Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Άρωμα επανάστασης στην Ουκρανία

Η μεγαλειώδης διαδήλωση θυμίζει τις μέρες της Πορτοκαλί Επανάστασης το 2004

Anti-government protest in UkraineΝύχτα άγριων συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας έζησε το Κίεβο της Ουκρανίας. Εξοργισμένοι πολίτες που διοργάνωσαν τη μεγαλύτερη διαδήλωση από τότε που ανακοινώθηκε η απόφαση της κυβέρνησης να μην υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση επιχείρησαν να προσεγγίσουν κυβερνητικά κτίρια.
ukraine1 Μάλιστα κατάφεραν να εισέλθουν στο δημαρχείο του Κιέβου. Απωθήθηκαν από τις ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας που έκαναν ευρεία χρήση δακρυγόνων. Εκτυλίχθηκαν οδομαχίες. Οι διαδηλωτές πετούσαν πέτρες στους αστυνομικούς και εκείνοι αντεπιτίθεντο με τα γκλομπς.

Στη μαζική διαδήλωση συμμετείχαν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης. “Η αστυνομία κάνει τα πάντα για να προκαλέσει τους πολίτες. Ήμουν εκεί και μιλούσα σε νεαρούς. Τους παρακαλούσα να μην προκαλέσουν αιματοχυσία. Είναι όμως όλα σχεδιασμένα. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν οδηγίες να προκαλέσουν αιματοχυσία, για να δράσουν οι ειδικές αστυνομικές δυνάμεις. Ο πρόεδρος πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνος για όλα όσα συμβαίνουν τώρα στη χώρα. Για όλα αυτά, η κυβέρνηση πρέπει να παραιτηθεί, δεν αντιπροσωπεύει πλέον το λαό”, τονίζει ο Βιτάλι Κλίτσκο, ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Κάποιοι από τους διοργανωτές μιλούν ότι στους δρόμους της ουκρανικής πρωτεύουσας κατέβηκαν 350.000 άνθρωποι.

Ukraine-protest-627x380

 

Η ανταποκρίτρια του euronews μεταδίδει: “Τα γεγονότα που έλαβαν χώρα την Κυριακή στο Κίεβο χαρακτηρίζονται ήδη ως Επανάσταση. Η αντιπολίτευση καλεί όλους τους Ουκρανούς να προσέλθουν στην Πλατεία Ανεξαρτησίας και να κάνουν κατάληψη. Από το πρωί της Δευτέρας σχεδιάζουν να μπλοκάρουν ολοκληρωτικά το έργο της κυβέρνησης”.

BaeZznUCQAAlt5Z

 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι και μερίδα αστυνομικών έχει ταχθεί κατά του πρωθυπουργού της χώρας. «Ο Γιανούκοβιτς δεν είναι πρωθυπουργός μου» αναφέρει το σύνθημα που κρατούν οι αστυνομικοί παραπάνω.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By