Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου, 2020

Συνάντηση Βαρβιτσιώτη με τον Τούρκο πρέσβη

Συμφώνησαν στην σπουδαιότητα της εμβάθυνσης της συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας στη ναυτιλία, τον τουρισμό και το εμπόριο

Κερίμ-Ουράς

Στην σπουδαιότητα που κατέχει η εμβάθυνση της συνεργασίας ΕλλάδοςΤουρκίας στη ναυτιλία, τον τουρισμό και το εμπόριο για τις δύο χώρες συμφώνησαν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο Πρέσβης της Τουρκίας, Κερίμ Ουράς, σε συνάντησή τους στο κτήριο του ΥΝΑ στον Πειραιά.

«Υπάρχει μία τεράστια δυναμική στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών που μπορεί να αποφέρει αμοιβαία οφέλη, ιδίως σε κλάδους του θαλάσσιου τουρισμού, όπως το γιώτινγκ» τόνισε κ. Βαρβιτσιώτης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα μεταξύ των δύο ανδρών και στράφηκε και στην έξαρση των ροών της παράνομης μετανάστευσης και στην βελτίωση της συνεργασίας των δύο κρατών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, σημείωσε ότι υπάρχει μία ιδιαίτερα θετική συνεργασία μεταξύ των δύο Ακτοφυλακών για την διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης, παρά τα προβλήματα που εντοπίζονται σε μεμονωμένα περιστατικά. «Υπάρχει ήδη μία πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των δύο Ακτοφυλακών, όμως υπάρχει το περιθώριο αυτή να βελτιωθεί, καθώς τα περιστατικά απόπειρας εισόδου παράνομων μεταναστών διαρκώς αυξάνονται και χρειάζεται να εντείνουμε τις προσπάθειες μας», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Ναυτιλίας και πρόσθεσε ότι «η επικείμενη επίσκεψη του Αρχηγού της Τουρκικής Ακτοφυλακής στην Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει προωθητικά στη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών».

Επιπλέον, ο κ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη γειτονιά των δύο χωρών και η πολιτική αστάθεια που εντείνεται δημιουργεί την ανησυχία ότι ο αριθμός των ανθρώπων που θα μεταναστεύσει θα αυξηθεί κατακόρυφα. «Πρόκειται για μία ανθρωπιστική κρίση αυτό που συμβαίνει στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία και μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα η συνεργασία των δύο χωρών πρέπει να ενταθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμα, ο υπουργός στάθηκε στη συμφωνία επαναπατρισμού παράνομων μεταναστών στην Τουρκία που εισέρχονται στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας και η οποία, όπως τόνισε, «δεν αποδίδει σε ικανοποιητικό βαθμό και υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης αυτής».

Από την μεριά του ο κ. Κερίμ Ουράς έδωσε έμφαση στη στενή και επωφελή συνεργασία που διαπιστώνεται μεταξύ των δύο χωρών είτε μέσω των δύο Ακτοφυλακών, είτε σε ευρύτερο ναυτιλιακό επίπεδο, σημειώνοντας ότι αυτή η καλή συνεργασία μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και για την ανάπτυξης συνεργασίας σε άλλα πεδία. Ο Τούρκος Πρέσβης, ταυτόχρονα, εξέφρασε και την δική του ανησυχία του για την αύξηση των ροών της παράνομης μετανάστευσης, που θα προκληθεί περαιτέρω λόγω των ενόπλων συγκρούσεων στη Συρία και το Ιράκ, μετά και τη δράση του ΙΚ.

«Τα χρηματικά ποσά που διακινούνται από την μεταφορά παρανόμων μεταναστών είναι τεράστια και είναι ένας βασικός λόγος που δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί ριζικά το φαινόμενο» υπογράμμισε ο κ. Ουράς συμφωνώντας με την θέση του Έλληνα υπουργού ότι κοινός σκοπός πρέπει να είναι η εξάρθρωση των οργανωμένων κυκλωμάτων διακίνησης παρανόμων μεταναστών και στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

By