Δευτέρα, 3 Αυγούστου, 2020

Σόιμπλε: «Το παλιό τραπεζικό απόρρητο είναι ξεπερασμένο»

«Το θεωρούσα πάντα προβληματικό να συνεργάζεσαι με κλεπταποδόχους για να προστατεύεις το δίκαιο»

σοιμπλε

Υπογράφεται σήμερα συμφωνία για την αυτόματη ανταλλαγή χρηματοοικονομικών πληροφοριών από 65 συνολικά κράτη με αποτέλεσμα από το 2017 οι φορολογικές υπηρεσίες των χωρών που υπογράφουν τη νέα συμφωνία θα ανταλλάσουν αυτομάτως τις σχετικές πληροφορίες, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει εξαιρετικά το έργο όσων θέλουν να φοροδιαφύγουν μεταφέροντας μαύρο χρήμα σε χώρες του εξωτερικού.

«Αυξάνεται πλέον πολύ ο κίνδυνος να σε πιάσουν», σχολιάζει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Bild, την οποία αναμεταδίδει η Deutsche Welle. Εντούτοις, όπως επισημαίνει, «όσο υπάρχουν άνθρωποι, δεν θα τηρούν όλοι τους νόμους. Θα αναπτύσσουν νέες ιδέες προκειμένου να εξαπατούν τις φορολογικές αρχές».

«Δώρον… άδωρο» λοιπόν η υπογραφείσα σήμερα συμφωνία; «Όχι», απαντά κατηγορηματικά ο κ. Σόιμπλε, «η φοροδιαφυγή γίνεται πολύ πιο δύσκολη. Στην παλιά του μορφή το τραπεζικό απόρρητο είναι ξεπερασμένο. Δεν ταιριάζει πλέον σε μια εποχή που ο πολίτης μεταφέρει με το πάτημα ενός κουμπιού χρήματα σε όλο τον κόσμο».

Ο γερμανός υπουργός εκτιμά ότι με το βήμα αυτό θα απολέσουν τη σημασία τους και τα περίφημα CD με τα κλεμμένα στοιχεία φοροφυγάδων: «Το θεωρούσα πάντα προβληματικό να συνεργάζεσαι με κλεπταποδόχους για να προστατεύεις το δίκαιο».

Τη συμφωνία θα υπογράψουν σήμερα όλα τα κράτη της ΕΕ, ασιατικές και αφρικανικές χώρες όπως επίσης και σειρά φορολογικών παραδείσων, μεταξύ των οποίων, το Λίχτενσταϊν, οι Παρθένοι Νήσοι, οι Βερμούδες και τα Νησιά Κέιμαν στην Καραϊβική. Την συμφωνία δεν θα την υπογράψουν οι ΗΠΑ και η Κίνα. Αυτό ισχύει καταρχήν και για την Ελβετία.

«Όχι ακόμη», σημειώνει ο Β. Σόιμπλε. «Η Ελβετία έχει εκφράσει την πρόθεσή της να το πράξει. Πριν από μερικά χρόνια αυτό θα ήταν αδιανόητο. Συμμετέχουν και οι 28 χώρες μέλη της ΕΕ. Πρόκειται για τεράστια επιτυχία».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By