Πέμπτη, 2 Απριλίου, 2020

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ

Η μετατροπή της ΕΥΔΑΠ σε ιδιωτική επιχείρηση είναι αντίθετη σε δύο άρθρα, που επιβάλλουν τη μέριμνα του κράτους για την υγεία των πολιτών, αλλά και την κατοχύρωση του δικαιώματος  στην προστασία της υγείας

eydap2

Αντισυνταγματική έκρινε η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας την  μετατροπή της ΕΥΔΑΠ σε ιδιωτική επιχείρηση καθώς, όπως σημειώνεται,μια τέτοια ενέργεια αντιτίθεται σε δύο άρθρα που επιβάλλουν τη μέριμνα του κράτους για την υγεία των πολιτών.

Η Ολομέλεια του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου έκανε δεκτή την αίτηση κατοίκων της Αθήνας, που ζητούσαν να ακυρωθεί η κυβερνητική απόφαση με την οποία μεταβιβάστηκε, χωρίς αντάλλαγμα, από το Ελληνικό Δημόσιο στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) το 34,033% του μετοχικού κεφαλαίου (36.245.240 μετοχές) της ΕΥΔΑΠ.

Ειδικότερα στη δικαστική απόφαση, τονίζεται πως η μετατροπή της ΕΥΔΑΠ σε ιδιωτική επιχείρηση είναι αντίθετη σε δύο άρθρα, που επιβάλλουν τη μέριμνα του κράτους για την υγεία των πολιτών καθώς και την κατοχύρωση του δικαιώματος της  προστασίας της υγείας.

«Περιμένουμε να λάβουμε την απόφαση προκειμένου να αξιολογήσουμε την πιθανή επίπτωσή του στην ιδιωτικοποίηση», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Το Ελληνικό Δημόσιο ελέγχει το 61% της ΕΥΔΑΠ.

Στις αρχές του Μαΐου έγινε γνωστό πως επενδυτικό ταμείο υπό τον έλεγχο του δισεκατομμυριούχου Τζον Πόλσον απέκτησε το 10% της ΕΥΔΑΠ που ανήκε στην Τράπεζα Πειραιώς.

By