Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Έξοδος… στην πραγματικότητα!

Η ρευστότητα στην αγορά μοιάζει με ανέκδοτο και αυτό οφείλεται τόσο στα ασήκωτα βάρη στα οποία καλούνται να αντεπεξέλθουν οι φορολογούμενοι, όσο και στην άτυπη στάση πληρωμών που έχει κηρύξει το δημόσιο

omologa456

Το πρώτο βήμα επιστροφής στη δημοσιονομική ομαλότητα για την ελληνική Οικονομία έγινε σήμερα. Η Ελλάδα μετά από τέσσερα χρόνια αποχής από τις αγορές, που της είχαν επιβάλει οι εταίροι-δανειστές της, βγαίνει ξανά να δανειστεί με ομόλογα 5ετούς διάρκειας.

Το ταμείο, θα γίνει βέβαια όταν το βιβλίο προσφορών κλείσει, οριστικοποιηθεί το επιτόκιο και καταμετρηθούν οι προσφορές των επενδυτών. Εκεί η κυβέρνηση θα σταθμίσει τα κέρδη και τις ζημιές από την -όπως και αν έχει- εσπευσμένη επάνοδο της στις αγορές ομολόγων.

Αν και εξαιτίας του προεκλογικού κλίματος που υπάρχει στην Ελλάδα, οι πανηγυρισμοί θα περισσέψουν, τα δύσκολα για την κυβέρνηση, αν θέλει να επαληθεύσει τις προσδοκίες της, ξεκινούν από εδώ και στο εξής. Τα σημάδια από την πραγματική οικονομία δείχνουν ότι η δουλειά που χρειάζεται ακόμα να γίνει είναι πολύ και δύσκολη.

Η ρευστότητα στην αγορά μοιάζει με ανέκδοτο και αυτό οφείλεται τόσο στα ασήκωτα βάρη στα οποία καλούνται να αντεπεξέλθουν οι φορολογούμενοι, όσο και στην άτυπη στάση πληρωμών που έχει κηρύξει το δημόσιο, με στόχο να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που επιβάλει η τρόικα.

Μόλις χθες, λίγες ώρες πριν το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώσει επίσημα την έξοδο της χώρας στις αγορές, είδαν το φως της δημοσιότητας τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού.

Σε αυτά απεικονίζεται η πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά. Τα «φέσια» του δημοσίου προς του ιδιώτες ξεπερνούν πλέον τα 4,8 δισ. ευρώ. Με απλά μαθηματικά αυτά που χρωστάει το κράτος στους ιδιώτες είναι περισσότερα από αυτά που της περισσεύουν στο ταμείο, αλλά παρόλα αυτά στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους καταγράφεται πλεόνασμα 3,5δισ ευρώ στο πρώτο δίμηνο του 2014.

Αλλά ακόμα και αν είναι έτσι και το πρωτογενές πλεόνασμα υπάρχει, η νέα έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αποδεικνύει περίτρανα ότι το μοντέλο της σκληρής φορολόγησης με μόνο σκοπό να γεμίσουν τα ταμεία και να επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου δεν μπορεί να περπατήσει άλλο.

Οι νέες οφειλές των ιδιωτών προς το δημόσιο μέσα στο 2014, έφτασαν πλέον τα 2,356δισ ευρώ το πρώτο δίμηνο τους έτους, ενώ οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων καταγράφουν νέο ρεκόρ στα 64,5δισ ευρώ.

Παράλληλα, το χρέος παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη. Στα τέλη Ιανουαρίου διαμορφώθηκε στα 319,8 δισ. ευρώ ελαφρά μειωμένο έναντι των 321 δισ. ευρώ του αμέσως προηγούμενου μήνα. Εξ αυτών τα 212 δισ. είναι δάνεια προς τους επίσημους πιστωτές.

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία έχει ανάγκη από μια ολική επανεκκίνηση. Χρειάζεται άμεσα νέο μοντέλο λειτουργίας, συνδυασμένο με ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα βασίζεται στα πλεονεκτήματα της χώρας. Και αν σε αυτή την ανάγκη αλλαγών μπορεί να βοηθήσει η έξοδος στις αγορές, καλώς βγήκαμε. Αν όμως αυτή έγινε μόνο για μικροπολιτικές σκοπιμότητες, τότε η κυβέρνηση βιάστηκε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα κέρδη και οι ζημίες θα φανούν καθαρά στην επόμενη έξοδο στις αγορές, όποτε αποφασιστεί να γίνει.

Αλέξανδρος Κλώσσας

(Visited 1 times, 1 visits today)
By