Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου, 2020

Δημοσκόπηση – «χαστούκι» για Xάρη Θεοχάρη

 Tο 71% θεωρεί ότι τα πρόστιμα της εφορίας είναι εξοντωτικά για τις επιχειρήσεις και το 27% ότι δεν θα έχουν αποτέλεσμα στην μάχη της φοροδιαφυγής

epimelitirioA

«Χαστούκι» στα εξοντωτικά πρόστιμα που επιβάλλει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης και το υπουργείο Εργασίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που τις οδηγεί σε οικονομική ασφυξία, αποτελεί η δημοσκόπηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Ε.Α.).

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, το 71% θεωρεί ότι τα πρόστιμα της εφορίας είναι εξοντωτικά για τις επιχειρήσεις και το 27% ότι δεν θα έχουν αποτέλεσμα στην μάχη της φοροδιαφυγής.

Για το όριο των 500 ευρώ για πληρωμές με κατάθεση στην τράπεζα το 85% των απαντήσεων θεωρεί ότι θα φέρει σοβαρά προβλήματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Για το πρόστιμο των 10.550 ευρώ για την μη αναγραφή εργαζόμενου στην ΑΠΔ το 59% πιστεύει ότι είναι εξοντωτικό για τις επιχειρήσεις και το 26% ότι δεν θα έχει αποτέλεσμα στην μάχη της φοροδιαφυγής

Τέλος, για την μηνιαία υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων που συντομεύει τον χρόνο ενημέρωσης των βιβλίων σε 15 μέρες είναι το 93% πιστεύει ότι είναι προθεσμία εξοντωτική για τις επιχειρήσεις και τους λογιστές.

Επιστολή στον πρωθυπουργό 

Το Ε.Ε.Α., όπως είχε επισημάνει  στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό τάσσεται υπέρ της επιβολής αυστηρότατων προστίμων σε όποιους κατά σύστημα φοροδιαφεύγουν ή εισφοροδιαφεύγουν.

Προκειμένου να συνετιστούν οι φοροφυγάδες, συνεχίζει το Ε.Ε.Α, λαμβάνονται δρακόντεια μέτρα που δεν είναι δυνατόν να έχουν σαν αποτέλεσμα την συμμόρφωση των επαγγελματιών αλλά που τους οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην εξαθλίωση και την τελική εξόντωσή τους.

Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει πρόνοια, όταν ο πολίτης ή ο επαγγελματίας, εξαιτίας ενός ανθρώπινου λάθους, εξοντώνεται και μάλιστα όταν λειτουργεί χωρίς δόλο.

Αναπόφευκτα μέσα στο πλαίσιο των ασφυκτικών προθεσμιών και στην διάρκεια της πενταετίας θα υπάρξει ανθρώπινο λάθος.

Τελικά ποιο είναι το ζητούμενο; Η τιμωρία; Η επιβολή τεράστιων προστίμων που σαν αποτέλεσμα θα έχει τον μαρασμό της ελληνικής οικονομίας, το κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων και την αύξηση της ανεργίας; είναι μερικά από  τα αναπάντητα ερωτήματα που θέτει το Ε.Ε.Α.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο θεωρεί στη συνέχεια ότι τόσο η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, όσο και του υπουργείου Εργασίας, θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά και να εφαρμόσουν τα αυστηρά πρόστιμα μόνο σε όσους αποδεικνύεται ότι συστηματικά δεν εφαρμόζουν τον νόμο και φοροδιαφεύγουν ή εισφοροδιαφεύγουν με δόλο.

Πιστεύετε ότι τα νέα πρόστιμα που ορίζει η φορολογική νομοθεσία είναι:

Αυτό που πρέπει για την σύλληψη της φοροδιαφυγής       38

Εξοντωτικά για τις επιχειρήσεις                                                  893

Δεν θα έχουν αποτέλεσμα στην μάχη της φοροδιαφυγής  333

erotisi_1

 

Πιστεύετε ότι το όριο των 500 ευρώ που ορίζει η φορολογική νομοθεσία για την πληρωμή με μετρητά είναι:

Φυσιολογικό                                                                                                        195
Θα φέρει σοβαρά προβλήματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις  1067

erotisi_2

Πιστεύετε ότι το πρόστιμο των 10.550 ευρώ για μη αναγραφή εργαζόμενου στην ΑΠΔ είναι:

Αυτό που πρέπει για την σύλληψη της εισφοροδιαφυγής  188
Εξοντωτικό για τις επιχειρήσεις                                                       743
Δεν θα έχει αποτέλεσμα στην μάχη της φοροδιαφυγής        331

erotisi_3

 

Πιστεύετε ότι η μηνιαία υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων που συντομεύει τον χρόνο ενημέρωσης των βιβλίων σε 15 μέρες είναι:

Αυτό που πρέπει για την σύλληψη της φοροδιαφυγής 87
Εξοντωτικά για τις επιχειρήσεις και τους λογιστές       1175

erotisi_4

 

By