Κυριακή, 5 Απριλίου, 2020

Ρύθμιση χρεών στα ταμεία χωρίς φορολογική ενημερότητα

Τη δυνατότητα ρύθμισης χρεών στα ταμεία χωρίς φορολογική ενημερότητα προσφέρει η κυβέρνηση στους οφειλέτες, σε μία προσπάθεια να καλύψει τη μαύρη τρύπα των ταμείων.

vroutsis1Αίρεται η προϋπόθεση της υποχρεωτικής φορολογικής ενημερότητας από 1-1-2013 των οφειλετών για να υπαχθούν στην ρύθμιση «νέας αρχής» των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε όλους τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του υπουργείου, μειώνονται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και οι περιορισμοί για την υπαγωγή στην παραπάνω ρύθμιση οφειλετών οι οποίοι, ενώ είχαν την πρόθεση να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να καταβάλλουν τα σχετικά ποσά στα ασφαλιστικά ταμεία, δεν μπορούσαν να υπαχθούν σε αυτήν. Αποτέλεσμα ήταν τόσο η απώλεια εσόδων για τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης όσο και η αδυναμία των οφειλετών να τύχουν των ευνοϊκών διατάξεων της ρύθμισης.

Η ρύθμιση «νέας αρχής» αποτελεί, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, την τελευταία ευκαιρία για τους οφειλέτες να αποπληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, εξέλιξη που με την τελευταία διευθέτηση των συσσωρευμένων οφειλών του 2013 αλλά και με την παρούσα τροπολογία, καθιστά περισσότερο ελκυστική και ευέλικτη την ένταξη στην ρύθμιση.

By