Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τα νησιά Μάρσαλ στον Ειρηνικό κινδυνεύουν να εξαφανιστούν

Η διάβρωση του εδάφους είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της περιοχής, που παλεύει για τη φυσική αλλά και την οικονομική της σωτηρία

nisia marshall

Τα νησιά Μάρσαλ στον Βόρειο Ειρηνικό, αποτελούνται από 29 κοραλλιογενείς ατόλες, οι οποίες κινδυνεύουν άμεσα από την κλιματική αλλαγή που έχει δημιουργήσει η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι μεγάλες παλίρροιες και τα τεράστια κύματα του Ειρηνικού ωκεανού έχουν δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα διάβρωσης του εδάφους, το οποίο σταδιακά χάνεται κάτω από την επιφάνεια του νερού.

«Εάν ο κόσμος συνεχίσει να ζει με αυτόν τον τρόπο, συνεχίσει να έχει την ίδια νοοτροπία και να μολύνει το περιβάλλον, θα αντιμετωπίσουμε εδώ μια κατάσταση που δεν θα λάβει χώρα σε 100 χρόνια από σήμερα. Μιλάμε για κάτι που συμβαίνει ήδη σήμερα» ανέφερε ο Τόνι Ντε Μπρουν, υπουργός παρά τω προέδρω των Νησιών Μάρσαλ.

Στη διαδρομή προς την Λάουρα, όπου βρίσκεται ένα θαλάσσιο πάρκο, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα Μαζούρο, ο δρόμος έχει κυριολεκτικά πλημμυρίσει από τα νερά που υπερβαίνουν τους κυματοθραύστες που έχουν τοποθετηθεί.

Η διάβρωση του εδάφους είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της περιοχής, που παλεύει για τη φυσική αλλά και την οικονομική της σωτηρία. Τα νησιά Μάρσαλ πρωτοστατούν στο κίνημα αλλαγής της συμπεριφοράς απέναντι στο περιβάλλον και έχουν προχωρήσει στην πλήρη απαγόρευση της χρήσης ορυκτών καυσίμων. Μαζί με κατοίκους γειτονικών κρατιδίων προσπαθούν να κινητοποιήσουν τη διεθνή κοινότητα, ώστε να πάρει τα αναγκαία μέτρα, πριν είναι πολύ αργά.

«Είμαστε τα καναρίνια που πεθαίνουμε στο ορυχείο, που λένε στους εργάτες: βγείτε έξω, θα πεθάνετε κι εσείς. Εάν η ζημιά φτάσει σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να χρειαστεί να εγκαταλείψουμε αυτά τα νησιά, τότε θα είναι πολύ αργά για τον υπόλοιπο κόσμο για να πετύχει τη δική του σωτηρία» επισήμανε ο Τόνι Ντε Μπρουν.

Μια ομάδα εργασίας από το Διακυβερνητικό Γκρουπ Κλιματικής Αλλαγής συναντήθηκε πρόσφατα στην Ιαπωνία για να εκδώσει την τελική της αναφορά για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε διάφορες κοινωνίες και έθνη του κόσμου.

«Ένα από τα πράγματα που γνωρίζουμε από την τεράστια εμπειρία που έχουμε, είναι ότι ακόμη και μια μικρή άνοδος της στάθμης του νερού, όταν συνδυάζεται με ένα από αυτά τα ακραία φαινόμενα, την τεράστια παλίρροια ή τα τεράστια κύματα, μπορεί να δημιουργήσει ανεπανόρθωτες ζημιές και να οδηγήσει αυτά τα νησιά να μην είναι κατοικήσιμα» τόνισε ο Δρ. Κρις Φιλντ, συμπρόεδρος της ομάδας εργασίας του Διακυβερνητικού Γκρουπ Κλιματικής Αλλαγής.

Πηγή: euronews.com

By