Δευτέρα, 14 Ιουνίου, 2021

Στη δημοσιότητα δόθηκαν από την αστυνομία τα στοιχεία του 48χρονου που αποπειράθηκε να απαγάγει 12χρονο κορίτσι στη Ραφήνα. Πρόκειται για τον Κάλλα Παντελή του Νικολάου και της Ευανθίας, γεννηθέντα την 29-3-1973 στην Αθήνα και έχει κριθεί ήδη προφυλακιστέος.

14062021gadadimos002

14062021gadadimos001

Η περιγραφή της μαθήτριας για όσα έζησε

Συγκλονίζει η περιγραφή μέσα από την κατάθεση της 12χρονης μαθήτριας από τη Ραφήνα που «κυνηγήθηκε» από τον 48χρονο σάτυρο ο οποίος προσπάθησε να την επιβιβάσει με τη βία στο αυτοκίνητο του.

Όπως αποκαλύπτει η μαθήτρια πριν από ένα μήνα, ο σάτυρος προσπάθησε και πάλι να την αρπάξει και το κοριτσάκι κατάφερε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή να ξεφύγει από τα νύχια του, γεγονός που δείχνει ότι όχι μόνο η τελευταία επίθεση δεν ήταν τυχαίο συμβάν αλλά ο 48χρονος την είχε βάλει καιρό στο μάτι!

Το χρονικό του τρόμου που ξεδιπλώνεται είναι συγκλονιστικό. Ο σάτυρος ακολουθούσε το κοριτσάκι με αδιανόητη επιμονή, μπαίνοντας ακόμη και ανάποδα σε μονόδρομους για να την αρπάξει. «Είμαι μαθήτρια της Α” Γυμνασίου. Σήμερα αργά το απόγευμα (σ.σ αναφέρεται στο βράδυ της περασμένης Πέμπτης, βρέθηκα με φίλους στην πλατεία Ραφήνας.

Επειδή άργησα λίγο να επιστρέψω, τηλεφώνησα στη μητέρα μου, την ενημέρωσα για αυτό και ξεκίνησα την πορεία μου προς το σπίτι με το ποδήλατο, έχοντας κλήση με τη φίλη μου επειδή φοβόμουν που ήταν περασμένη η ώρα. Μόλις ξεκίνησα στη λεωφόρο Χρυσοστόμου Σμύρνης, στο ύψος της πλατείας είδα να είναι πίσω μου ένα Ι.Χ λευκό, σχετικά μακρύ με οδηγό έναν άγνωστό άνδρα που περίπου προ ενός μηνός με είχε ακολουθήσει από την πλατεία της Ραφήνας ως τα μέσα της διαδρομής για το σπίτι μου» αναφέρει στην κατάθεση της η 13χρονη αποκαλύπτοντας ότι ο 48χρονος την είχε βάλει στο μάτι και προσπάθησε και πάλι να την αρπάξει όμως δεν τα κατάφερε.

«Ήταν 23:15, όταν ξεκίνησα και με ακολούθησε με χαμηλή ταχύτητα από πίσω και από το τζάμι του συνοδηγού που είχε κατεβασμένο μου μιλούσε συνεχώς και μου έλεγε «Γεια σου κούκλα! Θέλεις να σε πάω κάπου; Εγώ του απάντησα «Όχι ευχαριστώ» και τότε αυτός συνέχισε να με ακολουθεί και μου είπε «Μπες μέσα στο αμάξι!» με κοφτό τρόπο και διατακτικά σαν να με πρόσταζε.

Αυτό συνεχίστηκε πολλές φορές τουλάχιστον άλλες δέκα, λέγοντας απότομα «Μπες μεσα!» ενώ ακολουθούσα την πορεία επιστροφής προς το σπίτι. Επειδή τον θυμήθηκα και την προηγούμενη φορά, είχα ξαναβάλει τις φωνές και έφυγε, μπήκα στην οδό Αργοναυτών για να τον αποφύγω και κρύφτηκα σε μια πολυκατοικία για λίγο έως ότου ο άνδρας με το λευκό όχημα με προσπέρασε και κατευθύνθηκε προς το χώρο στάθμευσης του πάρκου Καραμανλή αναζητώντας με. Αφού δεν με είχε αντιληφθεί, βρήκα χρόνο και έφυγα ξανά προς την πορεία μου γρήγορα για να μη με δει.

Αφού προφανώς δεν με βρήκε, γύρισε και με ξανασυνάντησε καθ΄οδόν. Συνέχισε να με ακολουθεί και να μου λέει «Μπες μέσα!» με προστακτικό τρόπο ενώ εγώ φώναζα μη ανακόπτοντας την πορεία μου «Φύγε! Άσε με! Δεν θέλω!».

Έφθασα στην οδό Πρωτέως και λίγο πριν τη συμβολή με την Αραφήνος σκέφτηκα προκειμένου να απαλλαγώ από τον άνδρα και φοβούμενη μη με σταματήσει και με αρπάξει μέσα στο όχημα του να στρίψω δεξιά σε μονόδρομο πηγαίνοντας ανάποδα με το ποδήλατο διότι δεν μπορούσε αυτός να με ακολουθήσει.

Ο δρόμος αυτός είχε κίνηση και θα τράκαρε αν με ακολουθούσε και θα γλίτωνα. Όμως αυτος μπήκε ανάποδα στον μονόδρομο και τότε αφού έκανε λίγα μέτρα τρομοκρατήθηκα γιατί κατάλαβα ότι ήταν αποφασισμένος και δεν αστειευόταν. Δ

εν το έβαλα κάτω και ότι ήταν αποφασισμένος να με βάλει στο αυτοκίνητο του φοβήθηκα ότι θα με αρπάξει με σκοπό να με αποπλανήσει.

Τοτε φρέναρα απότομα, πέταξα το ποδήλατο άρχισα να τρέχω και να καλώ σε βοήθεια προς τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Αυτός είδε που σταμάτησε ένα όχημα να με βοηθήσει και συνέχισε την ανάποδη πορεία του με κατεύθυνση προς Αρτέμιδα.

Ένα ζευγάρι με βοήθησε και είδαν το όχημα να με ακολουθεί κάλεσαν την Αστυνομία και περίμεναν στο σημείο μέχρι να έρθει η μητέρα μου.

Λίγα λεπτά αργότερα αυτός επέστρεψε στο σημείο με μεγάλη ταχύτητα και αφού είδε ότι ήμουν περιτριγυρισμένη έκανε αναστροφή και με μεγάλη ταχύτητα έφυγε προς Αρτέμιδα. Εκεί τον είδαν οι συμπολίτες μου, πήραν την πινακίδα και κατήγγειλαν το συμβάν στην Άμεση Δράση. Τελικά στις 12:05 όπως μας είπαν τον εντόπισαν και τον συνέλαβαν στη λεωφόρο Μαραθώνος στην Παλλήνη».

Όλη η απολογια του

Στην απολογία του ο δράστης, δηλώνει «αναγνωρίσιμος επιχειρηματίας» στην περιοχή της Ραφήνας, υποστηρίζει ότι δεν έχει σχέση με όσα τον κατηγορεί το κοριτσάκι λέγοντας μάλιστα, για να ελαφρύνει τη θέση του, ότι έκανε χορηγίες στο «Χαμόγελο του Παιδιού» και στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Παιδικού Σταθμού Νέας Πεντέλης! Φυσικά δεν έπεισε τις αρχές και μετά την απολογία του πήρε το δρόμο για τις φυλακές.

«Νιώθω θλίψη και βαθύτατη ντροπή, εξαιτίας της δεινής θέσης που ευρίσκομαι. Από την ανάγνωση του αντιγράφου του δελτίου ποινικού μου μητρώου διαπιστώνετε, ότι η παρελθοντική παραβατική μου συμπεριφορά ουδόλως σχετίζεται με τα αποδιδόμενα εγκλήματα στην παρούσα δικογραφία. Τέτοιες εγκληματικές συμπεριφορές, που τραυματίζουν και στιγματίζουν παντοτινά την παιδική ψυχή, καταδικάζω απόλυτα. Ουδέποτε αποπειράθηκα να τελέσω εις βάρος της ανήλικης οιαδήποτε παράνομη πράξη.

Διαμένω μόνιμα στην Πεντέλη Αττικής και διατηρώ λογιστικό γραφείο και γραφείο γραφιστικών τεχνών στο ισόγειο του ιδίου κτηρίου. Από διετίας έχω συνάψει δεσμό με την (σ.σ αναφέρεται στο όνομα της συντροφου του) στην κατοικία της διαμένω περιστασιακά.

Ταυτόχρονα, έχω ιδρύσει την Μονοπρόσωπη Κεφαλαιουχικη Εταιρεία διαφήμισης με αρκετά μεγάλο αριθμό πελατών στην περιοχή της Ραφήνας και ως εκ τούτου, είμαι καθόλα αναγνωρίσιμος στην ανωτέρω περιοχή.

Με την περαιτέρω δικονομική μου μεταχείριση, έχω ήδη προβεί σε χορηγίες στην περιοχή τόσο της Ραφήνας, όσο και σε αυτήν της Πεντέλης όπου κατοικώ. Χαρακτηριστικό δείγμα της κοινωνικής μου προσφοράς, αποτελούν οι ευχαριστήριες επιστολές του «Χαμογελου του Παιδιου» και β) του Συλλογου Γονεων και Κηδεμονων Παιδικου Σταθμού Νέας Πεντέλης. Πέραν των ανωτέρω χορηγιών και άλλες κοινωνικές δράσεις της επιχείρησής μου όπως: Διαφημιστική προώθηση του τουρνουά ποδοσφαίρου καρκινοπαθών έτους 2015, σχεδιασμός και εκτύπωση εντύπου διαφημιστικού υλικού για την εκστρατεία αναδάσωσης και προστασίας του όρους Πεντέλης, δωρεάν σχεδιασμός και εκτύπωση διαφημιστικού υλικού για την εκδήλωση εθελοντικής εγγραφής νέων δοτών και δωρεάς μυελού των οστών κ.λπ.

Όπως είναι αυτονόητο, ο χαρακτήρας, η προσωπικότητα δεν σκιαγραφούν άτομο που ρέπει σε αδικήματα που προσβάλλουν την αγνότητα της παιδικής ηλικίας, αλλά τουναντίον αναδεικνύουν πρόσωπο που σέβεται και βοηθά την εξέλιξη των παιδιών.

Θα ήθελα να καταστήσω, σαφές ότι ουδέποτε τέλεσα το οποιοδήποτε αδίκημα σε βάρος της ανήλικης. Ουδέποτε ακολούθησα το μικρό κορίτσι, ουδέποτε απηύθυνα την οιανδήποτε φράση σε εκείνη και, ασφαλώς, ποτέ δεν προσπάθησα να την απάγω!

Την ημέρα εκείνη, 27.05.2021 και περί ώρα 22:15, ξεκίνησα από το γραφείο μου στην Πεντέλη με σκοπό να μεταβώ στην περιοχή Άγιος Νικόλαος Αρτέμιδας προκειμένου να δω ένα εστιατόριο, που με ενδιέφερε προς ενοικίαση και εμπορική εκμετάλλευση, από κοινού με τον φίλο μου (σ.σ αναφέρεται σε όνομα.

Εν συνεχεία, θα έπαιρνα φαγητό και θα μετέβαινα στην οικία της συντρόφου μου, με την οποία και συζώ. Λίγα λεπτά μετά την αναχώρησή μου από την Παλαιά Πεντέλη, με κατεύθυνση το Ντράφι, κάλεσα από το κινητό μου τηλέφωνο το κινητό του φίλου μου προκειμένου να τον ενημερώσω για τον σκοπό της μετάβασής μου στην Λούτσα.

Περίπου στις 23:00, έφτασα στην διασταύρωση της Ραφήνας και, από εκεί, ακολούθησα την εξής διαδρομή: από τη Λεωφόρο Μαραθώνος, έστριψα στην Λεωφόρο Φλέμιγκ με κατεύθυνση τη Ραφήνα, μετά έστριψα δεξιά στην οδό Υψηλάντου, στο ύψος του super market «Σκλαβενιτης» και, στη συνέχεια, στην οδό Ευβοϊκού. Μετά, έστριψα δεξιά στην οδό Χρ. Σμύρνης και μετά αριστερά, στην οδό Νηρέως/Πρωτέως.

Γύρω στις 23:15, φθάνοντας στη συμβολή των οδών Χρ. Σμύρνης και Νηρέως, θυμάμαι ότι είδα ένα ποδήλατο τύπου mountainbike, με αναβάτη μια κοπέλα, η οποία κρατούσε στο χέρι της κινητό τηλέφωνο, δίχως φώτα και σήμανση, να κινείται αντίθετα για λίγα μέτρα στην είσοδο της οδού Νηρέως – Πρωτέως.

Στην είσοδο του συγκεκριμένου δρόμου θα έστριβα και το ποδήλατο κινήθηκε μπροστά μου και, εν συνεχεία, λίγο προς τα δεξιά πριν την οδό Αραφήνος και σταμάτησε. Εγώ, έστριψα δεξιά στην οδό Αραφήνος και συνέχισα, προσπερνώντας το ποδήλατο, με κατεύθυνση τον Άγιο Νικόλαο Αρτέμιδας, όπου και έφτασα μετά από 5 – 6 λεπτά.

Είδα τον εξωτερικό χώρο του καταστήματος και επέστρεψα προς Ραφήνα, ακολουθώντας την ίδια διαδρομή και, περί ώρα 23:50, ευρισκόμουν στη διασταύρωση Ραφήνας με κατεύθυνση την Παλλήνη, με σκοπό να μεταβώ στο ταχυφαγείο «GOODYS» ή το «24ωρο». Περί ώρα 00:05, σταμάτησα άμεσα σε σήμα Αστυνομικών, οι οποίοι, δίχως να με ενημερώσουν για τον λόγο του ελέγχου, με οδήγησαν στο Τμήμα Ασφαλείας Ραφήνας και έκτοτε, για 12 περίπου ώρες, παρέμεινα στο κρατητήριο, δίχως ουδεμία επικοινωνία με κανέναν και δίχως να γνωρίζω τον λόγο της κρατήσεώς μου.

Μόνο το πρωί της Παρασκευής, 28.05.2021, με ενημέρωσαν οι Αστυνομικοί προανακριτικοί υπάλληλοι ότι θα προβούν σε έρευνες στην οικία μου, με σκοπό την τυχόν εύρεση παιδικού πορνογραφικού υλικού, διότι εγώ είχα παρενοχλήσει μια ανήλικη… Έμεινα αποσβολωμένος, αδυνατούσα να πιστέψω αυτό που άκουγα και τους απάντησα ότι ουδέποτε προέβην σε τέτοια πράξη.

Μάλιστα, εγώ προσωπικά υπέδειξα στους Αστυνομικούς υπαλλήλους όλους τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που έχω, σε όλους τους χώρους κατοικίας και εργασίας μου. Τους χορήγησα τους κωδικούς pin και λογισμικού αυτών, ακριβώς διότι δεν είχα να κρύψω τίποτα! Αυτή την διαδρομή ακολούθησα και προφανώς είναι πρόδηλο ότι εάν είχα τελέσει την οιανδήποτε παράνομη πράξη εις βάρος της ανήλικης, δεν θα επέστρεφα από το ίδιο σημείο, στο οποίο συμφώνως με αυτόπτη μάρτυρα είχε συρρεύσει αρκετός κόσμος και συμπαρίστατο στην ανήλικη, αναμένοντας τη μητέρα της και βεβαίως την Άμεση Δράση.

Κι ενώ είχα ήδη φθάσει στη Λεωφόρο Μαραθώνος, προκειμένου να αγοράσω από το ταχυφαγείο «24ωρο» και να επιστρέψω στη σύντροφό μου σταμάτησα άμεσα σε σήμα αστυνομικών αγνοώντας πλήρως το λόγο της προσαγωγής μου. Μάλιστα, άμεσα και αυτοβούλως, υπέδειξα και μετέβην με τους Αστυνομικούς προανακριτικούς υπαλλήλους, τόσο στην οικία μου, όσο και στην οικία της συντρόφου μου.

Με δική μου προτροπή και επιμονή κατασχέθηκαν όλοι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές που ευρίσκοντο και στις δυο κατοικίες, προκειμένου να αποδειχθεί πλήρως ότι ουδεμία εμπλοκή έχω με κατοχή ή διακίνηση παιδικού πορνογραφικού υλικού. Επιπλέον, εγώ, πρώτος, υπέδειξα και κατασχέθηκε και το καταγραφικό μηχάνημα, που ευρίσκεται στην οικία μου στην Πεντέλη, προκειμένου να προκύψει η ακριβής ώρα αναχώρησής μου από την οικία μου».

Η νομική άποψη

Οι δικηγόροι του 48χρονου κ.κ Πέτρος Πανταζής και Ευάγγελος Καντιάνης μιλώντας στο protothema.gr τονίζουν πως «Η υπόθεση είναι σε πρώϊμο δικονομικό στάδιο και οι Δικαστικές Αρχές είναι βέβαιον ότι θα αναζητήσουν την αλήθεια.

Ήδη, ο κατηγορούμενος ζήτησε από τον κ. Ανακριτή την κατάσχεση βιντεοληπτικού υλικού, από τις κάμερες καταστημάτων που βρίσκονται στον χώρο που φέρεται ότι συνέβη το επίδικο περιστατικό, ώστε να αποδειχθεί τί ακριβώς συνέβη.

Μετά δε την συλλογή όλου του αναγκαίου αποδεικτικού υλικού, η προσωρινή κράτηση του κατηγορουμένου θα επανεξεταστεί.

Σε κάθε περίπτωση, αυτά που διακινούνται σε τηλεοπτικές εκπομπές, ότι δηλαδή ο εντολέας μας «κατέβηκε από το αυτοκίνητο» ή «προσπάθησε να αρπάξει το παιδί», δεν είναι αληθή και, μάλιστα, δεν έχουν ποτέ ειπωθεί ούτε από την ίδια την ανήλικη».

Με μια ακόμη πράξη βιασμού ανηλίκου άνδρα «εμπλουτίζεται» ο φάκελος που έχει σχηματίσει η Δικαιοσύνη για τον Δημήτρη Λιγνάδη. Σε βάρος του προφυλακισμένου σκηνοθέτη και ηθοποιού ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Κων. Σπυρόπουλος άσκησε νέα ποινική δίωξη -είναι η τρίτη κατά σειρά- για το αδίκημα του βιασμού ενός 17χρονου άνδρα.

Η συγκεκριμένη υπόθεση απασχόλησε την Εισαγγελία, όταν η ανακρίτρια που διεξάγει την έρευνα για τον Δημήτρη Λιγνάδη της διαβίβασε καταγγελία που έκανε ενώπιόν της ένας 24χρονος σήμερα άνδρας, στο πλαίσιο κατάθεσης που έδωσε ως μάρτυρας.

Ο νεαρός άνδρας, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέθεσε στην ανακρίτρια ότι βιάσθηκε από τον Δημήτρη Λιγνάδη πριν από επτά χρόνια, όταν βρισκόταν σε ηλικία 17 ετών.

Επίσης, φέρεται να ανέφερε στο πλαίσιο της κατάθεσής του πως ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου τον «ψάρεψε» στον δρόμο και πως ο βιασμός του έγινε στο σπίτι του ηθοποιού, όταν τον κάλεσε κάποια στιγμή και αυτός, ανυποψίαστος για όσα θα ακολουθούσαν, πήγε.

Ο εισαγγελέας που παρέλαβε τη συγκεκριμένη καταγγελία, την τέταρτη κατά σειρά, προχώρησε στην άσκηση της νέας δίωξης σε βάρος του ηθοποιού. Υπενθυμίζεται ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης διώκεται ποινικά από τον περασμένο Φεβρουάριο για το κακούργημα του βιασμού ανηλίκων κατά συρροή. Γι” αυτή την κατηγορία άλλωστε είχε κριθεί προφυλακιστέος μετά την απολογία του στην ανακρίτρια.

Στη συνέχεια, η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας άσκησε στις 31 Μαρτίου νέα δίωξη σε βάρος του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου για βιασμό, ενώ μόλις σήμερα ασκήθηκε και η τρίτη δίωξη εναντίον του για βιασμό ανηλίκου.

Και για την καταγγελία αυτή ο Δημήτρης Λιγνάδης κλήθηκε και έδωσε εξηγήσεις στον εισαγγελέα μέσα από τις φυλακές.

«Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο» επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Στις εργασίες της Συνόδου, που ξεκινά ώρα 14:00 το μεσημέρι της Δευτέρας και ολοκληρώνεται ώρα 17:00, θα συμμετέχει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, για πρώτη φορά από την εκλογή του.

«Η Ελλάδα έρχεται να επενδύσει αυξημένους πόρους στις εξοπλιστικές της ικανότητες έτσι ώστε να είναι ακόμη πιο συνεπής στις συμμαχικές της υποχρεώσεις» ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δηλώσεις Μητσοτάκη πριν την Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στο κτίριο του ΝΑΤΟ με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα και αμέσως μετά με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον.

Στις 17:05 ώρα Ελλάδας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής που θα έχει διάρκεια μόλις τριών ωρών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει κατ΄ ιδίαν τετ-α-τετ συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Φύσηξε …γαλλικός αέρας στην Μύκονο.

Ο Jean Paul Gaultier που λατρεύει το νησί των Ανέμων εντοπίστηκε από την κάμερα του Mykonos Live TV σε χαλαρή και ανέμελη βόλτα στα Ματογιάννια μαζί με τον Έλληνα φίλο του Κωνσταντίνο Καταλακινό.

Η Μύκονος αποτελεί must προορισμό διακοπών για τον διάσημο σχεδιαστή μοδας, ο οποίος εδώ και δεκαετίες την επιλέγει για να ξεκουραστεί, ενώ είναι από τους πρώτους που διαφήμισαν τις ομορφιές της ανά τον κόσμο.

Χαμογελαστός και ευδιάθετος ο εκκεντρικός designer δέχθηκε το καλωσόρισμα του δημοσιογράφου Πέτρου Νάζου και των φωτογράφων που έσπευσαν να τον απαθανατίσουν. Δείτε τον Jean Paul Gaultier στην Μύκονο, στο επόμενο βίντεο…

Ένα άρθρο – φωτιά από το Bloomberg ήταν ικανό να πυροδοτήσει νέα ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία λίγες ώρες πριν την συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα τουρκικά ΜΜΕ μιλούν ξεκάθαρα για πρόκληση εκ μέρους των ΗΠΑ και ζητούν από τον Πρόεδρο της Τουρκίας αν χρειαστεί να φτάσουν στα άκρα.

Το Bloomberg στρέφεται ξεκάθαρα εναντίον του Τούρκου προέδρου κατηγορώντας τον ότι έχει εγκαταλείψει την Δύση και μάλιστα έχει ταυτιστεί με συμφέροντα εχθρικά προς τη Δύση. Μάλιστα καλεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να διακόψει τις σχέσεις με την Τουρκία.

«Η Τουρκία δοκιμάζει της αντοχές των ΗΠΑ ανεβάζοντας τη ρητορική της. Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού έχει κατηγορήσει ανοικτά τις ΗΠΑ ότι βρίσκονται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 κατά του Ερντογάν, ενώ ισχυρίστηκε ότι η Ευρώπη το στήριξε επίσης.

Τα παραπάνω υπερβαίνουν οποιαδήποτε παλαιότερη κατηγορία, κάποιες από τις οποίες έχουν εκτοξευθεί και από τον ίδιο τον Ερντογάν, ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό των πραξικοπηματιών», γράφει το Bloomberg.

Και συνεχίζει: «Στην πραγματικότητα ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ την εποχή της απόπειρας και τότε είχε ταξιδέψει στην Τουρκία για να διαβεβαιώσει τον Ερντογάν για την αμερικανική στήριξη.

Παρότι έκτοτε η Άγκυρα έχει πραγματοποιήσει εξαντλητικές έρευνες για το περιστατικό και έχει συλλάβει χιλιάδες υποτιθέμενων εμπλεκόμενων σε αυτό, δεν έχει παρουσιάσει το παραμικρό στοιχείο περί αμερικανικής ή ευρωπαϊκής εμπλοκής», αναφέρει το πρακτορείο.

Ο συντάκτης του άρθρου συνεχίζει γράφοντας ότι «Παρόλα αυτά, ο Ερντογάν δεν σκέφτηκε να διορθώσει τις κατηγορίες του υπουργού του, πόσο μάλλον να τον τιμωρήσει.

Όσον αφορά στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία έχει αγνοήσει τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις κατά της απόκτησης ρωσικών πυραυλικών αμυντικών συστημάτων και στην πραγματικότητα ζητά να αγοράσει ακόμη περισσότερα.

Έχει κλιμακώσει τις αντιπαραθέσεις με μέλη της συμμαχίας, την Ελλάδα (για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες) και τη Γαλλία (για τον λιβυκό εμφύλιο). Πιο πρόσφατα, χρησιμοποίησε τη συμμετοχή της στη συμμαχία για να προωθήσει την ατζέντα της Μόσχας, επιμένοντας το ΝΑΤΟ να περιορίσει τις επικρίσεις στη Λευκορωσία για τον εξαναγκασμό σε προσγείωση ενός αεροσκάφους και τη σύλληψη ενός αντιφρονούντα που επέβαινε σε αυτό».

Το Bloomberg πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα αναφέροντας: «Η ιδρυτική διακήρυξη του ΝATO δεν προβλέπει αποβολή μελών του, ωστόσο μπορεί να δοθεί στην Τουρκία το μήνυμα πως είναι πλέον ανεπιθύμητη. Μια καλή αρχή θα ήταν η μείωση του αποτυπώματος της συμμαχίας στο τουρκικό έδαφος, αρχίζοντας με την απόσυρση πυρηνικών όπλων και άλλων στρατηγικών πόρων».

Τα σημεία τριβής μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας ενόψει της συνάντησης των προέδρων Μπάιντεν και Ερντογάν
Ο Τζο Μπάιντεν θα έχει σήμερα την πρώτη του συνάντηση ως πρόεδρος των ΗΠΑ με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τερματίζοντας μια αναμονή πέντε μηνών, η οποία αποτελεί ένδειξη των πιο ψυχρών σχέσεων που διατηρούν Άγκυρα και Ουάσινγκτον από τον Ιανουάριο όταν ο Δημοκρατικός ορκίστηκε πρόεδρος.

Οι δύο ηγέτες έχουν να αντιμετωπίσουν μια σειρά ζητημάτων, τα περισσότερα από τα οποία προέκυψαν επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ και προκαλούν τριβή μεταξύ των δύο συμμαχικών στο ΝΑΤΟ χωρών.

Πυραυλική άμυνα
Η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, προκάλεσε την οργή των ΗΠΑ αγοράζοντας το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400.

Η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας και ακύρωσε την πώληση στην Άγκυρα 100 μαχητικών αεροσκαφών F-35. Επίσης ανέστειλε τη συμμετοχή τουρκικών εταιρειών στην κατασκευή εξαρτημάτων των F-35, αν και κάποιες έχουν συνεχίσει να τα κατασκευάζουν απουσία εναλλακτικών λύσεων.

Στήριξη στους Κούρδους στη Συρία
Η Τουρκία έχει εξοργιστεί λόγω της στήριξης που προσφέρουν οι ΗΠΑ στην κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την οποία η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Τουρκικές δυνάμεις έχουν εισβάλει τρεις φορές στη βόρεια Συρία από το 2016 για να εκδιώξουν τη YPG από τη μεθόριο.

Γενοκτονία Αρμενίων
Η μοναδική τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Μπάιντεν από τότε που ορκίστηκε πρόεδρος με τον Ερντογάν ήταν τον Απρίλιο, όταν ενημέρωσε τον Τούρκο πρόεδρο για την πρόθεσή του να χαρακτηρίσει γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ο Ερντογάν είχε δηλώσει τότε ότι η απόφαση της Ουάσινγκτον στερείται βάσης, είναι άδικη και βλάπτει τις διμερείς σχέσεις, ενώ ζήτησε από τον Μπάιντεν να αλλάξει γνώμη.

Το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία
Η Άγκυρα ζητεί οι ΗΠΑ να εκδώσουν τον ισλαμιστή ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 εναντίον του Ερντογάν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επισημάνει ότι τα δικαστήρια απαιτούν επαρκή στοιχεία για να εκδώσουν τον Γκιουλέν, ο οποίος αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στο πραξικόπημα.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι κρύβονται πίσω από το πραξικόπημα, μια κατηγορία την οποία η Ουάσινγκτον έχει χαρακτηρίσει εντελώς ψευδή.

Ανθρώπινα δικαιώματα
Μετά το πραξικόπημα οι τουρκικές αρχές προχώρησαν σε πρωτόγνωρες διώξεις. Περισσότεροι από 91.000 άνθρωποι έχουν φυλακιστεί και περισσότεροι από 150.000 έχουν απολυθεί λόγω των φερόμενων δεσμών τους με τον Γκιουλέν.

Τον Φεβρουάριο η πλειοψηφία των Γερουσιαστών στις ΗΠΑ ζήτησε από τον Μπάιντεν να πιέσει την Τουρκία να κάνει περισσότερα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κατηγορώντας τον Ερντογάν ότι περιθωριοποιεί την εγχώρια αντιπολίτευση, φιμώνει τα επικριτικά μέσα ενημέρωσης, φυλακίζει δημοσιογράφους και διώκει τους ανεξάρτητους δικαστές.

Διώξεις εργαζομένων στο αμερικανικό προξενείο
Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε Τούρκο εργαζόμενο στο αμερικανικό προξενείο σε πέντε χρόνια φυλάκιση πέρυσι με την κατηγορία ότι βοήθησε το δίκτυο του Γκιουλέν. Ο Ναζμί Μετέ Τσαντούρκ, αξιωματούχος ασφαλείας στο αμερικανικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης, αρνείται τις κατηγορίες και είναι ελεύθερος μέχρι να εκδικαστεί η έφεση που έχει υποβάλει.

Ο Τσαντούρκ είναι ο τρίτος εργαζόμενος στο αμερικανικό προξενείο που καταδικάζεται. Ο Χαμζά Ουλουτζάι εξέτισε ποινή δύο ετών φυλάκιση για τρομοκρατία. Ο Μετίν Τοπούζ, διερμηνέας της αμερικανικής υπηρεσίας καταπολέμησης των ναρκωτικών στο προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, καταδικάστηκε πέρυσι σε σχεδόν εννέα χρόνια κάθειρξη επειδή βοήθησε το δίκτυο Γκιουλέν.

Η αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή
Ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Μάιο τον Μπάιντεν ότι «γράφει ιστορία με ματωμένα χέρια» αφού ενέκρινε την πώληση όπλων στο Ισραήλ στη διάρκεια των συγκρούσεων με το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς.

Οι ΗΠΑ επέκριναν ως αντισημιτικά κάποια σχόλια του Τούρκου προέδρου στη διάρκεια της σύγκρουσης αυτής.

Δίκη Halkbank
Το 2018 αμερικανικό δικαστήριο καταδίκασε τον Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, Τούρκο υπήκοο και τραπεζίτη της τουρκικής, κρατικής τράπεζας Halkbank, σε 32 μήνες φυλάκιση με την κατηγορία ότι βοήθησε το Ιράν να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις.

Αντίστοιχες κατηγορίες έχουν απαγγελθεί και εναντίον της τράπεζας, με την υπόθεση να εκκρεμεί. Ο Ατίλα αφέθηκε ελεύθερος το 2019.

Δύο πρόεδροι

Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Μπάιντεν επέκρινε τον Ερντογάν και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε στις αρχές του μήνα ότι οι σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ υπό την προεδρία του Μπάιντεν είναι πιο τεταμένες από όσο ήταν υπό προηγούμενους προέδρους.

«Στη συνάντησή μας μαζί του φυσικά θα τον ρωτήσουμε για ποιο λόγοι οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις είναι τόσο τεταμένες», σχολίασε ο Ερντογάν.

Η AVIN υιοθετεί μέρος της παραλίας του Σχινιά, επιδιώκοντας τον καθαρισμό της από απορρίμματα, τα οποία θα συλλέγονται και θα επαναχρησιμοποιούνται ως νέα προϊόντα.

Με αυτήν την πρωτοβουλία, η AVIN αναλαμβάνει τον βαθύ καθαρισμό, 800 μέτρων παραλίας, από εξειδικευμένο προσωπικό, δύο φορές τον χρόνο, καθώς και τον συνεχή και καθημερινό καθαρισμό της. Ταυτόχρονα, θα εξοπλιστεί η παραλία από ειδικούς κάδους για τη συγκέντρωση των απορριμμάτων, τη διαλογή και κατηγοριοποίησή τους. Τα απορρίμματα, αφού θα συλλέγονται, θα μετατρέπονται σε νέα προϊόντα, όπως ρούχα και αξεσουάρ, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.

Επιπλέον, η AVIN θα είναι υπεύθυνη, για την ενημέρωση του κοινού με στόχο την κινητοποίησή του, σε θέματα μείωσης της χρήσης πλαστικών, εξοικονόμησης των φυσικών πόρων, ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας.

Η πρωτοβουλία της AVIN ξεκίνησε με τη διοργάνωση ειδικής εκδήλωσης στην παραλία του Σχινιά, όπου συμμετείχαν εθελοντές από τον Όμιλο Motor Oil και ενημερώθηκαν για τη δράση. Αμέσως μετά ακολούθησε καθαρισμός της παραλίας, με τη βοήθεια εξειδικευμένου προσωπικού.

Η δράση εντάσσεται στο πρόγραμμα Paralies, το οποίο δίνει τη δυνατότητα υιοθεσίας μιας παραλίας. Με αυτόν τον τρόπο, οι παραλίες παραμένουν καθαρές όλο το καλοκαίρι, και τα σκουπίδια γίνονται πρώτη ύλη από την οποία σχεδιάζονται νέα προϊόντα.

Κάθε καλοκαίρι οι παραλίες γεμίζουν απορρίμματα και πλαστικά απειλώντας τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Η παράκτια ρύπανση αυξάνεται κατά 117% τους μήνες υψηλής τουριστικής περιόδου και αποτελείται από 84% πλαστικά. Όλες οι παραλίες είναι ρυπασμένες από μικροπλαστικά, με μέση συγκέντρωση 213 μικροπλαστικά/kg άμμου.

Στο κομμάτι που έχει υιοθετήσει και φροντίζει καθημερινά η AVIN έχουν ήδη, από την πρώτη εβδομάδα έναρξης της ενέργειας, συλλεχθεί σχεδόν 34 κιλά απορριμμάτων.

Η συμμετοχή της AVIN στη δράση Paralies γίνεται στο πλαίσιο δέσμευσής της για ένα βιώσιμο αύριο, μέσα από συντονισμένες ενέργειες που σκοπό έχουν ένα καλύτερο περιβάλλον με λιγότερο πλαστικό. Προς αυτήν την κατεύθυνση, η ΑVIN θα συνεχίσει να αναλαμβάνει δυναμικές πρωτοβουλίες μείωσης της πλαστικής ρύπανσης, καθώς αποτελεί στρατηγική επιλογή η σταδιακή μείωση και εν τέλει κατάργηση της χρήσης πλαστικού μιας χρήσης.

Άφαντοι οι δράστες που χτύπησαν μέσα σε λίγα λεπτά. Σε εξέλιξη οι έρευνες της αστυνομίας στα Τρίκαλα…

Όλα έγιναν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου (12-06-2021) και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη κοινωνική εκδήλωση στον περιφερειακό Ιωαννίνων, κοντά στο δέλτα Καλαμπάκας.

Άγνωστος ή άγνωστοι έσπασαν τα τζάμια τεσσάρων Ι.Χ. επιβατικών αυτοκινήτων και αφαίρεσαν πορτοφόλια με χρήματα, κάρτες κλπ. και ό,τι άλλα πολύτιμα αντικείμενα βρήκαν μέσα και εξαφανίστηκαν.

Σύμφωνα με το trikalaola.gr, όταν οι ιδιοκτήτες το διαπίστωσαν ήταν ήδη αργά. Καταγγέλθηκε το συμβάν στην Αστυνομία, όπου οι άντρες κατέγραψαν το συμβάν και φυσικά άρχισαν ήδη οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.

Aύξηση κατά 1,2% κατέγραψαν το 2020 οι ονομαστικές τιμές των γραφείων στη χώρα (έναντι αύξησης 3,9% για το 2019), ενώ οι ονομαστικές τιμές των καταστημάτων αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 2,1% σε σχέση με το 2019, για το σύνολο της Ελλάδας, έναντι αύξησης 7,0% το 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το 2020 οι ονομαστικές τιμές γραφείων υψηλών προδιαγραφών κατέγραψαν μέση ετήσια αύξηση 2,2% στην Αθήνα, μείωση 0,3% στη Θεσσαλονίκη και αύξηση 0,2% στην υπόλοιπη Ελλάδα. Για το σύνολο του 2020, τα μισθώματα γραφείων σε ονομαστικούς όρους για το σύνολο της Ελλάδας μειώθηκαν κατά 1,1% (προσωρινά στοιχεία).

Με διάκριση κατά γεωγραφική περιοχή, η Αθήνα κατέγραψε μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης των μισθωμάτων 2,4%, η Θεσσαλονίκη κατέγραψε αύξηση 1,3% και η υπόλοιπη Ελλάδα μείωση 0,1%.

Όσον αφορά στις τιμές των καταστημάτων, με διάκριση κατά γεωγραφική περιοχή, ο αντίστοιχος μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών ήταν 1,6% για την Αθήνα, 5,4% για τη Θεσσαλονίκη και 2,0% για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Για το σύνολο του 2020, τα μισθώματα των καταστημάτων σε ονομαστικούς όρους, για το σύνολο της χώρας, κατέγραψαν μέση ετήσια μείωση 0,6%. Με διάκριση κατά γεωγραφική περιοχή, οι αντίστοιχοι μέσοι ετήσιοι ρυθμοί μείωσης των μισθωμάτων ήταν 1,5% για την Αθήνα και 0,8% για τη Θεσσαλονίκη, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα καταγράφηκε αύξηση 0,3%..

Τα είδαν… όλα τα ξημερώματα της Δευτέρας (14.06.2021) οι γείτονες ενός 82χρου στο Χαλάνδρι.

Ο άνδρας, για άγνωστο λόγο, πήρε μια καραμπίνα, βγήκε στο μπαλκόνι του σπιτιού του και άρχισε να πυροβολεί, αναστατώνοντας τη γειτονιά στο Χαλάνδρι.

Ο ηλικιωμένος άνδρας ήταν σε κατάσταση αμόκ όταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα βγήκε στο μπαλκόνι του και πυροβόλησε τουλάχιστον τρεις φορές με το κυνηγητικό του όπλο.

Ανάστατοι οι γείτονες, κάλεσαν στην Άμεση Δράση και λίγη ώρα μετά έφτασαν στο σημείο αστυνομικοί. Μόνο που ο 82χρονος με το όπλο στα χέρια αρνούνταν να το παραδώσει. Αντίθετα, συνέχισε να φωνάζει και να το επιδεικνύει.

Χρειάστηκε μια ώρα διαπραγματεύσεων για να μπορέσουν οι αστυνομικοί να τον πείσουν να τους δώσει το όπλο.

Αφού το έκανε, τον πήγαν στο τμήμα, όπου σχηματίστηκε σε βάρος του δικογραφία.

Ένα πρωτοφανές περιστατικό σημειώθηκε αργά το βράδυ του περασμένου Σαββάτου (12.06.2021), με πρωταγωνιστές δύο ανήλικους οι οποίοι εισέβαλαν σε σπίτι στα βόρεια προάστια, προκειμένου να εισπράξουν οφειλή της τάξεως των 50 ευρώ από έναν 15χρονο!

Οι δύο 17χρονοι που γνώριζαν ότι από το σπίτι στα βόρεια προάστια απουσιάζουν οι γονείς του 15χρονου, μπήκαν σε αυτό και απείλησαν, χτύπησαν και έψαξαν όλους του χώρους προκειμένου να βρουν τα χρήματα που τους χρωστούσε.

Μάλιστα, όπως ανέφερε το θύμα στους αστυνομικούς, οι εισβολείς έψαξαν όλους τους χώρους του σπιτιού και προκάλεσαν ακόμα και ζημιές στην προσπάθεια τους να βρουν τα χρήματα που αναζητούσαν. Τελικά άρπαξαν 15 ευρώ κι ένα μπουκάλι σαμπάνιας.

Οι δράστες συνέχισαν τηλεφωνικώς να ενοχλούν τον 15χρονο, απειλώντας τον να τους δώσει 100 ευρώ που, όπως οι ίδιοι ισχυρίζονταν, τους χρώσταγε.

Ο ανήλικος έντρομος ειδοποίησε τη θεία του η οποία έσπευσε το σπίτι που διαμένει ο 15χρονος με την οικογένεια του και του έδωσε το ποσό των 100 ευρώ. Τα χρήματα αυτά, κατόπιν εντολής των 17χρονων, το θύματα άφησε στο γραμματοκιβώτιο της σπιτιού του από όπου τα πήραν οι δράστες.

Όταν οι γονείς του άτυχου αγοριού επέστρεψαν στο σπίτι, πήγαν αμέσως στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής και κατήγγειλαν το περιστατικό.

Ολοκληρωμένο σχέδιο για την παροχή διευκολύνσεων προς όσους εμβολιάζονται κατά της COVID-19, αλλά και ταυτόχρονη διατήρηση των περιορισμών πρόσβασης σε χώρους μαζικής συνάθροισης για όσους επιμείνουν να παραμείνουν ανεμβολίαστοι επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο προκειμένου να ξεκινήσει σταδιακά από τον Ιούλιο και να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από τον Οκτώβριο ως πρόσθετο τείχος αποτροπής ενός τέταρτου πανδημικού κύματος.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη αποφασίσει τη μετονομασία του λεγόμενου Green Pass σε European Digital COVID Certificate (Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID). Το πιστοποιητικό θα εκδίδεται για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως, για όσους έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο από κορωνοϊό και άρα έχουν αναπτύξει αντισώματα, αλλά και για εκείνους που έχουν αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών. Hδη χρησιμοποιείται από εννέα χώρες της Ε.Ε., τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Τσεχία, τη Δανία, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Πολωνία, τη Λιθουανία, και από την 1η Ιουλίου θα έχει καθολική εφαρμογή και στις 27 χώρες-μέλη της Ενωσης.

Μετά την έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πριν από λίγες ημέρες, το ECDC χρησιμοποιείται ήδη στα ταξίδια από χώρα σε χώρα για τη διευκόλυνση των επιβατών και την αποφυγή της ταλαιπωρίας. Σε δεύτερη φάση και μέχρι το φθινόπωρο καθεμία από τις χώρες τις Ενωσης θα κληθεί να υλοποιήσει κατά τη βούλησή της ή τις ειδικές προτεραιότητες σε ποιους άλλους τομείς θα αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα του πιστοποιητικού.

Για παράδειγμα, η Γαλλία ανακοίνωσε ήδη ότι θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση το πιστοποιητικό προκειμένου να εγκρίνει τη συγκέντρωση 1.000 ατόμων και άνω για οποιονδήποτε λόγο («γαλλικό μοντέλο»). Στις συγκεντρώσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται οι αθλητικές εκδηλώσεις σε κλειστά ή ανοιχτά γήπεδα, φεστιβάλ, πολιτιστικές εκδηλώσεις, εμπορικές εκθέσεις ακόμη και τα καζίνο. Το «γαλλικό μοντέλο» αφορά όχι μόνο τους ενήλικες, αλλά και τα παιδιά από 11 χρονών και πάνω.

Στο πλαίσιο του ίδιου σχεδίου έχουν πέσει στο τραπέζι και μελετώνται με προσοχή ιδέες για μετακινήσεις από τις θέσεις τους, αλλά όχι απολύσεις, εργαζομένων οι οποίοι αποφεύγουν να εμβολιαστούν ενώ απασχολούνται σε κρίσιμες δομές του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, όπως είναι η υγειονομική περίθαλψη, η φροντίδα των ηλικιωμένων, ενδεχομένως και η εκπαίδευση.

«Το ζήτημα απασχολεί ολόκληρο τον πλανήτη και είναι πολυσύνθετο, καθώς, εκτός από τις υγειονομικές, έχει νομικές, ηθικές, οικονομικές, αλλά και πολιτικές διαστάσεις», επισημαίνουν στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου. Οι ίδιοι εξετάζουν προσεκτικά όλες τις πτυχές πριν καταλήξουν στις τελικές αποφάσεις τόσο για την καθιέρωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού για ορισμένες επαγγελματικές κατηγορίες, από τις οποίες εξαρτώνται οι ζωές άλλων ανθρώπων, όσο και για τα ενδεχόμενα «προνόμια» προς τους εμβολιασμένους.

Η κυβέρνηση αποφεύγει επιμελώς να χρησιμοποιήσει στην παρούσα φάση τον όρο «προνόμια» και αντ’ αυτού επιλέγει τη λέξη «διευκολύνσεις», καθώς δίνει ιδιαίτερη σημασία στο λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί προκειμένου να αποφύγει διχασμούς και αντιπαραθέσεις. Οπως και να έχει, όμως, οι συζητήσεις που ήδη έχουν γίνει στον κύκλο των συνεργατών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκονται, όπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», σε προχωρημένο στάδιο.

Η επιδίωξη που υπάρχει είναι οι σχετικές ανακοινώσεις να γίνουν τις επόμενες ημέρες και η διακριτική μεταχείριση που θα επιφυλαχθεί στους εμβολιασμένους συγκριτικά με τους ανεμβολίαστους να ξεκινήσει να εφαρμόζεται στις αρχές ή το αργότερο στα μέσα Ιουλίου, να κλιμακωθεί μέσα στο καλοκαίρι και να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Για την έναρξη εφαρμογής του σχεδίου, στην κυβέρνηση θέλουν να έχουν εκπληρωθεί νωρίτερα δύο βασικές προϋποθέσεις:

Πρώτον: Η δημοσιοποίηση της σχετικής γνωμοδότησης που έχει ζητηθεί από την Επιτροπή Βιοηθικής. Αυτή πρόκειται να εκδοθεί εντός της προσεχούς εβδομάδας και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αναμένεται να είναι θετική και να ανάψει το πράσινο φως για καθιέρωση περιορισμών σε όσους με τη συμπεριφορά τους δημιουργούν κινδύνους για τους συνανθρώπους τους και εν γένει τη δημόσια υγεία.

Δεύτερον: Η πρόσβαση όλων των πολιτών άνω των 18 ετών σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, έτσι ώστε να μην μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι αποφεύγει τον εμβολιασμό επειδή η Πολιτεία δεν του παρείχε το εμβόλιο που ο ίδιος ή ο θεράπων ιατρός του θεωρούσαν περισσότερο κατάλληλο.

Πιλότος για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς αποτελεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το γαλλικό σχέδιο με την επωνυμία «Health Pass» που έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν την περασμένη εβδομάδα και προβλέπει τη δυνατότητα κάθε πολίτη να εκδίδει ηλεκτρονικά ατομική Κάρτα Υγείας (Health Pass) η οποία αποτελεί παραλλαγή του Ευρωπαϊκού Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού. Στους κατόχους της Κάρτας Υγείας επιτρέπεται η απρόσκοπτη πρόσβαση σε:

■ Αθλητικές διοργανώσεις είτε εσωτερικού (κλειστά στάδια) είτε εξωτερικού χώρου (ανοικτά γήπεδα ποδοσφαίρου ή άλλων αθλημάτων).
■ Χώρους όπου διεξάγονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως συναυλίες και σινεμά.
■ Μεγάλες αγορές, φεστιβάλ, εμπορικές εκθέσεις, πανηγύρια, αλλά και καζίνο.

Το γαλλικό σχέδιο προβλέπει ότι για να εξασφαλίσει κάποιος την ψηφιακή Κάρτα Υγείας θα πρέπει να έχουν περάσει δύο εβδομάδες αφότου έκανε τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer, της Moderna και της AstraZeneca ή τέσσερις εβδομάδες από τον εμβολιασμό του με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson. Το ίδιο διάστημα επίσης, δηλαδή δύο εβδομάδες, απαιτείται να παρέλθει και για όσους εμβολιάζονται μόνο με μία δόση επειδή έχουν νοσήσει από την COVID-19.

Οσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα είναι υποχρεωμένοι για να συμμετάσχουν σε αυτές τις εκδηλώσεις να διαθέτουν ένα πρόσφατο αρνητικό αποτέλεσμα τεστ PCR. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα τους επιτρέπεται η πρόσβαση στους χώρους μαζικών συναθροίσεων εφόσον δεν διαθέτουν είτε σε ηλεκτρονική, μέσω του κινητού τους τηλεφώνου, είτε σε έγγραφη μορφή την ψηφιακή Κάρτα Υγείας. Προκειμένου να αποφευχθούν πλαστά στοιχεία η κάρτα θα πρέπει να διαθέτει ψηφιακό κώδικα ανάγνωσης (QR) που θα προστατεύει και τα προσωπικά δεδομένα του φέροντος, καθώς αυτός που θα ελέγχει για να δώσει άδεια εισόδου δεν θα βλέπει παρά μόνο το ονοματεπώνυμο.
pososto_emvoliasmenwn

«Δεν θα υπάρξει lockdown»

Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις συζητήσεις που έχουν ανοίξει διεθνώς και από τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί προσανατολίζεται μέχρι στιγμής στην εφαρμογή του γαλλικού σχεδίου προσαρμοσμένου στα ελληνικά δεδομένα. Βασικός στόχος των συνεργατών του πρωθυπουργού είναι «να μην ξανακλείσουν, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, οι οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες».

«Νέο γενικευμένο lockdown δεν νοείται και θα κάνουμε τα πάντα για να μη συμβεί», δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» κυβερνητικός αξιωματούχος που μετέχει στις συσκέψεις για τον προγραμματισμό των επόμενων κινήσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα καταβληθεί προσπάθεια στις δραστηριότητες που ήταν κλειστές τους προηγούμενους μήνες (κλειστοί χώροι καταστημάτων εστίασης, σινεμά, θέατρα, συναυλίες, αθλητικοί αγώνες κ.λπ.) να έχουν πρόσβαση μόνο οι εμβολιασμένοι ή όσοι αποδεικνύουν ότι έχουν υποβληθεί σε αξιόπιστο αρνητικό τεστ PCR που έγινε το πολύ πριν από 72 ώρες, για το οικονομικό κόστος του οποίου θα επιβαρύνονται οι ίδιοι.

Για όσους από τον γενικό πληθυσμό επιμείνουν να μην εμβολιαστούν, η επικρατούσα άποψη είναι να έχουν πρόσβαση μόνο στις «βασικές δραστηριότητες», που είναι κατά βάση αυτές που δεν έκλεισαν στη διάρκεια της πανδημικής έξαρσης, δηλαδή τα καταστήματα τροφίμων και τα νοσοκομεία. Κατά την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου η ζωή όσων δεν έχουν εμβολιαστεί θα γίνεται δύσκολη, αφού δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πολλούς χώρους και θα αναλαμβάνουν το ρίσκο κάποιος εστιάτορας ή ιδιοκτήτης μπαρ να τους αρνηθεί την είσοδο.

Την ίδια ώρα, σοβαρός προβληματισμός αναπτύσσεται για τη μεταχείριση της οποίας πρέπει να τύχουν όσοι από τους αρνητές των εμβολιασμών εργάζονται -είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα- σε χώρους που υπάρχουν και άλλοι εργαζόμενοι ή γίνονται συναλλαγές με το κοινό. Με βάση και τις απόψεις ειδικών επιστημόνων, που είτε έχουν εκφραστεί δημόσια είτε έχουν μεταφερθεί απευθείας στο κυβερνητικό επιτελείο, το μέτρο που προκρίνεται προς το παρόν είναι να υποχρεωθούν οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι να εργάζονται από το σπίτι τους ή από χώρους που δεν θα έρχονται σε επαφή με άλλους ανθρώπους.

Η νομολογία του Στρασβούργου

Αναγνωρίζεται ωστόσο ότι η τηλεργασία, όπως και η μετακίνηση σε θέσεις μακριά από τους υπολοίπους, δεν αποτελούν αποτελεσματικές λύσεις για όλες τις υπηρεσίες. Σε μία τράπεζα, για παράδειγμα, είναι εύκολο να εργαστεί κάποιος από το σπίτι του ή από ένα απομονωμένο μέρος εντός του καταστήματος. Είναι δύσκολο όμως να βρεθούν τρόποι για να εργαστούν εξ αποστάσεως υγειονομικοί αλλά και άλλες κατηγορίες υπαλλήλων που αναγκαστικά συναλλάσσονται με το κοινό.

«Τα προβλήματα που ανακύπτουν είναι περισσότερο πρακτικά παρά νομικά», εξηγούν κυβερνητικοί αξιωματούχοι απαντώντας στο ερώτημα αν οι μετακινήσεις εργαζομένων μπορεί να οδηγήσουν σε δικαστικές διενέξεις, όπως τουλάχιστον διατείνονται ορισμένοι σκληροπυρηνικοί αρνητές, οι οποίοι εκτοξεύουν από το Διαδίκτυο απειλές περί προσφυγής στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν ανησυχεί για τις δικαστικές προσφυγές, καθώς οι πρωτοβουλίες που σκοπεύει να αναλάβει κατατείνουν στην προστασία της δημόσιας υγείας και οι αιτιάσεις περί άνισης μεταχείρισης δεν μπορούν να βρουν πραγματικό νομικό έρεισμα από τη στιγμή που στόχο έχουν την προστασία της ζωής εκείνου ο οποίος έρχεται σε επαφή με άλλους ανθρώπους ενώ δεν είναι εμβολιασμένος. Εξάλλου, όπως επισημαίνουν έγκυροι νομικοί, τόσο η ελληνική νομολογία όσο και η ευρωπαϊκή θεωρούν ότι υπάρχει νομική βάση στη διακριτική μεταχείριση που γίνεται για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Πρόσφατα, άλλωστε, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου εξέδωσε με αφορμή προσφυγή Τσέχου πολίτη σχετική απόφαση η οποία αφορούσε αποκλεισμό που σχετιζόταν με την άρνηση εμβολιασμού.

Η μεγάλη ελπίδα στα εμβόλια

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου εκτιμούν ότι δεν θα χρειαστεί να ληφθούν σκληρά μέτρα για τον περιορισμό των ανεμβολίαστων, καθώς το εμβολιαστικό πρόγραμμα τρέχει στη χώρα μας με πολύ καλούς ρυθμούς. Ηδη στους πολίτες άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί με μία τουλάχιστον δόση οι τρεις στους τέσσερις, δηλαδή ποσοστό που προσεγγίζει το 75%. Επίσης, οι θεωρούμενες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό άνω του 60%, ενώ μικρότερη είναι η ανταπόκριση των νεότερων ηλικιών, καθώς οι μεταξύ 50 και 59 ετών έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 55% και η ομάδα 40-49 βρίσκεται στο 50%.

Με βάση ωστόσο την εικόνα ανακοπής της προσέλευσης στα εμβολιαστικά κέντρα που παρουσιάζεται σε άλλες χώρες που ξεκίνησαν νωρίτερα τους εμβολιασμούς καθώς είχαν περισσότερες διαθέσιμες δόσεις, όπως είναι οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Βρετανία, αλλά και την αναπροσαρμογή του στόχου για την επίτευξη «τείχους ανοσίας», που πλέον έχει οριστεί από τους ειδικούς στο 80%, αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν εφησυχάζουν και είναι έτοιμοι να λάβουν κάθε μέτρο που θα απομακρύνει τυχόν τέταρτο κύμα επέλασης του κορωνοϊού – και φυσικά την επιβολή νέου lockdown.

Πηγή:www.protothema.gr

Τον επόμενο σταθμό της καριέρας του φαίνεται πως βρήκε ο Ολιβιέ Ζιρού! Όπως μεταδίδουν οι Ιταλοί, ο Γάλλος φορ τα βρήκε σε όλα στις συζητήσεις που είχε με την Μίλαν και αναμένεται να αγωνίζεται στους «ροσονέρι» για την επόμενη διετία.

Ο Ζιρού είχε ανανεώσει προσφάτως το συμβόλαιό του με την Τσέλσι, αλλά είχε μπει ειδικός όρος που προέβλεπε ότι θα μείνει ελεύθερος εφόσον ερχόταν κάποια πρόταση εκτός Αγγλίας. Κάτι που συνέβη και ο Ζιρού αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να λύσει το συμβόλαιό του και να υπογράψει στη Μίλαν.

Ο Γάλλος φορ αγωνιζόταν στην Αγγλία από το 2012 όταν είχε μετακομίσει στην Άρσεναλ, στη συνέχεια μεταγράφηκε στην Τσέλσι και πλέον θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στη Serie A.

Το ισραηλινό κοινοβούλιο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του νέου πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος διαδέχεται τον Νετανιάχου που ήταν στην εξουσία επί 12 χρόνια.

Από τους 119 παρόντες βουλευτές (του 120μελούς Κοινοβουλίου) 60 ψήφισαν υπέρ του νέου συνασπισμού, στον οποίο μετέχουν η δεξιά, η αριστερά και στηρίζει επίσης αραβικό κόμμα.

Πενήντα εννέα βουλευτές, κυρίως του κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου, της άκρας δεξιάς και υπερορθόδοξων κομμάτων, καταψήφισαν.

Οι Ισραηλινοί εξέλεξαν επίσης τον Μίκι Λεβί πρόεδρο του Κοινοβουλίου.

Ο βουλευτής Λεβί, 69 ετών, του κεντρώου κόμματος Γες Ατίντ (Υπάρχει Μέλλον), εξελέγη με 67 ψήφους (από τις 120 στο κοινοβούλιο). Αντικαθιστά τον Γιαρίβ Λεβίν, βουλευτή του δεξιού κόμματος Λικούντ, του πρωθυπουργού Νετανιάχου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνεχάρη σήμερα τον νέο πρωθυπουργό του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ.

“Εκ μέρους του αμερικανικού λαού, συγχαίρω τον πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ, και τον εναλλάξ πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ και όλα τα μέλη της νέας ισραηλινής κυβέρνησης”, δήλωσε ο Μπάιντεν σε ανακοίνωση, λέγοντας “ανυπομονώ να εργαστεί” μαζί με τον Μπένετ “για να ενισχύσουμε όλες τις πτυχές της μακράς και στενής σχέσης μεταξύ των δυο χωρών μας”.

“Το Ισραήλ δεν έχει καλύτερο φίλο από τις ΗΠΑ. Ο δεσμός μεταξύ των λαών μας είναι η απόδειξη των κοινών αξιών μας και δεκαετιών στενής συνεργασίας”, πρόσθεσε.

“Οι ΗΠΑ παραμένουν ακλόνητη υποστήριξη της ασφάλειας του Ισραήλ. Η διοίκησή μου έχει δεσμευτεί πλήρως να συνεργαστεί με τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση για την προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ειρήνης για τους Ισραηλινούς, τους Παλαιστίνιους και τους λαούς σε όλη την περιοχή”, επισήμανε”.

Μια ανάσα από το όνειρο της κατάκτησης του πρώτου του τίτλου Grand Slam βρέθηκε ο Στέφανος Τσιτσιπάς, ωστόσο ο Νόβακ Τζόκοβιτς αποδείχθηκε «πολύ σκληρός για να πεθάνει» και κατάφερε να κάνει την ανατροπή, να λυγίσει τον Έλληνα πρωταθλητή και να κατακτήσει τον τίτλο στον τελικό του Roland Garros.

Τα εύσημα στον αντίπαλο του Νόβακ Τζόκοβιτς απέδωσε ο Στέφανος Τσιτσιπάς αμέσως μετά τον τελικό.

Ο Έλληνας πρωταθλητής είπε χαρακτηριστικά: «Ο Νόλε μας έχει δείξει πόσο μεγάλες εμφανίσεις έχει κάνει. Εμπνέομαι από τα πράγματα που έχει κάνει και θα είμαι ευγνώμων αν πετύχω τα μισά από αυτά».

Ο Τσιτσιπάς αναφερόμενος στον τελικό είπε: «Ήταν πολύ μεγάλη μάχη, προσπάθησα όσο περισσότερο μπορούσα, με όλες μου τις δυνάμεις. Πρώτη φορά έπαιξα σε αυτόν τον τελικό και είμαι πολύ χαρούμενος με την διαδρομή μου στη διοργάνωση».

Ο Στέφανος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους προπονητές του και τους ανθρώπους που τον στήριξαν στο τουρνουά λέγοντας: «Είναι πολύ ωραίο το συναίσθημα, με την ομάδα μου διαρκώς να με στηρίζουν, και να με βοηθούν να πετύχω τους στόχους μου και τα όνειρα μου. Ευχαριστώ το Ρολάν Γκαρός και ελπίζω να επιστρέψω και να δώσω ένα ωραίο θέαμα και πάλι».

Σκληρή μάχη
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς προηγήθηκε με 2-0 σετ στον τελικό του Roland Garros, αλλά ο «εξωγήινος» Νόβακ Τζόκοβιτς με απίθανη ανατροπή (7-6, 6-2, 3-6, 2-6, 4-6) του στέρησε το πρώτο τίτλο Grand Slam της καριέρας του.

Σε έναν συγκλονιστικό τελικό, που κράτησε 4 ώρες και 11 λεπτά, ο Στέφανος Τσιτσιπάς στρίμωξε για τα καλά το Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης, Νόβακ Τζόκοβιτς. Προηγήθηκε 2-0 σετ και έδειξε ότι όλα ήταν δυνατά στον συγκλονιστικό τελικό του Roland Garros.

Ο Σέρβος τενίστας δεν είναι τυχαία, όμως, ο κορυφαίος στον κόσμο αυτή τη στιγμή… Με επική ανατροπή και παιχνίδι στη διάρκεια του οποίου έδειξε σιδερένια πειθαρχία και θέληση, έφτασε στην τελική επικράτηση και τη νίκη με 3-2 σετ (7-6, 6-2, 3-6, 2-6, 4-6) και τον δεύτερο τίτλο στο Roland Garros.

Κακόγουστη φάρσα κινητοποίησε τις Αρχές και ταλαιπώρησε εκατοντάδες επιβάτες της αμαξοστοιχίας «58» που εκτελεί το δρομολόγιο Αθήνα – Λιανοκλάδι – Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με το lamiareport.gr, η αμαξοστοιχία ήταν να ξεκινήσει από την Αθήνα στις 18:22’ ωστόσο ένα τηλεφώνημα για βόμβα, το καθήλωσε στο Σταθμό για τον απαραίτητο έλεγχο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport, ερευνήθηκαν όλα τα βαγόνια και με ειδικό σκύλο, με αρνητικά αποτελέσματα, καθώς επρόκειτο για φάρσα.

Το συγκεκριμένο τρένο έφτανε στο Λιανοκλάδι στις 20:17’, ωστόσο όπως ενημερώθηκαν οι δεκάδες επιβάτες που ταξιδεύουν για Θεσσαλονίκη η καθυστέρηση φτάνει τη 1 ώρα και 15 λεπτά.

Οι φωτογραφίες είναι από το Σταθμό Λιανοκλαδίου με τους ανθρώπους να περιμένουν την αμαξοστοιχία «58».

«Γέφυρες» προσπαθεί να ρίξει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην αμερικανική πλευρά ένα 24ωρο πριν το «crash test» με τον Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, συνάντηση στην οποία προσβλέπει η Τουρκία για να σπάσει τον διπλωματικό «πάγο» με τον οποίο έχει έλθει αντιμετώπη εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών μετά την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο.

Ο Ερντογάν φροντίζει, όμως, ταυτόχρονα να «υπενθυμίσει» στον Μπάιντεν πως η Τουρκία «δεν είναι μία τυχαία χώρα»…

Ο Τούρκος πρόεδρος προσέρχεται σε μία δύσκολη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν, κατά την οποία σαφώς θα τεθεί εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου το «καυτό» ζήτημα των S-400, μαζί με Αφγανιστάν, Συρία, Λιβύη και το συνολικό πλέγμα των ταραγμένων αμερικανο-τουρκικών σχέσεων, ενώ ψηλά στην ατζέντα θα βρίσκεται και το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο -όπου και στρέφει το βλέμμα της η Αθήνα- αλλά και η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν αναχώρησε το απόγευμα της Κυριακής από την Κωνσταντινούπολη για τις Βρυξέλλες λέγοντας μεν πως Τουρκία και ΗΠΑ «πρέπει να αφήσουν πίσω τα προβλήματα», αλλά διαμηνύοντας ταυτόχρονα πως η Τουρκία «δεν είναι μία τυχαία χώρα» και αναμένει «μία προσέγγιση χωρίς προϋποθέσεις» από πλευράς Ουάσινγκτον.

«Θα πρέπει να βάλουμε κατ” αρχήν τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ στο τραπέζι. Υπήρξε πολλή φλυαρία στο εσωτερικό και εξωτερικό, άρα πρέπει να μιλήσουμε για το πώς μπορούμε να αφήσουμε πίσω αυτά τα προβλήματα, τι μπορούμε να κάνουμε και τι θα κάνουμε.

Η Τουρκία δεν είναι μία τυχαία χώρα -είναι μια συμμαχική χώρα» δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα στην Κωνσταντινούπολη επισήμανε πως αναμένει «μία προσέγγιση χωρίς προϋποθέσεις» από την Ουάσινγκτον όταν έλθει για πρώτη φορά ενώπιος ενωπίω με τον Τζο Μπάιντεν μετά τις εκλογές του περασμένου έτους στις ΗΠΑ.

Ανέφερε, επίσης, πως θα εγείρει το θέμα της αναγνώρισης από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία, γεγονός που πυροδότησε την οργή της Άγκυρας, καθώς και τον εξοβελισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα κατασκευής μαχητικών F-35.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ακύρωσαν την πώληση 100 F-35 στην Άγκυρα μετά την αγορά των πυραύλων S-400 το 2019, με τον Ερντογάν να κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις της για την αγορά, εναλλακτικά, αμερικανικών πυραύλων Patriot.

«Δυστυχώς υπάρχει η Τουρκία που έχει πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις της και οι Ηνωμένες Πολιτείες που δεν έχουν τηρήσει τις υποσχέσεις τους ή το συμβόλαιο» είπε ο Ερντογάν για το πρόγραμμα. «Πρέπει να δούμε μια άνευ όρων προσέγγιση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς “αλλά”, που θα προσθέτουν στη συνεργασία και την ισχύ του ΝΑΤΟ» συνέχισε.

Η Ουάσινγκτον υπογραμμίζει πως οι ρωσικοί S-400 θέτουν σε κίνδυνο τα αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ και τα μαχητικά F-35, ανησυχίες τις οποίες απορρίπτει η Άγκυρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος στηριζόταν σε στενή προσωπική σχέση με τον προκάτοχο του Μπάιντεν, Ντόναλντ Τραμπ, για να ξεπερνά κρίσεις κατά το παρελθόν, έχει απογοητευθεί από την πιο επικριτική και αποστασιοποιημένη προσέγγιση της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Ο Ερντογάν χρειάστηκε να περιμένει τρεις μήνες μετά την ορκωμοσία του Μπάιντεν για την πρώτη τους επαφή, ένα δύσκολο τηλεφώνημα τον Απρίλιο όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ τον ενημέρωσε για το σχέδιό του να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

«Μια συμμαχική χώρα που παίρνει μια τέτοια θέση σε ένα ζήτημα που δεν έχει καμία σχέση με το ΝΑΤΟ, το θέμα των Αρμενίων, μας έχει ενοχλήσει και αναστατώσει. Δεν είναι δυνατό να προχωρήσουμε χωρίς να το υπενθυμίσουμε [στον Μπάιντεν]» είπε ο Ερντογάν.

Η Άγκυρα καταβάλλει, πάντως, το τελευταίο διάστημα προσπάθειες να σταλούν θετικά μηνύματα στην Ουάσινγκτον, αντιλαμβανόμενη φυσικά ότι δεν είναι δυνατόν να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, μέχρι την αυριανή συνάντηση, αλλά τουλάχιστον να διαφανεί η έναρξη τρόπον τινά μίας διαδικασίας συνομιλίων, που θα βγάλει την Τουρκία από τη διπλωματική απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει και θα την κρατήσει στη θέση του συνομιλητή στα διεθνή μέτωπα που έχει ανοίξει στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Κουρδικό, τη Λιβύη κ.ο.κ.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η διπλωματική πρωτοβουλία που ανέλαβε η Άγκυρα λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, προτείνοντας να αναλάβει η ίδια -υπό όρους- την προστασία του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Στο ζήτημα του Αφγανιστάν, φαίνεται ότι ο Ερντογάν είδε ένα διαπραγματευτικό πλεονέκτημα, προκειμένου να προσέλθει στη συνάντηση με μία θετική πρόταση που θα αντιστρέψει το κακό κλίμα.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, ο Ερντογάν δήλωσε σχετικά πως η Τουρκία «είναι η μόνη χώρα που μπορούν να εμπιστευθούν [στο ΝΑΤΟ] ότι μπορεί να αναλάβει τη διαδικασία» μετά την απόσυρση των ΗΠΑ με καταληκτική ημερομηνία τον Σεπτέμβριο.

Οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε ένταση από το 2016, με την Αγκυρα να ακολουθεί μία πολιτική που έρχεται σε αντίθεση με τις επιλογές της αμερικανικής διπλωματίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τη Λιβύη, τον πόλεμο στη Συρία και το Κουρδικό και ταυτόχρονα να κάνει στρατηγικά ανοίγματα προς τη Ρωσία και το Ιράν.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς “πάλεψε” σαν λιοντάρι κόντρα στο Νο1 του παγκόσμιου τένις και βρέθηκε ένα… βήμα από έναν ιστορικό τίτλο, αλλά ο Τζόκοβιτς ανέτρεψε το σκορ και πήρε τη νίκη με 3-2 σετ (6-7 (8) 3-6, 6-3, 6-2, 6-4), κατακτώντας το φετινό Roland Garros.

Ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας ήταν εκπληκτικό στα δύο πρώτα σετ και προηγήθηκε με 2-0, αλλά ο Σέρβος είχε την τεράστια εμπειρία για να μείνει στο ματς και να το φέρει… τούμπα στο τέλος. Ο Τζόκοβιτς κατέκτησε έτσι για δεύτερη φορά το γαλλικό Γκραν Σλαμ στην καριέρα του κι έφθασε τους 19 τίτλους σε αυτό το επίπεδο.

Ο Τσιτσιπάς από την πλευρά του έφθασε πιο κοντά από ποτέ στο… όνειρο της κατάκτησης του φημισμένου τουρνουά, αλλά επιβεβαίωσε ότι το μέλλον γράφει το όνομά του.


Το παιχνίδι

Ο Τσιτσιπάς ξεκίνησε αγχωμένος και με διπλό λάθος στο σερβίς του το παιχνίδι, δίνοντας αμέσως μπρέικ πόιντ στον Τζόκοβιτς.

Ο κορυφαίο Έλληνας τενίστας όμως κατάφερε να επιστρέψει και να πάρει πρώτο γκέιμ για το 1-0. Στη συνέχεια οι δύο αθλητές διατήρησαν εύκολα τα σερβίς τους, με τον Σέρβο να έχει μάλιστα 10 αναπάντητους πόντους. Το ματς έφθασε έτσι μέχρι το 5-5, αφού ο Στέφανος έχασε τη δική του ευκαιρία για μπρέικ στο 10ο γκέιμ του πρώτου σετ.

Αμέσως μετά μάλιστα ο Τζόκοβιτς πήρε για πρώτη φορά ουσιαστικό προβάδισμα, βγάζοντας μπρέικ στο πιο κρίσιμο σημείο του αγώνα. Ο Τσιτσιπάς βρέθηκε έτσι με την πλάτη στον τοίχο, αλλά με τεράστια ψυχή “απάντησε” με δικό του μπρέικ κι έστειλε το σετ στο τάι μπρέικ, το οποίο και κατέκτησε με 8-6 για το 1-0 στα σετ.

Στο δεύτερο σετ, ο Τσιτσιπάς μπήκε με την ψυχολογία του νικητή και έκανε μπρέικ με το… καλημέρα, για να φθάσει γρήγορα στο 3-1 και να πλησιάσει στην κατάκτησή του.

Ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας ήταν μάλιστα “καταιγιστικός” σε όλο το σετ και με νέο μπρέικ στο 7ο γκέιμ έκανε το 5-2 στα γκέιμ για να σερβίρει για το 2-0. Και τα κατάφερε με επιβλητικό τρόπο, αφού “έγραψε” με άσο το 6-2 για να πανηγυρίσει και το δεύτερο σετ, παίρνοντας σημαντικό προβάδισμα για τον τίτλο στο Roland Garros.

Ο Τζόκοβιτς βρέθηκε έτσι στα… σχοινιά στο τρίτο σετ, αλλά έδειξε γρήγορα την… κλάση του, αφού έβγαλε αμέσως αντίδραση. Μετά από μία επική “μονομαχία” στο τέταρτο γκέιμ, ο Τσιτσιπάς “λύγισε” στις λεπτομέρειες και ο Σέρβος πήρε το προβάδισμα για να μειώσει και να μείνει “ζωντανός” στον τελικό.

Μια συγκλονιστική μάχη δίνει ο Στέφανος Τσιτσιπάς κόντρα στον Νόβακ Τζόκοβιτς στον τελικό του Roland Garros αυτήν την ώρα.

O Στέφανος Τσιτσιπάς προηγήθηκε στα δύο πρώτα σετ, ενώ τα δύο επόμενα κατακτήθηκαν από τον Νο1 στην παγκόσμια κατάταξη, Νόβακ Τζόκοβιτς, μετά από περίπου τρεις ώρες αγώνα. Πλέον, όλα κριθούν στο τελευταίο σετ, που αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρό.

Ο Έλληνας πρωταθλητής πήρε το πρώτο σετ (7-6), που διήρκεσε μία ώρα και δέκα λεπτά, με πόντους που απέδειξαν πόσο δυνατός και αποφασισμένος είναι για να σηκώσει την κούπα. Το δεύτερο σετ (6-2) αποδείχθηκε ευκολότερο για τον Στέφανο Τσιτσιπά, που το κέρδισε σε 31 λεπτά.

Ωστόσο, ο Νόβακ Τζόκοβιτς δεν έδειξε καμία διάθεση να χαριστεί στον Έλληνα πρωταθλητή, όπως απέδειξε κερδίζοντας το τρίτο (6-3) και τέταρτο σετ (6-2) και η μάχη μεταξύ τους είναι «μυθική».

Η Ελλάδα παρακολουθεί με «κομμένη» την ανάσα τη μάχη του Στέφανου Τσιτσιπά στον τελικό του Roland Garros. Ακόμη και στα καφέ οι τηλεοράσεις μεταδίδουν τη θρυλική αναμέτρηση, με τους θαμώνες να μην μπορούν να ξεκολλήσουν τα μάτια από την οθόνη.

 

Με μέτρα προστασίας για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού, και έχοντας δηλώσει το αποτέλεσμα του πρώτου self test , περισσότεροι από 100.000 υποψήφιοι δίνουν αύριο, Δευτέρα, στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, την πρώτη «μάχη» για την εισαγωγή τους στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Οι μαθητές των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) αύριο, πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών, θα εξεταστούν στη Νεοελληνική Γλώσσα και τη Λογοτεχνία, ενώ οι υποψήφιοι των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) αρχίζουν την Τρίτη με τα Νέα Ελληνικά.

Η ώρα έναρξης της εξέτασης έχει οριστεί στις 8:30 π.μ. και οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες μέχρι τις 8.00 π.μ.. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας -Αρχιτεκτονικό Σχέδιο- για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις ώρες.

«Να πετύχουν όσα επιθυμούν», ευχήθηκε σε όσες και όσους συμμετέχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, που ξεκινούν την Δευτέρα, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε μήνυμά της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η κυρία Κεραμέως πρόσθεσε, πως οι μαθητές και οι μαθήτριες απέδειξαν, ότι «ξεπερνώντας τις πρωτόγνωρες δυσκολίες των τελευταίων δυο χρόνων, τίποτα δεν μπορεί να τις και τους εμποδίσει από το να διεκδικήσουν το μέλλον που ονειρεύονται».

Για αυτό το λόγο, συνέχισε η κυρία Κεραμέως, αξίζουν πολλά συγχαρητήρια τόσο στους μαθητές, όσο και στις οικογένειές τους και τους εκπαιδευτικούς, που τους στήριξαν σε όλη τη διαδρομή.

«Μπροστά σας έχετε όλες τις προοπτικές, το μέλλον σας ανήκει. Καλή επιτυχία», κατέληξε η κ. Κεραμέως.

Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους από τα ημερήσια και εσπερινά ΓΕΛ.

 

Στα επαγγελματικά λύκεια οι εξετάσεις αρχίζουν στις 15 Ιουνίου με το μάθημα των Νέων Ελληνικών.

Οδηγός για τα self test
Η συμμετοχή υποψηφίων, εκπαιδευτικών, διοικητικού και λοιπού προσωπικού στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021 προϋποθέτει την προηγούμενη διενέργεια self test και την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης από την πλατφόρμα self-testing.gov.gr ή χειρόγραφης δήλωσης.

Το πρώτο test για τους υποψηφίους των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων έγινε από την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, έως και σήμερα, Κυριακή 13 Ιουνίου.

Το δεύτερο test για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων θα γίνει την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από την Παρασκευή 18 μέχρι την Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021. Για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων το δεύτερο test θα γίνει το Σάββατο 19 Ιουνίου 2021 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από το Σάββατο 19 μέχρι την Τρίτη 22 Ιουνίου 2021.

Υποψήφιοι, εκπαιδευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr και υποχρεούνται να φέρουν μαζί τους το ηλεκτρονικό αποδεικτικό ή τη χειρόγραφη βεβαίωση, κατά την προσέλευσή τους στο εξεταστικό κέντρο κάθε ημέρα εξετάσεων.

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν rapid-test σε δημόσια δομή. Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στη πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, ο υποψήφιος/εκπαιδευτικός λαμβάνει σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και προσέρχεται στο εξεταστικό κέντρο.

Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν επαναληπτικές Πανελλαδικές εξετάσεις το Σεπτέμβριο, κατόπιν αίτησής τους, προσκομίζοντας το αποδεικτικό του εργαστηριακού αποτελέσματος. Ως προς τους εκπαιδευτικούς που θα συμμετέχουν στη διεξαγωγή των εξετάσεων, σε περίπτωση επιβεβαιωμένου θετικού κρούσματος, θα υπάρχει πρόβλεψη αντικατάστασης.

– Σε περίπτωση που κάποιος από τους διαμένοντες στο ίδιο σπίτι με υποψήφιο/-α βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό, ο/η υποψήφιος/-α μπορεί να συμμετέχει στις Πανελλαδικές εξετάσεις με την επίδειξη αρνητικού εργαστηριακού αποτελέσματος (PCR ή rapid-test).

– Σε περίπτωση που κάποια περιοχή της χώρας χαρακτηριστεί «κόκκινη» εν μέσω Πανελλαδικών εξετάσεων, οι εξετάσεις θα συνεχίζονται κανονικά με την προσκόμιση αρνητικού τεστ (self-test, PCR ή rapid test) από υποψήφιους και εκπαιδευτικό προσωπικό.

Υγειονομικά μέτρα
Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, θα είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας από υποψηφίους, εκπαιδευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό εντός των εξεταστικών κέντρων και στους εξωτερικούς χώρους τους, και εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορονοϊό (επαρκής φυσικός αερισμός των αιθουσών, αποφυγή συγχρωτισμού, τήρηση αποστάσεων και προσωπικών κανόνων υγιεινής-χρήση αντισηπτικού, καθώς και σχολαστικός καθαρισμός των αιθουσών).

Στην εξέταση του μαθήματος «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» επιτρέπεται η χρήση πνευστών και κρουστών οργάνων, ωστόσο θα πρέπει να τηρείται απόσταση τριών μέτρων μεταξύ εξεταζομένων και εξεταστών πίσω από το παραβάν, και τα μουσικά όργανα θα πρέπει μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης κάθε υποψηφίου να καθαρίζονται με απολυμαντικό υγρό.

Για τις πρακτικές δοκιμασίες ΤΕΦΑΑ τόσο τα όργανα εξέτασης όσο και ο βοηθητικός εξοπλισμός απολυμαίνονται πριν από κάθε χρήση, ενώ τηρείται απόσταση μεταξύ των υποψηφίων στους χώρους προετοιμασίας ή προθέρμανσης.

Για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, συνιστάται στους συγγενείς των υποψηφίων να μην συνωστίζονται έξω από το χώρο του εξεταστικού κέντρου.

Τι προβλέπεται για όσους θα είναι άρρωστοι
Εάν ασθενήσει κάποιος υποψήφιος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, θα του δοθεί η δυνατότητα να εξεταστεί τον Σεπτέμβριο.

Ενημέρωση των υποψηφίων με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους
Από φέτος θα γίνεται ενημέρωση των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους για τη βαθμολογία τους και για το τμήμα ή σχολή επιτυχίας τους.

Τι επιτρέπεται και τι όχι στις αίθουσες εξέτασης
Κατά την είσοδό τους στην αίθουσα της εξέτασης οι υποψήφιοι απαγορεύεται να φέρουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές και οποιαδήποτε άλλα ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης ή λήψης πληροφοριών ή επικοινωνίας.

Επιτρέπεται να έχουν στυλό μόνο ανεξίτηλης μελάνης (μαύρο ή μπλε), μολύβι, γομολάστιχα, γεωμετρικά όργανα και μπουκαλάκι με νερό ή αναψυκτικό. Το μολύβι γενικά δεν επιτρέπεται στις απαντήσεις, παρά μόνο αν το διευκρινίζουν οι οδηγίες των θεμάτων.

Οι υποψήφιοι γίνονται δεκτοί στις εξετάσεις με βασικό αποδεικτικό στοιχείο το Δελτίο εξεταζομένου και δεν είναι απαραίτητο να έχουν άλλο αποδεικτικό στοιχείο (ταυτότητα ή διαβατήριο).

Απαγορεύεται η είσοδος εντός του εξεταστικού κέντρου (κτιριακό συγκρότημα και αύλειος χώρος) οποιουδήποτε άλλου εκτός των εξεταζομένων, των μελών και λοιπού προσωπικού των οικείων επιτροπών, του βοηθητικού προσωπικού και των επιτηρητών. Εξαίρεση από την απαγόρευση αυτή επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση παροχής έκτακτης τεχνικής ή ιατρικής βοήθειας μετά από σχετική πρόσκληση της επιτροπής. Επίσης, απαγορεύεται η γνωστοποίηση των θεμάτων σε οποιονδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο.

Οι φετινές αλλαγές
Εκτός από τα μέτρα προστασίας για την Covid 19, που είναι παρόμοια με όσα ίσχυσαν κατά τη δια ζώσης παρουσία των μαθητών στα σχολεία, υπάρχουν κάποιες αλλαγές, που θα ισχύσουν από φέτος.

Η κατάθεση δυο μηχανογραφικών, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), η αύξηση του αριθμού των εισακτέων σε κάποιες σχολές, η μείωση σε άλλες, η ενημέρωση των υποψηφίων με SMS, αποτελούν κάποιες από τις αλλαγές του υπουργείου. Επίσης, επανέρχονται οι Συντελεστές Βαρύτητας του 2019 για τον υπολογισμό των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Οι υποψήφιοι, οι εκπαιδευτικοί, το διοικητικό και λοιπό προσωπικό θα προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα, αφού έχουν πραγματοποιήσει αυτοδιαγνωστικό τεστ (self test) και με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης από την πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr ή χειρόγραφης δήλωσης.

Κατάθεση δυο μηχανογραφικών
Δίνεται για πρώτη φορά φέτος, η δυνατότητα για υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για τη φοίτηση σε δημόσιο ΙΕΚ. Συνεπώς, ένας/μια υποψήφιος μπορεί να υποβάλει παράλληλα μηχανογραφικό για είσοδο σε ΑΕΙ, βάσει της επίδοσής του/της στις Πανελλαδικές εξετάσεις και μηχανογραφικό για εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ βάσει του απολυτηρίου του/της και επιπλέον κριτηρίων, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των ΙΕΚ.

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
Το υπουργείο προχώρησε στη θέσπιση συντελεστών Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων, καθώς και συντελεστών Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών για την εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι συντελεστές ορίστηκαν από το εκάστοτε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα για κάθε Τμήμα/Σχολή του, βάσει των οποίων προέκυψε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ). Για την εισαγωγή υποψηφίων σε ΑΕΙ απαιτείται η επίτευξη στις πανελλαδικές εξετάσεις βαθμολογικής επίδοσης ίσης ή μεγαλύτερης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ανά Σχολή, Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση.

Ο Τζουντ Μπέλιγχαμ πέρασε σαν αλλαγή στην αναμέτρηση της Αγγλίας με την Κροατία (1-0) στο Euro 2020 και πήρε μια… περίοπτη θέση στην ιστορία των Euro.

Η εθνική ομάδα της Αγγλίας ξεκίνησε με νίκη τις υποχρεώσεις της στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, καθώς επικράτησε σήμερα στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου επί της Κροατίας με 1-0, στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής του Δ’ ομίλου της διοργάνωσης.

Ο Τζουντ Μπέλιγχαμ αντικατέστησε τον Χάρι Κέιν στο 82′ του αγώνα και σε ηλικία 17 ετών και 349 ημερών έγινε ο νεότερος παίκτης που παίζει σε Euro.

Παράλληλα, ο 17χρονος έγινε και ο νεότερος παίκτης που παίζει με την Αγγλία είτε στη συγκεκριμένη διοργάνωση είτε σε Μουντιάλ.

Ο Ολυμπιακός φέρεται να εξετάζει την περίπτωση του Γαλλοαλγερινού μεσοεπιθετικού της Νάπολι, Αντάμ Ουνάς.

Σε μετεγγραφικό “σενάριο” εμφανίζονται να εμπλέκονται Ολυμπιακός και Νάπολί, με τον Αντάμ Ουνάς να… μπαίνει στο επίκεντρο.

Σύμφωνα με τον έγκυρο Ιταλό ρεπόρτερ Νικολό Σίρα, οι “ερυθρόλευκοι” ενδιαφέρονται για τον 24χρονο Γαλλοαλγερινό μεσοεπιθετικό των Ιταλών.

Οι “παρτενοπέι” φαίνεται πως επιθυμούν να παραχωρήσουν τον παίκτη τους με κανονική μετεγγραφή το καλοκαίρι (το συμβόλαιο του λήγει το καλοκαίρι του 2022).

Την περασμένη σεζόν, ο Ουνάς αγωνίστηκε με τη μορφή δανεισμού στην Κροτόνε, μετρώντας 25 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις (Serie A, Coppa Italia), έχοντας απολογισμό τέσσερα γκολ και πέντε ασίστ. Με την εθνική Αλγερίας, εξάλλου, έχει συνολικά 14 συμμετοχές από το 2017, με -επίσης- τέσσερα γκολ.

Στο tweet του, ο Σίρα αναφέρει πως τη συγκεκριμένη περίπτωση εξετάζουν και οι Σαμπντόρια, Έμπολι, Μπολόνια και Τζένοα.