Τρίτη, 7 Ιουλίου, 2020

Ν. Σουδάν: Νεκροί από επίθεση ενόπλων σε βάση του ΟΗΕ

Περισσότεροι από 67.000 άμαχοι έχουν βρει καταφύγιο στο εσωτερικό των βάσεων του ΟΗΕ στη χώρα

notio doudan enoploi

Τουλάχιστον 20 πολίτες σκοτώθηκαν και 70 ακόμη τραυματίστηκαν από την επίθεση ενόπλων, στην προσπάθειά τους να αναζητήσουν καταφύγιο στη βάση του ΟΗΕ, στην πόλη Μπορ του Νότιου Σουδάν, σύμφωνα με τις ΗΠΑ.

Ο ΟΗΕ είχε καταγγείλει νωρίτερα την επίθεση αυτή η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, προκάλεσε τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων από τους συνολικά 5.000 πολίτες που έχουν καταφύγει στη βάση, καθώς και δύο κυανόκρανων. Παρόλα αυτά ο οργανισμός δεν έκανε λόγο για νεκρούς.

Οι ΗΠΑ «καταδικάζουν έντονα τις πρόσφατες επιθέσεις από ένοπλες ομάδες στο Νότιο Σουδάν», ανέφερε η αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ σε ανακοίνωσή της.

Η Ουάσινγκτον «θα συνεργαστεί με τους εταίρους της για να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι και θα προσπαθήσει να προσαγάγει τους ενόχους στη δικαιοσύνη», συνεχίζει η ανακοίνωση της Πάουερ.

Ο Τόμπι Λέινζερ, υπεύθυνος του προγράμματος ανθρωπιστικής βοήθειας για την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Νότιο Σουδάν (Minuss) δήλωσε «σοκαρισμένος από την επίθεση που εξαπέλυσαν νεαροί ένοπλοι εναντίον αμάχων» στη βάση της Minuss στο Μπορ, την πρωτεύουσα της πολιτείας Τζόνγκλεϊ με τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου, όπου έχουν εγκατασταθεί σχεδόν 5.000 πολίτες που έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας των εθνοτικών συγκρούσεων.

Ο ΟΗΕ καταδίκασε τις «απεχθείς δολοφονίες» σε μια ασαφή ανακοίνωση που εξέδωσε στην οποία δεν διευκρινίζεται αν υπήρξαν νεκροί από την επίθεση.

«Ένα πλήθος ένοπλων ανδρών παραβίασε την είσοδο της βάσης και άνοιξε πυρ» εναντίον των πολιτών, τραυματίζοντας «δεκάδες» υπογράμμισε ο ΟΗΕ στην ανακοίνωση, ενώ προσέθεσε ότι οι κυανόκρανοι, δύο εκ των οποίων τραυματίστηκαν, άνοιξαν πυρ εναντίον των δραστών, αφού είχαν ρίξει πολλές προειδοποιητικές βολές, αναγκάζοντάς τους να υποχωρήσουν.

Οι ένοπλοι είχαν αρχικά προσεγγίσει τη βάση «υποδυόμενοι τους ειρηνικούς διαδηλωτές» που επιθυμούσαν να παρουσιάσουν μια αίτηση στον ΟΗΕ, πριν εξαπολύσουν την επίθεσή τους, σύμφωνα με το δελτίο τύπου.

Ο υπουργός Πληροφοριών του Νοτίου Σουδάν Μάικλ Μακουέι είπε ότι «ένας πολύ μεγάλος» αριθμός ανδρών που ήταν οπλισμένος με τουφέκια επιτέθηκε εναντίον των αμάχων που βρισκόντουσαν στη βάση προσθέτοντας ότι οι ένοπλοι ήθελαν να πάρουν εκδίκηση για την κατάληψη της πόλης Μπέντιου (στα βόρεια) από τις δυνάμεις των ανταρτών δύο ημέρες νωρίτερα.

Η σύρραξη στο Νότιο Σουδάν, που έχει στοιχίσει τον θάνατο σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό τουλάχιστον 900.000, ξέσπασε την 15η Δεκεμβρίου στη Τζούμπα πριν επεκταθεί ταχύτατα σε άλλες πολιτείες κλειδιά της χώρας, κυρίως εκείνες της Γιούνιτι (στα βόρεια) και του Τζόνγκλεϊ (στα ανατολικά).

Περισσότεροι από 67.000 άμαχοι έχουν βρει καταφύγιο στο εσωτερικό των βάσεων του ΟΗΕ στη χώρα.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν προειδοποίησε χθες για τον κίνδυνο ενός λιμού, καθώς οι συγκρούσεις έχουν αναζωπυρωθεί.

Σύμφωνα με τη UNICEF, περισσότεροι από 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επείγουσα ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας και έως και 50.000 παιδιά θα χάσουν την ζωή τους τους επόμενους μήνες εάν δε ληφθεί άμεσα δράση.

«Τα χειρότερα έρχονται» δήλωσε ο Τζόναθαν Βέιτς, επικεφαλής της UNICEF στο Νότιο Σουδάν.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By