Πέμπτη, 13 Αυγούστου, 2020

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τη σύσκεψη

Οι τελευταίες προετοιμασίες από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

maximou-shadowΣτην τελική ευθεία μπαίνουν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, πριν οι επικεφαλής του διαβούν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου. Δείγμα των προθέσεων ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έδωσαν από νωρίς τα δύο κόμματα, που περιέγραψαν το περιεχόμενο της ατζέντας της σημερινής σύσκεψης, όπως και τις «κόκκινες» γραμμές.

Το Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζεται εναλλακτικές προτάσεις για την ΕΡΤ, προκειμένου να να επιτευχθεί συμβιβασμός. Πάντως, ακόμα και σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί βρουν λύση θα πρέπει  να βρεθεί γενικότερος συμβιβασμός.

Θέμα εκλογικού νόμου αναμένεται να θέσει ο Ε. Βενιζέλος. Σύμφωνα με πληροφορίες του thepaper, ένα από τα ζητούμενα της σημερινής σύσκεψης θα αποτελέσει και η αλλαγή του εκλογικού νόμου, που το ΠΑΣΟΚ έχει αναδείξει το προηγούμενο διάστημα, καθώς κοινός τόπος και στα δύο επιτελεία (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) είναι η διακριτή τους κυβερνητική παρουσία και η ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών εντός κυβέρνησης.

Από πλευράς της Ιπποκράτους, κεφαλαιώδες θεωρείται το να επικαιροποιηθεί εκ νέου η προγραμματική συμφωνία των 3 πολιτικών αρχηγών, με βασική παράμετρο το «σεβασμό» και τη «θεσμική ισοτιμία».

«Να ξεκαθαρίσουμε πρώτα τα βήματα, το πώς λειτουργούμε» ζητούν οι επιτελείς της Ιπποκράτους, χωρίς να αποκλείεται σε αυτό το πλαίσιο και ο ανασχηματισμός. Όσον αφορά την νομική έκβαση της υπόθεσης ΕΡΤ, είναι σαφές ότι «το ΠΑΣΟΚ ψηφίζει τη λύση Μόσιαλου με την ΕΡΤ ανοιχτή», καθώς κάθε άλλη λύση είναι νομικά αίολη.

Λέξη-κλειδί είναι η «εμπιστοσύνη» μεταξύ των κομμάτων που απαρτίζουν την κυβέρνηση και γι’ αυτό το λόγο κρίνεται ως προαπαιτούμενο η «βαθιά αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας» του κυβερνητικού σχήματος.Όσον αφορά στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα, διάθεση συζήτησης επιδεικνύει το ΠΑΣΟΚ, εφόσον υπάρξουν οι παραπάνω διευθετήσεις.

Στην Αγίου Κωνσταντίνου, «κόκκινη» γραμμή αποτελεί το άνοιγμα της ΕΡΤ. «Έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι η όποια συζήτηση για τις αναγκαίες αναδιαρθρώσεις, τον εξορθολογισμό της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης πρέπει να γίνουν με την ΕΡΤ ανοικτή» τόνισε ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος, επαναφέροντας το αίτημα για σεβασμό στην κυβερνητική λειτουργία.

«Εμείς λέμε ότι η χώρα δεν πρέπει να πάει σε εκλογές, αλλά οι κινήσεις που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα, «το λάδι στη φωτιά» που πέφτει καθημερινά από εμπρηστικές ομιλίες ,που μόνο προεκλογικό τόνο έχουν, δεν βοηθάνε καθόλου. Δείχνουν ενδεχομένως ποια είναι αυτή την ώρα η στρατηγική της ΝΔ» τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, καταλήγοντας ότι όλα είναι στο χέρι της Νέας Δημοκρατίας.

Μάχη χαρακωμάτων στο παρά πέντε

Συνεργάτες του πρωθυπουργού διέψευδαν μετά την ενόχληση της Ιπποκράτους τις διαρροές ότι ο κ.Σαμαράς με δημόσια παρέμβαση του θα προκαταλάμβανε την ατζέντα της σύσκεψης, προκειμένου να ασκήσει πίεση στον Ευάγγελο Βενιζέλο και το Φώτη Κουβέλη.

Οι πληροφορίες για διάγγελμα του πρωθυπουργού συνέπεσαν με την εκπομπή του σήματος της ΝΕΡΙΤ μέσω της συχνότητας 52 της ψηφιακής πλατφόρμας της Digea, η οποία φιλοξενούσε την ΕΡΤ.

Από την Ιπποκράτους είχαν διαμηνύσει ότι ενδεχόμενο διάγγελμα του κ.Σαμαρά πριν τη σύσκεψη, θα συνιστούσε πρόκληση η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει κατάρρευση των διαβουλεύσεων. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δε, θα προβεί σε δηλώσεις στην Ιπποκράτους και όχι έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, γεγονός ενδεικτικό της ψυχρής κατάστασης στο εσωτερικό της τρικομματικής.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης χαρακτήρισε εν τω μεταξύ μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter παράνομη την εκπομπή του σήματος της ΝΕΡΙΤ, μέσω Digea, καθώς η ίδρυσή της δεν έχει εγκριθεί και προανήγγειλε ότι θα φέρει το θέμα στη Βουλή.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By