Σάββατο, 6 Ιουνίου, 2020

Κουβέλης: Δεν είναι τώρα η ώρα να συζητάμε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

«Κανένα παιχνίδι με τους θεσμούς δεν είναι αποδεκτό»

fosphotos.com | Menelaos Myrillas
fosphotos.com | Menelaos Myrillas

Κανείς δεν έγινε «σοφότερος» για τις προθέσεις του Φώτη Κουβέλη ακούγοντας τον σήμερα να σχολιάζει την προεδρολογία που έχει φουντώσει, με επίκεντρο το όνομα του. Κατά την ομιλία του στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε πως «το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας θα κριθεί στον κατάλληλο χρόνο και αυτός ο χρόνος δεν είναι τώρα«, ωστόσο δεν αποσαφήνισε αν είναι θετικός σε μία ενδεχόμενη υποψηφιότητα του. Άλλωστε και στη χθεσινή του παρέμβαση περιορίστηκε απλά να πεί ότι δεν έχει βολιδοσκοπηθεί για αυτό το θέμα.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επισήμανε πως η εκλογή Προέδρου «είναι ζήτημα ευρύτερων συναινέσεων» και πρόσθεσε πως «θα κριθεί σε συνάρτηση με τις πολιτικές που ασκούνται» και έσπευσε να συμπληρώσει χαρακτηριστικά : «Κανένα παιχνίδι με τους θεσμούς δεν είναι αποδεκτό. Κανένα κομματικό μικροσυμφέρον δεν μπορεί να κατισχύσει των θεσμών. Η ελληνική δημοκρατία είναι μία ώριμη δημοκρατία που έχει σταδιακά κατακτήσει με το χρόνο αυτό το επίπεδο«.

Ο Φώτης Κουβέλης μιλώντας στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του πως η χώρα χρειάζεται μια προοδευτική πολιτική εξόδου από την κρίση.

Πιο συγκεκριμένα, ανέπτυξε τους άξονες του οικονομικού προγράμματος της ΔΗΜΑΡ που περιλαμβάνουν:

•Μείωση της ανεργίας κατά 10% τα επόμενα τρία χρόνια με ένα ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα.

•Σταδιακή αύξηση μισθών και όχι μόνο κέρδη για λίγους. Αποκατάσταση του ευρωπαϊκού κεκτημένου στα εργασιακά δικαιώματα.

•Ανασυγκρότηση του δημοσίου, χωρίς το φόβο των απολύσεων για όσους κάνουν καλά τη δουλειά τους.

•Συντάξεις αξιοπρεπούς διαβίωσης και όχι καθημερινός φόβος μείωσής τους.

•Ρευστότητα στην πραγματική οικονομία ώστε οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες να μπορούν να σχεδιάσουν ξανά την επιχείρησή τους

•Ευκαιρίες στη νέα γενιά που πρέπει να μείνει και να δημιουργήσει εδώ ,στην Ελλάδα.

•Απλό, δίκαιο και αναπτυξιακό φορολογικό σύστημα, με ειλικρινή καταπολέμηση της φοροδιαφυγής,

•Άμεσος ανασχεδιασμός της εκπαίδευσης , με στόχο την αποκατάσταση ίσων ευκαιριών για όλους τους νέους, στη μόρφωση και στην απασχόληση.

•Εξυγίανση και αναβάθμιση της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος.

Σε ό,τι αφορά το διάλογο στο χώρο της κεντροαριστεράς σημείωσε ότι «δικός μας στόχος είναι μέσα από το διάλογο να υπάρξουν οι μέγιστες δυνατές συμπτώσεις για μια νέα πορεία της χώρας. Ταυτόχρονα, διατηρώντας την πολιτική και οργανωτική μας αυτονομία επιδιώκουμε με δημόσιο τρόπο να αναδείξουμε το πολιτικό περιεχόμενο των δυνητικών συνεργασιών στις σύγχρονες συνθήκες».

Επανέλαβε ότι «κόκκινη κλωστή που διαπερνά αυτή την προσπάθεια μας είναι να επηρεάσουμε την πορεία των πολιτικών πραγμάτων για την άσκηση ρεαλιστικών προοδευτικών πολιτικών. Όπως το 2012 συμβάλλαμε στην αποτροπή της χρεοκοπίας με τη συμμετοχή μας στη συγκρότηση της κυβέρνησης εθνικής ευθύνης έτσι και σήμερα επιδιώκουμε να οδηγηθεί η χώρα στην αναγκαία υπεύθυνη αλλαγή πολιτικών. Να οδηγηθεί σε προοδευτική διακυβέρνηση».

Ο Φώτης Κουβέλης εμφανίστηκε ανοιχτός στο διάλογο για τη συγκρότηση ενός τρίτου προοδευτικού πόλου που επιδιώκει τη συνάντηση των δυνάμεων της προοδευτικής κεντροαριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της πολιτικής οικολογίας.

«Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε με όλα τα κόμματα και τις κινήσεις αυτού του χώρου. Σπεύδω ωστόσο να σημειώσω ότι ο διάλογος αυτός δεν πρέπει και δεν μπορεί να γίνει σε κενό πολιτικής» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ

Σε ό,τι αφορά το συνέδριο του κόμματός του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υποστήριξε ότι η διαδικασία αυτή θα είναι «ένα συνέδριο με συγκεκριμένους στόχους, σημαντικό για την συλλογικότητά μας και την κοινή μας πορεία. Η Δημοκρατική Αριστερά με την οργανωτική της αυτοτέλεια θα συνεχίσει την πορεία της, θα αποσαφηνίζει τη στρατηγική της με τρόπο δημοκρατικό και συλλογικό. Θα είναι ένα συνέδριο ανοιχτό, ένα συνέδριο διαλόγου που εν πολλοίς θα κρίνει το μέλλον του κόμματός μας».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By