Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Έπεσαν οι υπογραφές στο εμπορικό deal με τους Άραβες

«Περίπου 50.000 θέσεις εργασίας από την επένδυση στο Ελληνικό» ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος

VENIZELOS ARABES

Ως «ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα» χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος την εμπορική συμφωνία συνεργασίας στο πλαίσιο της 2ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Συνεργασίας Ελλάδας- Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που υπεγράφη σήμερα, Τρίτη σε ξενοδοχείο της Βουλιαγμένης.

Ειδικότερα για τη συμμετοχή των Εμιράτων στο Ελληνικό, αλλά και στον Αστέρα της Βουλιαγμένης, ο Έλληνας ΥΠΕΞ σημείωσε ότι «είναι δύο κινήσεις συγκεκριμένες, έμπρακτες, οι οποίες αποτελούν το εναρκτήριο λάκτισμα αυτής της συνεργασίας που έχουμε ξεκινήσει».

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Αμπντάλα μπιν Ζαγέντ Αλ Ναγιάν, σημείωσε, ότι η επένδυση αναμένεται να φθάσει τα 7 δισ. ευρώ, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος με την σειρά του εκτίμησε ότι θα δημιουργηθούν 50.000 νέες θέσεις εργασίας.

«Η Ελλάδα αντιμετώπισε με επιτυχία τις προκλήσεις και τις δυσκολίες και πιστεύουμε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για να προσελκύσει επενδύσεις και τουρισμό από όλο τον κόσμο», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στα περιθώρια συνεργασίας που υπάρχουν μεταξύ των δυο χωρών σε εμπορικό και πολιτιστικό επίπεδο και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι η πιο κοντινή χώρα για τους Άραβες στην Ευρώπη γεωγραφικά και πολιτισμικά, ενώ έκανε ειδική αναφορά στη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, σε μορφωτικά θέματα, στον πολιτισμό αλλά και στη διεύρυνση των διμερών- αναπτυξιακών σχέσεων σε επίπεδο διεθνών οργανισμών.

arabes

Η ολοκλήρωση των εργασιών της 2ης Μικτής Διυπουργική Επιτροπής Συνεργασίας Ελλάδας- Ηνωμένων Αραβικών επισφραγίστηκε με την υπογραφή των παρακάτω Διμερών Συμφωνιών από τον Ευ. Βενιζέλο και τον Αμπντάλα μπιν Ζαγέντ Αλ Ναγιάν:

1. Πρακτικά Εργασιών 2ης Μικτής Επιτροπής Συνεργασίας Ελλάδας- Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
2. Συμφωνία Αμοιβαίας Προώθησης και Προστασίας των Επενδύσεων.
3. Μνημόνιο Κατανόησης για την Πολιτιστική Συνεργασία.
4. Μνημόνιο Κατανόησης για την Αθλητική Συνεργασία.

Σε επιχειρηματικό επίπεδο υπεγράφησαν δύο συμφωνίες:
1. Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας
ανάμεσα στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και την Κρατική Εταιρεία Ενέργειας του Αμπού Ντάμπι TAQA.
2. Συμφωνία Συνεργασίας για την Ανάπτυξη και τη διαχείριση του «Ελληνικού» ανάμεσα στη Lamda Development- Όμιλος Λάτση και την εταιρεία Al Maabar.

latsi

Συναντήσεις αξιωματούχων με Κ. Παπούλια

Άραβες αξιωματούχους που βρίσκονται στην Αθήνα για τη μικτή διυπουργική επιτροπή Ελλάδας- αραβικών χωρών, δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας το μεσημέρι. Αρχικά δέχθηκε τον γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Ναμπίλ Αμπντάλα Ελ Αράμπι, τον οποίο υποδέχθηκε επισημαίνοντας τις στενές σχέσεις της Ελλάδος με τον αραβικό κόσμο οι οποίες συνεχίζονται.

«Χαίρομαι διότι έρχεστε σε μια περίοδο ενδιαφέρουσα για την περιοχή και θα ήθελα να ακούσω τις απόψεις σας». «Η Ελλάδα έχει σχέσεις με όλες τις μεσογειακές χώρες και όλες οι χώρες ενδιαφέρονται πολύ να διατηρήσουν τις σχέσεις συνεργασίας με την Ελλάδα. Σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο είναι γνωστό, ότι από όλες τις φιλικές μας χώρες της Ευρώπης, υπ΄ αριθμόν ένα είναι η Ελλάδα» απάντησε ο Άραβας αξιωματούχος..

Λίγο αργότερα ο κ. Παπούλιας δέχθηκε τον σεΐχη Αμπντάλα μπιν Ζαγέντ Αλ Ναγιάν, υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο οποίος επισήμανε, ότι οι σημαντικές συμφωνίες, που έχουν υπογραφεί και η συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας, θα διευκολύνει να γίνουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.

«Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που δόθηκε ευκαιρία στα Εμιράτα να επενδύσουν στην παλαιά έκταση στο Ελληνικό. Είναι ένα μεγάλο έργο που θα κοστίσει περίπου 6 δισ. ευρώ και όταν θα είναι έτοιμο θα δώσει ευκαιρία για απασχόληση σε 50.000 άτομα. Οπωσδήποτε θα δώσει μια άλλη εικόνα στην πόλη, αλλά και όλη την περιοχή» τόνισε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

By