Τρίτη, 7 Ιουλίου, 2020

Όριο στις μετεγγραφές βάζει το ΕΚΠΑ

Η εν λόγω απόφαση του ΕΚΠΑ ενδέχεται να υιοθετηθεί και από άλλα κεντρικά ΑΕΙ

ekpa

Το ενδεχόμενο να θέσει όριο στις ελεύθερες μετεγγραφές εξετάζει το Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς ο αριθμός των πρωτοετών φοιτητών φέτος σε τμήματα του ιδρύματος, λόγω μετεγγραφών, θα αυξηθεί έως και 117%.

Η εν λόγω απόφαση του ΕΚΠΑ ενδέχεται να υιοθετηθεί και από άλλα κεντρικά ΑΕΙ. Χθες, η πρόεδρος του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ), Ευγενία Φλογαΐτη, ανέφερε στην  «Καθημερινή» πως «αδυνατούμε να λειτουργήσουμε, να προσφέρουμε στους φοιτητές που θα έλθουν στο τμήμα μας ποιοτικό επίπεδο σπουδών», καθώς το ΤΕΑΠΗ έχει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση.

Όπως ανέφερε χθες στην «Καθημερινή» ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Φορτσάκης, το ίδρυμα μπορεί να δεχθεί φοιτητές από μετεγγραφή έως και 50% σε σύγκριση με τον αρχικό αριθμό των εισακτέων του. Συνολικά, το Παν. Αθηνών (ΕΚΠΑ) έχει δεχθεί περί τις 2.500 αιτήσεις για μετεγγραφή και οι οποίες θα εξετασθούν για το κατά πόσο πληρούν τις προϋποθέσεις. Οι αιτήσεις για μετεγγραφή, λόγω κοινωνικών κριτηρίων, (π.χ. πολύτεκνοι) έφθασαν τις 1.842 και σε αυτές αναμένεται να προστεθούν και οι μετεγγραφόμενοι με οικονομικά κριτήρια. Βέβαια, η οξύτητα του προβλήματος διαφέρει από τμήμα σε τμήμα.

Την επόμενη εβδομάδα, πρόκειται να γίνει συνεδρίαση στο ΕΚΠΑ, με επικεφαλής τον κ. Φορτσάκη και τη συμμετοχή των προέδρων των τμημάτων και των κοσμητόρων των σχολών, ώστε να εξετασθούν τα πιθανά μέτρα που μπορεί να ληφθούν, ώστε να εξυπηρετηθούν όλοι οι μετεγγραφόμενοι φοιτητές.

Αίτημα του ιδρύματος είναι να ενισχυθεί με κονδύλια, εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό. Υπό τις συνθήκες της δημοσιονομικής οξύτητας είναι δύσκολη η ικανοποίηση του αιτήματος και, άρα, δεν αποκλείεται το ΕΚΠΑ να αποφασίσει να κάνει, προς το παρόν, δεκτό έως και το 50% των αιτήσεων. «Μπορούμε να λειτουργήσουμε, κάνοντας μεγάλη έκπτωση στην ποιότητα των σπουδών. Αυτό θέλουμε;», τόνισε στην «Καθημερινή» η κ. Φλογαΐτη, εστιάζοντας και στη συρρίκνωση του αριθμού των διδασκόντων στο τμήμα, μόλις 22. «Το υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί να κάνει μικροπολιτική πάνω στις πλάτες των πανεπιστημίων. Εμείς εκείνο που θέλουμε είναι να κάνουμε το καθήκον μας ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι», συμπληρώνει.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By