Πέμπτη, 16 Ιουλίου, 2020

Δύο εκατομμύρια υπογραφές κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού

Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών Right2Water (Το Νερό είναι Ανθρώπινο Δικαίωμα) παρουσίασε τη Δευτέρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις υπογραφές σχεδόν δύο εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι ζητούν να μην ιδιωτικοποιηθούν ποτέ οι υπηρεσίες διαχείρισης του νερού

nero

Η Right2Water παρουσίασε συμβολικά τις 1,88 εκατ. υπογραφές πολιτών από 13 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης -εκ των οποίων το 1,38 εκατ. προέρχονται από τη Γερμανία, η οποία είναι σφοδρά αντίθετη στην ιδιωτικοποίηση του νερού -στην Κομισιόν, η οποία τώρα καλείται να αποφασίσει εάν θα δράσει.

Πρόκειται για την πρώτη Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, η οποία ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Ενώσεων των Δημοσίων Υπηρεσιών (EPSU), ένα καινούργιο εργαλείο για τη συμμετοχική δημοκρατία στην ΕΕ, το οποίο προϋποθέτει τη συλλογή τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου υπογραφών από τουλάχιστον επτά διαφορετικά κράτη-μέλη της Ένωσης.

Οι υπογράφοντες αξιώνουν «το δικαίωμα στο νερό και την αποχέτευση» και ζητούν «η παροχή νερού και η διαχείριση των υδάτινων πόρων να μην υποβάλλονται στους κανόνες της εσωτερικής αγοράς», αλλά και «οι υπηρεσίες νερού να αποκλείονται από την απελευθέρωση» της αγοράς.

«Ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μία δεσμευτική νομοθεσία που θα διασφαλίζει την πρόσβαση σε πόσιμο νερό και αποχέτευση κι επιθυμούμε η επιτροπή να δεσμευθεί ότι δεν θα προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του νερού» δήλωσε η πρόεδρος της EPSU, Αν-Μαρί Περέ.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας περίπου ένα εκατομμύριο πολίτες της ΕΕ δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και σχεδόν οκτώ εκατομμύρια δεν έχουν νερό [επαρκούς] ποιότητας» υπογράμμισε.

«Αν και προς το παρόν δεν μας έχουν ακούσει, τουλάχιστον έχουμε την αίσθηση ότι μας πρόσεξαν, κάτι που ήδη είναι τεράστιας σημασίας» προσέθεσε.

Ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών υιοθετήθηκε τον Απρίλιο του 2012 κι έκτοτε έχουν καταγραφεί 22 αιτήσεις.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By