Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου, 2020

Δολοφονική επίθεση καμικάζι στην Υεμένη

Τουλάχιστον είκοσι τα θύματα

yemeni

Τουλάχιστον 20 μαχητές Χούτι έχασαν τη ζωή τους από καμικάζι βομβιστή σε παγιδευμένο όχημα το βράδυ της Κυριακής.

Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ένας εξέχων αρχηγός φυλής, ο οποίος είχε μόλις αποστατήσει προς την πλευρά των σιιτών.

Δεν υπήρξε άμεση ανάληψη ευθύνης ούτε επιβεβαίωση της επίθεσης από την κυβέρνηση, οι δυνάμεις της οποίας επιχειρούν ελάχιστα στην περιοχή, αλλά ο αρχηγός του τοπικού κλάδου της αλ-Κάιντα είχε τονίσει πως θα απαντήσει στην κατάληψη από τους Χούτι οχυρών της οργάνωσής του στην περιοχή αλ-Μανάσαχ της περιοχής Κίφα, όπου ζουν φυλές.

«Θα μετατρέψουμε τη γη της Κίφα σε μια περιοχή ομαδικών τάφων γι” αυτούς (τους Χούτι)«, τονίζει σε σημερινή δήλωσή του ο Ναμπίλ αλ-Ντάχαμπ, η ανταρτική οργάνωση του οποίου επιχειρεί στην πόλη Ράντα.

Η βία έχει επεκταθεί και ενταθεί στην Υεμένη αφότου οι Χούτι κατέλαβαν στις 21 Σεπτεμβρίου την πρωτεύουσα Σαναά.

«Ο καμικάζι βομβιστής οδήγησε ένα αυτοκίνητο εναντίον μιας ομάδας Χούτι στην περιφέρεια αλ-Μανάσαχ και σκότωσε 20 απ” αυτούς«, δήλωσε στο Ρόιτερς ένας αρχηγός φυλής ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί.

Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην περιφέρεια αυτή καθώς μέλη φυλών, μαζί με μαχητές του κλάδου της αλ-Κάιντα στην Υεμένη, συγκρούσθηκαν με τους Χούτι.

Ο κλάδος της αλ-Κάιντα έχει προσελκύσει πολλούς μαχητές από τοπικές φυλές που αντιτίθενται στην πρόσφατη κυριαρχία των Χούτι στην κεντρική Υεμένη, ένα προπύργιο της αλ-Κάιντα. Οι εξεγερμένοι καταγγέλλουν την κυβέρνηση της Υεμένης ως πιόνι της Δύσης και τους Χούτι ως αποστάτες.

By