Κυριακή, 7 Ιουνίου, 2020

Κροατία: Σε εννέα χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ο πρώην πρωθυπουργός

Για την εμπλοκή του στο μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο στη χώρα, το σκάνδαλο “Fimi Media”

croatia-exprimeminister

Ο πρώην πρωθυπουργός της Κροατίας και πρώην αρχηγός της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ) Ίβο Σανάντερ καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης εννέα χρόνων για εμπλοκή στο μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο στη χώρα, το σκάνδαλο “Fimi Media”.

Ο πρώην πρωθυπουργός και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για την απόσπαση χρηματικών ποσών από κρατικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις μέσω της εταιρείας μάρκετινγκ “Fimi Media”.

Αν η πρωτοβάθμια απόφαση επικυρωθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο, ο Ίβο Σανάντερ εκτός από την έκτιση της ποινής κάθειρξης θα πρέπει να επιστρέψει συνολικά 15,27 εκ. κούνα, τα οποία σύμφωνα με το δικαστήριο του Ζάγκρεμπ απέκτησε με παράνομο τρόπο.

Στον πρώην ταμία της HDZ, Μλάντεν Μπάρισιτς επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τριών ετών, στην πρώην ταμία του κόμματος Μπράνκα Παβόσεβιτς ποινή φυλάκισης 1,5 έτους και η ιδιοκτήτρια της “Fimi Media” Νέβενκα Γιούρακ καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση και κατάσχεση του χρηματικού ποσού των 2,5 εκ. κούνα. Ο πρώην εκπρόσωπος τύπου του Ίβο Σανάντερ, Ράτκο Μάτσεκ καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή.

Το ισχυρότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η “Κροατική Δημοκρατική Ένωση” καλείται να καταβάλει το ποσό των 5 εκ. κούνα και θα του αφαιρεθούν επίσης κέρδη από το οικονομικό αδίκημα, ύψους 24,2 εκ. κούνα.
Η εταιρεία “Fimi Media” καταργείται ως νομικό πρόσωπο και της αφαιρείται το οικονομικό όφελος 11 εκ. κούνα που αποκτήθηκε από το ποινικό αδίκημα.

Οι καταδικασθέντες έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεσης κατά της απόφασης στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κροατίας.
Όλοι εκτός των Σανάντερ και Μάτσεκ στη διάρκεια της δίκης παραδέχθηκαν, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο της Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Διαφθοράς (USKOK), ότι αφαίρεσαν 70 εκ.κούνα (πάνω από 9 εκ. ευρώ) τα οποία κατέληξαν στο “μαύρο ταμείο” του κόμματος και στις τσέπες τους.

Η Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ) υποστήριξε ότι οι παρανομίες διαπράχθηκαν εν αγνοία των κομματικών οργάνων και ότι ο Ίβο Σανάντερ και τα υπόλοιπα στελέχη επέφεραν οικονομική ζημία και ζημία στο κύρος του κόμματος και γι αυτό πρέπει να επιστρέψουν το ποσό των 50 εκ. κούνα.

Ο Ίβο Σανάντερ, ο οποίος καταδικάζεται για δεύτερη φορά για διαφθορά, υποστήριξε ότι είναι αθώο θύμα πολιτικής δίωξης.
Η δίκη άρχισε πριν από δύο χρόνια και στη διάρκεια της κατέθεσαν περισσότεροι από 300 μάρτυρες.

πηγή: AMΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By