Τετάρτη, 8 Ιουλίου, 2020

ΔΗΜΑΡ: Παίρνει θέση για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων

Ποια όρια θέτει η Αγίου Κωνσταντίνου ενόψει των αλλαγών στον υγειονομικό χάρτη

DIMAR Θέση παίρνει η Δημοκρατική Αριστερά με αφορμή τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων και κλινικών, περιγράφοντας τις προϋποθέσεις που θέτει προς το υπουργείο Υγείας.

Αναλυτικά, η σχετική ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ:

Σε σχέση με τη συζήτηση των τελευταίων ημερών για επικείμενες συγχωνεύσεις νοσοκομείων ή/και κλινικών η ΔΗΜΑΡ επιθυμεί να καταστήσει σαφή τα εξής:

• Η σημερινή διάρθρωση και κατανομή νοσοκομείων, κλινικών και νοσοκομειακών κλινών στη χώρα είναι πολλές φορές αποτέλεσμα ανορθολογικών και πελατειακών επιλογών. Ωστόσο, παρά τα προβλήματα, το δημόσιο σύστημα υγείας αποτελεί πολύτιμη ασπίδα για την υγεία των πολιτών της χώρας, ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες.

• Είναι απαραίτητο να γίνουν ουσιαστικές τομές στη λειτουργία του συστήματος υγείας. Η ενοποίηση νοσοκομείων, μονάδων, κλινικών και η μεταβολή του χαρακτήρα ορισμένων από αυτά είναι απαραίτητο στοιχείο του αναγκαίου εξορθολογισμού. Όμως, αυτό πρέπει να γίνει με βάση λειτουργικά κριτήρια ουσίας και συστηματικό, καλά μελετημένο σχέδιο ευρείας συναίνεσης. Όχι με αυθαίρετες “διοικητικές” ρυθμίσεις. Ούτε με επικέντρωση σε τυφλές περικοπές ή με αγκίστρωση σε πελατειακούς υπολογισμούς, πρακτικές διαπλοκής, γραφειοκρατικές αδράνειες και συντεχνιακές λογικές.

• Η περιστολή της σπατάλης στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι ζήτημα κομβικό για την επιβίωσή του. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνεται με μείωση των αναγκαίων δαπανών. Ούτε με υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας. Πρέπει να εξασφαλιστεί η απαραίτητη χρηματοδότηση προς τα νοσοκομεία και τις άλλες υπηρεσίες υγείας για να λειτουργούν με επάρκεια.

• Η ΔΗΜΑΡ έχει κατ’ επανάληψη προτείνει μέτρα εξορθολογισμού του συστήματος υγείας και υποστηρίζει κάθε σχετική προσπάθεια. Ωστόσο, αντιτίθεται σθεναρά σε κάθε μέτρο που οδηγεί στην υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας και στον περιορισμό της πρόσβασης των πολιτών σε αυτό.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By