Κυριακή, 7 Ιουνίου, 2020

Ορκίστηκε πρωθυπουργός της Ιταλίας ο Ματέο Ρέντσι

Ενώπιον του ιταλού προέδρου Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ορκίστηκαν οι 16 νέοι υπουργοί

renzi640_210214

Ταυτόχρονα με το νέο ιταλό πρωθυπουργό ορκίστηκε και η κυβέρνηση, πλην του νέου υπουργού Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν, που βρίσκεται στην Αυστραλία και θα ορκιστεί αργότερα. Ο Ρέντσι θα εμφανιστεί ενώπιον της Βουλής τη Δευτέρα ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης.

Η κυβέρνησή του είναι ολιγομελής και οι μισοί υπουργοί το είναι γυναίκες. Επίσης, πρόκειται και για την πιο νεανική κυβέρνηση με μέσο όρος ηλικίας των υπουργών τα 47 έτη.

Στο υπουργείο Εσωτερικών παραμένει ο γραμματέας της Νέας Κεντροδεξιάς Αντζελίνο Αλφάνο και η Φεντερίκα Μογκερίνι αναλαμβάνει υπουργός Εξωτερικών.

Υπουργός Οικονομικών αναλαμβάνει ο Πιέρ Κάρλο Παντοάν, μέχρι σήμερα διακεκριμένο στέλεχος του ΟΟΣΑ και επικεφαλής του Ιταλικού Ινστιτούτου Στατιστικής Istat. Παλαιότερα χρημάτισε διευθυντής του ιδρύματος Italianieuropei, το οποίο είχε συστήσει ο κεντροαριστερός πρώην πρωθυπουργός Μάσιμο Ντ” Αλέμα.

Στο υπουργείο Μεταφορών παραμένει ο Μαουρίτσιο Λούπι (Νέα Κεντροδεξιά). Υπουργός Υγείας αναλαμβάνει και πάλι η Μπεατρίτσε Λορεντσίν, επίσης στέλεχος της Νέας Κεντροδεξιάς.

Υπουργός Δικαιοσύνης ανέλαβε ο Αντρέα Ορλάντο (ως σήμερα υπουργός Περιβάλλοντος), υπουργός Παιδείας η Στεφάνια Τζάνινι, γραμματέας της κεντρώας Επιλογής Πολιτών, ενώ η Φεντερίκα Γκουίντι, πρώην πρόεδρος της Ένωσης Νέων Ιταλών Επιχειρηματιών, επελέγη για το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης.

Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αναλαμβάνει ο στενός συνεργάτης του Ρέντσι, Γκρατσιάνο Ντελρίο, στέλεχος των Δημοκρατικών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By