Τρίτη, 2 Ιουνίου, 2020

Εβδομάδα εξελίξεων για τις αποκρατικοποιήσεις

Συναντήσεις στο Αζερμπαϊτζάν για τον ΤΑP

StournarasΚρίσιμη αναμένεται να είναι η επόμενη εβδομάδα για τις ιδιωτικοποιήσεις του ΔΕΣΦΑ και της εταιρείας των Κρατικών Λαχείων, για τα οποία επείγει η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης από την κοινοπραξία που κέρδισε το διαγωνισμό  και η οποία εκκρεμεί από τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ νέα προβλήματα ανέκυψαν σχετικά με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, καθώς η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε νέο διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί για την πώληση της εταιρείας.

Στο θέμα του ΔΕΣΦΑ, όλα φαίνεται ότι προχωρούν ομαλά. Μετά την έγκριση του βελτιωμένου τιμήματος των 400 εκατ. ευρώ της Socar για το 66% του ΔΕΣΦΑ, την Πέμπτη, ήρθαν χθες και δηλώσεις Αζέρων αξιωματούχων να ενισχύσουν την αίσθηση ότι η υπόθεση προχωρά και μάλιστα μαζί με τη συμφωνία για τον αγωγό TAP.

Ανακοίνωση της Socar τόνιζε, χθες, ότι ο ενεργειακός όμιλος έχει καταλήξει σε συμφωνία επί της αρχής με το ΤΑΙΠΕΔ για το 66% της ΔΕΣΦΑ.

Η Fitch προειδοποιεί

Όμως προβληματισμό δημιούργησε η προειδοποίηση της Fitch, ότι «πιέσεις στο πιστωτικό προφίλ και την αξιολόγηση BBB της Socar ενδέχεται να ασκήσει η εξαγορά του ΔΕΣΦΑ, εάν το deal ολοκληρωθεί και πληρωθεί με μετρητά, χρησιμοποιώντας τα κεφάλαια της εταιρείας». Ο οίκος ευθυγραμμίζει την αξιολόγηση της Socar με εκείνη του Αζερμπαϊτζάν, καθώς θεωρεί ότι η εταιρεία διατηρεί στενές σχέσεις με την κυβέρνηση και την κρατική Sofaz σε βασικές οικονομικές και επενδυτικές αποφάσεις.

Η Fitch ανησυχεί ότι, εάν οι τιμές του πετρελαίου πέσουν αρκετά κάτω από τα 105 δολάρια ανά βαρέλι το 2013 και τα 100 δολάρια το 2014, τότε το Αζερμπαϊτζάν ίσως εμφανίσει υψηλότερα ελλείμματα, με αποτέλεσμα να προκύψουν πιέσεις στην αξιολόγηση της χώρας και στην ικανότητά της να στηρίξει τη Socar.

Στο Αζερμπαϊτζάν ο Μηταράκης

Το θέμα της συμμετοχής της Ελλάδας στην εταιρεία κατασκευής και διαχείρισης του αγωγού TAP θα έχει συνέχεια μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, βρέθηκε από χθες στο Αζερμπαϊτζάν, προκειμένου να συμμετάσχει στην ετήσια σύνοδο του Συμβουλίου των Διοικητών της Παρευξείνιας Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης (BSTDB). Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Μπακού, θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών του Αζερμπαϊτζάν και πρόεδρο του Συμβουλίου των Διοικητών της BSTDB, Samir Sarifov.

Εκτός διαγωνισμού

Αντίθετα με την πορεία του ΔΕΣΦΑ, δεν θα καταθέσει προσφορά στο νέο διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ η ρωσική Gazprom, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του τμήματος εξαγωγών της εταιρείας και μεταδίδει το Reuters.

Ερωτηθείς για το εάν η Gazprom θα κατέθετε ξανά πρόταση εάν υπήρχε ένας νέος διαγωνισμός για την Ελλάδα, ο Alexander Medvedev δήλωσε «όχι, δεν θα το κάνουμε».

 «Υπόθεση» ΟΠΑΠ

«Κανένα σχόλιο» ήταν η απάντηση της διοίκησης του ΟΠΑΠ σχετικά με την πορεία της εξέλιξης της ιδιωτικοποίησής του, προσθέτοντας ότι η διαδικασία αποτελεί ευθύνη του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ ο πρόεδρος του Οργανισμού, Κ. Λουρόπουλος, διευκρίνισε πως απαιτείται αρκετή δουλειά ακόμη για να λήξει το επίμαχο θέμα της σύστασης της κοινοπραξίας που θα διαχειρίζεται τα Κρατικά Λαχεία.

 

Πηγη: Ναυτεμπορική

(Visited 1 times, 1 visits today)
By