Πέμπτη, 28 Μαΐου, 2020

Ανησυχία Κέρι για την χρήση χλωρίου κατά αμάχων στη Συρία

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ επικαλέστηκε έκθεση του διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW), η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα «με σχεδόν βεβαιότητα» ότι αέριο χλωρίου χρησιμοποιείται συστηματικά και κατ “επανάληψη ως όπλο στη βόρεια Συρία.

kerry ukraine

Ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ επανέλαβε τη «βαθιά ανησυχία» των ΗΠΑ για τις αναφορές ότι το καθεστώς Ασαντ ρίχνει αέριο χλωρίου κατά αμάχων στη Συρία.

Ο Τζον Κέρι επικαλέστηκε έκθεση του διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW), η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα «με σχεδόν βεβαιότητα» ότι αέριο χλωρίου χρησιμοποιείται συστηματικά και κατ “επανάληψη ως όπλο στη βόρεια Συρία.

Η δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών ήρθε λίγο μετά αφότου το συριακό καθεστώς επανέλαβε ότι τα χημικά όπλα που διέθετε έχουν απομακρυνθεί όλα και ότι η Συρία έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της απέναντι στη διεθνή κοινότητα.

Ο Κέρι πάντως ανέφερε ότι η έκθεση του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων που διερεύνησε τους ισχυρισμούς για τις επιθέσεις επικαλείται μάρτυρες οι οποίοι αναφέρουν τη χρήση ελικοπτέρων. Αλλά οι αντάρτες δεν διαθέτουν (ελικόπτερα) και ως εκ τούτου «είναι ένοχο, το συριακό καθεστώς» αναφέρεται στη δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων, οι νέες επιθέσεις με χημικά όπλα σημειώθηκαν τον Αύγουστο, σύμφωνα πάντα με μαρτυρίες από τη Συρία. «Τα ευρήματα αυτά, πέρα από τις σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την ακρίβεια και την πληρότητα των εκθέσεων του καθεστώτος της Συρίας προς τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων, αναφέρουν νέες χημικές επιθέσεις εναντίον του συριακού λαού», δήλωσε ο Κέρι.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επίσης χαιρέτισε την επιστροφή στις Ηνωμένες Πολιτείες, του πλοίου Cape Ray, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την καταστροφή χημικών όπλων που απομακρύνθηκαν από τη Συρία. Χάρη στη δουλειά τους, «600 τόνοι χημικών όπλων εξουδετερώθηκαν», ανέφερε με ικανοποίηση ο Τζον Κέρι.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By