Δευτέρα, 13 Ιουλίου, 2020

Ε.Ε: Προειδοποίηση για επίθεση της αλ Κάιντα στη Δύση

Φοβούμενη ότι θα επισκιαστεί από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος

Protest against the military operation in Fallujah

Η αλ Κάιντα, φοβούμενη ότι θα επισκιαστεί από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, ενδέχεται να προσπαθήσει να αποδείξει την ισχύ της εξαπολύοντας επιθέσεις στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ, προειδοποίησε σήμερα ο συντονιστής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ζητήματα αντιτρομοκρατίας.

Με τη διεθνή κοινότητα να είναι επικεντρωμένη στην προέλαση του ΙΚ στη Συρία και το Ιράκ, ο Ζιλ ντε Κερσόβ προειδοποίησε για τον κίνδυνο να υπάρξει ανταγωνισμός μεταξύ της οργάνωσης αυτής και της αλ Κάιντα, η οποία έχει αποκηρύξει το ΙΚ αφού το θεωρεί πολύ βάρβαρο.

«Είναι πιθανό η αλ Κάιντα να θελήσει να εξαπολύσει επιθέσεις για να αποδείξει ότι η οργάνωση είναι ακόμη ισχυρή, ότι εξακολουθεί να είναι στο παιχνίδι», ανέφερε ο ντε Κερσόβ σε επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι κάποιοι μαχητές της αλ Κάιντα μετακινήθηκαν από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν στη Συρία, όπου δημιούργησαν την ομάδα Χορασάν. Τόνισε ακόμη ότι φαίνεται ότι η ομάδα αυτή σχεδίαζε να στρατολογήσει Ευρωπαίους που είχαν βρεθεί στη Συρία για να πολεμήσουν και να τους πείσει να χρησιμοποιήσει τα διαβατήριά τους για να εξαπολύσει επιθέσεις στην Ευρώπη, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Ο ντε Κερσόβ εκτίμησε ότι πάνω από 3.000 Ευρωπαίοι βρίσκονται στη Συρία —έχουν ταξιδέψει εκεί ή σκοπεύουν να πάνε για να πολεμήσουν—, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος κάποιοι από αυτούς να φέρουν τη βία πίσω στην Ευρώπη όταν επιστρέψουν.

Αναφέρθηκε ακόμα στην πιθανότητα το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) να αφαιρεθεί από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων της Ε.Ε, μόλις «ολοκληρωθεί» η ειρηνευτική διαδικασία στην Τουρκία.

«Το μήνυμα που λαμβάνουμε από την Τουρκία είναι να αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν προς το παρόν γιατί θέλουν να στείλουν μήνυμα στο PKK ότι δεν υπάρχει εναλλακτική από τη συμμετοχή του στην ειρηνευτική διαδικασία», υπογράμμισε.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By