Κυριακή, 31 Μαΐου, 2020

Πως είναι η δική σου ζωή;

Ο ΟΟΣΑ παρουσιάζει τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους του πλανήτη – Οι Έλληνες βρίσκονται στη 15η θέση, από τις 30

oosaTo «πιο ευτυχές κράτος» του κόσμου είναι για τρίτη συνεχή χρονιά η Αυστραλία. Διαθέτει τον καλύτερο δείκτη ποιότητας ζωής, σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Τη λίστα των πέντε «ευτυχέστερων κρατών» συμπληρώνουν η Σουηδία, ο Καναδάς, η Νορβηγία και η Ελβετία. Η ετήσια έρευνα για τα ευτυχισμένα κράτη συμπεριλαμβάνει 30 χώρες που εξετάζονται με κριτήριο το εισόδημα, την υγεία, την ασφάλεια και την στέγαση, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στη 15η θέση της εν λόγω λίστας.

Σύμφωνα με τον ΟOΣΑ, τα χρήματα αποτελούν σημαντικό μέσο για την επίτευξη υψηλότερων προτύπων διαβίωσης. Στην Ελλάδα, το μέσο καθαρό εισόδημα ενός νοικοκυριού είναι 20.440 δολάρια ετησίως, ποσοστό ελαφρώς χαμηλότερο από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ (23.047 δολάρια το χρόνο). Επίσης καταγράφεται ένα σημαντικό χάσμα μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων – το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού κερδίζει έξι φορές τα εισοδήματα του κατώτατου 20%.

Αρκεί το εξής στοιχείο για να κατανοήσει κανείς γιατί η Αυστραλοί απολαμβάνουν αυτή την πρωτιά: Στην Αυστραλία πάνω από το 73% των 23 εκατομμυρίων κατοίκων της από 15 έως 64 ετών εργάζονται και αμείβονται με ποσά άνω του μέσου όρου του ΟΟΣΑ.

Επιπλέον, το προσδόκιμο ζωής είναι μεγαλύτερο και φθάνει τα 82 χρόνια ενώ η ανάπτυξη συνεχίζεται, χωρίς διαστήματα ύφεσης ή στασιμότητας, τα τελευταία 20 χρόνια. Η Αυστραλία, άλλωστε, ήταν το μόνο κράτος στον κόσμο, που απέφυγε την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2009.

Βεβαίως, υπάρχουν και μελανά σημεία, όπως η διαφορά μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού της Αυστραλίας κερδίζει και κατέχει έξι φορές παραπάνω εισόδημα από αυτό του 20% των οικονομικά ασθενέστερων.

*Πληροφορίες από oecdbetterlifeindex.org, offsite.com.cy

(Visited 1 times, 1 visits today)
By