Τρίτη, 11 Αυγούστου, 2020

Φέσσας: Οι θυσίες έχουν αρχίζει να φέρνουν αποτελέσματα

«Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές» σημείωσε ο νέος επικεφαλής των βιομηχάνων

fessas

«Οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν» τόνισε ο καινούργιος πρόεδρος του ΣΕΒ, Θοδωρής Φέσσας από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου την Τετάρτη.

Ο κ. Φέσσας άρχισε την ομιλία του υπενθυμίζοντας ότι σαν σήμερα, στις 28 Μαΐου του 1979, ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας με την υπογραφή της ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, για να επισημάνει ότι «Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μια Ευρωπαϊκή χώρα».

Αναφερόμενος στο μήνυμα των ευρωεκλογών ο κ. Φέσσας ανέφερε ότι «παρά τις δυσκολίες, θέλουμε να αλλάξουμε μέσα στη σταθερότητα, να άρουμε τις αδικίες, να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις, να μην ολιγωρήσουμε στις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, να δώσουμε τις εθνικές μας μάχες μέσα στην Ευρώπη ως ισότιμα μέλη».

Δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική λέγοντας ότι «πετύχαμε μια επώδυνη δημοσιονομική προσαρμογή με κατακόρυφη αύξηση των φόρων και οριζόντια περικοπή μισθών και συντάξεων ενώ οι διαρθρωτικές αλλαγές άργησαν να ξεκινήσουν και επιβάρυναν δυσανάλογα την τελευταία διετία» και ότι «για να μην ξεβολευτούν λίγοι αρχικά, οι πολλοί πλήρωσαν δυσβάστακτο κόστος τελικά».

Αποτελέσματα

Ωστόσο, αναγνώρισε ότι παρά τις καθυστερήσεις, οι σκληρές προσπάθειες και θυσίες των Ελλήνων έχουν αρχίσει να φέρνουν αποτελέσματα: «Η ελάχιστη, έστω, πτώση της ανεργίας, η πτώση των επιτοκίων δανεισμού σε δημόσια και ιδιωτικά ομόλογα, η άντληση ιδιωτικών κεφαλαίων από τις τράπεζες, η επίτευξη των στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος στον κρατικό προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, η μεγάλη αύξηση του εισερχομένου τουρισμού, το έμπρακτο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών είναι γεγονότα αναμφισβήτητα», τόνισε.

«Μπορούμε, πρόσθεσε, να επιβεβαιώσουμε -μέσω των επαφών μας- το έντονο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών. Οι ευκαιρίες υπάρχουν» ανέφερε.

Παρατηρήσεις

Παράλληλα, ο κ. Φέσσας σημείωσε ότι «εδώ που φτάσαμε όμως, η συνεννόηση είναι ο μόνος τρόπος για να πάμε μπροστά. Για να μην πάνε χαμένες οι προσπάθειες μιας δύσκολης τετραετίας».

«Η ισότιμη παραμονή μας στον πυρήνα της Ευρώπης και στην ευρωζώνη, εξαρτάται από την ικανότητά μας να υλοποιήσουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων δεν μπορεί να περιμένει» διεμήνυσε.

Προς τον πρωθυπουργό

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά και με αφορμή την πρόσφατη παρουσίαση του Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου ο Θ. Φέσσας σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «τα θέλω σας είναι και δικά μας θέλω. Είναι τα θέλω της πλειοψηφίας των Ελλήνων, των δημιουργικών δυνάμεων του επιχειρείν, της εργασίας, της κοινωνίας των Πολιτών». Στο ίδιο πλαίσιο ζήτησε συνεχή, ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία και συνεργασία με όλους τους φορείς της Πολιτείας καθώς «βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά του τραπεζιού, όχι απέναντι» και έτεινε χείρα βοηθείας προς την Πολιτεία με προτάσεις, στελέχη και διεθνείς επαφές.

Ζήτησε πάντως να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη μεταποίηση και τις κατασκευές, τονίζοντας ότι η βάση της παραγωγής είναι η βιομηχανία και ότι η ελληνική οικονομία εκτός από τον τουρισμό και τη ναυτιλία χρειάζεται και περισσότερες εξαγωγές.

Εργαζόμενοι

Στις σχέσεις με τους εργαζόμενους προέταξε τρεις προτεραιότητες: την ανταμοιβή της παραγωγικότητας για την οποία η πολιτεία οφείλει να μεριμνήσει ώστε τέτοιου είδους ανταμοιβές να μην εξανεμίζονται από φόρους και εισφορές, τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους («Εάν η πολιτεία θα έπρεπε να επιλέξει μεταξύ μείωσης των εισφορών και αντίστοιχης μείωσης του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων, είναι βέβαιο ότι προηγείται η μείωση των εισφορών») και την εγκαθίδρυση του δεύτερου και τρίτου πυλώνα ασφάλισης. Δηλαδή να ενθαρρυνθεί η συμπλήρωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με προγράμματα του ιδιωτικού τομέα.

Ο κ. Φέσσας τόνισε τέλος ότι: «Το 1981 όταν ξεκίνησα την επιχείρηση μου ήταν ένα startup της εποχής του. Το ότι βρίσκομαι στην θέση αυτή σήμερα και σας απευθύνω το λόγο, είναι μια επιβεβαίωση ότι η πατρίδα μας προσφέρει ευκαιρίες σ” όσους θέλουν να προσπαθήσουν και να διακριθούν».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By