Δευτέρα, 25 Μαΐου, 2020

Βουλή: Στον Άρειο Πάγο για την επιβολή του αντικαπνιστικού νόμου

Στα 32.000 ευρώ τα πρόστιμα μόνο στην Ανατολική Μακεδονία, σημειώνει το υπουργείο Υγείας

makriA

Στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου προσέφυγε η υφυπουργός Υγείας Ζ. Μακρή, εκτιμώντας πως μετά από αυτή την παρέμβαση θα είναι δύσκολη η καταπάτηση του νόμου.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Α. Ψυχάρη, η Ζ. Μακρή υποστήριξε πως μέχρι τώρα το πολιτικό σύστημα κορόιδευε τον εαυτό του και αυτό ήρθε η ώρα να ανατραπεί και αναφέρθηκε σε πρόστιμα που έχουν επιβληθεί και αγγίζουν τα 32.000 ευρώ στην Ανατολική Μακεδονία.

«Έχει γίνει πρόοδος, αλλά δεν με ικανοποιεί», είπε και αναφερόμενη στην προσφυγή της στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, πρόσθεσε πως η Ευτ. Κοτζαμάνη έστειλε οδηγία προς τους εισαγγελείς εφετών, ώστε να ενημερώσουν τις τοπικές αρχές για την ομοιόμορφη και συνεχή εφαρμογή του νόμου.

Να εφαρμοστεί ο νόμος και να τιμωρηθεί με λουκέτο ιδιοκτήτης καταστήματος που δεν τον σέβεται, ζήτησε ο Α. Ψυχάρης και διερωτήθηκε εάν υπάρχουν νόμοι που εφαρμόζονται και νόμοι που δεν εφαρμόζονται. Κάλεσε μάλιστα, και συναδέλφους του βουλευτές που έχουν ψηφίσει τον αντικαπνιστικό νόμο και πρώτοι τον παραβιάζουν, καπνίζοντας σε χώρους της Βουλής, όπου δεν επιτρέπεται, να δώσουν πρώτοι το παράδειγμα, σβήνοντας το τσιγάρο τους.

Τι προβλέπει η εγκύκλιος για την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους και μη χώρους

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, απέστειλε εγκύκλιο στους Εισαγγελείς Εφετών της χώρας με την οποία ζητεί να δοθούν δέουσες οδηγίες στις αρμόδιες αρχές για την πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας περί απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους.

Οι δέουσες οδηγίες, σύμφωνα με την κυρία Κουτζαμάνη, θα δοθούν από τις Εισαγγελίες Εφετών στους κατά τόπους Εισαγγελείς Πρωτοδικών, στις αστυνομικές και λιμενικές αρχές, κ.λπ.

Η εισαγγελική λειτουργός υπογραμμίζει στην εγκύκλιο της ότι απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας («εξαιρουμένων» των χώρων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή προϊόντων καπνού), σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, κάθε είδους παρασκευασμάτων γάλακτος, μικτών καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης (εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων σε περίπτωση που είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον).

Η κ. Κουτζαμάνη διευκρινίζει στην εγκύκλιο της ότι ως «εσωτερικός χώρος» νοείται και το αίθριο ή ο χώρος με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή, όπως και κάθε χώρος, με σκέπαστρο και ταυτόχρονα κλεισμένος με οποιονδήποτε τρόπο περιμετρικά.

Σύμφωνα με την επίμαχη εγκύκλιο, το κάπνισμα απαγορεύεται στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής, στα αεροδρόμια, στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, στα παντός είδους κυλικεία, στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των ταξί και αγοραίων και στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και Δημοσίας Χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Τέλος, η κ. Κουτζαμάνη στην εγκύκλιο της αναφέρει τις αρχές οι οποίες είναι αρμόδιες για τον έλεγχο εφαρμογής του νόμου περί απαγόρευσης τους καπνίσματος και την επιβολή κυρώσεων. Οι αρχές αυτές είναι: 1) οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) β΄ βαθμού, 2) η Δημοτική Αστυνομία, 3) οι υπάλληλοι επιθεωρητές της Διεύθυνσης Επιθεώρησης ΕΟΤ του υπουργείου Πολιτισμού, 4) οι επιθεωρητές εργασίας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας του υπουργείου Εργασίας, 5) ο τομέας Ελέγχου Καπνού και Αλκοόλ του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, 6) οι γιατροί και οδοντίατροι Δημόσιας Υγείας του ΕΣΥ, 7) οι επόπτες δημόσιας υγείας του υπουργείου Υγείας και 8) οι λιμενικές αρχές.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By