Πέμπτη, 16 Ιουλίου, 2020

Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Μαρξ…

Δημοσκόπηση στη Ρωσία: Καλύτεροι ηγέτες οι Μπρέζνιεφ, Λένιν, Στάλιν και… Τσάρος!

αρχείο λήψηςΜια ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση του  Κέντρου Λεβάντα δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η οποία δείχνει ότι οι Ρώσοι, στην πλειοψηφία τους, νοσταλγούν τους παλιούς ηγέτες και το κομμουνιστικό παρελθόν της χώρας τους.

Στη μεγάλη τους πλειονότητα, οι Ρώσοι θεωρούν τον Λεονίντ Μπρέζνιεφ ως τον καλύτερο πρώην ηγέτη της χώρας τους, μπροστά από τον Λένιν και τον Στάλιν και μακράν καλύτερο του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Σε ποσοστό 56,6% οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι έχουν «θετική ή μάλλον θετική» στάση απέναντι στον Μπρέζνιεφ, ο οποίος έμεινε στο τιμόνι της πρώην ΕΣΣΔ επί 18 χρόνια (1964-1982).

Ήταν μια περίοδος που σημαδεύτηκε από τις διώξεις αντιφρονούντων, των Άνοιξη της Πράγας το 1968, την εισβολή στο Αφγανιστάν το 1979 και την κούρσα των πυρηνικών εξοπλισμών.

Ταυτόχρονα όμως για πολλούς στη Ρωσία, θεωρείται ως μια περίοδος σχετικής ευημερίας και σταθερότητας.

lenin1Ο Βλαντιμίρ Λένιν, ο ιδρυτής της ΕΣΣΔ, έρχεται στη δεύτερη θέση με 54% και ακολουθεί ο Ιωσήφ Στάλιν με 49%, που παρά τις εκκαθαρίσεις των πολιτικών του αντιπάλων τιμάται στη Ρωσία για τη νίκη επί των Ναζί το 1945.

Το 48% των Ρώσων εξέφρασε θετική άποψη για τον τελευταίο τσάρο, τον Νικόλαο Β”, που εκτελέστηκε από τους μπολσεβίκους μαζί με τα μέλη της οικογένειάς του το 1918.

Ο διάδοχος του Στάλιν, Νικίτα Χρουτσόφ είναι λιγότερο δημοφιλής (45%), αλλά και πάλι το ποσοστό που συγκέντρωσε είναι υπερδιπλάσιο από αυτό του Γκορμπατσόφ και του Μπόρις Γέλτσιν. Οι δύο τελευταίοι χαίρουν εκτίμησης μόνο από το 22% των Ρώσων.

Ο νυν πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν κάνει συχνά αναφορές στην ΕΣΣΔ. Η απόφασή του να είναι και πάλι υποψήφιος για την προεδρία της χώρας στις εκλογές του 2012 καταγγέλθηκε από την αντιπολίτευση ως «μπρεζνιεφοποίηση» της εξουσίας. Ο εκπρόσωπός του τότε απάντησε ότι «δεν είναι ντροπή» να συγκρίνεται ένας ηγέτης με τον Λεονίντ Μπρέζνιεφ.

Πηγή: News.gr

(Visited 1 times, 1 visits today)
By