί της.

Το απίστευτο συμβάν, σημειώθηκε λίγο μετά τις 00:15 της 5ης Φεβρουαρίου. Ο 40χρονος dj ο οποίος έχει παίξει σε μεγάλα clubs της Αθήνας και της Μυκόνου, βρέθηκε στο γνωστό κέντρο της Γλυφάδας μαζί με μια νεαρή κοπέλα με ρίζες από την Ιταλία και την Κολομβία. Εκεί, διασκέδαζε και το νεαρό μοντέλο που έχει συμμετάσχει στα catwalks διεθνών οίκων μόδας. Στο πλευρό της, ο νυν σύντροφος διοργανωτής πάρτι, τον οποίο ο dj τον γνώριζε.

Μάλιστα, πληροφορίες λένε πως ήταν φίλος του. Ξαφνικά, τους πλησίασε τα αίματα άναψαν και τότε ο 40χρονος, όρμησε στην κοπέλα και άρχισε να τη δέρνει ανελέητα. Σε τέτοιο βαθμό που όταν έφθασε στο Τμήμα της Γλυφάδας το μοντέλο, είχε αίματα στο πρόσωπο και στο στόμα και ζητούσε απεγνωσμένα βοήθεια. Μάλιστα, έδειχνε και κάποια υβριστικά μηνύματα που είχε λάβει από τον dj και φωτογραφίες που την έδειχναν χτυπημένη. Στη συνέχεια οι δυο άνδρες πιάστηκαν στα χέρια. Η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο και τότε ο 40χρονος δαγκώνει το αυτί του 32χρονου διοργανωτή σε σημείο που λίγο έλειψε να του κόψει κομμάτι από το λοβό.

Στο σημείο κλήθηκε η Αστυνομία και ο 40χρονος οδηγήθηκαν στο Τμήμα της Γλυφάδας με την κοπέλα και τον νυν σύντροφό της και έπειτα στο τμήμα Ενδοοικογενειακής Βίας του Αλίμου όπου το μοντέλο έκανε μήνυση σε βάρος του για ξυλοδαρμό και κακοποίηση. Στις 04:45 ο Dj συνελήφθη.

«Ουδέποτε προκάλεσε την οποιαδήποτε σωματική βλάβη»

«Ο εντολέας μου από την πρώτη στιγμή δηλώνει συντετριμμένος για το συμβάν, ωστόσο ουδέποτε προκάλεσε την οποιαδήποτε σωματική βλάβη» αναφέρει στο protothema.gr o συνήγορος του dj κ. Αλέξανδρος Παπαϊωαννίδης ενώ όπως δηλώνει στο protothema.gr η δικηγόρος του μοντέλου και του διοργανωτή πάρτι, κυρία Βάνα Καμηλαρη οι εντολείς της, αναμένεται να μεταβούν σήμερα στο Ασκληπιείο προκειμένου να εξεταστούν.

Όπως λέει η 28χρονη έχει στην κατοχή της φωτογραφικό υλικό και μηνύματα που αποκαλύπτουν την κακοποίηση που υφίστατο στα επτά χρόνια της σχέσης ενώ από την επίθεση του Dj ο σύντροφος της κινδύνευσε να χάσει κομμάτι από τον λοβό του αυτιού του.

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 03-02-2023/13:00 τοπική ώρα, επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία ως εξής:

Χιονοπτώσεις

1) Σήμερα Δευτέρα (06/02/2023) οι χιονοπτώσεις που ήδη σημειώνονται στην ανατολική χώρα και νότια χώρα θα συνεχιστούν και από αργά το απόγευμα θα είναι κατά περιόδους πυκνές στην ανατολική Μαγνησία, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ανατολικής Πελοποννήσου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.

2) Ειδικά για την Αττική χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο οι οποίες θα είναι κατά περιόδους πυκνές από το βράδυ έως τα ξημερώματα της Τρίτης (07/02/2023) κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια. Θα χιονίσει εκ νέου και για λίγο το απόγευμα της Τρίτης. Κατά τόπους θα σημειωθεί παγετός ο οποίος στα βόρεια θα είναι ισχυρός.

3) Την Τρίτη (07/02/2023) οι χιονοπτώσεις προβλέπεται να συνεχιστούν στις Σποράδες (έως τις προμεσημβρινές ώρες), στην ανατολική Μαγνησία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ανατολικής Πελοποννήσου, των Κυκλάδων (κυρίως στα δυτικά τμήματα) και της Κρήτης (κυρίως στα δυτικά και κεντρικά). Σταδιακή ύφεση των φαινομένων αναμένεται από το μεσημέρι και από τα βόρεια.

Παγετός
Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ολικός (καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Θυελλώδεις Άνεμοι
Βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο και από την Τρίτη (07/02/2023) σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε σε νέο χαμηλό ρεκόρ και οι τουρκικές χρηματιστηριακές αγορές κατακρημνίστηκαν σήμερα καθώς η ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στο νότιο τμήμα της Τουρκίας ήρθε να προστεθεί στις πιέσεις που ασκούνται στη χώρα από το ισχυρό δολάριο, τους γεωπολιτικούς κινδύνους και τον υψηλό πληθωρισμό.

Η λίρα υποχώρησε έως το επίπεδο των 18,85 έναντι του δολαρίου στην αρχή της συνεδρίασης πριν ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών της. Ο γενικός δείκτης στο τουρκικό χρηματιστήριο υποχώρησε έως και 4,6%, με τις τράπεζες να καταγράφουν βουτιά άνω του 5% πριν ανακτήσουν μέρος των απωλειών με ορισμένους σημαντικούς δείκτες να σημειώνουν πτώση περίπου 2,5% γύρω στις 11:10 ώρα Ελλάδας.

«Τα τραγικά γεγονότα με το νότιο τμήμα της Τουρκίας να πλήττεται από ισχυρό σεισμό είναι πηγή επιπλέον αβεβαιότητας ενόψει των κρίσιμων εκλογών που το πιθανότερο είναι να διεξαχθούν τον Μάιο», δήλωσε ο Πιοτρ Μάτις, αναλυτής στην In Touch Capital Markets.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό των 7,8 βαθμών που έπληξε τη χώρα έφτασε τους 912.

Πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τηλεδιάσκεψη με τα αρμόδια υπουργεία για την ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» και την παροχή βοήθειας στην Τουρκία για την αντιμετώπιση των συνεπειών του καταστροφικού σεισμού. Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη διάθεση της Ελλάδας για την παροχή βοήθειας στην Τουρκία σε ό,τι ζητηθεί.

«Να θέσουμε τις δυνάμεις μας στη διάθεση της Τουρκίας ανάλογα με το τι θα μας ζητήσουν»

Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τα αρμόδια υπουργεία για τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού, για τα αιτήματα που υπάρχουν για βοήθεια και για τον τρόπο που μπορεί να παρασχεθεί. Στην έναρξη της σύσκεψης ο Πρωθυπουργός τόνισε:

«Κατ’ αρχάς, να εκφράσω τη βαθιά μου οδύνη για τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και να τονίσω, για ακόμη μια φορά, ότι η Ελλάδα προσφέρθηκε πρώτη να υποστηρίξει την Τουρκία και αντιλαμβάνομαι ότι θα μας ενημερώσει στη συνέχεια και σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια και ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας, ότι έχει ήδη εγκριθεί από τουρκικής πλευράς η αποστολή ενός αεροσκάφους με μία δύναμη της ΕΜΑΚ, η οποία θα συνδράμει στις αποστολές διάσωσης.

Θα πρέπει να θέσουμε όλες τις δυνάμεις μας στη διάθεση της Τουρκίας ανάλογα με το τί άλλο μπορεί να μας ζητήσουν. Η εκτίμησή μου είναι ότι προφανώς μιλάμε για έναν καταστροφικό σεισμό, η έκταση του οποίου θα αποτυπωθεί πλήρως με την πάροδο του χρόνου. Πρώτη έννοια πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η διάσωση και η σωτηρία όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων βρίσκονται στα συντρίμμια.

Είναι μια δουλειά που λόγω εμπειρίας την ξέρουμε και εμείς αρκετά καλά και νομίζω στη συνέχεια θα πρέπει να δούμε και τι άλλο εξοπλισμό, ιατροφαρμακευτικό υλικό, κουβέρτες, σκηνές, μπορεί να μας ζητήσουν οι Τούρκοι ώστε να τις αποστείλουμε στη συνέχεια».

«Η ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού ήταν πολύ ικανοποιητική. Πήραμε τα μαθήματά μας από προηγούμενες αντίστοιχες κακοκαιρίες»

Σχετικά με την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα», έγινε αναλυτική ενημέρωση από κάθε υπουργείο για την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα του και διαπιστώθηκε ότι η ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού ήταν άμεση και αποτελεσματική εκεί που σημειώθηκαν προβλήματα. Εκεί που παραμένουν κάποια ζητήματα προς επίλυση είναι με την παροχή ρεύματος σε λίγες περιοχές -πολύ λιγότερες σε σύγκριση με το παρελθόν- και αναμένεται σύντομα η επίλυσή τους. Επίσης, ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα και παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου. Σχετικές ανακοινώσεις θα εκδοθούν στη διάρκεια της ημέρας. Ο Πρωθυπουργός σημείωσε στη διάρκεια της σύσκεψης:

«Η ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού συνολικά πιστεύω ήταν πολύ ικανοποιητική, με την έννοια ότι πήραμε τα μαθήματά μας από προηγούμενες αντίστοιχες κακοκαιρίες. Πιστεύω ότι σε γενικές γραμμές καταφέραμε και ανταποκριθήκαμε στις απαιτήσεις των πολιτών και ως προς την κατάσταση των δρόμων, αλλά και ως προς την αποκατάσταση των ζημιών στα δίκτυα ηλεκτροδότησης, κάτι το οποίο μας είχε απασχολήσει πολύ στο παρελθόν.

Να πω, επίσης, ότι φαίνεται ότι πια μαθαίνουμε ως χώρα ότι πρέπει να ζούμε με την πρόληψη και ότι οι πολίτες ακούν τις συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας.

Θεωρώ ότι και αυτή είναι μια πολύ σημαντική κατάκτηση για το μέλλον και βέβαια να επαναλάβω ότι το γεγονός ότι έχουμε πια στη διάθεσή μας τα εργαλεία της τηλεκπαίδευσης, αλλά και της τηλεργασίας. Σίγουρα μας δίνουν την δυνατότητα να μπορούμε να καλύψουμε ώρες οι οποίες υπό άλλες συνθήκες θα ήταν χαμένες.

Καλό είναι ότι τα παιδιά μπορούν να κάνουν τηλεκπαίδευση. Θα μπορούν να κάνουν και τηλεκπαίδευση και να παίξουν στα χιόνια. Μπορούν να κάνουν και τα δύο. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο.

Πάντως σε σχέση με το που βρισκόμασταν πριν από κάποια χρόνια, νομίζω ότι στον τομέα αυτόν έχει επιτελεστεί σημαντική πρόοδος».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό των 7,8 βαθμών που έπληξε τη χώρα έφτασε τους 912, ενώ οι τραυματίες είναι 5.383.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να προβλέψει πόσο ακόμη θα αυξηθεί ο απολογισμός των νεκρών, καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Μέχρι στιγμής 45 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία, σημείωσε ο ίδιος. Ο αριθμός των ανθρώπων που διασώθηκαν κάτω από τα ερείπια έφτασε τις 2.470.

Παράλληλα, εξίσου εφιαλτικά είναι τα νούμερα και για τη Συρία καθώς έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 320 άνθρωποι λόγω του σεισμού και οι τραυματίες είναι πάνω από 1.000.

Συγκεκριμένα ο Ερντογάν δήλωσε για τον «μεγαλύτερο σεισμό που έχει δει η Τουρκία τον τελευταίο αιώνα» πως «Μέχρι στιγμής, 912 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους και 5.385 πολίτες έχουν τραυματιστεί. Στις επαρχίες μας όπου ο σεισμός προκάλεσε σοβαρές ζημιές, οι δραστηριότητες εντοπισμού και διάσωσης των πολιτών μας που παγιδεύτηκαν κάτω από τα κτίρια που κατέρρευσαν συνεχίζονται αδιάκοπα.

Ο αριθμός των ανθρώπων που διασώθηκαν κάτω από τα ερείπια έφτασε τις 2.470. Ο αριθμός των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι 2.818. Η χώρα μας έχει επίσης αρχίσει να δημιουργεί επαφές για διεθνή βοήθεια. Εκτός από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, έχουμε λάβει προσφορές βοήθειας από 45 χώρες.

Τα άτομα και οι οργανώσεις που θα ζητήσουν βοήθεια θα πρέπει να ενεργούν σε συντονισμό με την AFAD. Η βοήθεια πέραν αυτού οδηγεί σε χάος και η επίτευξη του στόχου καθίσταται δύσκολη. Σήμερα είναι η μέρα που 85 εκατομμύρια άνθρωποι θα γίνουν μια καρδιά και ένας καρπός».

Κατέρρευσαν πολυκατοικίες

Οι απολογισμοί αυτοί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να συνεχίσουν να αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος πως έχουν καταρρεύσει πολυκατοικίες σε πόλεις όπως τα Άδανα, η Γκαζιάντεπ, η Σανλιούρφα, η Ντιγιάρμπακιρ. Στην Ισκέντερουν και στην Αντιγιαμάν, υποχώρησαν δημόσια νοσοκομεία

«Η αδελφή μου και τα τρία της παιδιά βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια. Όπως και ο σύζυγός της, ο πεθερός της και η πεθερά της. Επτά μέλη της οικογένειάς μας είναι κάτω από τα ερείπια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μουχιτίν Ορακτζέ, παρακολουθώντας την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μπροστά σε πολυκατοικία που μετατράπηκε σε άμορφη μάζα στη νοτιοανατολική πόλη Ντιγιάρμπακιρ. «Η αδελφή της είναι ακόμη παγιδευμένη στα συντρίμμια», είπε γυναίκα δείχνοντας άλλη μια που έκλαιγε απαρηγόρητη.

Ο σεισμός, μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τις δύο χώρες έπιασε στον «ύπνο» τους πολίτες με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι έγινε αισθητός ακόμη και στην Κύπρο, την Αίγυπτο και το Λίβανο.

Οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν ότι θα παράσχουν βοήθεια στους σεισμοπαθείς, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Μόλις άρχισε να σείεται η γη, οι άνθρωποι σηκώθηκαν έντρομοι από τα κρεβάτια τους με πολλούς να περνούν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους.

Σύμφωνα με το «CNN Turk», ο σεισμός ήταν ο δεύτερος ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στην ιστορία της Τουρκίας.

Διασωθέντες φορούν πιτζάμες μέσα στο κρύο

Η κατάσταση είναι ακόμη πιο επιβαρυμένη λόγω της ισχυρής κακοκαιρίας που πλήττει τα κυριότερα αεροδρόμια στην Ντιγιάρμπακιρ και στη Μαλάτια. Οι χιονοπτώσεις συνεχίζονται με αποτέλεσμα πολλοί διασωθέντες φορούν πιτζάμες μέσα στο κρύο.

«Ακούμε φωνές στα συντρίμμια. Θεωρούμε πως ως και 200 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στα ερείπια», δήλωσε μέλος σωστικού συνεργείου που επιχειρεί σε κατεστραμμένη πολυκατοικία στη Ντιγιάρμπακιρ μπροστά στις κάμερες του τουρκικού ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου NTV.

Μπροστά σε τόση καταστροφή κάτοικοι έχουν κινητοποιηθεί και προσπαθούν να απομακρύνουν συντρίμμια ακόμα και με γυμνά χέρια και κουβάδες. Νοτιότερα, πάντα κατά το NTV, η βυζαντινή ακρόπολη της Γκαζιάντεπ, που ανεγέρθηκε τον 6ο αιώνα, εν μέρει κατέρρευσε.

Σωστικά συνεργεία και η πολιτική προστασία καθώς και Σύροι πυροσβέστες προσπαθούν να ανασύρουν επιζήσαντες από τα συντρίμμια, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ. Μέσω Twitter, Τούρκοι πολίτες μοιράζονται ονόματα και τοποθεσίες ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα χαλάσματα σε διάφορες πόλεις.

Πάνω από 50 μετασεισμοί

Έχουν καταγραφεί πάνω από 50 μετασεισμοί, σύμφωνα με την AFAD.

Ο δήμαρχος της πόλης των Αδάνων, ο Ζεϊντάν Καραλάρ, δήλωσε πως δύο πολυκατοικίες, μια 17ώροφη και μια 14ώροφη, έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με το TRT.

Σύμφωνα με τον τούρκο αντιπρόεδρο Οκτάι, 13 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Αντιγιαμάν, ενώ έχουν καταρρεύσει κάπου εκατό κτίρια. Τουλάχιστον άλλοι 47 σκοτώθηκαν και ακόμη 600 τραυματίστηκαν στην Μαλάτια, κατά την AFAD.

Στην Γκαζιάντεπ, γίνεται λόγος για 80 νεκρούς, 600 τραυματίες και 581 κτίρια που έχουν καταρρεύσει.

Αγωγοί αερίου που τροφοδοτούν την περιοχή τέθηκαν εκτός λειτουργίας προληπτική ή για να εξακριβωθεί το εύρος των ζημιών που έχουν υποστεί στις επαρχίες Χατάι, Καχρανμαρμαράς και Γκαζιάντεπ.

Ο σεισμός και οι δεκάδες μετασεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές ως τον Λίβανο, τη Συρία, το ιρακινό Κουρδιστάν και την Κύπρο, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο κύριος σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια, κράτησε σχεδόν ένα λεπτό, σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Έκκληση για διεθνή βοήθεια

«Όλες οι ομάδες μας τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Σουλεϊμάν Σοϊλού στο τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Habertürk, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση της χώρας του απευθύνει έκκληση «για διεθνή βοήθεια».

Το Αζερμπαϊτζάν, χώρα με αδελφικές σχέσεις με την Τουρκία, ανακοίνωσε πως στέλνει αμέσως 370 εξειδικευμένα μέλη συνεργείων έρευνας και διάσωσης, σύμφωνα με το Anadolu.

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, η ΕΕ συνολικά, το Ισραήλ προσφέρθηκαν αμέσως να στείλουν επίσης βοήθεια.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Γκαζιάντεπ συνέστησε στους κατοίκους να μείνουν έξω, μέχρι νεοτέρας, παρά το κρύο. Ενώ ο επικεφαλής του Diyanet, του τουρκικού δημόσιου οργανισμού που είναι αρμόδιος για ζητήματα θρησκευτικής λατρείας, σημείωσε πως όσοι πολίτες το χρειάζονται μπορούν να βρουν καταφύγια μέσα σε τζαμιά.

Στην Τουρκία η σεισμικότητα συγκαταλέγεται στις υψηλότερες στον κόσμο.

Στα τέλη Νοεμβρίου, σεισμός 6,1 βαθμών στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας προκάλεσε περίπου πενήντα τραυματισμούς και περιορισμένες υλικές ζημιές, κατά τις αρχές.

Τον Ιανουάριο του 2020, σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών έπληξε τις επαρχίες Ελαζίγ και Μαλάτια, στοιχίζοντας τη ζωή σε 40 και πλέον ανθρώπους.

Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, σεισμός μεγέθους 7 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε 114 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 1.000 και πλέον στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο.

Ο όμιλος Πλαίσιο ετοιμάζεται να εισέλθει σε μια νέα εποχή. Και σε αυτήν η οικογένεια Γεράρδου θα εξακολουθήσει να είναι ο ιδιοκτήτης, ξεκαθαρίζει στο «b.s.» ο κ. Κώστας Γεράρδος, επιχειρώντας να απαντήσει στις φήμες που διακινούνται εσχάτως για το μέλλον και κυρίως τις προθέσεις της οικογένειας μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης, την επαναγορά του συνόλου των μετοχών και εν τέλει την έξοδό του από το Χ.Α.

Η τελευταία, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα έχει συντελεστεί έως το ερχόμενο καλοκαίρι. Παράλληλα ο κ. Γεράρδος παρουσιάζει το σχέδιο για την επόμενη μέρα του ομίλου, το οποίο περιλαμβάνει ένα τριετές επενδυτικό πλάνο συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ, με το οποίο, όπως λέει, η εταιρεία φιλοδοξεί να μετεξελιχθεί πατώντας στις αρχές του λεγόμενου «seamless omnichannel experience» που θα αποτελέσει το μέλλον της λιανικής.

Πρώτα όμως οι διευκρινίσεις και οι απαντήσεις επί της φημολογίας περί επικείμενου πωλητήριου… «Οχι, η εταιρεία δεν τίθεται προς πώληση», απαντά ορθά κοφτά ο κ. Γεράρδος. «Ούτε ψάχνουμε να κάνουμε κάποιο deal», συμπληρώνει, αν και παραδέχεται πως μετά τη δημόσια πρόταση υπήρξαν πολλές βολιδοσκοπήσεις από τρίτους. «Εχουμε ταμειακές ροές 50 εκατ. ευρώ, να πάμε να βάλουμε κάποιον πάνω απ’ το κεφάλι μας να μας λέει “πέτυχες το ένα; Πέτυχες το άλλο;” Οχι!», ξεκαθαρίζει.

«Αυτό που πάντα λέγαμε και εξακολουθούμε να λέμε είναι πως εάν κάποια στιγμή μπορούσαμε, θα παίρναμε (σ.σ. εξαγοράζαμε) κάποιον που θα μας βοηθούσε να χτίσουμε ένα διευρυμένο φάσμα προϊοντικό και εταιρικό, πολύ ισχυρότερο από το σημερινό. Ή το αντίστροφο, να έμπαινε κάποιος σε εμάς μετοχικά, πολύ μεγάλος, που θα προσέδιδε αξία στο Πλαίσιο ώστε να γίνουμε ακόμα πιο μεγάλοι. Αυτή όμως είναι μία συζήτηση στην οποία ήμασταν ανοιχτοί πριν από το Χ.Α., κατά τη διάρκειά του, αλλά και μετά… Μία στρατηγική συνεργασία δηλαδή, ώστε να πάμε σε συνέργειες αλλά και επέκταση», σημειώνει ο κ. Γεράρδος, σπεύδοντας ωστόσο να διευκρινίσει: «Αυτό παραμένει σε θεωρητική βάση. Εξάλλου πιστεύουμε ακράδαντα πως η σημερινή εποχή ευνοεί την οργανική ανάπτυξη. Είναι ίσως η καλύτερη στιγμή που έχουμε τα τελευταία 18 χρόνια!», προσθέτει και εξηγεί: «Την περίοδο 2005-2008 είχαμε τέλεια τρικυμία στην αγορά, αφού είχαμε να ανταγωνιστούμε 11 αξιόπιστους και μεγάλους ανταγωνιστές. Επειτα, το 2008, μας καίνε το κατάστημα στην οδό Στουρνάρη. Το 2009 μπαίνουμε στην κρίση, οπότε έως το 2012 έχουν εξαφανιστεί και οι μισοί παίκτες από την αγορά. Το 2014 παίρνουμε μια ανάσα, για να έρθει το 2015 και τα capital controls. Ερχεται μετά ο COVID-19, τώρα ο Πούτιν… Και φτάνουμε στο σήμερα, λοιπόν, όπου μπορεί να υπάρχει πάλι μια δυσχερής συνθήκη στην οικονομία, όμως η αγορά εξακολουθεί να κρατά και επίσης οι ανταγωνιστές έχουν περιοριστεί σε τρεις, ο καθένας με το δικό του προφίλ και τα δικά του θέματα να αντιμετωπίσει. Κάτι που επίσης σημαίνει ότι δεν απαιτούνται κινήσεις με τεράστιο ρίσκο στο πλαίσιο μιας άκρως επιθετικής εμπορικής πολιτικής. Οπότε για την Πλαίσιο μπορώ να πω ότι είναι η καλύτερή της φάση εδώ και 18 χρόνια. Γι’ αυτό και επιμένουμε στην αρχή μας για οργανική ανάπτυξη. Τώρα, εάν μέσα σε όλα αυτά κάτσει μια συνεργασία που θα μπορούσε να μας προσφέρει αξία, θα τη δούμε, όπως θα τη βλέπαμε και επί των ημερών του Χ.Α. Επαναλαμβάνω, αυτό είναι κάτι θεωρητικό».

«Θα μπορούσατε να φανταστείτε τον εαυτό σας εκτός του Πλαισίου κάποια στιγμή;», τον ρωτάμε. «Τελείως εκτός; Δύσκολα! Ξέρετε, το Πλαίσιο είναι μια κοινότητα. Δεν είναι απλά εγώ ή ο πατέρας μου. Είναι ένας ιστός που έχει φτιαχτεί από ανθρώπους που δουλεύουν πολλά χρόνια. Δεν είναι ένα μαγαζί όπου θα πρέπει να δεχθώ ότι κάποια στιγμή π.χ. μπορεί να θέλω να κάνω κάτι άλλο, θα το πουλήσω και απλά θα πρέπει να διαχειριστώ τον “χωρισμό” μου με αυτό. Η κοινότητα στηρίζεται σε εμάς. Κι εμείς στην κοινότητα. Είναι πιο πολύπλοκο απ’ ό,τι ακούγεται. Και σίγουρα δεν είναι θέμα χρημάτων. Δεν είναι π.χ. ένα startup που έχανε χρήματα αλλά έχει momentum και λες “πρέπει να το διώξω από πάνω μου διότι θα κάτσω με την κιμωλία’’. Εμείς έχουμε κερδοφορία 52 χρόνια, από την πρώτη ημέρα λειτουργίας… Ταμειακές ροές μεγάλες! Γενικά τα νούμερά μας είναι μια χαρά. Δεν υπάρχει κάποια ανάγκη πίσω από αυτό», ξεκαθαρίζει ο κ. Γεράρδος.


Η έξοδος

Σε κάθε περίπτωση η δημόσια πρόταση και η δρομολογούμενη έξοδος της Πλαίσιο Computers από το ΧΑ φέρνουν ακόμα μεγαλύτερες ευθύνες στον ίδιο και τον κ. Γιώργο Γεράρδο, αφού αναμένεται να ανακτήσουν το σύνολο των μετοχών της εταιρείας. Μία διαδικασία που ξεκίνησε ως ιδέα περίπου το περασμένο καλοκαίρι, όπως λέει.

Ετσι θα κλείσει και ένα κεφάλαιο 24 ετών για την εταιρεία που ξεκίνησε από το μαγαζάκι των 12 τ.μ. το 1969 στην οδό Στουρνάρη, πλησίον του ΕΜΠ, και έχει εξελιχθεί σε μία δυναμική αλυσίδα λιανικής που πρωταγωνιστεί.

«Το Χ.Α. είναι ένα όχημα που μπορείς να αντλήσεις κεφάλαια και να αυξήσεις την αξία της εταιρείας σου χρησιμοποιώντας το με έναν τρόπο θεσμικό και συγκεκριμένο. Και όλα αυτά ξεκινούν από ένα business story που πρέπει να δώσεις στο επενδυτικό κοινό ώστε να προσελκύεις ενδιαφέρον και αργότερα να αυξάνεις σιγά σιγά την ελεύθερη διασπορά της μετοχής, με τρόπο όμως που θα σου δίνει αξία ώστε αυτό που απομένει στον βασικό μέτοχο να είναι μεγαλύτερο από αυτό που είχε πριν. Κάτι που σημαίνει ότι και η αξία της εταιρείας θα είναι μεγαλύτερη. Δυστυχώς εμείς θεμελιωδώς είχαμε πρόβλημα στο να προσφέρουμε αυτό το business story. Μιλάμε για έναν κλάδο, μία αγορά όπου από το 2005 επικρατούσε τρικυμία. Και εμείς επίσης σαν DNA δεν είχαμε και πολύ ψηλά τις επενδυτικές σχέσεις. Ημασταν περισσότερο επικεντρωμένοι στο επιχειρηματικό κομμάτι. Γι’ αυτό πρώτα και κύρια λέμε ότι έχουμε ευθύνη για το γεγονός ότι τελικά η διαδρομή στο Χ.Α. δεν είχε το αποτέλεσμα που θα θέλαμε. Και πάλι, ακόμα κι έτσι… είναι μια εταιρεία που η λογιστική της αξία είναι 100 εκατ. ευρώ και η αξία της στο χρηματιστηριακό ταμπλό μόλις 60 και κάτι εκατ. ευρώ. Και μάλιστα αυτό όταν τα τελευταία δύο χρόνια σπάμε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στις οικονομικές επιδόσεις. Κι όμως, η μετοχή ακούνητη! Μάλιστα υποχώρησε κιόλας. Οπότε εκεί σηκώνεις τα χέρια, δεν υπάρχει μέλλον σε κάτι τέτοιο. Είμαι σε ένα “όχημα” του οποίου τα πλεονεκτήματα δεν μπορώ να εκμεταλλευτώ, αλλά πληρώνω κανονικά το κόστος του. Και δεν εννοώ μόνο το οικονομικό. Κάθε τρίμηνο ανακοινώνω τις οικονομικές επιδόσεις κινδυνεύοντας, αν δεν πάμε καλά σε ένα, από PR stories που θα λένε ότι η Πλαίσιο δεν τα πάει καλά. Επίσης, έτσι είμαστε ανοιχτό βιβλίο για τους ανταγωνιστές μας, οι οποίοι ενημερώνονται για τις επιδόσεις μας, τα αποθέματά μας κ.ο.κ., όταν αυτοί δεν έχουν την υποχρέωση να κοινοποιούν οτιδήποτε πέραν του ετήσιου ισολογισμού τους. Και μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και η γραφειοκρατία των επιτροπών, παραεπιτροπών, που μπορεί ένα κομμάτι της συγκεκριμένης δραστηριότητας να είναι σωστό, ένα άλλο όμως αποτελεί τυπική διαδικασία, η οποία όμως απαιτεί δυναμικό και ιδιαίτερη προσοχή», τονίζει.

Το επενδυτικό πλάνο των 30 εκατ.

Ηδη μέσω της προαιρετικής δημόσιας πρότασης ο κ. Γιώργος Γεράρδος μαζί με τον γιο του, Κώστα, έχουν συγκεντρώσει πάνω από το 97% των μετοχών. Η διαδικασία για να ολοκληρωθεί μπορεί να χρειαστεί ακόμα 3-4 μήνες, εντούτοις, όπως λέει ο Κώστας Γεράρδος, είναι ήδη έτοιμο το πλάνο της επόμενης μέρας, το οποίο περιλαμβάνει ένα επενδυτικό σχέδιο τριετούς διάρκειας και συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ.

«Η λογική του βασίζεται στην προτεραιότητα που έχουμε δώσει για να είναι οργανική η ανάπτυξη», λέει ο κ. Γεράρδος. Και εξηγεί: «Η περίοδος του COVID-19 ήταν που επέβαλε σε όλους να ψωνίζουν διαδικτυακά. Οπότε εκπαιδεύτηκε όλη η υφήλιος και όλες οι ηλικίες σε αυτή τη διαδικασία. Μάλιστα τότε θα έλεγε κανείς πως έπειτα από μία περίοδο αναγκαστικής εκπαίδευσης και μύησης στο ηλεκτρονικό εμπόριο, το τελευταίο θα γινόταν αρκετά επικίνδυνο να σβήσει το κομμάτι των καταστημάτων. Κι όμως, ναι, το διαδικτυακό κανάλι είναι σαφώς μεγαλύτερο σε σχέση με το 2019, ωστόσο έχει σταθεροποιηθεί, ακολουθώντας, μάλιστα, μία ελαφρά φθίνουσα πορεία. Στην περίπτωση της Πλαίσιο έχει φτάσει να αποτελεί το 14% του κύκλου εργασιών μας, από 7% που ήταν προ πανδημίας. Τα καταστήματα όμως πηγαίνουν πολύ καλά. Επομένως έχουμε καταλήξει πως αυτή τη στιγμή το μέλλον δείχνει πως είναι όχι μόνο η “πολυκαναλική προσέγγιση” (omni channel) που ούτως ή άλλως ήταν το ζητούμενο, αλλά το λεγόμενο “seamless omni channel”. Η αίσθηση δηλαδή ότι ο καταναλωτής έχει πολλούς ρόλους… είναι επαγγελματίας, είναι γονιός, gamer, άνθρωπος που θέλει απλά να χαλαρώσει κ.ά. Επομένως, πιστεύουμε ότι ο καταναλωτής θέλει πλέον να μπορεί να ψωνίζει με κάθε τρόπο που τον βολεύει, φορώντας το “καπέλο” που τον βολεύει. Τι εννοώ με αυτό… Εχω έναν πελάτη που είναι επιχειρηματίας που ψωνίζει για την επιχείρησή του από την πλατφόρμα Β2Β. Παράλληλα όμως θέλει να πεταχτεί και να δει κάτι καινούριο από το κατάστημά μας π.χ. στο Mall ή στην Αγία Παρασκευή και να “χαζολογήσει”, ή θα πάει το Σαββατοκύριακο με τον γιο ή την κόρη του για να κάνει shopping therapy. Αλλά για τον εαυτό του μπορεί να αγοράσει κάτι γρήγορο από το plaisio.gr.

Αυτό τι σημαίνει για εμάς; Πρώτα, να έχεις πάρα πολύ προχωρημένα logistics ώστε να μπορείς να πεις στον πελάτη “σε βολεύει να περάσεις να παραλάβεις κάτι απ’ το κατάστημα; Μπες στο site, παράγγειλέ το και θα το έχω έτοιμο σε μισή με μία ώρα στο κατάστημα να το παραλάβεις. Σε βολεύει μήπως να το φέρω το απόγευμα στο σπίτι σου και σε συγκεκριμένη ώρα; Θα το κάνω”. Θα ήθελες επίσης να έχεις ένα όμορφο κατάστημα και να πας με κάποιον αγαπημένο σου να περάσεις ωραία; Να δεις νέα προϊόντα; Ναι, πρέπει να μπορούμε να το παρέχουμε και αυτό. Αρα για εμάς η λογική είναι πως ο πελάτης δεν είναι ένας, αλλά έχει πολλές πτυχές. Ετσι, ανά περίπτωση, επιλέγει διαφορετικό μέσο και τρόπο για να κάνει την αγορά του. Εμείς ως Πλαίσιο πρέπει να στήσουμε τις υποδομές με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορούμε να εξυπηρετούμε με αυτή τη λογική. Κάτι που σημαίνει πως προτεραιότητά μας είναι να καταλάβουμε τον πελάτη μας ώστε να ξέρουμε τι θέλει. Επομένως επενδύουμε πολύ σε τεχνολογίες προσωποποίησης και CRM. Επειτα, να έχεις όλη την υποδομή logistics για να μπορείς να παραδίδεις τόσο τα μεγάλα προϊόντα, π.χ. ένα ψυγείο, το οποίο όχι μόνο πρέπει να το παραδώσεις, αλλά να πάρεις και το παλιό και να το στείλεις για ανακύκλωση, όσο και τα μικρά. Και γι’ αυτά τα δύο απαιτείται διαφορετική οργάνωση στα logistics. Οπότε, λοιπόν, επενδύουμε σε software και hardware για logistics, σε personalization και CRM τεχνολογίες για να μπορούμε να ξέρουμε τον πελάτη και να του μιλάμε με τον τρόπο που αυτός θέλει, σε ecommerce τεχνολογίες και σε νέα layouts καταστημάτων ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν τον πελάτη με αυτή τη λογική».
Μάλιστα το νέο επενδυτικό πλάνο έχει ήδη ενεργοποιηθεί, αφού ήδη έχει υπάρξει συμφωνία για μία καινούρια πλατφόρμα ecommerce, οι επενδύσεις στα logistics εξελίσσονται, ενώ τρέχουν οι διαδικασίες για ένα ή δύο νέα καταστήματα που θα ανοίξουν έως το τέλος της χρονιάς.

Η χρονιά για την Πλαίσιο έχει ξεκινήσει θετικά. «Ενώ ήμουν αρκετά επιφυλακτικός στην αρχή, φτιάχνοντας μάλιστα ένα πλάνο με την παραδοχή για αρνητική χρονιά λόγω υποχώρησης της αγοράς, τελικά αυτό τον πρώτο μήνα δεν επιβεβαιώθηκε. Τα πράγματα προσώρας εξελίσσονται πολύ καλά. Βέβαια υπάρχει ο παράγοντας εκλογές μπροστά και η άγνωστη μεταβλητή του γεωπολιτικού και του Ερντογάν… οπότε θα δούμε τελικά τι θα γίνει», καταλήγει ο κ. Γεράρδος.

Γνωστος DJ σε clubs της Αθήνας και της Μυκόνου, επιτέθηκε μέσα σε νυχτερινο κέντρο της Γλυφάδας σε νεαρό μοντέλο που συμμετέχει στα catwalks διεθνών οίκων μόδας με την οποία διατηρούσε στο παρελθόν σχέση και αφού την «έσπασε στο ξύλο», επιτέθηκε στον νυν σύντροφο της, διοργανωτή παρτυ και του δάγκωσε το αυτί με αποτέλεσμα να καταλήξουν στο Τμήμα.

Η επίθεση απο τον μαινόμενο dj που δέχθηκε το μοντέλο με έδρα το Λονδίνο και διεθνή καριέρα, έγινε με αφορμη το ξέσπασμα ζήλιας του 40χρονου dj με τον οποιο η κοπέλα είχε σχέση επτά χρόνων, αλλά χώρισαν οπως η ίδια δήλωσε, εξαιτίας της βίαιης και κακοποιητικής συμπεριφοράς του απέναντι της.

Το απίστευτο συμβάν, σημειώθηκε λίγο μετά τις 03:30 το ξημέρωμα της Κυριακής. Ο 40χρονος dj ο όποίος έχει παίξει σε μεγάλα clubs της Αθήνας και της Μυκόνου, βρέθηκε στο γνωστό κέντρο της Γλυφάδας. Εκεί, διασκέδαζε και το νεαρό μοντέλο που εχει συμμετάσχει στα catwalks διεθνών οικων μόδας. Στο πλευρό της, ο νυν σύντροφος διοργανωτής παρτυ, τον οποιο ο dj τον γνώριζε. Μάλιστα, πληροφορίες λενε πως ηταν φίλος του. Ξαφνικά, τους πλησίασε τα αίματα άναψαν και τότε ο 40χρονος, όρμησε στην κοπέλα και άρχισε να τη δερνει ανελέητα.

Σε τέτοιο βαθμό που οταν έφθασε στο Τμήμα της Γλυφάδας το μοντέλο, ειχε αίματα στο πρόσωπο και στο στόμα και ζητούσε απεγνωσμένα βοήθεια. Μάλιστα, έδειχνε και κάποια υβριστικά μηνύματα που είχε λάβει από τον dj και φωτογραφίες που την έδειχναν χτυπημένη. Στη συνέχεια οι δυο άνδρες πιάστηκαν στα χέρια. Η κατάσταση ξέφυγε απο τον έλεγχο και τότε ο 40χρονος δαγκώνει το αυτί του διοργανωτή σε σημειο που λίγο ελειψε να του κοψει κομμάτι.

Στο σημείο κλήθηκε η Αστυνομία και ο 40χρονος οδηγηθηκε με την κοπελα και τον νυν συντροφο της στο τμήμα της Γλυφάδας ενω το μοντέλο εχει κάνει μηνυση σε βαρος του, στο Τμήμα Ενδοοικογενειακης Βιας Αλίμου». «Ο εντολεας μου απο την πρωτη στιγμη δηλωνει συντετριμμενος για το συμβαν, ωστοσο ουδεποτε προκαλεσε την οποιαδηποτε σωματικη βλαβη» αναφέρει στο protothema.gr o συνήγορος του dj κ. Αλέξανδρος Παπαιωαννίδης.

Στα λευκά ξύπνησε σήμερα η Αττική, με το κύμα κακοκαιρίας «Barbara» να σφυροκοπά το Λεκανοπέδιο με εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες και πυκνές χιονοπτώσεις. Σημειώνεται ότι, στους κατοίκους της Αττικής εστάλη νωρίς το πρωί της Δευτέρας μήνυμα από το 112 για περιορισμό των μετακινήσεων εξαιτίας επικίνδυνων χιονοπτώσεων.

Σύμφωνα με την τελευταία επικαιροποίηση από την ΕΜΥ του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων το πρωί της Δευτέρας (6/2):

Χιονοπτώσεις

1) Τη Δευτέρα (06/02/2023) χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές θα σημειωθούν στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τη Θράκη (τις πρωινές ώρες), τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές των Κυκλάδων και της Κρήτης και από αργά το βράδυ στην ανατολική Μαγνησία.

Ειδικά για την Αττική χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, οι οποίες μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές.

2) Την Τρίτη (07/02/2023) οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ανατολική Ελλάδα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα (προσήνεμες περιοχές) καθώς επίσης και στις Κυκλάδες και την Κρήτη, με μικρότερη όμως ένταση.

Παγετός

Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ολικός (καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Θυελλώδεις Άνεμοι

Βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο και από την Τρίτη (07/02/2023), σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Αρναούτογλου: Χιόνια ακόμα και στις παραθαλάσσιες περιοχές της Αττικής

Με χθεσινοβραδινή ανάρτησή του, ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου, προέβλεψε πως μέχρι σήμερα το μεσημέρι θα ρίχνει χιόνι σχεδόν σε όλη την Αττική ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας.

Όπως αναφέρει στην ανάρτησή του:

Φίλες και φίλοι, πρόσκαιρη είναι η ύφεση των φαινομένων στην Αττική! Οι πιο αξιόλογες χιονοπτώσεις μέχρι στιγμής εντοπίζονται στα δυτικά τμήματα του λεκανοπεδίου, όπου το έστρωσε σύμφωνα με τα μηνύματα που μου στέλνετε ακόμα και πάνω από τα 150 μ. υψόμετρο. Κατά τη διάρκεια των μεταμεσονύχτιων αργά όμως ωρών (χοντρικά μετά τις 2 με 3 τη νύχτα) αναμένεται ένας νέος γύρος χιονοπτώσεων στις περισσότερες περιοχές του νομού Αττικής (και στα ανατολικά τμήματα της ) ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές (καθώς η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση), και φυσικά στο κέντρο της Αθήνας, που κατά τόπους και κατά διαστήματα θα είναι πυκνές και είναι πιθανό να διατηρηθούν περίπου μέχρι και τις προμεσημβρινές -μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας για να εξασθενήσουν και πάλι σταδιακά σε μεγάλο τμήμα του νομού, αφήνοντας όμως πίσω τους κατά πάσα πιθανότητα αξιόλογες χιονοστρώσεις ανάλογα φυσικά το υψόμετρο».


Μαρουσάκης: Πότε θα κορυφωθεί η χιονιοκαιρία

Νέα ανάρτηση για την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Barbara» στην Αττική, έκανε νωρίς το πρωί της Δευτέρας ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Οπως αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ. Μαρουσάκης, «τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία που πήραμε πριν λίγο για το νομό Αττικής δείχνουν ότι θα κορυφωθεί αυτή η χιονοκαιρία μέσα στις επόμενες ώρες και μέχρι αύριο λίγο πριν το μεσημέρι».

Ολόκληρη η ανάρτηση Μαρουσάκη:

ΠΥΚΝΕΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ – ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΧΙΟΝΟΣΤΡΩΣΕΙΣ

Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία που πήραμε πριν λίγο για το νομό Αττικής δείχνουν ότι θα κορυφωθεί αυτή η χιονοκαιρία μέσα στις επόμενες ώρες και μέχρι αύριο λίγο πριν το μεσημέρι.

Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε μεγάλα διαστήματα με πολύ πυκνές χιονοπτώσεις που σε συνδυασμό με τις πιο χαμηλές θερμοκρασίες θα οδηγούν και σε αξιόλογες χιονοστρώσεις τοπικά μεγάλου πάχους.

Μεγάλη προσοχή από όλες και όλους!

Στην τελική ευθεία μπαίνει το deal της ΔΕΗ με την Ρουμανική Enel με το οποίο η επιχείρηση θα ξεκινήσει να ξετυλίγει το βαλκανικό σχέδιο επέκτασης, βάζοντας ισχυρά θεμέλια στην γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί το due diligence και απομένουν οι εγκρίσεις από τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών για να οριστικοποιηθεί η τελική συμφωνία για την απόκτηση του 100% των μετοχών της Enel Ρουμανίας. Πρόκειται για μία εξέλιξη που δικαιολογεί και την επέκταση της περιόδου των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων έως τα τέλη Φεβρουαρίου, που ανακοίνωσε το Σάββατο η ΔΕΗ.

Η απόκτηση των μετοχών της θυγατρικής του ιταλικού κολοσσού, είναι η μεγαλύτερη συμφωνία που έχει υπογράψει στην ιστορία της η ΔΕΗ μετά την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στην Macquarie και το όχημα για μια διεθνή επέκταση που ξεκίνησε πριν αρκετά χρόνια η εταιρεία χωρίς ωστόσο ποτέ να ωριμάσουν σε τέτοιο βαθμό οι συνθήκες ώστε να υλοποιηθεί.

Η αξία του deal αποτιμάται σε 1 έως 1,2 δις. ευρώ και με αυτό η ΔΕΗ θα γιγαντώσει ξανά την πελατειακή της βάση με συνολικά 8 εκατομμύρια καταναλωτές σε Ελλάδα και Ρουμανία. Με τον τρόπο αυτό, όπως έχει δηλώσει και η διοίκηση, η επιχείρηση θα ισοφαρίσει και τις απώλειες σε πελατολόγιο που έχει στην εγχώρια αγορά λόγω μείωσης του μεριδίου της στην αγορά ηλεκτρισμού.

Η απόκτηση της Ρουμανικής εταιρείας εδραιώνει την παρουσία της ΔΕΗ και στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας καθώς με την μεγάλη συμφωνία, στην εταιρεία περιέρχεται ένα χαρτοφυλάκιο έργων περίπου 600 MW. Η Enel Ρουμανίας διαθέτει επίσης ένα pipeline σε διάφορα στάδια ανάπτυξης που φτάνει τα 5.000 MW, το οποίο η ΔΕΗ σχεδιάζει να εμπλουτίσει και με νέα έργα.

Ήδη, έχει ανακοινώσει την εξαγορά δύο φωτοβολταϊκών πάρκων 210 MW από την Μυτιληναίος στην Ρουμανία ενώ σε διαπραγματεύσεις βρίσκεται για την απόκτηση και νέων αδειών. Ανάμεσα στους συνομιλητές της ΔΕΗ ήταν μέχρι πρόσφατα και η ισπανική Iberdrola αλλά σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις δεν προχώρησαν για άγνωστους λόγους.

Το Βαλκανικό σχέδιο θα συνεχιστεί και στην Βουλγαρία όπου η ΔΕΗ διαπραγματεύεται την εξαγορά χαρτοφυλακίου αδειών ισχύος 100 MW.

Εκτακτη ρύθμιση οφειλών, για να καλύψει έκτακτες δυσκολίες και ανάγκες που έχουν ανακύψει λόγω της ακρίβειας, σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο. Η ρύθμιση-«σκούπα» θα προσφέρει πάρα πολλές δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν αρχίσει να σωρεύονται ξανά σε εφορία, δήμους και ασφαλιστικά ταμεία. Οι συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει, οι τελικές αποφάσεις όμως αναμένονται τέλη Φεβρουαρίου. Οπως όλα δείχνουν, οι οφειλές της τριετίας 2020-2022 θα πάρουν «τράτο» για επιπλέον έξι ή και παραπάνω χρόνια, με ορίζοντα εξόφλησης το 2029 ή και αργότερα.

Το σχέδιο προβλέπει και πάνω από 70 ή 80 δόσεις σε εφορία, δήμους και ασφαλιστικά ταμεία. Στόχος είναι το νέο πρόγραμμα δόσεων να τεθεί σε εφαρμογή τον Μάρτιο. Θα αφορά νέα χρέη, όχι όμως όσα έχουν δημιουργηθεί μέσα στο 2023, τα οποία θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί ολοσχερώς ή να έχουν μπει σε πάγια ρύθμιση με 24 ή έως 48 δόσεις.

Τι εξετάζεται

Στο οικονομικό επιτελείο κερδίζει έδαφος η άποψη ότι σε έκτακτες συνθήκες, δεν επαρκεί ο «μόνιμος» μηχανισμός ρύθμισης οφειλών μέσω του εξωδικαστικού, διότι καλύπτει μόνο όσους έχουν χρέη πάνω από 10.000 ευρώ ή βρίσκονται ένα βήμα πριν από την πτώχευση. Αντίστοιχα ούτε η μόνιμη ρύθμιση με τις 24 δόσεις φαίνεται πως επαρκεί.

Αντιθέτως, μια γενναία έκτακτη ρύθμιση, αν σχεδιαστεί σωστά, μπορεί να μην πλήξει τα κρατικά έσοδα, αλλά να τα ενισχύσει, καθώς θα επιτρέψει να πληρώνουν και όσοι κινδυνεύουν να σταματήσουν να πληρώνουν.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν συγκεντρώσει εισηγήσεις από όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία, καθώς διαπιστώνεται η ανάγκη ολιστικής αντιμετώπισης. Επιδιώκεται μία ενιαία ρύθμιση για όλες τις οφειλές, αλλά δεν αποκλείεται τελικά να «τρέξουν» δύο ή τρεις διαφορετικές ρυθμίσεις για διαφορετικές ανάγκες πληρωμών. Και συγκεκριμένα:

1 Ρύθμιση χρεών στην εφορία

Στο υπουργείο Οικονομικών βλέπουν την ανάγκη να φέρουν μια νέα έκτακτη ρύθμιση οφειλών. Βάσει των σχεδιασμών τους, είναι η ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας που ίσχυσε πριν από ένα χρόνο. Θέλουν να τη βελτιώσουν όμως για να την εκμεταλλευτούν περισσότεροι. Ο πήχης των εισηγήσεων ξεκινάει από 36 άτοκες δόσεις, αλλά εκτείνεται και σε μέχρι 72 έντοκες δόσεις, δηλαδή εξόφληση μέχρι και 6 χρόνια μετά. Ωστόσο, εξετάζονται και εισηγήσεις υπηρεσιών και υπουργείων για περισσότερες και από 80 ή 100 δόσεις – φτάνοντας μέχρι και τα 7 ή 8 και 10 χρόνια!

Σε κάθε περίπτωση, η ρύθμιση θα ισχύσει οριζόντια για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ασχέτως ΚΑΔ. Θα μπορούν να ενταχθούν οφειλές από κάθε είδους φόρους, πρόστιμα ή τέλη, για ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ ή φόρο εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης κ.λπ. Αν και εστιάζει στα νέα χρέη που γεννήθηκαν ή ρυθμίστηκαν μετά το 2020, ενδέχεται να ανοίγει «παράθυρο» για να ενταχθούν και χρέη παλαιότερων ετών.

2 Ρύθμιση οφειλών στα Ταμεία

Εξετάζεται ανάλογη ή ελαφρώς μικρότερης διάρκειας ρύθμιση από εκείνη της εφορίας, που θα καλύπτει οφειλές από εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία.

3 Ρύθμιση για τα χρέη σε δήμους

Χρέη στους ΟΤΑ από πρόστιμα, κλήσεις, παραβάσεις κ.λπ. αναμένεται να ενταχθούν στην κοινή ρύθμιση. Αν όμως αυτή δεν ξεπεράσει τελικά τις 72 ή 80 δόσεις, ενδέχεται να ισχύσει ξεχωριστή ρύθμιση που θα προσφέρει 100 ή 120 δόσεις.

Ανάσα για τα έσοδα

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων κάνουν ασκήσεις προσομοίωσης για να υπολογίσουν ποια θα είναι η δημοσιονομική επίπτωση στους στόχους είσπραξης κρατικών εσόδων, σε κάθε σενάριο ή «πακέτο» ρυθμίσεων που τυχόν επιλεγεί.

Παρά τα ρίσκα, όλοι αναγνωρίζουν ότι εν μέσω παγκόσμιας θύελλας και ακρίβειας μία γενικευμένη έκτακτη ρύθμιση δεν θα έπληττε, αλλά θα ενίσχυε την κουλτούρα πληρωμών. Ιδίως για τη μεγάλη πλειοψηφία των υπόχρεων, οι οποίοι με νύχια και δόντια αγωνίζονται και παραμένουν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Η φορολογική συμμόρφωση των τελευταίων ετών διατηρείται σταθερά υψηλή (εμπρόθεσμες πληρωμές 75%-90% στις βασικές κατηγορίες εσόδων). Στο οικονομικό επιτελείο όμως ανησυχούν ότι τα «φρέσκα» χρέη του 2022, μαζί με τα συσσωρευμένα από παλιά, δύσκολα θα μπορέσουν να επανέλθουν στην κανονικότητα με τις ισχύουσες ρυθμίσεις των έως 24 δόσεων.

Επί 18 μήνες άλλωστε η ακρίβεια αποδείχθηκε περισσότερο επίμονη απ’ όσο αρχικά αναμενόταν, χωρίς κανείς να μπορεί να την τιθασεύσει διεθνώς. Εξ αυτού του λόγου τον τελευταίο ένα χρόνο -παρά τα ισχυρά μέτρα στήριξης- μεγάλος αριθμός νοικοκυριών και επιχειρήσεων αναγκάζεται να φανεί ασυνεπής σε μία ή περισσότερες από τις υποχρεώσεις του. Λόγω αδυναμίας να ανταποκριθεί στις επιβαρύνσεις και στα αυξημένα κόστη διαβίωσης και λειτουργίας, κάθε μήνα προτεραιοποιεί τις ανάγκες για πληρωμές λογαριασμών ρεύματος, θέρμανσης, προμηθειών πρώτων υλών κ.λπ.

Αλλά και για τα ταμεία του κράτους, η τακτική είσπραξη των «φρέσκων» χρεών αποτελεί προϋπόθεση για να συνεχιστεί η είσπραξη πολλών άλλων κρατικών εσόδων. Oσοι βγήκαν ληξιπρόθεσμοι τα τελευταία 1-2 χρόνια αποβάλλονται από τις ρυθμίσεις με τις οποίες πλήρωναν τα παλιά χρέη τους. Ούτε μπορούν να κάνουν αγοραπωλησίες χωρίς φορολογική ενημερότητα, με αποτέλεσμα να χάνονται και έσοδα από ΦΠΑ ή τέλη και φόρους μεταβίβασης. Πλήττεται επίσης η αγορά και η οικονομία συνολικά, προκαλώντας δευτερογενείς απώλειες για το Δημόσιο.

Τα νέα αυτά βάρη έρχονται έτσι να προστεθούν στα χρέη από την εποχή της πανδημίας. Και το «βουνό» των επιβαρύνσεων μεγαλώνει, καθώς προστίθενται και νέες, όπως:

■ αυξημένες δόσεις και υποχρεώσεις για δάνεια λόγω συνεχούς αύξησης των επιτοκίων καταθέσεων
■ νέες αυξημένες κατά 10% ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών και εμπόρων
■ δευτερογενείς ανατιμήσεις αγαθών, υλικών και υπηρεσιών (μεταφορές κ.λπ.) που συνεχίζονται και δεν προβλέπεται να αναστραφούν ακόμα και αν περιορίζονται μετά την υποχώρηση των διεθνών τιμών ενέργειας.

Μέσα στο 2022 έμειναν απλήρωτοι φόροι άνω των 6 δισ. ευρώ. Τα συνολικά ληξιπρόθεσμα έφτασαν στα 113 δισ. ευρώ. Αλλά μαζί με προσαυξήσεις 80 δισ. ευρώ, 44 δισ. για χρέη στο ΚΕΑΟ και άλλα 3 δισ. προς τους δήμους, το «βουνό» των οφειλών πλησιάζει στα 250 δισ. ευρώ. Μέσα στο 2023 και με πληθωρισμό που καλπάζει, πρέπει να εισπραχθούν έσοδα 17 δισ. ως άμεσοι φόροι, 31 δισ. ευρώ έμμεσοι και ειδικοί φόροι κατανάλωσης, αλλά και πάνω από 12 δισ. ευρώ ως ασφαλιστικές εισφορές προς τα Ταμεία.

Λύση και για τις μεταβιβάσεις

Για τονωθούν επίσης τα έσοδα των δήμων -αλλά και του κράτους γενικότερα- από μεταβιβάσεις ακινήτων, σχεδιάζεται να δοθεί εκ νέου δυνατότητα ρύθμισης με δόσεις και διαγραφή προστίμων όχι μόνο για βεβαιωμένες οφειλές στους ΟΤΑ, αλλά και για αδήλωτα τετραγωνικά.

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι μεγάλος αριθμός μεταβιβάσεων που είχαν αρχικά «σκαλώσει» μέχρι και πέρυσι την άνοιξη (λόγω αλλαγής των αντικειμενικών αξιών, επιβολής ηλεκτρονικής ταυτότητας ακινήτου, αποχής συμβολαιογράφων, κλειστά υποθηκοφυλακεία κ.λπ.), τελικά ματαιώθηκαν γιατί από το καλοκαίρι του 2022 και μετά έκλεισε η πλατφόρμα για δηλώσεις ΤΑΠ.

Χιλιάδες γονικές παροχές ή (μετα)πωλήσεις ακινήτων έμειναν τότε στον αέρα, επειδή οι μηχανικοί βρήκαν λάθη και αποκλίσεις στα εμβαδά που αναγράφονταν στα παλιά συμβόλαια, αλλά τα πρόστιμα και οι επιβαρύνσεις που πρέπει να καταβληθούν (αναδρομικά μέχρι και 20 ετών πριν) προκειμένου να ολοκληρωθούν τα συμβόλαια λειτουργούν αποτρεπτικά ή απαγορευτικά για το μέσο νοικοκυριό, σε εποχές μεγάλης ακρίβειας, που «καίει» το διαθέσιμο εισόδημα.

Τη πρώτη θέση στις προεδρικές εκλογές της Κύπρου κερδίζει σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα ο τέως υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, και ακολουθεί ο Ανδρέας Μαυρογιάννης με τρίτο τον Αβέρωφ Νεοφύτου.

Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης θα αναμετρηθούν την επόμενη Κυριακή στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Κύπρο. Η διαφορά που τους χωρίζει είναι λίγο περισσότερο από 2 ποσοστιαίες μονάδες κάτι που δεν είχε προβλέψει καμία δημοσκόπηση.

Με καταμετρημένο το 100% παγκύπρια, οι τρεις πρώτοι υποψήφιοι λαμβάνουν:

Ν. Χριστοδουλίδης: 32%

Α. Μαυρογιάννης: 29.6%

Α. Νεοφύτου: 26.1%

Μαυρογιάννης: Να δώσουμε μαζί τη μάχη

Έκκληση, «τη μάχη αυτή να τη δώσουμε όλοι μαζί», έκανε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ανδρέας Μαυρογιάννης απόψε, ο οποίος εξασφάλισε τη δεύτερη θέση και θα αναμετρηθεί την επόμενη Κυριακή με το Νίκο Χριστοδουλίδη. «Σήμερα μίλησε ο λαός. Η ετυμηγορία του ήταν σαφής και τιμά τόσο εμένα, όσο κι όσους εργάστηκαν για την υποψηφιότητά μου», δήλωσε.

Πλαισιωμένος από τα παιδιά του, συνεργάτες κι υποστηρικτές του, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι ο στόχος του να περάσει στον β΄γύρο των Προεδρικών εκλογών επετεύχθη. Ευχαρίστησε τους χιλιάδες συμπατριώτισσες και συμπατριώτες του για τη στήριξη, την εμπιστοσύνη και την ισχυρή εντολή «να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο με ήθος και εντιμότητα για ν’ ανεβάσουμε τον τόπο μας ψηλότερα».

Ευχαρίστησε επίσης τους συνεργάτες του, τους εθελοντές, το ΑΚΕΛ, τις οργανώσεις, κινήσεις και τις εκατοντάδες προσωπικότητες που τον υποστήριξαν.

«Σε αυτή την προσπάθεια που ξεκινήσαμε δεν περισσεύει κανείς. Η αγάπη για τον τόπο μας καταργεί τις διαχωριστικές γραμμές και μας ενώνει. Η πίστη στη λύση του κυπριακού στη βάση της ΔΔΟ μας κάνει μια γροθιά και μας κινητοποιεί. Η προσήλωση στον στόχο για μια υγιή, εύρωστη οικονομία και η έγνοια για τους πολίτες υπερβαίνει τις όποιες διαφορές μας», είπε.

«Γι’ αυτό και εγώ σας κοιτώ στα μάτια και σας ζητώ τη μάχη αυτή να την δώσομε μαζί», δήλωσε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. Για το επιτακτικό σήμερα αλλά και για το αύριο για το οποίο εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα ξημερώσει ελπιδοφόρο για τον τόπο μας και τον λαό μας».

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι δεν επικοινώνησε ακόμα με κανέναν ανθυποψήφιό του ο ίδιος, ούτε και δέχθηκε αντίστοιχο τηλεφώνημα. Θα το κάνει αύριο το πρωί, είπε.

Πλήθος κόσμου υποδέχθηκε τον Ανδρέα Μαυρογιάννη με συνθήματα όπως «Αλλαγή, αλλαγή, ανοικτή επιταγή», «Όλοι μαζί για την αλλαγή», «Κύπρος μπορείς για την αλλαγή», «Εμπρός Αντρέα μαζί σου η νεολαία», «Ανδρέα μπορείς, δίπλα σου κι εμείς».

Ο κ. Μαυρογιάννης βρίσκεται ακόμη στο επιτελείο του και κόσμος εξακολουθεί να πανηγυρίζει έξω από τα γραφεία.

Η πρώτη αντίδραση του Αβέρωφ Νεοφύτου

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος κατετάγη τρίτος στη σημερινή εκλογική διαδικασία στη Κύπρο, στη πρώτη του δήλωση ανέφερε πως οι αποφάσεις του κόμματος του για τον δεύτερο γύρο θα ληφθούν συλλογικά. Όπως πληροφορείται το protothema.gr στο προεδρικό μέγαρο πραγματοποιείται σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με τη συμμετοχή του κ. Νεοφύτου, της προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου, υπουργών και άλλων στελεχών της κυβερνητικής παράταξης για αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Όλα δείχνουν πως θα αποφασιστεί στήριξη της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη και οι επαφές θα αρχίσουν από απόψε.

Η πρώτη δήλωση Αβέρωφ Νεοφύτου μετά το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών:

Απολύτως σεβαστό το αποτέλεσμα. Έχω ήδη συγχαρεί τους ανθυποψηφίους μου για την επιτυχία τους. Δώσαμε ένα σκληρό αγώνα στις πλέον αντίξοες πολιτικά συνθήκες. Φέραμε ένα αποτέλεσμα πολύ κοντά στο ποσοστό του κόμματος στις βουλευτικές και παίρνοντας περισσότερες ψήφους. Δεν ήταν όμως αρκετό. Ευχαριστώ όσους μας εμπιστεύτηκαν και πορεύτηκαν μαζί μας σε όλο αυτό το υπέροχο ταξίδι, παρά την προσπάθεια διάσπασης. Ευχαριστώ και όλους τους άλλους που πίστεψαν στις αρχές και το πρόγραμμα. Πρέπει να έχουν ψηλά το κεφάλι που υπερασπίστηκαν αξίες, όπου αργά ή γρήγορα θα δικαιωθού. Η απόφαση για την επόμενη μέρα είναι πως ο ΔΗΣΥ είναι δημοκρατικό κόμμα με ισχυρότατες θεσμικές διαδικασίες. Τα όργανα θα αξιολογήσουν το αποτέλεσμα και την περεταίρω στάση μας. Ένα είναι το βέβαιο, ο ΔΗΣΥ θα παραμείνει ενωμένος και δυνατός, πρωταγωνιστής στη Βουλή και την κοινωνία. Θα παραμείνω προσωπικά προσηλωμένος σε αυτή την αποστολή. Θα παραμείνω σταθερός σε όσα μας κληροδότησε ο Γλαύκος Κληρίδης, με τις αξίες και τις αρχές μας. Φάρος οι αρχές μας για εθνική δικαίωση, δυνατή οικονομία και αξιοπρεπείς πολίτες.

Λειτουργώ θεσμικά, μην με συγχίζεται με άλλους. Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κουβεντιάσαμε αυτό που δήλωσα μόλις τώρα. Έχω άποψη, αλλά οποιαδήποτε απόφαση θα είναι συλλογική από το Πολιτικό Γραφείο. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Την πρωτιά Χριστοδουλίδη έδειξαν και τα exit polls αμέσως μετά το τέλος της ψηφοφορίας